TUZLARIJE - KULTURA

03.02.2011.
Danas predstavljamo
Zbor ˝Iuventus Salinarum˝ iz Tuzle


Zbor "Iuventus Salinarum" iz Tuzle osnovan je 1997.godine s četvero framaša, da bi se broj iz godine u godinu povećavao, tako da sada u zboru pjeva 20 članova.



Iuventus Salinarum je mješoviti četveroglasni zbor pri Franjevačkom samostanu „Sv. Petra i Pavla“ u Tuzli, ali su i VIS-vokalno instrumentalni sastav, koji čine klavijatura, gitare, konge i naravno, pjevači. Na repertoaru zbora nalaze se duhovne pjesme. Animator muzičke skupine i zborovođa je Zlatko Špoljarević, pedagog-psiholog u Gimnaziji pri Katoličkom školskom centru „Sv. Franjo“ uTuzli.



- Učestvovali smo osam puta na “Framafestu”, Festivalu duhovne glazbe u Sarajevu, gdje smo dva puta dobili nagradu Radio postaje MIR-Međugorje kao najperspektivnija skupina s Framafesta-a i jedan put nagradu za najslušaniju pjesmu na tom festivalu, ali i na HKR-u i Radio postaji MIR-Međugorje. Autori tekstova i glazbe za skoro sve pjesme su sami članovi „IUVENTUS SALINARUM“-a, kao i pjesme za „BONOFEST“ 2009. – kaže Zlatko Špoljarević, dirigent zbora.



- Sve oblike druženja i stvari kojima se bavimo nije lako nabrojati, ali je bitno spomenuti da su dobri odnosi u grupi jedna od najvažnijih stvari za uspjeh i dobro funkcionisanje zbora – kaže Nina Zupan, članica zbora i dodaje:

- Obzirom da dugi niz godina svoje slobodno vrijeme provodim pjevajući, učlanjene u ovaj zbor je bio još jedan način da zadovoljim svoju dušu i dadnem svoj doprinos. Pjevanje i članstvo u zboru je pomoglo pri izgradnji moje ličnosti, ali i u usavršavanju glasovnih sposobnosti.



Ekipa Tuzlarija je rado viđen gost na koncertima koje organizuje zbor "Iuventus Salinarum", i dosadašnja saradnja rezultirala je brojnim foto/video materijalom, a za čitatelje Tuzlarija pripremili smo one najzanimljivije.






Uz redovne nastupe u Tuzli, za vrijeme misa, božićnih, ali i drugih blagdana, tokom posljednjih godina Zbor je ostvario i niz zapaženih nastupa te cjelovečernjih koncerata u crkvenim i koncertnim prostorima u zemlji i inostranstvu, a neki od najpoznatijih su: Doček pokojnog pape Ivana Pavla II na aerodromu u Banjaluci, nastup na na „završnoj misi“ ekumenskog kongresa katoličkih i pravoslavnih crkava jugoistočne Evrope u Beogradu, nastup u crkvi Sv. Ante u Beogradu pod misom koju je predvodio kardinal Kasper uz koncelebraciju 10-tak nadbiskupa i biksupa i oko 50 svećenika, kada je kardinal Kasper pohvalio zbor, a zborovođi čestitao na izvanrednom pjevanju i uručio mu „papinu“ bronzanu medalju.



U planu je izdavanje CD-a s opusom pjesama izvedenih na FRAMAFEST-ovima i pjesmom „Krist na žalu“, a CD će biti posvećen pokojnom Papi. Nakon toga uslijedit će snimanje CD-a s klasičnim četveroglasnim duhovnim pjesmama. Prilika je ovo da pozovemo i sve ljude dobre volje da pomognu realizaciju ovog projekta.

S.P.

Osmrtnicama ba smrtovnice