TUZLARIJE - KULTURA

01.06.2016.
Počinje Treći festival savremene umjetnosti ˝arTz˝
Treći festival savremene umjetnosti "arTz“ bit će otvoren večeras pod motom şişli escort "Kultura za sve" u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli, a pogramom su predviđeni raznovrsni sadržaji koje će poklonici savremene umjetnosti moći pratiti do 5. juna.

Tuzlarije


Direktor ovog festivala “arTz” Rusmir Krdžalić ističe da moto festivala znači zapravo probijanje svih granica, jer kultura i umjetnost ne smiju poznavati granice i moraju biti dostupne svima.

Na pres-konferenciji je najavio brojne sadržaje u okviru Festivala, koji će večeras biti otvoren izložbom “Srebrenica danas”, rađenom u partnerstvu s Ambasadom Republike Austrije.

Planirana je i projekcija filma “Filmski putopis Karakas” u režiji Andrije Dimitrijevića, što je partnerski projekt s Ambasadom Venecuele, a nakon toga i koncert benda “Mustra orchestra”.

Drugog dana Festivala, publika će moći pogledati izložbu fotografija portreta “All worlds a stage“ koja će u Ateljeu Ismet Mujezinović biti upriličena povodom 400 godina od smrti Williama Shakespearea.

Predviđena je i projekcija filma”Rock’n’war” režisera Damira Pirića, koji je i producent festivala “arTz”, a koji kaže da je ovaj film pozvan na tri značajna regionalna festivala – beogradski festival “Rock and rythm”, slovenski Grosmmanov festival i hrvatski festival “Solo pozitivo”.

Za ljubitelje jazz muzike posljednjeg dana Festivala predviđen je koncert austrijskog benda “Namby Pamby Boy” koji će biti održan u Narodnom pozorištu Tuzla.

Centralni događaj ovog festivala je arTz Open air party, na Panonskim jezerima, predviđen je za 3. juna, a kojim će biti ujedno zvanično otvorena sezona na kompleksu panonskih jezera u Tuzli.

Priredio(la): Agencija Fena                


Osmrtnicama ba smrtovnice