TUZLARIJE - KULTURA

13.10.2023.
U ateljeu ˝Ismet Mujezinović˝:
Otvorena dokumentarna izložba o doajenu sevdaha Safetu Isoviću

U ateljeu "Ismet Mujezinović" u Tuzli u četvrtak je otvorena izložba o životu, društvenom angažmanu i profesionalnoj karijeri velikana sevdaha Safeta Isovića autorice Đane Kukić, javlja Anadolu.

Tuzlarije


"Izložba ´Safet Isović´ je prvi put predstavljena prošle godine u Sarajevu u povodu 15. godišnjice njegove smrti. Ove godine izložbe su otvorene u Novom Gradu Sarajevo i Tuzli, a posebno je upečatljiva ova večerašnja izložba, jer su mnogobrojni Tuzlaci i Tuzlanke Safeta Isovića zvali tuzlanskim zetom. Na otvaranju je bila supruga rahmetli Safeta Emina Pašić koja mi je za potrebe izložbe posudila fotografije iz porodičnog albuma", kaže autorica izložbe Đana Kukić iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti u Sarajevu.

Direktor Centra za kulturu Edin Jahić potcrtao je neraskidive veze Safeta Isovića i Tuzle te je izrazio svoje zadovoljstvo što je izložba postavljena i što će biti otvorena do 26. oktobra u ateljeu "Ismet Mujezinović".

Tuzlarije


"Izložba je plod saradnje koju su u posljednje dvije godine ostvarili Centra za kulturu Tuzla i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti iz Sarajeva. Dogovorili smo realizaciju izložbe u junu ove godine i bilo nam je stalo da ova izložba dođe u Tuzlu jer Safet Isović ima neraskidive veze s Tuzlom", kaže Jahić.

Izložba je koncipirana tako da se jedan dio odnosi na život Safeta Isovića, a drugi na kompletnu diskografiju počevši hronološki od prvog do posljednje albuma.

"Nije bilo nimalo jednostavno napraviti izložbu, veliki je to izazov, jer je riječ o velikanu sevdaha. Ova dokumentarna izložba je dobra podloga za ozbiljnu monografiju koju planiram napraviti. Ovo je moj skroman doprinos njegovanju kulture sjećanja na velikana Safeta Isovića, a cilj je da se mlađe generacije edukuju kako bi se upoznali s našom kulturnom baštinom jer se sevdalinka nalazi u proceduri UNESCO-a za uvrštavanje na listu nematerijalne baštine, a upravo je tome veliki doprinos svojom interpretacijom dao velikan Safet Isović. Spomenula bih Damira Galijaševića koji mi je posudio originalne snimke iz arhive i Benjamina Isovića iz čije je arhive posuđen veliki broj skeniranih originalnih članaka o Safetu Isoviću", kazala je Kukić.

Tuzlarije


Safet Isović je rođen 20. oktobra 1936. godine u Bileći. Otac Ahmet, po zanimanju trgovac, i majka Emina (djevojački Šaković) imali su troje djece: Fehima, Fehmu i najmlađeg Safeta. Početkom Drugog svjetskog rata petogodišnji Safet je morao sa svojim roditeljima napustiti rodni grad. Od tada je bio nastanjen u Banjoj Luci gdje je pohađao osnovnu školu "Šesta pučka škola".

Nakon završetka rata Safet Isović se vratio u Bileću gdje je upisao prvi razred gimnazije. Poslije položene mature upisao je Višu gimnaziju u Trebinju. Nakon završenog šestog razreda trebinjske Više gimnazije preselio se u Slavonski Brod gdje je nastavio školovanje u gimnaziji "Zlatko Šnajder" u kojoj je bio među najboljim đacima. Godine 1955. je položio veliku maturu.

Iste godine Safet Isović se preselio u Sarajevo i počeo studirati na Pravnom fakultetu. Godine 1956. godine otišao je na audiciju na Radio Sarajevo. Nakon što je iz drugog pokušaja položio, bilo mu je odobreno da snimi dvije pjesme. Prve pjesme koje je snimio su bile "Kad ja pođem iz Sarajeva grada" i "Kasno prođoh kraj Morića hana" koje su emitirane prvi put na Radio Sarajevu na Dan oslobođenja Sarajeva 1957. godine.

Tuzlarije


Prvi solistički koncert je održao u "Domu sindikata" u Beogradu 1963. godine kojeg je otvorio pjesmom "Otvori vrata od hamama, Zlato, Zlatijo".

Bio je aktivan član Udruženja estradnih radnika Bosne i Hercegovine.

Umro je u Sarajevu, 2. septembra 2007. godine, a ukopan je u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

Vedran Bosnjak (AA)
Foto: Ahmet Besic/AA

Osmrtnicama ba smrtovnice