TUZLARIJE - KULTURA

21.10.2022.
Večeras u BKC-u Tuzla:
Filmom „Švedsko srce moje majke“ otvoren je 11. Tuzla Film Festival

Filmom „Švedsko srce moje majke“ reditelja Adisa Bakrača, večeras u BKC-u otvoren je 11. Tuzla Film Festival.

Prije projekcije filma prisutnima se obratio direktor TFF-a Boris Balta zahvalivši se svima koji su dali doprinost održavanju TFF. Prije deset godina, ideja o filmskom festivalu koji će se održavati u Tuzli, činila se utopistička. Vrijeme je pokazalo da se sa dovoljno truda mogu realizovati razni projekti.

Tuzlarije


Rudnik soli Tuzla, BKC TK, Centar za kulturu Tuzla, Narodno pozorište Tuzla, Radio Kameleon, dobili su priznanja za svoj doprinos razvoju i podršci Tuzla Film Festivala, a Vilu TFF-a dobio je Veljko Bulajić, za doprinos razvoju južnoslavenske kinematografije.

Bulajić iz opravdanih razloga nije mogao doći ali se zahvalio na nagradi koja mu je, kako je rekao, do sada najdraža, jer je dobio nakon zadnjeg snimljenog filma.



O ovogodišnjem programu, direktor TFF Boris Balta je rekao:



Stručni žiri će i ove godine najbolje filmove po kategorijama nagraditi Vilom Tuzla Film Festivala na ceremoniji zatvaranja u Narodnom pozorištu Tuzla, nakon čega će biti prikazan i film Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi".

Članovi žirija Danilo Šerbedžija i Paola Orlić, govorili su o TFF-u i načinu žiriranja:





Festival je otvorio film "Švedsko srce moje majke". Film između ostalog govori o ljudima sa margine koje ne treba zaboraviti, kaže reditelj Bakrač:



Glumica Faketa Salihbegović-Avdagić kazala je da je za nju čast da se filmom u kojem glumi, otvara TFF.



Glumac Armin Omerović već je gostovao na TFF-u, u Tuzli je i studirao, što ga posebno veže za Tuzlu.



Treba reći da se ove godine u okviru TFF-a održava i 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma (revitaliziran). Tuzla je za vrijeme bivše Jugoslavije imala značajan festival dokumentarnog filma koji je okupljao velika imena iz filmskog svijeta. Festival je doživio svoja 23 izdanja ali je zbog ratnih dejstava prekinut. Organizacije Human, Magic Factory i Eventus odlučile su da revitaliziraju festival i nastave tamo gdje je stao. Najbolji film, kao što je bilo i ranije, bit će nagrađen statuom “Rudar”.

Od 22. do 24. oktobra biće održane projekcije filmova: Posljednji glasovi (Goran Đukanović), Skroz Sarajevo (Nenad Đurić), Slike iz života bh filma (Mustafa Mustafić), Svjetla Sarajeva (Srđan Perkić) i Foxy Head (Damir Pirić).

11. Tuzla Film Festival će tokom pet dana trajanja svojoj publici ponuditi velike filmske hitove, radionice, kafe i druženja sa glumcima i rediteljima. Nakon večerašnje projekcije očekuju nas filmovi Leto kada sam naučila da letim, Punim plućima, Balada, As Far As I Can Walk, Praznik praznine i Bitka na Neretvi.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije


Sve što je vezano za program i goste može se pratititi na www.tff.ba, facebook stranici Tuzla Film Festival i Instagramu Tuzlafilmfest.

Sabina Mešić

Osmrtnicama ba smrtovnice