TUZLARIJE - KULTURA

14.09.2022.
Upriličena projekcija dokumentarnog filma „Kapija ´95˝:
Na sve moguće načine oteti Kapiju od zaborava

U Narodnom pozorištu Tuzla danas je prikazan dokumentarni film „Kapija ´95". Projekciju su organizovali Grad Tuzla i Koordinacioni savjet predstavnika roditelja mladih poginulih na Kapiji, u saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja.

Tuzlarije


Prisutni su bili roditelji, rodbina, prijatelji ubijenih i svi koje Kapija boli. Važnost bilježenja podataka o masakru na Kapiji, naglasila je majka ubijenog Alema, Zineta Hidanović, koja i sama vodi dnevnik:



Producentica filma Velma Šarić, govorila je o filmu ističući ulogu heroja u bijelom 25.maja 1995. godine, naglašavajući da se ovakve stvari ne smiju zaboraviti.



Na kraju projekcije, osim producentice Šarić, prisutnima se obratio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji je učestvovao i u snimanju filma, govoreći i čitajući o ubijenim na Kapiji.

- Mi ne samo da nećemo zaboraviti nego moramo uvijek imati snagu da se naukom, pravom, umjetnošću, borimo protiv negiranja i zaborava. Onaj ko negira zločin spreman je i počiniti zločin. Srbija neće da izruči Đukića (Novak Đukić jedini optuženi), oni u međunarodnoj zajednici puno ne haju, zato mi moramo biti istrajni. Nauka, umjetnost, pravo, kolektivno pamćenje, pijetet prema žrtvama ali i odbrana od pretnje novim zločininima, istakao je Imamović.

Film je nastao u produkciji Memorijalnog centra Srebrenica, Centra za postkonfliktna istraživanja i britanske producentske kuće PINCH Media. Producent filma je Velma Šarić, izvršni producent Emir Suljagić, a snimatelj i režiser Mirko Pincelli.

S.M.

Osmrtnicama ba smrtovnice