TUZLARIJE - KULTURA

09.05.2011.
Večeras u Narodnom pozorištu
˝Helverova noć˝

Ovu predstavu Narodno pozorište Tuzla izvodi povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom. Priča, u koju su smještena dva lika, majka i njen bolesni, mentalno zaostali sin Helver, govori o noći u kojoj se prepliću ljubav, zlo i strahota fašističkog režima. Radnja je smještena u nacističku Njemačku, gdje se u jednoj noći i Helver i njegova majka bore sa pobješnjelim hordama sljedbenika fašističkog pokreta. Nadljudski čin majke koja ubija svog bolesnog sina da ne bi pao u ruke fašističkih trupa, priča je koja tematizira fašističku ideju da djeca poput Helvera trebaju biti ubijena.

Predstava „HELVEROVA NOĆ“ na svoj način upozorava kakvo je zlo fašizam i opominje sve da se to zlo ne ponovi. Samim tim, obilježavanje 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, dana kada je nacistička Njemačka potpisala konačnu kapitulaciju je od izuzetnog značaja i Narodno pozorište Tuzla je odlučilo da se uključi u obilježavanje ovog datuma na taj način što će izvesti upravo ovu predstavu „HELVEROVA NOĆ“ i ulaz na ovu predstavu je slobodan.


Pozivamo sve zainteresovane da dođu 9. maja u 20, 00 sati u Narodno pozorište Tuzla i da zajednički obilježimo ovaj značajan datum svjetske istorije.


Osmrtnicama ba smrtovnice