TUZLARIJE - VIJESTI

21.10.2021. u 15:51 Broj citanja: 364
Bratimljenje Tuzle i Campi Bisenzio iz Firence
Imamović: ˝Sa gradovima iz Italije imamo samo pozitivna iskustva˝

Tuzlarije


Grad Tuzla, kao aplikant, je sa Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizualnu umjetnost i kulturu (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency), koja djeluje u okviru Evropske komisije, potpisao Sporazum o grantu za projekat Bratimljenje između Tuzle i Campi Bisenzio iz Firence.

Ovaj projekat Grad Tuzla, zajedno sa partnerskim organizacijama, Općinom Campi Bisenzio iz Firence, udruženjima AdriaticGreeNet i  Macrame iz Italije i Udruženjem Tuzlanska amika, realizuje u okviru EU Programa Evropa za građane (Europe for Citizens Programme).

Tuzlarije


Jedna od aktivnosti projekta je organizacija završnog događaja, na kojem učestvuju predstavnici oba grada, te predstavnici institucija i udruženja sa oba područja, radi razmjene iskustava i iznalaženja zajedničkih interesa za nastavak saradnje. Tim povodom, u Tuzli, u periodu od 20. do 23.10.2021. godine,  boravi delegacija iz Campi Bisenzio.

Na prijemu delegacije iz Campi Bisenzio, gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, je rekao da Tuzla sa gradovima, regijama i pokrajinama ima samo pozitivna iskustva.

Tuzlarije


˝Dobra iskustva imamo od ranije, još u ratu, sa Bolonjom i Regijom Emilija Romanja, zatim sa Provincijom Ravena. Mnogo projekata i dobrih iskustava imamo. Soni trg smo radili sa Provincijom Ravena, a oni su pomagali i Domu za djecu bez roditeljskog staranja, ulažući velika finansijska sredstva. Bolonja nam je pomogla mnogo i u liječenju građana u ratu, ali i u poslijeratnom periodu, posebno kada je riječ o presađivanju koštane srži. Spasili su nam mnogo djece, a čak je za jednog dječaka iz Tuzle poslat predsjednički avion kako bi on bio prevezen u Italiju˝, kazao je Imamović i dodao:


˝Naša strategija razvoja je uključenost građana, kvalitet života i  održivi ekonomski razvoj. Za uključenost građana nezaobilazan faktor su nevladine organizacije. Cilj nam je spojiti  što više predstavnika građana iz nevladinih organizacija i gradske vlasti iz oba grada. Već smo napravili dobar plan i dogovor koji će rezultirati zajedničkim aplikacijama i projektima. Ovo će biti dobro za građane Općine Campi Bisenzio, ali i Tuzle˝.

Tuzlarije


Predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzle, Nataša Perić, izrazila poželjela je dobrodošlicu gostima iz Italije, te istakla da je uvjerena da će saradnja dva biti bogata i od zajedničkog interesa za građane i Tuzle i Campi Bisenzio.

Pomoćnica načelnika za bratimljenje Općine Campi Bisenzio, Giorgia Salvatori, je kazala da saradnja sa Tuzlom traje već duži niz godina.

Tuzlarije


˝U Tuzlu je došlo 40 građana Campi Bisenzio kako bismo pokrenuli projekat bratimljenja sa Gradom Tuzlom. Očekujemo da podijelimo ideje sa udruženjima i građanima ovdje u Tuzli kako bismo osmislili projekte koje bismo realizirali u budućnosti. Saradnja sa Tuzlom traje već duži niz godina, danas je pojačavamo bratimljenjem. Želimo da saradnja bude još bogatija u budućnosti, posebno zato što ćemo vezati naša lokalna, teritorijalna udruženja jednog i drugog grada. Mi želimo realizovati konkretne projekte u Tuzli i u našoj općini, te napraviti razmjenu iskustvava i znanja između naših građana˝, istakla je Salvatori.

Tuzlarije


Tokom dana, predstavnici lokalne uprave, udruženja i gimnazija iz Tuzle i Campi Bisenzio imale su niz sastanaka i zajedničku radionicu na kojoj su identifikovani mogući zajednički projekti i pravci saradnje. Predstavnici Campi Bisenzio odali su poštovanje i položili cvijeće na Kapiju, a u petak, 23.10. planirana je posjeta Memorijalnom centru Srebrenica Potočari.

(tuzlarije.net - Grad Tuzla)               


Osmrtnicama ba osmrtnic livnoSvijet ima moćno oružje da završi pandemiju
Znanstvenici: Treba nam novi pristup
Nevakcinisanima će zagorčati život
U Italiji od danas strožije mjere
Indonezija
VIDEO Snažna erupcija vulkana na ostrvu Javi

07.12.2021. u 09:18
Praznična čarolija “Zima u Tuzli”:
Muzički program


TuzlarijePraznična čarolija “Zima u Tuzli” trajat će od 10. decembra 2021. do 09. januara 2022. godine. Uz poštivanje propisanih higijensko epidemioloških mjera, tokom trajanja manifestacije svi posjetitelji moći će ugodno vrijeme provesti uz bogatu ponudu u kojoj će biti prezentirane i rukotvorine, slatkiši i paketići za najmlađe te bogat muzički program.

OPŠIRNIJE


07.12.2021. u 09:02
Vakcinisano 90% članova posade Wizz AiraTuzlarijeAviokompanija Wizz Air, objavila je da je 90 posto njenog osoblja vakcinisano protiv virusa COVID-19. Podsjetimo, 1. decembra je istekao rok koji je Wizz Air dao letačkom i kabinskom osoblju da se vakciniše - ili redovno testira o svom trošku - osim ako su se nedavno oporavili od COVID-19.

OPŠIRNIJE


07.12.2021. u 08:28
Najava promocije knjige ˝Priče sa Drine˝ Muhameda Omerovića


TuzlarijeU Bosanskom kulturnom centru TK u Tuzli, u srijedu 8. decembra 2021. godine, bit će promovisana knjiga "Priče sa Drine", autora Muhameda Omerovića. "Priče sa Drine" je zbirka pripovjedaka čiji je fokus na događajima, ljudima i običajima doline podrinjske Kamenice.

OPŠIRNIJE


07.12.2021. u 00:02 Broj citanja: 17742
Najnovije vijesti iz svijeta


Tuzlarije

OPŠIRNIJE


07.12.2021. u 00:01 Broj citanja: 8778
Dogodilo se na današnji danTuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


06.12.2021. u 18:28 Broj citanja: 741
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaSvi koji izlaze na proteste bez problema će dobiti razne vakcine koje moraju primiti kada odlaze na neke daleke destinacije. Recimo vakcinu protiv žute groznice, šta li ima u toj vakcini, kakve su posljedice, koga to zanima? To je samo jedna od obaveznih vakcina. Šta se sve primi u tih desetak vakcina, niko se ne pita.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Svjedokinja: Imala sam spolni odnos s Epsteinom, Maxwell mi je dala školsku uniformu
SAD pozvao Amerikance da izbjegavaju putovanja u Francusku i Portugal
SAD obilježava 80. godišnjicu napada na Pearl Harbor
Marihuana ili alkohol: Što je štetnije?
Rusija šalje japanskog milijardera u svemir
Azijske burze porasle s najnižih razina u godinu dana
Plenković sutra putuje u Ukrajinu, objavljeni detalji posjeta
Wall Street porastao na početku tjedna
Kremlj objavio što Putin namjerava predložiti na današnjem sastanku s Bidenom
WHO: Krvna plazma ne bi se trebala koristiti u liječenju oboljelih od covida
Austrija, Češka, Njemačka i Italija uvele strože mjere. Hrvati opisali život ondje
Ukrajinski predsjednik razgovarao s Blinkenom: "Dogovorili smo zajedničko djelovanje"
U Malagi se 68 liječnika i sestara zarazilo koronom na božićnoj zabavi
Francuska uoči Božića zatvara klubove, neće uvesti lockdown i policijski sat
Svijet ima moćno oružje za završiti pandemiju. Znanstvenici: Treba nam novi pristup
Bijela kuća najavila diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Kini
I u Češkoj će cijepljenje biti obvezno za neke profesije i starije ljude
Svi radnici u New Yorku moraju do 27. prosinca biti cijepljeni
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
Otputovala je u Japan kako bi predavala engleski. Umrla je u centru za migranteSVASTARIJE

Rusi šalju jednog od najbogatijih Japanaca u svemir

Bijela kuća najavila diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Kini

Desetak mrtvih u Indiji, seljani napali vojni kamp

Javljanje uživo na srpskoj TV postalo hit, fore ne prestaju: ˝Milice, priđi bliže˝

Ovo su američki kongresmen i njegova obitelj. Svi su naoružani ispred božićnog drvca

Raste broj poginulih nakon erupcije vulkana u Indoneziji

Detalji pokolja kod Berlina: Radi se o obitelji, među njima i curica od 4 godine

Oružane snage BiH dobile četiri nova američka helikoptera

UŽIVO Srbija blokirana, deseci tisuća na ulicama. Došlo do masovnih tučnjava

WHO: Omikron prijavljen u 38 zemalja, dosad bez smrtnih slučajeva


osmrtnicama basmrtovnice