TUZLARIJE - KULTURA

20.05.2010.
10.Međunarodni književni susreti Cum gradno salis
Predstavljeni nominovani romani


U zgradi Općine Tuzla danas je održana press konferencija na kojoj su predstavljeni romani nominovani za nagradu “Meša Selimović”.

10. Međunarodni književni susreti Cum grano salis, koji se održavaju od 2. do 5. septembra 2010. godine, biće u znaku obilježavanja stogodišnjice rođenja Meše Selimovića i deset godina Književnih susreta.


Imamović i selektorica za BiH Gazetić


Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, rekao je imena članova žirija za 10. Međunarodne književne susrete Cim grano salis, a to su: Miljenko Jergović, Angela Richter, Steven Tontić, Zdenko Lešić i Alma Denić Grabić.

Selektori ovogodišnjih Književnih susreta nominovali su sljedeće romane:

Za Bosnu i Hercegovinu, selektorica Edisa Gazetić izabrala je: Kako vojnik popravlja gramofon – Saša Stanišić, Projekt Lazarus – Aleksandar Hemon, Pjesme divljih ptica – Enes Karić i Sedam strahova – Selvedin Avdić.

Selektorica za HrvatskuJulijana Matanović predložila je romane: Polusan – Ratko Cventić, Trajanovo pravilo – Pavao Pavličić, Sat pjevanja – Nenad Rizvanović, Unterstadt – Ivana Šojat Kuči i Čudo u Poskokovoj Dragi – Ante Tomić.

Selektor za Crnu Goru Pavle Goranović odlučio se za dva romana i to Dolazak – Andrej Nikolaidis i Hodnik – Bosiljka Pušić.

Za Srbiju, Vladimir Arsenić je predložio pet romana: Sedam strahova – Selvedin Avdić, Kaja, Beograd i dobri Amerikanac – Mirjana Đurđević, Tri slike pobede - Zvonko Karanović, Šaht – Andrija Matić i Uvod u srpsku knjževnost sa južnoslovenskim književnicima - Predrag Crnković.

Roman Sedam strahova Selvedina Avdića predložen je od selektora i Bosne i Hercegovine i Srbije, a zanimljivo je da je selektorica za Hrvatsku Julijana Matanović imala namjeru predložiti roman Jasmina Imamovića "Molim te, zapiši", ali zbog sukoba interesa nije mogla.
Naime, s obzirom da su na prijedlog načelnika Općine Tuzla Jasmina Imamovića i osnovani Književni susreti "Cum grano salis", te da je on aktuelni načelnik Tuzle, njegovi romani ne mogu biti u konkurenciji za nagradu.
Roman Miljenka Jergovića "Volga, volga" također nije mogao biti u konkurenciji za nagradu jer Miljenko Jergović predsjedava ovogodišnjim žirijem.

Kao i svake godine, i ove će pored dodjele prestižne nagrade za najbolji roman objavljen u 2009. godini na govornom području Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, biti organizovane i izložbe, promocije knjiga, okrugli stolovi i koncerti

S.Mešić


Osmrtnicama ba smrtovnice