TUZLARIJE - KULTURA

17.09.2010.
Otvorena izložba slika Mensura Derviševića
Memo otrgnut od zaborava


Malo je koga Tuzla prihvatila i smatrala svojim, rođenijim Tuzlakom nego Tuzlake, kao što je slikara Mensura Memu Derviševića, rođenog u Brčkom 1928. a školovanog u Bijeljini (Osnovna škola), Rogatici (Niža gimnazija), Sarajevu (Učiteljska škola) i Beogradu (Likovna akademija).



Memo Dervišević je službovao po mnogim mjestima sjeveroistočne Bosne, a šezdesetih dolazi u Tuzlu gdje je stvorio svoja najznačajnija djela. U podnožju Kicelja, u kući i ateljeu, živio je i stvarao. Za umjetnika je bio neobično društven, u njegovu kuću su dolazile, za to vrijeme, velike i poznate ličnosti.



Govorilo se za Memu da je bio čovjek širokog obrazovanja, književnost, pozorište, film, život bile su njegove teme. Zbog širine njegovih zanimanja za života je ostavio traga scenografijom, dekoracijom, mozaikom, pisanjem stručnih i novinskih tekstova, kao i putopisnim reportažama.



Kicelj, brdo iznad tuzlanske ulice Šesta bosanska, koju zbog velikog broja umjetnika koji su tamo rođeni i stvarali zovu i „ulica slikara“, bilo je mjesto gdje je Memo našao sebe. Kao prije svega čovjeku, a onda i velikom umjetniku, oni koji ga se sjećaju upriličili su sinoć u Međunarodnoj galeriji portreta izložbu njegovih slika.



Prisutni su bili njegovi prijatelji, oni koji su nekada ili sada žive u blizini Kicelja, kao i poštivaoci njegovog djela. Udruženje građana Etno klub „Kicelj“ Tuzla, pokrenulo je inicijativu za izložbu emotivnog naziva “Otrgnuto od zaborava“ u znak sjećanja na Memu Derviševića.



Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, pomoćnik načelnika Safet Husanović i direktor Galerije Dženan Jusufović, prihvatili su inicijativu te zajedničkim snagama sa predsjednicom Udruženja Mirsadom Havel i akademskim slikarom Fuadom Kasumovićem i Ćazimom Sarajlićem priredili lijepo veče upotpunjeno i kulinarskim specijalitetima kao jednom od djelatnosti UG Etno klub „Kicelj“ Tuzla.



U ime porodice Dervišević toplo se zahvalila prof. Lejla Dervišević, inače bratična Meme Derviševića, te izložbu proglasila otvorenom.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice