TUZLARIJE - VIJESTI

23.10.2021. u 02:01 Broj citanja: 331
U okviru ERASMUS+ programa mobilnosti
Saradnja između Univerziteta u Kassel-u i Univerziteta u Tuzli

U okviru ERASMUS+ programa mobilnosti između Univerziteta u Kassel-u i Univerziteta u Tuzli u periodu od 18. do 21. oktobra 2021. godine organiziran je niz sastanaka i “Matchmaking Event”, sa ciljem promocije saradnje Univerziteta u Kassel-u i Univerziteta u Tuzli, te proširenja kapaciteta projekta u smislu uključivanja studenata i nastavnog osoblja sa pojedinih departmana u Kassel-u i Tuzli.

Tuzlarije


Tuzlarije18. oktobra 2021. godine održan je sastanak studenata Univerziteta u Tuzli, zainteresiranih za ovaj program mobilnosti, sa profesorom Uwe Dorkom, koordinatorom programa mobilnosti ispred Univerziteta u Kassel-u. Sastanak je organizirao Ured za međunarodnu saradnju Univerziteta u Tuzli. Na sastanku su prisustvovali studenti sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta, Tehnološkog fakulteta, Mašinskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Fakulteta za tjelesni odgoj i sport, Filozofskog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta, Pravnog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike. U uvodnom dijelu sastanka studentima je svoja iskustva prezentirala studentica Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Amila Barčić, koja je već provela jedan semestar u Kassel-u u sklopu ovog programa. Studenti su dobili direktne informacije o programu mobilnosti i specifičnostima mobilnosti sa Univerzitetom u Kassel-u od profesora Uwe Dorke, studentice Amile Barčić i Ureda za međunarodnu saradnju Univerziteta u Tuzli.

Tuzlarije

Tuzlarije


Tuzlarije
19. oktobra 2021. godine održan je on line sastanak Ureda za međunarodnu saradnju Univerziteta u Kassel-u i Univerziteta u Tuzli. Na sastanku su razmijenjene sve informacije potrebne za operacionalizaciju buduće saradnje ova dva ureda. Na sastanku je otvoreno niz pitanja koja se odnose na usklađivanje aktivnosti dva ureda, a sve u cilju omogućavanja da što više nastavnika i studenata borave na Univerzitetu u Kassel-u i isto tako da nastavnici i studenti iz Kassel-a borave na Univerzitetu u Tuzli.

Istog dana je, u okviru IPA projekta RESPONSA, otvoren Istraživački centar na Rudarsko-geološko-građevinskom fakultetu, koji realiziraju nastavnici Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta sa uže naučne oblasti Mehanika sa geomehanikom i geotehnika. Otvaranje Centra iskorišteno je za analizu mogućnosti proširenja projekta u smislu zajedničkog učešća Univerziteta u Kassel-u i Univerziteta u Tuzli.

Tuzlarije


Tuzlarije


Tuzlarije20. oktobra 2021. godine organizirano je u Kampusu, u novootvorenoj laboratoriji Mašinskog fakulteta, prvo spajanje zainteresiranih za program mobilnosti( prvi “Matchmaking event”) koji je imao za cilj spajanje studenata i nastavnika Univerziteta u Kassel-u i Univerziteta u Tuzli. Ovo je prvi ovakav događaj, koji je organiziran od strane Ureda za međunarodnu saradnju Univerziteta u Tuzli, uz on-line učešće profesora i studenata Univerziteta u Kassel-u. Kako Univerzitet u Tuzli ima potpisane sporazume o saradnji sa preko 80 univerziteta, u narednom periodu planira se organiziranje sličnih događaja po pojedinim sporazumima o saradnji. U pripremi ovog događaja više od dvadeset nastavnika Univerziteta u Tuzli i šest nastavnika Univerziteta u Kassel-u izrazili su interes. Ideje buduće saradnje prezentirane su na šesnaest (16) poster prezentacija. Učešće u ovom događaju uzeli su studenti i profesori sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta, Tehnološkog fakulteta, Mašinskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Fakulteta za tjelesni odgoj i sport i Filozofskog fakulteta. Prije i tokom ovog događaja studenti master studija Tehnološkog fakulteta i Rudarsko-geološkog fakulteta uspostavili su kontakt sa potencijalnim komentorima na izradi magistarske teze. Također, Fakultet za tjelesni odgoj i sport je uspostavio kontakt sa partnerskim departmanom u Kassel-u i u fazi su pripreme zajedničkog projekta.

21. oktobra 2021. godine održan je završni sastanak na kojem su sumirani postignuti efekti sastanaka proteklih dana. Definisan je okvirni plan mobilnosti studenata, nastavnog osoblja i administrativnog osoblja.


(tuzlarije.net)               


Osmrtnicama ba osmrtnic livnoSvijet ima moćno oružje da završi pandemiju
Znanstvenici: Treba nam novi pristup
Nevakcinisanima će zagorčati život
U Italiji od danas strožije mjere
Indonezija
VIDEO Snažna erupcija vulkana na ostrvu Javi

06.12.2021. u 18:28 Broj citanja: 547
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaSvi koji izlaze na proteste bez problema će dobiti razne vakcine koje moraju primiti kada odlaze na neke daleke destinacije. Recimo vakcinu protiv žute groznice, šta li ima u toj vakcini, kakve su posljedice, koga to zanima? To je samo jedna od obaveznih vakcina. Šta se sve primi u tih desetak vakcina, niko se ne pita.

OPŠIRNIJE


06.12.2021. u 17:24 Broj citanja: 356
Autocesta, elektrifikacija pruge i plinski koridor u fokusu današnjeg sastankaIzgradnja autoceste Brčko – Tuzla, kao dionice autoceste Beograd – Sarajevo, elektrifikacija pruge Doboj – Tuzla – Brčko – Vinkovci, te plinski koridor Kladanj – Tuzla – Brčko – Orašje – Županja bile su teme današnjeg sastanka u Brčkom.

OPŠIRNIJE


06.12.2021. u 14:47 Broj citanja: 423
Sastanak Koordinacionog tijela Vlade TK:
Smrtni ishodi zabrinjavaju i pored pada broja oboljelih


I pored laganog pada parametara, kada je u pitanju broj oboljelih, ne možemo govoriti o smirivanju epidemiološke situacije, konstatirao je ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK za praćenje stanja pandemije COVID-19.

OPŠIRNIJE


06.12.2021. u 12:23 Broj citanja: 635
Sindikat visokog obrazovanja TK:
Otvoreno pismo resornom ministru i premijeru Vlade TKTuzlarije"Sindikat visokog obrazovanja TK ovim putem želi da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog uskraćivanja prava našem Sindikatu za učestvovanje u procesu izrade i donošenja Kolektivnog ugovora", navodi se u otvorenom pismu kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti.

OPŠIRNIJE


06.12.2021. u 12:01 Broj citanja: 1250
U posljednja 72 sata u TK-u:
Pozitivnih 141, u bolnici 123, na respiratoru 6, umrlo 19 osoba


U posljednja 72 sata u TK-u testirano je 810 uzoraka na korona virus od kojih je 141 (17,40 %) bio pozitivan. Aktivno pozitivno je 1.290 osoba, u bolnici su 123 osobe od kojih je 6 na respiratoru. Kod kuće se liječi 1.167 osobe, a pod zdravstvenim nadzorom je 1.789 osoba.

OPŠIRNIJE


06.12.2021. u 11:22
Reaktiviran rad Univerzitetskog košarkaškog kluba ˝Student˝ Tuzla


Univerzitetski košarkaški klub "Student" osnovan je 2001. godine, nakon sedmogodišnjeg mirovanja aktivirao se i uspješno započeo takmičenje u sezoni 21./22., u drugom po kvalitetu nivou takmičenja u okviru A 1 lige FBiH, grupa sjever.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Austrija, Češka, Njemačka i Italija uvele strože mjere. Hrvati opisali život tamo
Ukrajinski predsjednik razgovarao s Blinkenom: "Dogovorili smo zajedničko djelovanje"
U Malagi se 68 liječnika i sestara zarazilo koronom na božićnoj zabavi
Francuska uoči Božića zatvara klubove, neće uvesti lockdown i policijski sat
Svijet ima moćno oružje za završiti pandemiju. Znanstvenici: Treba nam novi pristup
Bijela kuća najavila diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Kini
I u Češkoj će cijepljenje biti obvezno za neke profesije i starije ljude
Svi radnici u New Yorku moraju do 27. prosinca biti cijepljeni
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
Otputovala je u Japan kako bi predavala engleski. Umrla je u centru za migrante
Omikron je u Hrvatskoj. Evo što sve dosad znamo o tom soju
Kompromis Bidena i Putina u vezi Ukrajine nije vjerojatan
Napadnut desničar koji se kandidirao za predsjednika Francuske, pokrenuta istraga
Bivšoj mjanmarskoj čelnici zatvorska kazna smanjena s četiri na dvije godine
Treba li uvesti obavezno cijepljenje? Ovo su argumenti za i protiv
Njemački Zeleni prihvatili koalicijski ugovor, uskoro kreće formiranje koalicije
Institut: Kineska vlada bi trebala iduće godine ciljati stopu rasta iznad 5 posto
Papa: Spreman sam otići u Moskvu i razgovarati s patrijarhom Kirilom
Njemački list: Rafalei postaju priča o uspjehu francuske vojne industrije
Njemačka opet mijenja plan za mjere. Od ožujka obavezno cijepljenje, evo za kogaSVASTARIJE

Bijela kuća najavila diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Kini

Desetak mrtvih u Indiji, seljani napali vojni kamp

Javljanje uživo na srpskoj TV postalo hit, fore ne prestaju: ˝Milice, priđi bliže˝

Ovo su američki kongresmen i njegova obitelj. Svi su naoružani ispred božićnog drvca

Raste broj poginulih nakon erupcije vulkana u Indoneziji

Detalji pokolja kod Berlina: Radi se o obitelji, među njima i curica od 4 godine

Oružane snage BiH dobile četiri nova američka helikoptera

UŽIVO Srbija blokirana, deseci tisuća na ulicama. Došlo do masovnih tučnjava

WHO: Omikron prijavljen u 38 zemalja, dosad bez smrtnih slučajeva

Optuženi roditelji dječaka koji je pucao u školi u SAD-u: ˝Neka preuzmu odgovornost˝


osmrtnicama basmrtovnice