TUZLARIJE - VIJESTI

23.09.2021. u 11:18
Obilježavanje Dana evropskog naslijeđa u TK počelo otvaranjem Izložbe u Kalesiji

Tuzlarije


Dani evropskog naslijeđa, koje Ministarstvo za kulturu sport i mlade Tuzlanskog kantona ove godine obilježava u partnerstvu sa pet ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona, počelo je jučer otvaranjem izložbe "Izvorna muzika, naša muzika", koju je pripremio Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija.

Izložba je posvećena istraživanju i prezentovanju izvorne narodne muzike i namjeri za njeno kandidovanje na UNSCO listu nematerijalne baštine.

Tuzlarije


- Ove godine smo prvi put u programu obilježavanja Dana evropskog naslijeđa, manifestacije koja za cilj imaju očuvanje zajedničke evropske baštine, a naš doprinos u tome je da prezentujemo izvornu muziku kao našu specifičnost i naše kulturno naslijeđe. Izložba je jedna priča o 16 godina Festivala izvorne muzike u Kalesiji i dugoj tradiciji izvorne muzike na ovom području. Upravo sa tog festivala je još 2017. godine potekla inicijativa da se izvorno bosansko pjevanje uz šargiju i violinu uvrsti na UNSCO listu zaštićene nematerijalne baštine. Nismo u potpunosti zadovoljni učinjenim na tom polju, ali imamo plan većeg angažmana i vjerujem da ćemo do kraja godine imati nominacioni fajl koji će biti na entitetskoj listi kandidiranih projekata koji idu prema UNESCO-u – istakao je Alija Džafić, direktor BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija.

TuzlarijeU ime općine Kalesija na otvaranju izložbe se obratila Hata Mujčinović, pomoćnica načelnika Općine Kalesija koja je istakla zadovoljstvo što je Kalesija dio ove manifestacije i što ima nematarijalnu baštinu kojom se treba ponositi, dok je izložbu otvorila Enisa Hajdarević Šojko, muzikolog i urednica na BH Radiju 1, koja je već godinama najaktivniji pojedinac u promociji izvorne muzike kao dijela bh. muzičke tradicije.

Tuzlarije


- Kalesija i drugi predjeli Bosne i Hedrcegovine gdje se pjeva uz šargijju i violinu, nisu samo dio evropskog, nego i svjetskog kulturnog naslijeđa i na to moramo biti ponosni. Tokom festivala izvorne muzike to naslijeđe i promovišemo, a nadam se da će na sceni BKC-a Kalesija publika još dugo vremena imati priliku vidjeti izvođače koji baštine ovu muziku, uz čuvanje izvornosti i autentičnosti sa tradicionalnim nošnjama i tradicionalnim instrumentima, bez novotarija. Kada uspijemo cijelu tu priču uvrstiti u UNSCO listu nematerijalne baštine, pred nama je još mnogo posla da dokažemo da izvorna muzika nije počela 1969. godine sa „Kalesijskom trojkom“, nego da se radi o višestoljetnoj baštini, našem blagu kojeg se ne smijemo stidjeti i koje moramo čuvati – istakla je Enisa Hajdarević Šojko.

Tuzlarije


Manifestacija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa pod nazivom „Etnologija i bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”, a koju realizuju Bosanski kulturni centar TK Tuzla, BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, nastavlja se večeras, 23. septembra kada BKC Živinice koji organizuje događaj pod nazivom „Pozorišna umjetnost nekad i sad“.

Bit će to veče posvećeno pozorišnoj umjetnosti u tom gradu, a okupit će ljude zaslužne za višedecenijsku tradiciju pozorišta u Živinicima, prikazati plakate, dijelove scenografija i kostima iz predstava, te fotografije pozorišnih umjetnika koji zajedno čine razvojni put pozorišta u Živinicima. Događaj počinje u 19 sati.

JU BKC TK

(tuzlarije.net)               


Osmrtnicama baNovo dramatično izvještavanje UN-a:
Idemo prema klimatskoj katastrofi, sat glasno otkucava
U Srbiji je cijepljeno 43% ljudi, umire 60 dnevno
U Danskoj cijepljeno 76%, umire 2 dnevno
Ustavnopravni sistem ne poznaje funkciju „lider Bošnjaka“:
Javni poziv Denisa Bećirovića Bakiru Izetbegoviću

26.10.2021. u 22:49
Počinju radovi obnove i rekonstrukcije objekta “Dom prirode” na Ilinčici


U sklopu provedbe projekta Panonsko-jadranska veza- PA.CON u srijedu, 27.10.2021.godine u 12:00 sati, službeno će započeti radovi obnove i rekonstrukcije objekta “Dom prirode” na Ilinčici. Ugovor za izvođenje radova zaključen je sa kompanijom TEHNOGRAD doo za građevinarstvo i inženjering Tuzla

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 20:25 Broj citanja: 397
Ahmet Hukić - Uhvaćeni trenutak:
Vesela parada povodom mjeseca knjige


Tuzlarije Danas, dok sam prolazio šetnicom od Senjaka prema Slavinovićima, bio sam prijatno iznenađen. Razdragana dječica iz osnovne škole Slavinovići, kostimirana u likove svojih omiljenih junaka iz knjiga, prošetala se u pratnji svojih učiteljica i nastavnica ovim dijelom grada.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 15:55 Broj citanja: 597
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeJučer je javljeno da je v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić za šeficu Posebnog odjela za organizovani kriminal i korupciju imenovao Dianu Kajmaković. Čitam i mislim vidiš ti štela, nemaju mjere, otvoreno svoj rod stavlja. Tek poslije vidim da je ona Kajmaković a on Kajganić. Nadam se da će se lijepo slagati kao i prezimena im.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 15:19 Broj citanja: 478
Svako drvo nosiće ime djeteta koje ga je posadilo:
Djeca posadila ˝Dječiju šumu˝ na Slanoj Banji u TuzliRafting klub "Tuzlak" danas je sa 30 mališana, polaznika Udruženja za kreativni razvoj "Mala akademija" i njihovih 20 prijatelja posadilo 50 četinara na Slanoj banji. Sadnji se pridružila i direktorica misije USAID BiH Courtney Chubb.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 14:33 Broj citanja: 488
Vanja Stuhli – Jedini ženski teniski trener u BiH sa položenim najvišim ITF kursom za trenere


Vanja Stuhli jedan je od najuspješnijih teniskih trenera u Bosni i Hercegovini. Trenersku karijeru započela je u rodnom gradu, a nastavila u Mostaru, gdje i danas živi. Vanja je svoju trenersku karijeru započela rano i već na početku je prepoznata od Međunarodne teniske federacije.

OPŠIRNIJE


26.10.2021. u 14:26
Razgovor o unaprjeđenju programa građanskog obrazovanja


Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvis Baraković razgovarao je sa direktoricom Obrazovnog centra za demokratiju i ljudska prava „CIVITAS“ Sandrom Sladaković o uspješnoj dugogodišnjoj saradnji. Na radnom sastanku je razgovarano o nastavku saradnje na unaprjeđenju školskih programa

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Austrijski predsjednik otvorio palaču, pozvao građane da se dođu cijepiti
Američki regulator odobrio Pfizerovo cjepivo za djecu stariju od 5 godina
Trudeau predstavio novu vladu, među ministrima i ekološki aktivist
Pučiste ne priznaje 12 veleposlanika Sudana, stali su na stranu narodnog otpora
Kraljica Elizabeta neće sudjelovati na UN-ovoj konferenciji o klimi
Le Pen podržala Orbana: Europa želi migracijsku poplavu, posljedice se već osjećaju
Socijaldemokratkinja izabrana za predsjednicu Bundestaga
Biden zabrinut zbog situacije u Mjanmaru
Glavni tajnik UN-a: Sudanski premijer mora odmah biti oslobođen
Novo dramatično izvješće UN-a o klimi: "Sat glasno otkucava, imamo još osam godina"
Analitičar: Ove zime će potražnja za naftom biti bez presedana
Francuska naručila 50 tisuća kutija lijeka za covid koji još nije ni proizveden
Azerbajdžanski ministar: Hvala Hrvatskoj na potpori našem teritorijalnom integritetu
U Iranu ne rade benzinske, državna televizija javlja da se dogodio hakerski napad
Grlić Radman sudjelovao na sastanku Europske i Afričke unije u Ruandi
Glavni sudanski general: Svrgnuli smo vladu jer su huškali protiv vojske
Talijanske i francuske zračne luke grade infrastrukturu za leteće taksije
Afrička unija kupit će 110 milijuna doza Modernina cjepiva
Nizozemski sud: Rusija mora Ukrajini vratiti krimske zlatne artefakte
Merkel bila na prvoj sjednici novog saziva njemačkog parlamentaSVASTARIJE

Najveći britanski aerodrom očekuje oporavak zračnog prometa tek 2026. godine

Egipat ukida izvanredno stanje, trajalo je četiri godine

Ubijeno 18 ljudi u džamiji u Nigeriji

VIDEO Rijetki mediteranski uragan hara Italijom. Ogromne štete, poginuo muškarac...

Preminuo legendarni Gunther iz Prijatelja

Puč u Sudanu? Vojska uhapsila premijera, ministre...

Erdogan naredio protjerivanje veleposlanika koji su tražili oslobađanje aktiviste

Austrija bi za necijepljene mogla uvesti lockdown

Novi detalji: Na setu filma postojali ogromni problemi, bilo je nekoliko incidenata

Američka vojska objavila da je ubila vođu Al-Kaide u Siriji


osmrtnicama ba