TUZLARIJE - KULTURA

18.07.2023.
„Ljetna promenada 7“ bila u znaku muzike Ludviga van Beethovena

Ljubitelji klasične muzike i ovog su jula mogli da uživaju u tradicionalnom koncertu „Ljetna promenada“ koji se već sedmu godinu održava u okviru manifestacije „Ljeto u Tuzli“.
Tuzlarije

Tuzlanske umjetnice Ena Ovčina i Katarina Pavljašević godinama predstavljaju svoja umjetnička dostignuća sa željom da tokom ljetnih mjeseci publici poklone jedinstven muzički ugođaj. Tako je bilo i ove godine.

Tuzlarije


„Ljetna promenada 7“ protekla je u znaku umjetničkog opusa velikog kompozitora Ludviga van Beethovena. Njegov violinski koncert, jedno od najgrandioznijih, ali i najzahtjevnijih djela napisanih za ovaj instrument ne izvodi se često, jer spada u djela koja zahtijevaju umjetničku virtuoznost i zrelost. Ena i Katarina sinoć su izvele ovaj koncert i oduševile publiku u Međunarodnoj galeriji portreta.

„Večeras smo odlučile izvesti Beethovenov violinski koncert i drago mi je da su reakcije publike ovako pozitivne. Ovo djelo zahtijeva i posebnu pažnju, kako izvođača, tako i onih koji u njemu uživaju. Drago mi je da smo i ove godine održali „Ljetnu promenadu“ i da smo nastavili niz koji traje od mojih srednjoškolskih početaka, a danas sam na pragu završne godine fakulteta“ – istakla je Katarina Pavljašević, studentica odsjeka za gudačke instrumente na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Okosnicu koncerta, uz Katarinu, od samog početka predstavlja profesorica Ena Ovičina, nekada student zagrebačke akademije, a posljednjih desetak godina uspješni klavirski pedagog u Osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli. I za nju „Ljetna promenada“ ima posebnu draž.

„Meni i Katarini „Ljetna promenada“ predstavlja redovnu ljetnu aktivnost, ali i posebno zadovoljstvo. Jako lijepo funkcionišemo na sceni, zajedno savladavamo i upoznajemo najznačajnija djela svjetske muzičke literature i predstavljamo ih publici. Tako je bilo i ove godine, sa Beethovenovim violinskim koncertom, koji je i za nas bio poseban muzički izazov. Mislim da samo ga uspješno savladale i da smo publici ponudili jedno posebno iskustvo. Ovo je vrlo značajno djelo, koje se ne izvodi često, te je time naš zadatak bio još teži“ – dodala je profesorica Ena Ovčina.

Posljednjih nekoliko godina na ovom koncertu nastupaju i učenici Osnovne muzičke škole, koji imaju priliku da nastupaju sa muzičkim profesionalcima, svojim profesorima i da predstave ono što su tokom školske godine naučili.
U sinoćnjoj „Ljetnoj promenadi“ učestvovali su gitaristi Noa Matošević i Mak Hadžiefendić, klaviristi Nikola Pavljašević i Noah Vuk Stolica, te violinistica Elena Stjepić.

Tuzlarije


Oni su svojim umijećem upotpunili jednu lijepu ljetnu umjetničku razglednicu . Trud i zalaganje umjetnika koji su sinoć nastupili na „Ljetnoj promenadi“ brojna publika je nagradila dugotrajnim aplauzom, ne krijući oduševljenje.

„Ljetna promenada“ je i ove godine uvrštena u program manifestacije „Ljeto u Tuzli“, pod pokroviteljstvom Grada Tuzla. Organizator je Udruženje „Star Art“ iz Tuzle, a koproducent Centar za kulturu Tuzla.

Osmrtnicama ba smrtovnice