TUZLARIJE - KULTURA

21.04.2023.
Opera, simfonijski orkestar, koncert ,predstave, izložbe, promocije
Kulturna revolucija u malom bh gradu Lukavcu

Da i manji bh gradovi mogu biti epicentri kulturnih zbivanja, već drugu godinu pokazuje djelovanje Centra za kulturu Lukavac, koji se kvalitetom programa koji publici nudi, kao i posjećenošću događaja, profiliše kao vodeći kulturni centar u Tuzlanskom kantonu ali i šire.

Tuzlarije


Dokaz tome je i izuzetno bogat kulturni program koji menadžment ove ustanove priprema u maju, a koji će obuhvatiti prestižna pozorišna, koncertna i operska ostvarenja iz zemlje i inostranstva.

Prvi put u historiji ovog grada, na oduševljenje publike, 06. maja gostuje Opera Narodnog pozorišta Sarajevo sa operskom predstavom „Telefon“.

Pažnju javnosti posebno plijeni i premijerni koncert, koji će u BiH, i to upravo u Lukavcu, održati jedan od najistaknutijih flamenko gitarista iz Katalonije maestro Luis Robisco.

Lukavčani, ali i brojni posjetitelji iz drugih gradova, uživat će i u izuzetnom koncertu Kamernog simfonijskog orkestra Zenica koji tradiciju uspješnih i nesvakidašnjih koncerata baštini već 34 godine. Gost koncerta je harizmatični i talehtovani bosanskohercegovački pijanista Bartolomej Stanković, a sve pod dirigentskom palicom Tanise Cikotić i Amne Husejnagić.

Uz memorijale, izložbe i promocije knjiga, na kraju mjeseca maja publiku, a posebno najmlađe, u Centru za kulturu Lukavac očekuje i drugo izdanje Festivala pozorišta za djecu. Kroz festival će biti nastavljena saradnja sa najistaknutijim pozorišnim kućama u zemlji, među kojima su Pozorište mladih Sarajevo, Hrvatsko narodno kazalište Mostar, Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i Lutkarsko kazalište Mostar. Mališani ovog područja uživat će u najkvalitetnijim dječijim pozorišnim ostvarenjima u našoj zemlji, čime će ova ustanova zaokružiti ideju da svakog mjeseca sugrađanima ponudi određeni vid kulturnih dešavanja u njihovom gradu, kako bi zajedno gradili društvo koje njeguje i konzumira različite kulturne sadržaje.

Osmrtnicama ba smrtovnice