TUZLARIJE - KULTURA

11.01.2011.
Dom mladih Tuzla
Otvorena izložba umjetničkih fotografija svršenih polaznika Foto-radionice


U Galeriji Doma mladih u Tuzli otvorena je izložba umjetničkih fotografija svršenih polaznika Foto-radionice “Jesen 2010”. Izloženo je 30 fotografija autora Ademira Burgića, Emine Kadunić i Lesje Barušić, kojima su ujedno dodijeljene diplome o uspješno završenom tečaju fotografije „Jesen 2010“.



Fotoradionice vodi Faruk Ibrahimović, majstor i instruktor umjetničke fotografije. Cilj je okupiti i zainteresirati mlade ljude za umjetničku i digitalnu fotografiju.

- Od 2008 godine djelujemo u okviru JU Dom mladih Tuzla i ovo je peta izložba po redu. Foto-radionicu “Jesen 2010” pohađao je mali broj polaznika, a njih ukupno troje je uspješno završilo. Svaki od kandidata večeras se predstavio sa po deset radova, koji nisu mnogo obrađivani u fotošopu – istako je Ibrahimović.



- Fotografijom sam se počeo baviti prije dvije godine kada sam sa mobitelom počeo praviti prve fotografije. U ljeto prošle godine rođak iz Sarajeva mi posuđuje kanonov fotoaparat i nakon toga pravim znatno kvalitetnije fotografije koje su izložene na ovoj izložbi. Veliku pažnju mi privlače sitni motivi, makro fotografija, jer mislim da je to jedan veoma zanimljiv svijet koji se po meni ne može vidjeti samo "golim okom" – kaže Ademir Burgić.



Emina Kadunić se fotografijom bavi amaterski već pet godina.

- Ljubav prema fotografiji javlja se već od malih nogu. Na radionici u Domu mladih sam naučila dosta toga što će mi koristiti u budućem radu. Imali smo kontakta sa opremom, saznali informacije o pravljenju reklamne fotografije do pravljenja portreta i sl. U martu planiram svoju prvu samostalnu izložbu – kaže Kadunić.



Lesje Barušić iz Ukrajine, sa adresom stanovanja u Tuzli, je jedna od kandidatkinja koja je na početku fotoradionice pokazala prilično slabo znanje, da bi, dok su drugi kandidati odustajali, ona sve više i više napredovala, a krajnji rezultat pokazan na večerašnjoj izložbi, zaslužuje visoku ocjenu.



Izložba će biti otvorena do 31.01.2011.godine

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice