TUZLARIJE - KULTURA

11.04.2011.
Najava performansa ˝Kriv˝


U saradnji Međunarodne galerije portreta Tuzla i Općine Tuzla u utorak ( 12.04.) u prostorijama Međunarodne galerije portreta Tuzla u 19, 30 sati održat će se Performans „Kriv“ autora Borisa Kadina.



Kriv! je biografska priča ispričana logikom linka/interneta u kojoj se otkriva lice čovjeka koji je proveo život radeći unutar korporativnih mreža i donoseći odluke koje će uticati na milijune drugih života. Kriv! je predstava koja balansira na rubu između zbilje i fikcije kroz ekspoziciju „economic hitmena“, njegovog osobnog iskustva, njegove životne priče.

Performer vas vodi u potragu za tankom granicom u kojoj fikcija postaje stvarnost. Mi živimo u virtualnom dobu. Mi znamo kako doći do informacije. Mi znamo da potraga nikada neće završiti. Mi znamo da svaka priča ima nekoliko verzija. Kriv! je predstava koja pretvara biblijsku kucaj i otvoriti će ti se u tipkaj i otvoriti će ti se. Michel Foucault tvrdi: »Postali smo društvo koje neprestano nešto priznaje. Priznanje se široko rasprostranilo: u pravu, medicini, u pedagogiji, u društvenim odnosima, u ljubavnim vezama; priznajemo svoje zločine, priznajemo svoje grijehe, priznajemo svoju prošlost i svoje bolesti.« Kriv! se bavi upravo logikom priznanja. Živimo u korporokratskom sistemu koje je podruštvenilo odgovornost.

Ipak mi znamo da iza toga stoji neki čovjek od krvi i mesa. Mi znamo da i on ima obitelj. Mi znamo da odluke koje on donosi imaju realne posljedice i na naš život. Netko mora biti odgovoran. Netko mora priznati odgovornost. Kriv! se bavi relacijom između informacije i recepcije te informacije. Kriv! se bavi našom žudnjom da doznamo istinu koju ne želimo znati. Danas mi više ne vjerujemo nikome. Ne vjerujemo političarima, ne vjerujemo ekonomskim stručnjacima, ne vjerujemo liječnicima. Kriv! je jedno moguće objašnjenje načina na koji funkcionira svijet koji nas okružuje.

Osmrtnicama ba smrtovnice