TUZLARIJE - KULTURA

17.07.2023.
U ponedjeljak u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla
Koncert klasične muzike „Ljetna promenada 7“

„Ideja da se tuzlanskoj publici, tokom ljetnih mjeseci predstave mlade umjetnice Ena Ovčina i Katarina Pavljašević, nastala je prije sedam godina u Udruženju Star Art iz Tuzle. Jedan od osnovnih ciljeva ovog udruženja jeste upravo promocija mladih bosanskohercegovačkih umjetnika i predstavljanje njihovog stvaralaštva domaćoj publici.

Tuzlarije


Ena Ovčina je profesorica klavira u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla u koju je došla nakon završenog studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Katarina Pavljašević je violinistica, student treće godine Akademije umetnosti u Novom Sadu. Na zajedničkim kreativnim projektima sarađuju dugi niz godina i iza sebe imaju brojne nastupe u Tuzli, ali i drugim gradovima BiH.

„Katarina i ja smo najprije prijateljice, a zatim i umjetničke saradnice već dugo. Jako dobro funkcionišemo na sceni i međusobno se nadopunjavamo. Svake godine, tokom ljetnih mjeseci, publici poklonimo našu „Ljetnu promenadu“, koncert koji i nama predstavlja posebno muzičko zadovoljstvo“ – ističe profesorica Ena Ovčina.

Ovogodišnja Ljetna promenada, sedma po redu, biće u znaku muzike Betovena i njegovog briljatnog muzičkog opusa.

Koncert je prilika i za predstavljanje najmlađih zaljubljenika u klasičnu muziku. Već nekoliko godina na Ljetnoj promenadi nastupaju i učenici Osnovne muzičke škole. Ove godine to su violinistica Elena Stjepić, gitaristi Noa Matošević i Mak Hadžiefendić, te klaviristi Noah Vuk Stolica i Nikola Pavljašević.

Ljetna promenada je od svog nastanka dio programa manifestacije „Ljeto u Tuzli“ i održava se pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, a zajednički je realiziraju Udruženje za edukaciju, kreativno stvaralaštvo i promociju „Star Art“ i Centar za kulturu Tuzla.

„Ljetna promenada 7“ biće održana u ponedjeljak 17.7.2023. u 20 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla. „, saopštili su ispred Udruženja Star Art iz Tuzle.

Osmrtnicama ba smrtovnice