TUZLARIJE - KULTURA

19.05.2010.
Večeras u BKC-u
Svečano otvoren “Vezeni most”
Foto / Video



Večeras su u Tuzli svečano otvoreni Sedmi susreti dječjih pisaca “Vezeni most”, trodnevna svetkovina umjetnosti namijenjena djeci. U okviru međunarodne književne manifestacija "Vezeni most" bit će dodijeljena nagrada za najbolju dječiju knjigu regiona, obaviće se i izbor najboljih dječijih literarnih radova, a po raspisanom konkursu za učenike osnovnih škola o temi: Pismo malom princu.

Žiri bira po tri najbolja dječija rada u kategoriji I-IV razred i V-VIII razred, a čiji će autori biti nagrađeni kompletom knjiga i štednom knjižicom sa upisanim iznosom od 150, 00 KM za osvojeno prvo mjesto, 100, 00 KM za drugo mjesto i 50, 00 KM za osvojeno treće mjesto.



Nakon nastupa gitarista tinejdžerskog centra Telex pod vodstvom animatora muzičke sekcije Erdala Dželilovića, uslijedila su obraćanja domaćina.

- Ni teške, naručito djeci nerazumljive riječi poput one ružne recesija, koja, možda ni kriva ni dužna biva razlogom za sve što nećemo, kad nećemo, dakle, ni ona, ta recesija, nije nas spriječila da nastavljamo san započet prije 7 godina – san da svijet može biti i bolji, ljepši, otvoreniji, pošteniji i zanimljiviji i draži, nego što jeste. Dječija knjiga koja nas okuplja svake godine, istrajna je u tom snu – ne odustaje od optimizma, od traganja za svijetlim putokazima, toplim predjelima, istinskom srećom. Tu zadaću umjetnosti da snaži, hrabri i podstiče dječiji pisac, možda još snažnije osjeća i odnosi se prema njoj odgovornije, nego bilo koji njegov kolega po darovitosti. Jer, on se obraća djeci – najosjetljivijima – i time njegova odgovornost sama po sebi – raste. I ne samo dječiji pisac, nego ni roditelji i vaspitači, ni ministar, kome je dato da drži ruku na sehari, ne smiju zaboravljati na tu obavezu – da mladima omoguće sve što će im pomoći u njihovom zdravom duhovnom razvoju, jer ne zaboravimo – oni će nas jednog dana naslijediti na svim ovim mjestima na kojima sada jesmo. A kako će – to zavisi najviše od nas – rekao je u svom obraćanju Meša Đedović.



Dobrodošlicu svim prisutnima poželjeli su i direktor Bosanskog kulturnog centra Semir Fejzić i Hazim Hodžić, direktor Pedagoškog zavoda Tuzla, koji se, osim u toj ulozi, u Vezenom mostu pojavljuje i u ulozi dječijeg pisca.

Susreti Vezeni most svake godine počinjali su otvaranjem izložbe gosta ilustratora. Od te lijepe prakse njegovanja jedinstva pisane riječi i ilustracije nije se odustalo ni ovaj put. Tuzlanski pisac Šimo Ešić je otvorio izložbu Marsele Hajdinjak (Hrvatska) i rekao “Otvaram ovaj bajkoviti izmaštani svijet Marsele Hajdinjak i vašim očima prepuštam ovaj rijedak užitak”. Cilj izložbe je da podstakne mlade talente i možda probudi u njima želju da se opredijele za ovaj lijepi poziv, ali i da se tuzlanskoj kulturnoj javnosti upriliči jedan izuzetan ugođaj.



Pošto na najmlađima svijet ostaje, kao poslastica za kraj ove male ceremonije otvaranja, uslijedio je nastup mališana iz tuzlanskog obdaništa “Naše dijete”.



Na kraju tačke djeca su se naklonila i uglas kazala “Vezeni most je otvoren”.



Održavanje susreta omogućili su Ambasada Francuske u BiH i opštine Tuzla i Lukavac.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice