TUZLARIJE - KULTURA

11.10.2010.
Magija orijentalnog plesa prvi put u Tuzli


U organizaciji plesnog kluba „Rich“ iz Tuzle, u nedjelju je u Teatru Kabare Tuzla održano veče orijentalnog plesa pod nazivom „Crna marama“. Idejna podloga projekta „Crna marama“ vodi porijeklo od istoimene filmske adaptacije zanimljivog sadržaja, a lik misteriozne dame ispod vela u toku performansa ostaje neotkrivena tajna.



- Ovo je prvi put da se u našem gradu održava veče orijentalnog plesa. Za večerašnji spektakl vladalo je veliko interesovanje, što potvrđuje i puna sala Teatra Kabare. “Crna marama” imat će premijeru u još nekoliko gradova u BiH. Dio sredstava od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe – rekao je Samir Rich, koreograf plesnog kluba “Rich”.



Jedna od polaznica, Tuzlanka Amela Sijerčić, orijentalnim plesom bavi se šest mjeseci:

- Mislim da sam ispunila svoja, kao i očekivanja trenera. Prošli smo kroz jako zanimljivo druženje. Bavljenje orijentalnim plesom za mene je novo iskustvo, i nadam se da ću nastaviti i u buduće. Mi smo svi jedna velika i složna porodica.



U opuštenoj atmosferi i uz zvuke autentičnog istočnjačkog melosa pripadnice ljepšeg spola svih uzrasta prezentovale su stečeno znanje ne skidajući osmijeh s lica, što je najbolja potvrda da su uspješno odradile posao. Senzacionalnim pokretima i lakoćom dostizanja intrigatne tehnike plesa, članovi plesne skupine “Rich” otvorili su horizonte novog pristupa plesnoj umjetnosti.



Najviše ovacija izazvali su najmlađi plesači, a ovako se ruše i tabui.



Misteriozna djevojka sa početka ove priče elegatnim, erotičnim i energičnim izvijanjem bokova zasigurno je dekoncentrisala muški dio publike.



Bila je ovo večer za pamćenje uz zanimljive i živopisne koreografije, koje su tuzlansku publiku u pojedinim momentima ostavljale bez daha.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice