TUZLARIJE - VIJESTI

21.10.2021. u 16:19 Broj citanja: 1856
Na Skupštni TK odbijena inicijativa:
Ništa od povećanja plata prosvjetnim radnicima

Na današnjoj sjednici Skupštine TK poslanici su imali niz inicijativa. Mnoge tokom glasanja nisu dobile potrebnu većinu. Između ostalih nije usvojena inicijatva Mahira Mešalića (DF) da prosvjetni radnici, uposlenici u osnovnim i srednjim školama dobiju povećanje plata za 18,5 %.

Krešić, koji je obrazlagao i ovu inicijativu naveo je da je Vlada TK do sada potpisala kolektivne ugovore sa zdravstvenim radnicima i policijskim službenicima. Povećanje plata u ova dva sektore dovela je do toga da su prosvjetni radnici, oni koji nam uče djecu, ostali sa najnižim platama. Naime, postoje slučajevi da prosvjetni radnik sa visokom stručnom spremom ima platu radnika u zdravstvu sa srednjom stručnom spremom. Nadalje poznato je i da su troškovi života u posljednje vrijeme vrtoglavo porasli a o cijeni goriva je nepotrebno i govoriti.
Vladi TK je od strane Vlade Federacije uplaćeno novih 40 miliona konvertibilnih maraka. Povećanje plata u prosvjeti u visini od 18,5 % predstavlja izračun na osnovu povećanja troškova života i realnih mogućnosti Vlade TK s obzirom na iznos uplaćenih sredstava od strane Federacije BiH. Takođe Vlada TK je u nekoliko slučajeva izjavljivala da postoji akumulirani suficit
, ali inicijativa nije usvojena.

Tuzlarije


Odbijena je i inicijativa Žarka Vujovića (SBiH) da se obezbijede sredstva iz kojih će se vršiti doživotna renta istaknutim sportistima za postignite rezultate na zvaničnim olimpijskim, svjetskim i evropskim takmičenjima.

Mirela Trepanić-Grbešić (NS) uputila je zastupničku inicijativu (nije tražila izjašnjavanje skupštinskih poslanika) za dostavljanje informacije koja će sadržavati podatke o broju samohranih roditelja u Tuzlanskom kantonu, broju pokrenutih zahtjeva za alimentaciju, broju onih koji ispunjavaju/ne ispunjavaju obavezu alimentacije prema samohranom roditelju i broju zahtjeva za jednokratnu pomoć koju su tražili samohrani roditelji, sa analizom koliko je odobrenih, a koliko neodobrenih zahtjeva.

U obrazloženju je navela da su samohrani roditelji društveno marginalizirana i zakonski zapostavljena grupa građana, a evidentan je porast broja samohranih roditelja, s obzirom na porast broja razvoda.


- Po saznanjima kojima raspolažem, 90 % samohranih roditelja čine majke koje se samostalno ili uz pomoć uže porodice, bore se za zdravo odrastanje i obrazovanje jednog ili više djece, dok drugi roditelj ne ispunjava obavezu alimentacije. U najboljem interesu djece moramo pronaći način zaštite i pomoći samohranim roditeljima, stoga moramo imati uvid u broj samohranih roditelja u prošloj i u tekućoj godini, da bismo poznavajući potrebe mogli planirati pomoć i podršku, navela je Mirela Trepanić-Grbešić

Tuzlarije


Potrebnu većinu nije dobila ni inicijativa Borisa Krešića (DF) za omogućavanje biomedicinski pomognute oplodnje kako bi bračni i vanbračni partneri u Tuzlanskom kantonu mogli ostvariti pravo iz Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom. Krešićevo obrazloženje inicijative:

Da bi bračni i vanbračni partneri ostvarili pravo na biomedicinski pomognutu oplodnju u Tuzlanskom kantonu neophodno je još samo zaključenje ugovora između Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i ustanova koje su dobile rješenje o ispunjavanju uvjeta za biomedicinski potpomognutu oplodnju. Postupci biomedicinski pomognute oplodnje su skupi i iznose od 5000 KM do 10.000 KM. Bračni i vanbračni partneri u TK prema Zakonu o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom imaju pravo na tri pokušaja intrauterine inseminacije i to da se prvi pokušaj finansira u iznosu od 100% cijene utvrđene u Tarifi zdravstvenih usluga a drugi i treći pokušaj se finansira u iznosu od 50% utvrđene cijene. Pet pokušaja vantjelesne oplodnje gdje se prvi pokušaj finansira u iznosu od 100% cijene utvrđene u Tarifi zdravstvenih usluga a svaki naredni pokušaj finansira se u iznosu od 50% cijene utvrđene u Tarifi zdravstvenih usluga za embriotransfer ili kompletan postupak vantjelesne oplodnje. Bračni i vanbračni partneri imaju pravo i na pohranjivanje polnih ćelija, polnih tkiva i embriona i to za prvu godinu pohranjivanja finansira se u iznosu od 100% cijene utvrđene u Tarifi zdravstvenih usluga, za svaku sljedeću godinu finansira se u iznosu od 30% utvrđene cijene.
U današnje vrijeme smatram da je neophodno da bračnim i vanbračnim partnerima hitno omogućimo ostvarivanje prava koja im pripadaju po osnovu Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski pomognutom oplodnjom. Statistika u BiH ukazuje na pad nataliteta. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, tokom prvih šest mjeseci ove godine, rođeno je 11.937 djece, što u odnosu na isti period 2020. predstavlja pad za 0,47 posto. Istovremeno, izostaje adekvatna podrška vlasti parovima koji žele imati djecu, ali to ne mogu ostvariti prirodnim putem. Iako ne postoje zvanične statistike, procjenjuje se da između 15 i 20 posto parova u BiH ima problema sa začećem
.

S.M.

(tuzlarije.net)               


Osmrtnicama ba osmrtnic livnoJužnoafrička Republika ogorčena.
Kažu da su kažnjeni jer su otkrili novi soj
Sarajevo:
Košarkaši BiH pobijedili Češku na startu kvalifikacija za SP
Admir Andelija, direktor JP Elektroprivreda BiH za N1:
Prošlo je vrijeme kada je Sindikat smjenjivao direktore EP

27.11.2021. u 21:07
U okviru 18. kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine:
Tuzla City u nedjelju na ˝popravnom˝u Prijedoru


Nakon poraza u derbiju sa Zrinjskom, pred fudbalerima Tuzla Cityja je "popravni" u Prijedoru. Ekipa Rudara se grčevito bori za opstanak u društvu najboljih i svaki bod im je bitan. Kod kuće nisu nimalo darežljivi i rijetki su ih pobjeđivali.

OPŠIRNIJE


27.11.2021. u 20:49
Bez pobjede na Tušnju:
Sloboda i Željo podijelili bodove


U okviru 18. kola m:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine, na Tušnju je danas odigrana utakmica između Slobode i Željezničara. Utakmica je završena rezultatom 1:1. Prvo je poveo Željezničar u 31.minuti susreta, a naš tim je došao do izjednačenja u 42. minuti pogotkom Mirsada Ramića.

OPŠIRNIJE


27.11.2021. u 15:59 Broj citanja: 723
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Gledam neki dan, kada je bio Dan državnosti, djeca, učenici iz raznih krajeva, pripremali priredbe, recituju, ruku na srcu drže, danima učili napamet stihove o BiH. Srce me boli koliko se toj djeci i mladima sruši iluzija o zemlji i svemu kad odrastu. Eno Asim Kurjak spominje koliko ima naših doktora nauka u inostranstvu pa hoće da ih vrati. Mogu misliti, čim su čuli Kurjaka eno ih već kupili karte i stižu, lete i bez aviona.

OPŠIRNIJE


27.11.2021. u 15:07 Broj citanja: 1151
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović za BHRT:
Hitno uspostaviti socijalni dijalogJasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle pozvao je sve nadležne institucije na poštivanje rudara te da se pitanje njihovih zahtjeva što prije riješi. Podcrtao je da bez rudara nema ni energetskog sektora u BiH.

OPŠIRNIJE


27.11.2021. u 11:25 Broj citanja: 314
U Gimnaziji ˝Meša Selimović˝ obilježen Dan državnosti BiH


U prostorijama Gimnazije "Meša Selimović", u srijedu je svečano obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Članovi historijske, recitatorske i dramske sekcije, kao i školskog hora, zajedno sa profesorima naše škole, svojim vrijednim stvaralaštvom dali su doprinos obilježavanju ovog historijskog datuma.

OPŠIRNIJE


27.11.2021. u 11:05
Knjiga “S Džemom” Nihada Mešića Rivera promovisana u Zenici


U prostorijama starog zeničkog pozorišta i u organizaciji kluba “PLAVA PALETA” – “ARMAGEDON” pod uredničkom palicom Emira Sokolovića, prisutnima je sam autor približio tematiku djela, upoznao ih s glavnim likovima, umrlim roditeljima, posebno je govorio o ocu Džemi.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Udruženje Gavi: Omikron se pojavio i zbog nepravedne raspodjele cjepiva u svijetu
Studija: Da se Kina ponaša kao zapadne zemlje, imala bi 630.000 slučajeva dnevno
Australija uvodi novi zakon, u slučaju klevete morat će se znati identitet trolova
Svjetske burze oštro pale zbog nove varijante koronavirusa
Otkriven prvi češki slučaj nove varijante omikron
Zbog omikrona SAD i Kuvajt zabranjuju putovanja s juga Afrike
Češki predsjednik izašao iz bolnice da bi imenovao premijera
Policija prekinula cijepljenje neodobrenim pripravkom na aerodromu u Njemačkoj
Ovo su dosad otkriveni sojevi korone. Po čemu se omikron od njih razlikuje?
Omikron potvrđen i u Italiji
Južnoafrička Republika ogorčena. Kažu da su kažnjeni jer su otkrili novi soj
Njemačka i Britanija potvrdile prve slučajeve omikrona. Johnson odmah uveo nove mjere
EU nakon tragedije u La Mancheu: London mora bolje kontrolirati svoje granice
Biden pozvao 110 zemalja na summit, ali ne i Kinu i Rusiju. Stigla žestoka reakcija
Omikron u Europi: Potvrđen i u Britaniji, čekaju se nalazi testova u još dvije zemlje
Dva slučaja nove varijante omikron otkrivena u Britaniji
VIDEO U Peruu nađena mumija starija od Inka, cijela je zavezana užadima
VIDEO Oluja Arwen pogodila Britaniju: Na dva muškarca palo drvo, poginuli su
Širi se teorija da je WHO preskočio slovo Xi za ime soja da se ne zamjeri Kini
Četvrti val u Sloveniji se smirujeSVASTARIJE

EU nakon tragedije u La Mancheu: London mora bolje kontrolirati svoje granice

Biden pozvao 110 zemalja na summit, ali ne i Kinu i Rusiju. Stigla žestoka reakcija

VIDEO Autobus se zabio u kuću u Meksiku, najmanje 19 poginulih

Na Kosovu iz kalašnjikova pucali na autobus. Ubijeni vozač i dvoje tinejdĹžera

EU suspendira letove iz JAR-a. Nova varijanta zove se omikron. WHO: Zabrinjavajuća je

EU zbog novog soja korone zaustavlja letove s juga Afrike

Požar u ruskom rudniku: Spašeno 70 rudara, više desetaka nestalih

U La Mancheu poginulo 27 migranata, Britanci i Francuzi se međusobno okrivljuju

Pentagon osnovao ured za proučavanje NLO-a

Slovačka uvodi stroge mjere. Ljudi smiju izaći samo u dućan, na posao i liječniku


osmrtnicama basmrtovnice