TUZLARIJE - VIJESTI

23.08.2021. u 00:12 Broj citanja: 1963
Visokoškolska ustanova FINra jedinstvena u regionu

Tuzlarije


Visoka škola za finansije i računovodstvo FINra u Tuzli je u proteklih pet godina uspješnog rada prepoznata kao visokoškolska ustanova, koja je unijela jedan novi kvalitet u visoko obrazovanje u Bosni i Hercegovini i regionu.

Jedinstven spoj teorije i prakse je ključna karakteristika Nastavnog plana i programa na FINra, gdje kroz savremeno i inovativno obrazovanje studenti stiču znanja i vještine prepoznatljive i tražene na tržištu rada.

U toku je upis šeste generacije redovnih i vanrednih studenata u akademsku 2021/2022. na studijski program Finansije i računovodstvo, dok na studijski program Računarstvo i informatika se upisuje druga generacija studenata.

FINra je za vanredne studente kreirala poseban koncept nastave van radnog vremena i Online, čime je omogućen upis i studiranje na FINra studentima iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, kao i inostranstva.

Omogućen je prelazak studenata sa drugih visokoškolskih ustanova i fakulteta na I, II, III i IV godinu studijskog programa Finansije i računovodstvo, dok na studijski program Računarstvo i informatika studenti mogu preći na I i II godinu studija.

Velika je zainteresovanost za nastavak studiranja i upis na IV godinu studijskog programa Finansije i računovodstvo za osobe koje imaju završenu trogodišnju školu sa ostvarenih 180 ECTS, kako bi zaokružili svoje fakultetsko obrazovanje i stekli akademsku diplomu sa 240 ECTS bodova.

FINra obrazuje vrhunske stručnjake za finansije i računovodstvo, odnosno vrhunske programere sa znanjima iz ekonomije.

Dva studijska programa sa četiri usmjerenja na FINra

Na FINra se realizuju dva studijska programa Finansije i računovodstvo i Računarstvo i informatika.

Prve dvije godine studijskog programa Finansije i računovodstvo su zajedničke, a usmjerenja se biraju u petom semestru, odnosno na trećoj godini studija. Smjerovi koje studenti mogu odabrati na studijskom programu Finansije i računovodstvo su:

1. Računovodstvo, porezi i revizija
2. Finansije, bankarstvo i osiguranje
3. Informacione tehnologije u finansijama i računovodstvu (novo).

Diplomiranjem na ovom studijskom programu stiče se akademsko zvanje bachelor finansija i računovodstva sa 240 ECTS bodova.

Postanite vrhunski stručnjak za finansije i računovodstvo.

Studijski program Računarstvo i informatika ima samo jedno studijsko usmjerenje Programsko inženjerstvo. Računarstvo i informatika ima trogodišnji i četverogodišnji studij na kojem se stiču sljedeća akademska zvanja:

1) Bachelor-inženjer računarstva i informatike sa 180 ECTS (tri godine studija)
2) Bachelor-inženjer računarstva i informatike sa 240 ECTS (četiri godine studija).

Postanite vrhunski programer sa znanjima iz ekonomije. Steknite stručne kompentencije koje predstavljaju jedinstven spoj programera/developera i stručnjaka za finansije i računovodstvo.

Novo studijsko usmjerenje na FINra

Na FINra u akademskoj 2021/2022. godini se uvodi novo studijsko usmjerenje Informacione tehnologije u finansijama i računovodstvu, na studijskom programu Finansije i računovodstvo. Prve dvije godine su zajedničke na studijskom programu Finansije i računovodstvo, a na trećoj godini odnosno u petom semestru se vrši izbor nekog od do sada dva usmjerenja, Računovodstvo, porezi i revizija, te Finansije, bankarstvo i osiguranje, a od ove akademske godine i treće, novo usmjerenje, IT u finansijama i računovodstvu.

Zbog konstantno izražene potrebe za znanjima iz oblasti IT na tržištu rada, kreirali smo novi studijski smjer Informacione tehnologije u finansijama i računovodstvu. Na ovaj način će se profilirati kadrovi koji imaju znanja iz ekonomije i IT, kao i osnovna znanja i vještine iz programiranja.

Stručne kompentencije svršenih studenata će sadržavati znanja i vještine iz oblasti finansija i računovodstva, informacionih tehnologija i osnovna znanja i vještine koje posjeduju programeri/developeri. Na ovaj način dolazimo do sasvim novog profila kadrova za kojima postoji konstantna potražnja na tržištu rada u Bosni i Hercegovini i svijetu.

Tuzlarije


20 razloga za studiranje na FINra

1. Jedinstven spoj teorije i praktičnih znanja i vještina.
2. Zaposlenje kod poznatog poslodavca.
3. Podrška kroz otvaranje vlastitih računovodstvenih servisa i agencija.
4. Mogućnost sticanja uslova za zvanje certificirani računovođa.
5. Certifikat za vođenje poslovnih knjiga.
6. Vrhunski profesori, koji će Vam prenijeti svoja znanja, vještine i dugogodišnja praktična iskustva.
7. Moderne učionice sa e-tablama i savremena IT oprema.
8. Stipendije tokom studiranja.
9. Praksa u privatnim i javnim kompanijama i institucijama.
10. Pristup e-biblioteci eBook Business Subscription Collection koja broji 22.500 knjiga iz oblasti savremene ekonomije (finansije, računovodstvo, revizija, menadžment, IT, standardi).
11. Prisustvo FINconsultovim seminarima i savjetovanjima, bez naknade tokom studiranja.
12. Govorit ćete fluently poslovni engleski jezik.
13. Pristup e-izdanju međunarodno indeksiranog naučno-stručnog časopisa „Poslovni konsultant“, bez naknade tokom studiranja.
14. Osigurana besplatna literatura.
15. Četverogodišnji ( 8 semestara) studijski program (240 ECTS).
16. Plaćanje u 12 rata.
17. Dualno obrazovanje – sinergija znanja i vještina iz ekonomije i informacionih tehnologija.
18. Mogućnost da postanete vrhunski stručnjak za programiranje.
19. Pružamo Vam mogućnost da postanete freelancer i ekspert za računare i informatiku.
20. Stičete znanja i vještine prepoznatljive i tražene na tržištu rada.

Stipendije na FINra

Visokoškolska ustanova FINra će za akademsku 2021/2022. dodijeliti stipendije svim učenicima srednjih škola, koji pristupe testiranju za stipendije i uzmu učešće na radionicama. Testiranje se provodi svake posljednje subote u mjesecu počevši od mjeseca aprila do mjeseca juna.

U cilju podrške učenicima završnih razreda srednjih škola u njihovoj profesionalnoj orijentaciji, FINra je organizirala četiri radionice-škole: mala škola računovodstva, mala škola izrade biznis plana, mala škola programiranja i mala škola engleskog jezika. Znanje i vještine koje učenici steknu na radionicama će im pomoći u donošenju ispravne odluke šta studirati, a ujedno će im donijeti i bodove za veću stipendiju na FINra.

Stipendije će se dodijeliti na osnovu zbira bodova sa testiranja, bodova sa radionica, kao i bodova po osnovu prosjeka ocjena u srednjoj školi. Stipendije se dodijeljuju od 10 do 100% iznosa godišnje školarine na FINra, koja iznosi 2.500 KM.

Učenicima generacije i učenicima iz porodica šehida i poginulih boraca FINra dodijeljuje stipendije u 100% iznosu školarine, tj. omogućava besplatno školovanje.

FINra će u novoj akademskoj godini dodijeliti stipendije u iznosu od 100.000 KM.

Tuzlarije


Upišite se na četvrtu godinu studija na FINra

FINra vrši upis studenata na IV godinu studijskog usmjerenja Računovodstvo, porezi i revizija studijskog programa Finansije i računovodstvo u akademskoj 2021/2022. godini. Velika je zainteresiranost za nastavak obrazovanja na FINra, za osobe koje su okončale obrazovanje na drugoj visokoškolskoj ustanovi u trajanju od tri godine i ostvarile 180 ECTS.

FINra je u Nastavni plan i program studijskog usmjerenja Računovodstvo, porezi i revizija uvrstila predmete predviđene Nastavnim planom i programom za sticanje zvanja u računovodstvenoj profesiji u Bosni i Hercegovini, i to za zvanja certificirani računovođa i ovlašteni revizor. Studenti FINra će imati položene predmete predviđene za sticanje zvanja certificirani računovođa i ovlašteni revizor, što će im olakšati put dolaska do certifikata računovođe i ovlaštenog revizora.
Nastavni plan i program FINra je usklađen i sa Planom i programom za sticanje zvanja interni revizor u Bosni i Hercegovini, što će omogućiti studentima koji diplomiraju na studijskom usmjerenju Računovodstvo, porezi i revizija, lakše dolaženje do zvanja interni revizor.

Upišite se na četvrtu godinu studija, budite konkurentniji i prepoznatljiviji na tržištu rada sa diplomom FINra, te zaokružite svoje akademsko obrazovanje sa ostvarenih 240 ECTS bodova.

Veliko interesovanje za prelazak na FINra

Visokoškolska ustanova FINra će u akademskoj 2021/2022. omogućiti prelazak studentima sa drugih visokoškolskih ustanova i fakulteta. Studenti koji imaju status redovnog ili vanrednog studenta, kao i oni koji su nekad ranije studirali na nekoj drugoj visokoškolskoj ustanovi, imaju mogućnost nastaviti svoje obrazovanje na FINra upisom na prvu, drugu, treću i četvrtu godinu studijskog programa Finansije i računovodstvo.

Na studijski program Računarstvo i informatika studenti sa drugih visokoškolskih ustanova i fakulteta mogu preći na I i II godinu studija.

FINra - akreditovana visokoškolska ustanova u BiH

FINra ima institucionalnu akreditaciju i nalazi se na listi akreditovanih visokoškolskih ustanova, koju vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini (HEA).

Akreditacijom FINra se svrstala u red visokoškolskih ustanova u BiH, čije su diplome međunarodno priznate. Studenti sa diplomama FINra su prepoznati na tržišu rada kako u Bosni i Hercegovini tako i van granica, kao i kod viskoškolskih ustanova u BiH i inostranstvu, gdje naši studenti nastavljaju svoje obrazovanje na drugom i trećem ciklusu.

Tuzlarije


Promovisana prva generacija diplomanata na FINra

Na Visokoškolskoj ustanovi FINra u Tuzli dana 28.4.2021 promovisana je prva generacija studenata, njih 45 koji su diplomirali krajem prošle i početkom ove godine, od ukupno 71 studenta koliko broji prva generacija studenata FINra (generacija 2016 - 2020.).

Čestitajući im na ovom svečanom činu direktor FINra Prof.dr.sc.Ismet Kalić je istakao važnu činjenicu da su svi oni sada zaposleni, a da to nije bio slučaj kada su se upisali na FINra, te dodao: „ Mi smo ovim ostvarili osnovni cilj da vas nakon okončanja studija na FINra ne šaljemo na biroe za zapošljavanje, već na posao kod poznatog poslodavca, sa kojima FINra ima potpisane sporazume o poslovnoj saradnji ili da vas podržimo u otvaranju vlastitih računovodstvenih servisa. Nastavit ćemo našu saradnju i ubuduće kroz Alumni asocijaciju. Mi ćemo biti uvijek podrška u vašem radu i kreiranju vaše uspješne karijere u računovodstvenoj profesiji“.

Promocija diplomanata na FINra je regulirana internim aktom, kojim je predviđeno da se dodjela diploma vrši dva puta godišnje, i to u aprilu i novembru mjesecu. Naredna dodjela diploma je u novembru 2021. godine

Tuzlarije



Kontakt podaci :

Telefon: + 387 35 310-390
E-mail: [email protected]
Adresa: Mitra Trifunovića Uče br. 9 Tuzla, 75000


www.finra.edu.ba


(tuzlarije.net)               













25.04.2024. Broj citanja: 121
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 175
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 133
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 133
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 896
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝




24.04.2024. Broj citanja: 745
Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra




24.04.2024. Broj citanja: 309
Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝




24.04.2024. Broj citanja: 139
U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti




24.04.2024. Broj citanja: 122
Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝




24.04.2024. Broj citanja: 392
VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju
















OSTALE VIJESTI
Kremlj: Isporuka ATACMS-a će samo stvoriti probleme Ukrajincima
Širi se korupcijska afera u Rusiji. Nakon Šojguovog suradnika uhićen i biznismen
Pogođena željeznica u Ukrajini, stradao i neboder. Rusi napali moćnim Iskanderom
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora
Grčki vojni brod presreo dronove Huta u Crvenom moru
Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju
Svemirska luka u Škotskoj sve bliže lansiranju satelita
Venecija od danas naplaćuje ulazak u grad turistima
Američki šef diplomacije: Nadamo se da će više Amerikanaca studirati u Kini
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli
Pad na azijskim burzama. Ulagače zabrinule poruke iz tvrtke vlasnice Facebooka
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke
Pentagon potvrdio: Isporučili smo moćne ATACMS-e Ukrajincima
VIDEO Zastupnik u EU parlamentu pustio živu golubicu u znak mira, pogledajte
U Makedoniji su predsjednički izbori, vodi oporbena desničarska kandidatkinja
Putovnice vojno sposobnim muškarcima izdavat će se samo u Ukrajini
Fico gasi slovačku televiziju i pretvara je u novu
Biden prijeti zabranom TikToka. I dalje ga koristi
Biden je potajno poslao Ukrajini moćne projektile. Već su izveli žestok udar na Ruse
VIDEO Snimke kamere marinca otkrivaju potpuno drugačiju priču o masakru u Kabul







SVASTARIJE

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝

U Japanu sletio avion s 200 ljudi, nakon slijetanja se počeo dimiti

Turska i zemlje u Perzijskom zaljevu pripremaju teren za ˝Put razvoja˝

VIDEO Odbjegli vojni konji jurili centrom Londona. Jedan kao da je prekriven krvlju





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi