TUZLARIJE - KULTURA

05.09.2010.
Posljednja promocija u okvir ovogodišnjih Književnih susreta
“Ruski dnenik” Tuzlaka Sadika Ibrahimovića


Promocija knjige “Ruski dnevnik” tuzlanskog autora Sadika Ibrahimovića prvobitno je trebala otvoriti književne susrete Cum grano salis, no spletom okolnosti to je bio posljednji događaj uoči njihovog završetka.



Kako je istakla Julijana Matanović knjiga je sadržajem izuzetno bogata, mada se to na prvi pogled ne bi tako reklo.

- Djelo sam do sada čitala dva puta. Prvi put kao rukopis, drugi put je djelo bilo prekucano, a namjeravam to učiniti još jednom jer je sada konačno dobilo formu knjige. I ne samo zbog toga, nego i zbog činjenice da svako novo čitanje pruža novi osjećaj, novo tumačenje i pogled na minuli vremenski period o čemu govori radnja knjige, istakla je Julijana Matanović isključujući uticaj subjektivnog kritičkog stava o djelu jer se ono uvijek i iznova mijenja.

Inače, „Ruski dnevnik“ je četvrto djelo Sadika Ibrahimovića i kao i prethodna i ovo krasi jasnoća pisanja i kristalno čiste i nedvosmislene rečenice. Kako je pojasnio Zoran Simić, u ime izdavačke kuće V.B.Z., ovo djelo je “za dlaku” izbjeglo prvu nagradu na njihovom takmičenju za najbolji neobjavljeni roman.

- Iako nije bio finalista, autor je oduševio žiri našeg takmičenja i stoga nije bilo dvojbi oko publikovanja ovog djela. Na koncu, Sadik je još jedan u nizu Tuzlaka sa kojima smo ostvarili dobru književnu saradnju, kazao je Simić.

Sa koliko tačnosti o historijskim činjenicama iz minulog prerioda raspolaže djelo jasno se moglo saznati i iz odlomka koji je autor pročitao. Ono što je vrlo zanimljivo, u djelu se dobija utisak da pisano iz više autorskih pera čime se autor želi ograditi od relevantnosti priča svojih likova koji se kroz ispisane stranice susreću sa glevnim likom i formiraju ga kao osobu.

B. K.

Osmrtnicama ba smrtovnice