TUZLARIJE - VIJESTI

11.12.2021. u 10:45 Broj citanja: 803
Ostale odluke Vlade TK donesena na redovnoj 53. sjednici

S ciljem otklanjanja uočenih nedostataka, kao i usklađivanja sa propisima kojima se regulišu radno-pravni odnosi državnih službenika i namještenika, Vlada je utvrdila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Tuzlarije


Vlada je odobrila projekte sanacije lokalnih i nekategorisanih puteva na području Tuzlanskog kantona, za što je iz Kantonalnog budžeta osigurano ukupno 2,1 milion KM. Shodno prijavama ja javni poziv i odabiru kvalifikovanonih aplikacija, sanirat će se ukupno 24 saobraćajna projekta na području Tuzle, Gradačca, Lukavca, Gračanice, Banovića, Kalesije, Kladnja, Čelića, Sapne, Teočaka i Doboj Istoka.

Vlada je utvrdila prijedloge detaljnih planskih dokumenata Zaštićenog pejzaža „Konjuh". Radi se o prijedlozima regulacionih planova lokaliteta Zlača i Muška voda,, kao i prijedlogu Urbanističkog projekta lokaliteta Djevojačka pećina. Ovim planskim dokumentima obuhvaćena su uža područja unutar Prostornog plana područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž „Konjuh", gdje je planirana izgradnja i uređenje prostora i koja predstavljaju okosnicu razvoja turizma, kao i područje koje predstavlja jedno od najvrijednijih dobara prirodnog i kulturno-historijskog naslijeđa.

Vlada je prihvatila tekst Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaća, naknade za ishranu u toku rada i naknade za korištenje godišnjeg odmora za korisnike budžetskih sredstava u Tuzlanskom kantonu u 2022.godini, koji će se zaključiti između Vlade Tuzlanskog kantona i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, a na osnovu dogovora postignutog između pregovaračkih timova Vlade TK i Sindikata. Također, Vlada je prihvatila i tekst Sporazuma o utvrđivanju osnovice za obračun plaće, koeficijenata za obračun plaće, iznosa naknade za ishranu u toku rada (topli obrok) i iznosa naknade za korištenje godišnjeg odmora za zaposlene u javnim ustanovama visokog obrazovanja Tuzlanskog kantona, kao i tekstove aneksa kolektivnih ugovora za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu. Istaknuto da je cijeli pregovarački proces sa svim sindikatima protekao u korektnom dijalogu, te međusobnom uvažavanju i razumijevanju.

Vlada je utvrdila osnov, opšte i posebne kriterije, mjerila za zaključivanje ugovora za pružanje zdravstvene zaštite, subjekte ugovaranja, program zdravstvene zaštite, finansiranja zdravstvene zaštite, postupak ugovaranja zdravstvene zaštite, ugovaranje zdravstvene zaštite, realizaciju ugovora zdravstvene zaštite, monitoring, evaluaciju, nadzor i kontrolu ugovora o pružanju zdravstvene zaštite, a sve u skladu sa načelima zdravstvene zaštite. Ovim se obezbjeđuje blagovremeno zaključivanje ugovora i pružanje zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja saglasno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o zdravstvenom osiguranju. Također, Vlada je prihvatila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2022.godinu.

Shodno ranije donesenoj odluci o utvrđivanju sredstava za raspodjelu sa potrošačke Organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona, Vlada je odobrila dodatnih 12.000,00 KM Crvenom križu Tuzlanskog kantona za 2021. godinu. Također, Vlada je odobrila 5.000,00 KM Udruženju „Radio Kameleon – Otvorena Mreža ljudskih prava i demokratije", na ime sufinansiranja troškova organizacije i realizacije manifestacije Četvrte međunarodne „BH sedmice inžernjerstva" u Tuzli.

Vlada je utvrdila Program raspodjele sredstava sa potrošačke jedinice Mediji za 2021. godinu. Program za cilj ima da pruži podršku medijima i njihovom nastojanju za objektivnim i redovnim informisanjem javnosti Tuzlanskog kantona o afirmaciji poduzetništva, obrtništva, unapređenju poljoprivrede, turizma, racionalnom korištenju energije, zaštite vodotoka i akumulacije Modrac, razvoju obrazovanja, zaštiti i unapređenju kulture, ljudskog zdravlja i civilnog društva. Imajući u vidu težak materijalni položaj svih medija, ova podrška će bar u izvjesnoj mjeri osigurati ostvarivanje ovog cilja. Ovim programom ukupno će biti podržano 39 kvalificiranih medijskih projekata.

Vlada je donijela Odluku o popisu sredstava i izvora sredstava kod svih budžetskih korisnika sa stanjem na 31. decembar 2021. godine, te imenovala Glavnu centralnu popisnu komisiju. Također, Vlada je imenovala i centralne popisne komisije za popis sredstava i izvora sredstava iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravosuđa i uprave.

Vlada je prihvatila prijedloge saradnje između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Vlade Tuzlanskog kantona na projektu „Jačanje integriteta i transparentnosti u javnom sektoru". S tim u vezi Vlada je odredila ključne institucije i kontakt osobe za saradnju sa Projektnim timom UNDP-a za projektne aktivnosti.

Vlada je zbog bolje iskorištenosti ranije odobrenih sredstava, izmijenila i dopunila Program rasporeda sredstava sa potrošačke jedinice Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava.

Vlada zadužila Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja da, kao predlagači mjera i naredbi upućenih Vladi Kantona na razmatranje i usvajanje, a u saradnji sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva i Kantonalnim pravobranilaštvom, blagovremeno pripreme i dostave Vladi Kantona tekst odgovora koji će se dostaviti Ustavnom sudu BiH na apelaciju podnesenu tom sudu protiv Zaključka Vlade Kantona.

Radi boljeg, sveobuhvatnijeg i funkcionalnijeg obavljanja djelatnosti i poslovanja Javne ustanove Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, te zbog efikasnije raspodjele unutrašnje organizacije poslova i izvršavanja zadataka, na održanoj sjednici, Vlada je dala saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u ovoj javnoj ustanovi.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas imenovala punomoćnike koji u ime osnivača vrše ovlašćenja Skupštine Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla" d.o.o., te utvrdila prijedlog kandidata za privremeno imenovanje predsjednika i članova Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Međunarodni aerodrom Tuzla" d.o.o. također, Vlada je donijela više rješenja o privremenom imenovanju školskih odbora u osnovnim školama na području Tuzlanskog kantona.

(tuzlarije.net)               













03.05.2024. Broj citanja: 220
Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi




03.05.2024. Broj citanja: 306
VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte




03.05.2024. Broj citanja: 187
Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije




03.05.2024. Broj citanja: 124
Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝




03.05.2024. Broj citanja: 206
Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝




03.05.2024. Broj citanja: 143
Orangutan sam sebe liječio ljekovitim biljem. ˝Sažvakanu biljku je nanosio na ranu˝




03.05.2024. Broj citanja: 61
VIDEO Kina lansirala sondu koja će prikupiti uzorke s tamne strane Mjeseca




03.05.2024. Broj citanja: 106
VIDEO Njemačka tvrtka lansirala raketu na parafinski vosak




03.05.2024. Broj citanja: 150
Boris Johnson na glasanje došao bez osobne. On je uveo zakon po kojem je to obaveza




02.05.2024. Broj citanja: 396
SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h
















OSTALE VIJESTI
Izraelci odveli doktora iz bolnice u Gazi. Umro u zatvoru četiri mjeseca kasnije
Konačno riješeno ubojstvo zbog kojeg su zahladili odnosi između Kanade i Indije
Gruzijski premijer Amerikancima: Ja vama nisam prigovarao zbog policijske brutalnosti
VIDEO Najgore poplave u Brazilu unazad 80 godina. Poginulo 37 ljudi, 75 nestalih
Hamasovci stižu u Kairo. Čeka se njihov odgovor na prijedlog Izraela
Mislili da ga je Hamas oteo s festivala u pustinji. Tijelo mu je sad nađeno u Izraelu
Medvedev "zahvalio" Švicarskoj: Hvala ti, zemljo sira i satova
Rusi: Ukrajinci spremaju napad na Krimski most, Zapad pomaže. Osveta će biti razorna
Francuska: Vojni neuspjeh Rusije je tu. U Ukrajini je poginulo 150.000 Rusa
Ruski vojnici ušli u američku bazu u Nigeru. Američki vojnici su još uvijek tamo
Zapošljavanje prošlog mjeseca jako usporilo u SAD-u
Haški sud: Prestanite nas ometati i zastrašivati
Kreću direktni letovi iz Mostara za četiri europska grada
Madeleine McCann nestala je prije 17 godina. Njeni roditelji: Oduzeta nam je
Policajci ubili dječaka napadača u školi u SAD-u, citirao je srpsku pjesmu
Ovo su ratni ciljevi Rusije za ovu godinu
Britanija: Ukrajina može koristiti oružje za napade unutar Rusije
Prijavljeno 17 avioprijevoznika: "Lažu u reklamama"
Hakeri napali mailove vladajuće stranke u Njemačkoj, pozvan ruski veleposlanik
U Njemačkoj uhićeni maloljetni islamisti







SVASTARIJE

Sve više mrtvih u poplavama u Brazilu. Nema struje i neta, evakuirano 23.000 ljudi

VIDEO Ukrajinci moćnom američkom raketom ubili 116 Rusa daleko od fronte

Britanija: Ukrajina može koristiti naše oružje za napade unutar Rusije

Prijavljeno 17 avioprijevoznika: ˝Lažu u reklamama˝

Prije godinu dana dječak u Beogradu ubio 9 učenika i domara: ˝Smirivali su ga jauci˝

Orangutan sam sebe liječio ljekovitim biljem. ˝Sažvakanu biljku je nanosio na ranu˝

VIDEO Kina lansirala sondu koja će prikupiti uzorke s tamne strane Mjeseca

VIDEO Njemačka tvrtka lansirala raketu na parafinski vosak

Boris Johnson na glasanje došao bez osobne. On je uveo zakon po kojem je to obaveza

SAD dobiva prvu brzu željeznicu kojom će Siemensovi vlakovi voziti 350 km/h





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi