TUZLARIJE - VIJESTI

23.10.2021. u 02:42 Broj citanja: 468
U NUB „Derviš Sušić“ Tuzla održano stručno predavanje za bibliotekare

Profesorice sa Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke, dr. Senada Dizdar i dr. Lejla Kodrić Zaimović, održale su jučer stručno predavanje iz oblasti informacijskih nauka. U sali Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, okupili su se ljudi iz struke, razgovarali o smjernicama razvoja biblioteka i srodnih ustanova, kao i izazovima novog doba.

Tuzlarije


U prvom djelu današnjeg skupa održana su predavanja prof.dr. Senade Dizdar „Informacijska pismenost i visokoškolske biblioteke“ i prof.dr. Lejle Kodrić Zaimović „Biblioteke i informacijske nauke Bosne i Hercegovine: Akademski, strukovni i zakonodavni okvir i perspektive razvoja“. Skup je moderirala mr.sc. Enisa Žunić, koja je predstavila gošće i njihov značaj za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

Profesorica Dizdar je govorila o bibliotekama kao mjestima na kojima se razvija nova vrsta pismenosti. Bibliotekari imaju zadatak da se prilagođavaju korisniku i njegovim potrebama, da se prilagode digitalnom okruženju i tako postanu mjesta sa kojih se upravlja znanjem. Da bi se razvijala, informacijska pismenost se treba provoditi od najranije dobi. Samo tako ćemo odgajati generacije za društvo znanja.

Profesorica Kodrić Zaimović je u svom izlaganju govorila o statusu kulturnih / informacijskih / baštinskih profesija, koje se u zakonskim aktima vode kao važne. U realnosti su stvari znatno drugačije. Ove profesije su nejake, ekonomski i politički neuticajne i zbog toga marginalizirane. U odnosu na srodne baštinske profesije, muzeologe i ahriviste, bibliotekari imaju malo bolji status - najranije su uspostavili temelje svog profesionalnog identiteta i sistem formalnog obrazovanja. Za razliku od njih, arhivistika i muzeologija su shvaćene kao pomoćne discipline, nemaju svoje zasebne studije i izučavaju se u okviru predmeta na drugim studijskim odsjecima. S obzirom na to da svi zajedno čine čuvare baštine, stvara se potreba razvoja okvirnih informacijskih nauka, pri čemu bi arhivistika i muzeologija bile dio zajedničkih studija informatičkih nauka.

Tuzlarije


Drugi dio skupa je bio posvećen promociji knjiga prof.dr. Lejle Kodrić Zaimović: „Baštinske studije“ i „Biblioteka i grad: Studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva“.

Promotorica prof.dr. Senada Dizdar je naglasila da su obje knjige bitne za ono što je postdigitalna kultura.
Govoreći o „Baštinskim studijama“, promotorica Dizdar kaže da se digitalni život tradicionalne građe transformirao i knjiga govori o vrstama života koje je ta građa imala ovim razvojem. To donosi promjene u unutarsektorske servise: kako djelovati u promijenjenoj sredini, ka promijenjenim korisnicima koji se ponašaju poput Google-a – žele „sve odmah“.

- Ovo su studije, nisu analize, što nam omogućava da i mi otvorimo priču o nekim tekstovima i da propitujemo koliko smo mi sami u mogućnosti suprotstaviti se konkurentskim institucijama koje se bave diseminacijom znanja. Mi trebamo biti oni koji premoštavaju digitalni jaz – zaključuje profesorica Dizdar.
Knjiga „Baštinske studije“ dobila je i nagradu za najbolju naučnu knjigu u kategoriji društvenih i prirodnih nauka na nedavno održanom 32. internacionalnom sajmu knjiga u Sarajevu

Autorica knjiga je navela da je cilj pisanja „Biblioteke i grada“ bio osigurati kontinuitet biblioteka, dok je cilj „Baštinskih studija“ bio povezivanje svih onih koji se bave očuvanjem baštine.
Današnje stručno predavanje i promocija knjiga, organizovane su u okviru manifestacije Mjesec knjige, i dio su aktivnosti Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla, kojima se radi na kontinuiranoj edukaciji stručnog kadra, kako bi spremno odgovorili izazovima novog doba.

S.D.

(tuzlarije.net)               


Osmrtnicama ba osmrtnic livnoSvijet ima moćno oružje da završi pandemiju
Znanstvenici: Treba nam novi pristup
Nevakcinisanima će zagorčati život
U Italiji od danas strožije mjere
Indonezija
VIDEO Snažna erupcija vulkana na ostrvu Javi

06.12.2021. u 18:28 Broj citanja: 547
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaSvi koji izlaze na proteste bez problema će dobiti razne vakcine koje moraju primiti kada odlaze na neke daleke destinacije. Recimo vakcinu protiv žute groznice, šta li ima u toj vakcini, kakve su posljedice, koga to zanima? To je samo jedna od obaveznih vakcina. Šta se sve primi u tih desetak vakcina, niko se ne pita.

OPŠIRNIJE


06.12.2021. u 17:24 Broj citanja: 356
Autocesta, elektrifikacija pruge i plinski koridor u fokusu današnjeg sastankaIzgradnja autoceste Brčko – Tuzla, kao dionice autoceste Beograd – Sarajevo, elektrifikacija pruge Doboj – Tuzla – Brčko – Vinkovci, te plinski koridor Kladanj – Tuzla – Brčko – Orašje – Županja bile su teme današnjeg sastanka u Brčkom.

OPŠIRNIJE


06.12.2021. u 14:47 Broj citanja: 423
Sastanak Koordinacionog tijela Vlade TK:
Smrtni ishodi zabrinjavaju i pored pada broja oboljelih


I pored laganog pada parametara, kada je u pitanju broj oboljelih, ne možemo govoriti o smirivanju epidemiološke situacije, konstatirao je ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Božo Jurić na današnjem sastanku Koordinacionog tijela Vlade TK za praćenje stanja pandemije COVID-19.

OPŠIRNIJE


06.12.2021. u 12:23 Broj citanja: 635
Sindikat visokog obrazovanja TK:
Otvoreno pismo resornom ministru i premijeru Vlade TKTuzlarije"Sindikat visokog obrazovanja TK ovim putem želi da izrazi svoje nezadovoljstvo zbog uskraćivanja prava našem Sindikatu za učestvovanje u procesu izrade i donošenja Kolektivnog ugovora", navodi se u otvorenom pismu kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti.

OPŠIRNIJE


06.12.2021. u 12:01 Broj citanja: 1250
U posljednja 72 sata u TK-u:
Pozitivnih 141, u bolnici 123, na respiratoru 6, umrlo 19 osoba


U posljednja 72 sata u TK-u testirano je 810 uzoraka na korona virus od kojih je 141 (17,40 %) bio pozitivan. Aktivno pozitivno je 1.290 osoba, u bolnici su 123 osobe od kojih je 6 na respiratoru. Kod kuće se liječi 1.167 osobe, a pod zdravstvenim nadzorom je 1.789 osoba.

OPŠIRNIJE


06.12.2021. u 11:22
Reaktiviran rad Univerzitetskog košarkaškog kluba ˝Student˝ Tuzla


Univerzitetski košarkaški klub "Student" osnovan je 2001. godine, nakon sedmogodišnjeg mirovanja aktivirao se i uspješno započeo takmičenje u sezoni 21./22., u drugom po kvalitetu nivou takmičenja u okviru A 1 lige FBiH, grupa sjever.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Austrija, Češka, Njemačka i Italija uvele strože mjere. Hrvati opisali život tamo
Ukrajinski predsjednik razgovarao s Blinkenom: "Dogovorili smo zajedničko djelovanje"
U Malagi se 68 liječnika i sestara zarazilo koronom na božićnoj zabavi
Francuska uoči Božića zatvara klubove, neće uvesti lockdown i policijski sat
Svijet ima moćno oružje za završiti pandemiju. Znanstvenici: Treba nam novi pristup
Bijela kuća najavila diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Kini
I u Češkoj će cijepljenje biti obvezno za neke profesije i starije ljude
Svi radnici u New Yorku moraju do 27. prosinca biti cijepljeni
Indija i Rusija dogovorile sporazume o trgovini i oružju
Otputovala je u Japan kako bi predavala engleski. Umrla je u centru za migrante
Omikron je u Hrvatskoj. Evo što sve dosad znamo o tom soju
Kompromis Bidena i Putina u vezi Ukrajine nije vjerojatan
Napadnut desničar koji se kandidirao za predsjednika Francuske, pokrenuta istraga
Bivšoj mjanmarskoj čelnici zatvorska kazna smanjena s četiri na dvije godine
Treba li uvesti obavezno cijepljenje? Ovo su argumenti za i protiv
Njemački Zeleni prihvatili koalicijski ugovor, uskoro kreće formiranje koalicije
Institut: Kineska vlada bi trebala iduće godine ciljati stopu rasta iznad 5 posto
Papa: Spreman sam otići u Moskvu i razgovarati s patrijarhom Kirilom
Njemački list: Rafalei postaju priča o uspjehu francuske vojne industrije
Njemačka opet mijenja plan za mjere. Od ožujka obavezno cijepljenje, evo za kogaSVASTARIJE

Bijela kuća najavila diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Kini

Desetak mrtvih u Indiji, seljani napali vojni kamp

Javljanje uživo na srpskoj TV postalo hit, fore ne prestaju: ˝Milice, priđi bliže˝

Ovo su američki kongresmen i njegova obitelj. Svi su naoružani ispred božićnog drvca

Raste broj poginulih nakon erupcije vulkana u Indoneziji

Detalji pokolja kod Berlina: Radi se o obitelji, među njima i curica od 4 godine

Oružane snage BiH dobile četiri nova američka helikoptera

UŽIVO Srbija blokirana, deseci tisuća na ulicama. Došlo do masovnih tučnjava

WHO: Omikron prijavljen u 38 zemalja, dosad bez smrtnih slučajeva

Optuženi roditelji dječaka koji je pucao u školi u SAD-u: ˝Neka preuzmu odgovornost˝


osmrtnicama basmrtovnice