TUZLARIJE - KULTURA

10.08.2022.
˝Guitar Fest˝ Tuzla:
Buran aplauz za Edina Karamazova

Tuzlarije


Već nakon par prvih taktova na sinoćnjem koncertu Edina Katramazova, bilo je jasno da je gitara u rukama čovjeka iza koga su decenije sviranja.



Na Drugom internacionalnom festivalu klasične gitare "Guitar Fest" Tuzla, Tuzlaci su imali priliku čuti svjetski poznatog muzičara Karamazova koji svira nekoliko žičanih instrumenata. Ovaj Zeničanin je karijeru počeo kao štićenik Sergiu Celibidachea, zatim je počeo da svira baroknu lutnju kod Hopkinsona Smitha na muzičkoj akademiji Schola Cantorum Basiliensis u Baselu. Sarađuje sa mnogim poznatim muzičarima, a njegov interes za istraživanje, učenje nečeg novog se vidio i sinoć kada je premijerno izveo jednu kompoziciju.

Tuzlarije


Karamazova je publika nagradila burnim aplauzom, a on se zahvalio odviravši još jednu kompoziciju.

Tuzlarije


Koncert klasične gitare ne spada u koncerte koji se masovno posjećuju, a oni koji su sinoć slušali Karamazova u Hrvatskom kulturnom centru Tuzla, mogli su da osjete prefinjenost muzike koja nastaje kada je vrhunski muzičar svira, te uspjeva oplemeniti dušu posjetilaca.

Tuzlarije


Večeras je zadnji dan festivala, održat će se koncert polaznika masterclass-a i zatvaranje festivala, čiji organizatori mogu biti zadovoljni urađenim.

S.M.




Osmrtnicama ba smrtovnice