TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2021. u 20:05 Broj citanja: 926
Nikšić pisao predsjednici Bundestaga i Olafu Šolcu:
Uvedite konkretne sankcije Dodiku, Tegeltiji, Cvijanović, Viškoviću, Čubriloviću i jasno podržite Šmita

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH pismom se obratio predsjednici Bundestaga gospođi Bärbel Bas i gospodinu Olafu Scholzu, mandataru za kancelara Savezne Republike Njemačke, u kojem traži sankcionisanje odgovornih političara iz RS-a za rušenje ustavnog poretka i podršku Visokom predstavniku za poduzimanje konkretnih mjera u okviru domaćeg političkog poretka.

Njegovo pismo prenosimo u cjelosti:

Tuzlarije


- Dozvolite da Vam na početku ovog pisma u svoje ime i u ime Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine čestitam na velikoj izbornoj pobjedi i velikom povratku Socijaldemokratske partije Njemačke na čelnu poziciju u Vašoj državi, a samim tim i na evropskoj političkoj sceni.

Ohrabreni smo Vašom pobjedom i uvjereni da će ona služiti kao katalizator promjena i jačanju socijaldemokrata u cijeloj Evropi, pa i u Bosni i Hercegovini.

Svjesni smo da ste o stanju u Bosni i Hercegovini upoznati od strane brojnih članova SPD-a porijeklom iz Bosne i Hercegovine, uključujući zastupnike u Bundestagu Jasminu Hostert i Adisa Ahmetovića, te od aktuelnog, nedavno imenovanog Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini i Vašeg sunarodnjaka, g. Christiana Schmidta. Ipak, dozvolite da iznesemo neke od osnovnih činjenica koje su uzrok naše velike zabrinutosti za mir u Bosni i Hercegovini i regiji, te razlog poziva na djelovanje koji Vam upućujemo.


Širenje mržnje, veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida


Nažalost, danas našom državom upravljaju nacionalističke snage koje poziciju moći koriste za rušenje ustavnog poretka, rastakanje našeg multietničkog društva, širenje mržnje, veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida.

U takvom djelovanju prednjači Milorad Dodik i njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koja je zbog svojih nacionalističkih, šovinističkih stavova prije više od decenije izbačena iz Partije evropskih socijaldemokrata i Socijalističke internacionale. Danas, najbliži saradnici SNSD-a su najradikalniji desničarski političari u državi i regiji.

U trenutku dok Vam pišemo, sve institucije države Bosne i Hercegovine su blokirane, a Dodik i njegovi saradnici čine sve kako bi degradirali i razvlastili državu, te doveli bosanskohercegovački entitet RS korak bliže otcjepljenju od Bosne i Hercegovine, a samim tim regiju gurnuli u nove izvjesne sukobe koji bi se zasigurno prelili i odrazili na stabilnost Evrope u cjelini.

Milorad Dodik, SNSD i njihovi partneri u vlasti na području bosanskohercegovačke administrativne jedinice RS opravdavaju svoje djelovanje kao reakciju na odluku predthodnog Visokog predstavnika kojom se negiranje genocida i zločina protiv čovječnosti koji su utvrđeni presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju proglašava krivičnim djelom.

Sramotnom i skandaloznom smatramo činjenicu da u Evropi u 21. stoljeću djeluju i procesima upravljaju političari koji otvoreno osporavaju genocid i masovne ratne zločine, te veličaju osuđene ratne zločince odgovorne za zločin genocida imenovanjem javnih ustanova po njima.

Pored toga, Dodik i njegovi saradnici ustrajno promiču govor mržnje, institucionalnu diskriminaciju i otvoreno vrijeđaju i ponižavaju bosanskohercegovačko muslimansko stanoviništvo, u očitoj želji za izazivanjem agresivne reakcije pojedinaca, čime bi pokušali naći opravdanje za svoje predrasude i retrogradne stavove.

Dodik i njegova organizovana grupa su otišli i korak dalje


Činjenica da je Predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović donijela Ukaz kojim je naložila neprimjenjivanje odluke Visokog predstavnika kojim se zabranjuje negiranje genocida u entitetu RS, govori koliko daleko su činovnici SNSD-a spremni ići u promicanju mržnje i osporavanju pravnih činjenica koje priznaje cijeli civilizovani svijet. Spremni su ići toliko daleko da otvoreno krše Ustav Bosne i Hercegovine i mirovni sporazum kojim su Visokom predstavniku između ostalog data i ovlaštenja za donošenje zakonodavnih propisa na svim razinama.

Ovim putem napominjemo da SNSD i njihovi partneri, kako u entitetu RS, tako i u Federaciji BiH i susjednim državama, aktivno promiču etničku segregaciju i rasističke izborne principe kojim se pripadnicima pojedinih etničkih skupina garantuje obnašanje vlasti na osnovu etničkog identiteta i direktno diskriminiraju građani koji ne pripadaju povlaštenim etničkim skupinama. Ovakvu izbornu praksu je Evropski sud za ljudska prava u više svojih presuda proglasio diskriminatornom, te naložio izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine u smjeru uspostave građanske države, u kojoj svi građani imaju jednaku mogućnost da biraju i budu birani.

Dodik i njegova organizovana grupa su otišli i korak dalje, pa su na entitetskoj razini jednostrano donijeli Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, iako je nadležnost po ovom pitanju isključivo na državnom paralamentu i funkcionalnoj, profesionalnoj državnoj ageniciji. Ovim činom u opasnost ne dovode samo državu i njen pravni poredak, nego i zdravlje svojih sugrađana, sve sa jasnim političkim ciljem zaoštravanja političkih prilika i očuvanja vlastitih poluga moći.

Imajući u vidu sve navedeno, kao dokazane prijatelje Bosne i Hercegovine, naše prijatelje i zagovaratelje istine, pravde i jasnog identificiranja zločina genocida kao takvog, u svim historijskim formama i razdobljima, pozivamo Vas da:

Dajte jasnu, javnu podršku Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini


• Upotrijebite Vaše trenutne pozicije, te doprinesete neodložnom nametanju političkih, ekonomskih i drugih konkretnih sankcija Savezne Republike Njemačke članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji, predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta RS, Željki Cvijanović, premijeru bosanskohercegovačkog entiteta RS, Radovanu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine RS Nedeljku Čubriloviću, te drugim odgovornim pojedincima i političkim subjektima Savez nezavisnih socijaldemokrata, Narodni demokratski pokret, Narodni pokret Srpske, DEMOS, Socijalistička partija i Ujedinjena Srpska, koji aktivno saučestvuju i kroz izvršnu i zakonodavnu vlast podržavaju djelovanje Milorada Dodika i njegovih saradnika;

• Date jasnu, javnu podršku Visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini da u skladu sa svojim neporecivim ovlaštenjima izrekne sankcije gore navedenim licima i drugim kršiteljima Ustava Bosne i Hercegovine i Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini unutar domaćeg pravno-političkog okvira, te poništi neustavne odluke Predsjednice entiteta RS i Narodne skupštine bosanskohercegovalkog entiteta RS, sa ciljem stabilizacije prilika u Bosni i Hercegovini i prekida trenutne blokade državnih institucija zbog koje ispaštaju svi građani Bosne i Hercegovine;

Očekujemo da u što skorije vrijeme Savezna Republika Njemačka izrekne sankcije svim učesnicima u kršenju ustavnog poretka, negiranju genocida i drugih ratnih zločina, te promotorima segregacije i diskriminacije na etničkoj ili vjerskoj osnovi, uvjereni da bi Vaš primjer slijedile i brojne druge članice Evropske unije i ostale demokratske države Evrope i svijeta.

(tuzlarije.net - Avaz)               













19.04.2024. Broj citanja: 2665
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću




19.04.2024. Broj citanja: 216
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje




19.04.2024. Broj citanja: 136
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝




19.04.2024. Broj citanja: 485
Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se




19.04.2024. Broj citanja: 117
Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku




19.04.2024. Broj citanja: 175
Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno




19.04.2024. Broj citanja: 62
Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana




19.04.2024. Broj citanja: 325
Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana




18.04.2024. Broj citanja: 1752
Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga




18.04.2024. Broj citanja: 186
VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane
















OSTALE VIJESTI
SAD uveo sankcije suradniku izraelskog ministra
Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila
Ruski projektil uništio skladište žitarica u regiji Odese u Ukrajini
Čovjek se zapalio pred sudnicom u New Yorku gdje traje suđenje Trumpu
Izrael: U Pojas Gaze je došlo 276 kamiona s pomoći
Scholz: Rat u Ukrajini mogao bi potrajati još nekoliko godina
Azerbajdžan i Armenija dogovorili povratak sela. "Ovo je prekretnica"
"I Izrael i Iran pokušavaju spasiti obraz." Iranci na ulici viču: "Smrt cionistima"
Šef NATO-a: Nitko nema koristi od rata na Bliskom istoku
Iranski ministar: Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu ili žrtve u Isfahanu
Orban vodećim dužnosnicima EU: Pokupite stvari i odlazite
Lavrov: Moskva i dalje ustraje na istinski ruskoj Ukrajini
Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke umro je nasilnom smrću
Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje
Čovjek prijetio da će se raznijeti u iranskom konzulatu u Parizu
Iranske poruke spustile cijene nafte
G7: Osnažit ćemo protuzračnu obranu Ukrajine
Blinken teško optužio Kinu
Njemačka šefica diplomacije i Netanyahu se posvađali oko fotografija tržnica u Gazi
Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. "Eksplozije su bile kao petarde"







SVASTARIJE

Srpski medij: Brat osumnjičenog za ubojstvo Danke nije umro prirodnom smrću

Francuska naredila trgovcima označavanje proizvoda kojima su smanjili pakiranje

Iranski mediji umanjuju značenje izraelskog napada. ˝Eksplozije su bile kao petarde˝

Netanyahu njemačkoj ministrici pokazao fotografije punih tržnica u Gazi, naljutila se

Tri Rusa padobranima skočila iz stratosfere na Sjeverni pol, pogledajte snimku

Što se stvarno događa u sukobu Izraela i Irana? Predstava kojom se skriva ono važno

Počeli izbori u Indiji. Trajat će više od mjesec dana

Izrael napao Iran. Sastaju se čelnici G7, stižu reakcije Irana

Putnik (33) preminuo na letu Ryanaira iznad Italije, s njim bila i trudna supruga

VIDEO Katastrofalne poplave u Rusiji. Poplavljeno oko 18.000 kuća, hiljade evakuirane





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi