TUZLARIJE - KULTURA

29.07.2010.
Dokumentarni film ˝Rock´n´war˝
Priča o fenomenu tuzlanske ratne rock scene


Dokumentarni film „Rock´n´war“, nastao u okviru produkcijske kuće VIZART iz Tuzle, uvršten u takmičarski program, internacionalnog festivala muzičkog dokumentarnog filma, „Starigrad Paklenica film festival“ u republici Hrvatskoj.



Film „Rock´n´war“ reditelja Damira Pirića i producenta Zorana Pavljaševića, jedini je predstavnik Bosne i Hercegovine u takmičarskom programu festivala u kategoriji kratki dokumentarni muzički film.

Na festivalu učestvuju i filmovi autora iz SAD – a, Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Holandije, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Nagrade „Veliku i malu Paklenicu“, dodijeliće stručni žiri u čijem su sastavu eminentni umjetnici Vinko Brešan, Pjer Žalica i Zlatko Gall, a umjetnički savjet festivala čine također velika imena, poput Arsena Dedića, Nikše Bratoša, Branka Đurića, Saše Lošića itd.

Festival će biti održan u Paklenici (Republika Hrvatska) od 8. do 14. avgusta, a film „Rock´n´war“ jedini će na festivalu imati svjetsku premijeru.

„Rock´n´war“ je priča o fenomenu tuzlanske rock scene za vrijeme rata u BiH, koja je svoje najsjanije trenutke imala upravo u najteže vrijeme. Priča je to o nevjerovatnoj snazi mladih da se protiv nasilja bore muzikom.

Više informacija o festivalu možete pronaći na www.spff.hr

Priredio(la): S.M.                


Osmrtnicama ba smrtovnice