TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2010.
Maifestacija Vezeni most
Dodijeljene nagrade za najbolje dječije literarne radove


U Kući plamena mira večeras je uprličena dodijela nagrada za najbolje dječije literarne radove na konkursu o temi Pismo Malom princu, koji predstavlja jedan od bitnih segmenata manifestacije „Vezeni most“. Na konkurs je pristiglo ukupno 300 radova iz 130 škola.





- Na konkurs je pristigao veliki broj radova i mogu reći da nisam bez emocija čitao te radove. U najuži izbor ušlo je oko 300 radova. Ono što me poprilično potreslo je to što u tim radovima provladava dječija tuga, djeca preživljavaju svaku stvar na svoj način, preživljavaju razvode roditelja, bolesti u porodici i druge hendikepe. Ovaj konkurs dođe kao prilika djeci da kažu sve ono što ih boli. Nagradili smo učenike od I do IV razreda, zatim učenike od V do VII razreda i da ne bismo ni u kojem slučaju oštetili djecu, sve radove koji su se istakli smo nagradili sa po jednom knjigom. Cilj je da djeca vide da su ta njihova pisma upućena Malom princu došla na pravu adresu i da je taj, kojem su ona upućena, ovaj put smo mi kao članovi žirija bili izaslanici Malog princa, da smo čuli njihov vapaj i da na takav način odgovaramo, rekao je književnik Mehmed Đedović, jedan od članova žirija



Žiri u sastavu prof.Zejćir Hasić (predsjednik žirija), Jagoda Iličić (prof. Razredne nastave) i Mehmed Đedović (književnik) donijeli su sljedeću odluku:

U uzrastu od I do IV razreda nagrađeni su:

1. Prvu nagradu: 150, 00KM i poklon paket knjiga „Bosanske riječi“ dobila je Tajra Šurković, učenica IV – 1 Osnovne škole „Čengić Vila I“ Sarajevo

2. Drugu nagradu: 100, 00KM i poklon paket knjiga „Bosanske riječi“ dobio je Kenan Varašević, učenik IV razreda Osnovne škole „Treštenica“ Treštenica.

3. Treću nagradu: 50, 00KM i poklon paket knjiga „Bosanske riječi“ dobila je Selma Đonlagić, učenica III razreda Osnovne škole „Mirsad Prnjavorac“ Vogošća, Sarajevo.



U uzrastu od V do VIII razreda nagrađeni su:

1. Prvu nagradu: 150, 00KM i poklon paket knjiga „Bosanske riječi“ dobio je Zenajd Tolji, učenik Vi razreda Osnovne škole „Edhem Mulabdić“, Opara, Novi Travnik

2. Drugu nagradu: 100, 00KM i poklon paket knjiga „Bosanske riječi“ dobio je Irfan Salkić, učenik VII razreda Osnovne škole „Miladije“ iz Tuzle.


3. Treću nagradu: 50, 00KM i poklon paket knjiga „Bosanske riječi“ dobila je Eldina Čehić, učenica JU Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora Tuzla.

Zbog velikog broja kvalitetnih radova žiri je imao je težak zadatak ali i zadovoljstvo upoznati se sa budućim stvaraocima, te je odlučeno da se još 29 radova nagradi sa jednom knjigom.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice