TUZLARIJE - VIJESTI

06.01.2022. u 22:27 Broj citanja: 1481
Reagovanja stranaka na sankcije SAD-a Mirsadu Kukiću

U nastavku prenosimo reagovanja političkih stranaka u Tuzlanskom kantonu na vijest da su Sjedinjene Američke Države uvele sankciju Mirsadu Kukiću, predsjedniku Pokreta demokratske akcije, koji je dio parlamentarne većine u Skupštini TK

Tuzlarije


Naša stranka:

Ostavka Mirsada Kukića je imperativ, ako se ne desi izlazimo iz Vlade TK

Nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele sankciju Mirsadu Kukiću, predsjedniku PDA, reagovali su iz Naše stranke:

"Ulazak u vlast u Tuzlanskom kantonu sa neprirodnim partnerima kao što je PDA za nas u Našoj stranci bio je prihvatljiv jedino uz programsku platformu. Najznačajniji dio te platforme nama u Našoj stanci bila je borba protiv korupcije, što je kroz naš rad prepoznala i međunarodna zajednica. Naša borba protiv korupcije nije samo deklarativna što smo nedavno potvrdili donošenjem Zakona o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u TK, koji je predložila naša ministrica Una Harčin.

Umiješanost u koruptivne aktivnosti crvena je linija naše saradnje. Vlast koja je odlučna za djelovanje protiv korupcije ne smije dozvoliti da jedan od predvodnika bude pod sankcijama zbog korupcije. Nadamo se da će ovo shvatiti u PDA i da će Mirsad Kukić odmah podnijeti ostavke na sve funkcije u ovoj stanci.

Ovu ostavku smatramo imperativom, ako do nje ne dođe, Naša stranka neće više podržavati Vladu Tuzlanskog kantona", poručili su iz Naše stranke.


Član Predsjedništva Demokratske fronte -
Mahir Mešalić (DF):

Vlada TK mora podnijeti ostavku, nadamo se da će SDP prekinuti saradnju s Kukićem

Klub zastupnika Demokratske fronte u Skupštini Tuzlanskog kantona pozdravlja uvedene sankcije od strane Sjedinjenih Američkih država Miloradu Dodiku, Mirsadu Kukiću i Milanu Tegeltiji.

Pozivamo Vladu TK i ministre u Vladi TK da podnesu nepozivu ostavku nakon što je vodeća ličnost koalicije vlasti SDP, PDA, NS, SBB i HDZ na TK gosp. Mirsad Kukić (PDA) stavljen na crnu listu State Departmenta.

Klub zastupnika Demokratske fronte saglasan je sa ocjenom ambasadora SAD-a u BiH da Mirsad Kukić predstavlja egzistencijalnu prijetnju po suverenitet BiH, obzirom na uočene razmjere kriminala i korupcije koju je proizveo Kukić.

Smatramo da djelovanje aktuelne Vlade TK koju čine PDA, SBB, SDP i tzv. Naša stranka ugrožava vladavinu prava, te ubija vjeru javnosti u demokratske institucije vlasti i prosperitet građana Tuzlanskog kantona.

Pozivamo Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine (SDP) da shodno postojećoj situaciji prekine sve koalicione i druge političke odnose sa Mirsadom Kukićem i njegovim dugogodišnjim partnerima iz SBB-a, kao i na formiranje nove parlamentarne većine koja neće biti opterećena s ličnostima koje se nalaze na crnoj listi State Departmenta.

Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Skupštini Tuzlanskog kantona


Socijaldemokrate BiH

State Department uveo je sankcije predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsadu Kukiću, a ovakva odluka te američke institucije nije iznenađenje jer su Tužilaštvu i Sudu u Sarajevu poznata (ne)djela Mirsada Kukića, poručuju iz Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine.

Kako su zvanično obrazložili iz State Departmenta, Kukić je sankcionisan zbog umiješanosti u koruptivne aktivnosti koje su se odnosile na rad Rudnika mrkog uglja (RMU) u Banovićima.

Smatramo da su ove sankcije šamar državi Bosni i Hercegovini i posebno pravosuđu ove države. Gorak je okus u ustima svima koji makar malo razmišljaju u ovoj zemlji. Postavlja se pitanje kako to da bh. pravosudni sistem ne zna za sve ove silne koruptivne radnje koje je navedeni "trojac", a kome će se, vrlo vjerovatno, uskoro poridružiti mnogi drugi, desetljećima činio, a da SAD znaju? Odgovor je da znaju i da su uvijek znali, ali da nikad nisu željeli ili nisu smjeli ništa učiniti! Jadna je zemlja i jadni smo mi sa takvim tužiocima.

Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine ovim putem upućuju javno pitanje Nerminu Nikšiću i Jasminu Imamoviću, ostajete li u koaliciji sa Mirsadom Kukićem, čovjekom sa američke crne liste?

Podsjećamo i koalicione partnere Pokreta demokratske akcije SDP, Našu stranku i SBB da je Kukić 2006. godine osuđen zbog zloupotrebe položaja dok je bio direktor RMU "Banovići" na 18 mjeseci zatvora. Četrnaest godina poslije prvostepenom presudom osuđen je na jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog posredovanja prilikom zapošljavanja u Elektroprivredu BiH.

Možda do sada nisu znali ili vidjeli korupciju dok nam prijatelji iz Amerike nisu to rekli i dokazali. Hoćete li i dalje biti slijepi, pa ostati u koaliciji sa strankom na čijem je čelu sankcionisani predstavnik zbog korupcije ili ćete reagovati?

Pozivamo bh. tužilaštva da počnu raditi svoj posao, a ne da Amerikanci ili neko drugi radi to umjesto njih ili da odstupe sa svojih političkih pravosudnih funkcija i ustupe ih profesionalcima koji neće ljubiti ruku svojim šefovima, nego će štiti Ustav i raditi prema zakonima ove države.

Ovim putem zahtijevamo i od Tužilaštva TK da iz ladica izvadi predmete koji godinama stoje neprocesuirani, a ako to ne uradi pozivamo VSTV da reaguje i preispita rad Tužilaštva TK, smijeni tužioce koji štite korupciju i postavi profesionalce koji će, napokon, procesuirati sve one koji su se ogriješili o zakone ove države.
Neka se prestanu baviti montiranim procesima kojima zamagljuju pažnju javnosti.

U svakom slučaju će i revolucionarni Tim za sprečavanje korupcije na području Tuzlanskog kantona premijera Kadrije Hodžića imati posla, ali sam protiv sebe.



Kantonalno vijeće SBIH TK:

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu pozdravlja zadnje poteze SAD-a koje, po prvi put direktno imenuju osobe koje su prijetnja demokratskom razvoju države i društva.

Posebno je indikativno objavljivanje tri imena, koja se direktno dovode u vezu sa najtežim oblicima korupcije. Dva su predsjednici političkih stranaka, a jedan bivši prvi čovjek pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini.

Javnosti u Tuzlanskom kantonu je poznato koliki utjecaj na rad Vlade TK ima PDA, čiji je predsjednik na listi sankcionisanih, a koji je na nivou Tuzlanskog kantona u vlasti sa koalicionim partnerima: SDP-om, NS-om i SBB-om.

Stoga se postavlja opravdano pitanje pred stranke skupštinske većine, ali i pred Vladu Tuzlanskog kantona, koja se naziva antikoruptivnom, ima li smisla dalje zajedničko djelovanje sa strankom čiji je predsjednik pod sankcijama SAD-a i može li takva vlada raditi u interesu građana Tuzlanskog kantona.

Pozivamo političke stranke koje čine skupštinsku većinu i Vladu Tuzlanskog kantona da se javno odrede prema najnovijim dešavanjima i pokažu da li je važnija vlast i korupcija ili vlast i borba protiv korupcije.

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu poziva sve političke stranke na nivou Tuzlanskog kantona da rade za dobrobit građana Tuzlanskog kantona, a jedan od prioriteta je svakako borba protiv korupcije, koju Stranka za Bosnu i Hercegovinu snažno podržava.


Demokratska fronta TK:

Naša stranka pokušava prevariti State Departmenet, nije bitna ostavka Kukića na čelu PDA, nego uklanjanje PDA iz vlasti

Naša stranka na čelu sa Edinom Fortom pozivajući Mirsada Kukića da podnese ostavku na mjesto predsjednika PDA, pri čemu bi ista stranka zajedno sa SBB-om, SDP-om i HDZ-om ostala u vlasti Tuzlanskog kantona, pokušava prevariti State Department koji se jasno izjasnio o razmjerama kriminala i korupcije vodeće ličnosti vladajuće koalicije u TK.

Građane Tuzlanskog kantona kao ni State Department ne zanima to da li će Mirsad Kukić ostati na čelu njegove kriminalne PDA organizacije, kako to iz tzv. Naše stranke žele predstaviti javnosti, štiteći kriminal Mirsada Kukića.

Građane Tuzlanskog kantona jedino zanima uklanjanje PDA iz vlasti ovoga kantona kao i svih onih koji podržavaju saradnju sa njima među koje očito spada i Naša stranka.

Jefitini pokušaj maskiranja Kukićevog kriminala kroz poziv Naše stranke na Kukićevu ostavku u PDA, nije ništa drugo nego vrijeđanje inteligencije građana, zaštita Kukićevih kriminalom stečenih privilegija i ismijavanje američkih sankcija.

Pozivamo Socijaldemokratsku partiju Bosne i Hercegovine ali i Našu stranku da shodno postojećoj situaciji prekinu sve koalicione i druge političke odnose sa PDA, kao i na formiranje nove parlamentarne većine koja neće biti opterećena s ličnostima koje se nalaze na crnoj listi State Departmenta.

Kantonalni odbor Demokratske fronte Tuzlanskog kantona


Zlatan Begić, potpredsjednik Demokratske fronte:

Suludi pozivi SDP TK-a na ostavke Podžića i Komšića, potrebno eleminisati i PDA i Kukića

Potpredsjednik DF-a i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini prof.dr Zlatan Begić smatra da poziv SDP-a TK,  Demokratskoj fronti na napuštanje vlasti na državnom nivou predstavlja vrhunac politikantstva I licemjerstva, jer je riječ o neuporedivim okolnostima. To pogotovo ne može biti izgovor za eliminaciju PDA iz vlasti Tuzlanskog kantona.

Smatram da bi ostavke ministra odbrane Sifeta Podžića, ili ostavka predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Željka Komšića,  bili suludi potezi i vrhunsku antidržavni akt  u trenucima kada se od strane Milorada Dodika vrši napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i kada se otvoreno prijeti secesijom i ratom. 

Zahtijevati ostavku ministra Podžića i predsjedavajućeg Komšića značilo bi ostaviti Oružane snage BiH bez civilne i vrhovne komande u ovako delikatnom političkom i sigurnosnom trenutku i pod okolnostima totalne blokade institucija, a Bosnu i Hercegovinu bez šefa države. Znaju to i u SDP-u, pa ovakav nivo svjesnog politikantstva aktuelnog rukovodstva ove političke partije u kritičnim momentima za čitavu državu i mir u BiH itekako može da zabrine sve građane čiju inteligenciju ovi političari ograničenog dometa i lokalnog nivoa očigledno potcjenjuju. 

Posebno je zabrinjavajuće što se takva vrsta neodgovornog politikanstva potencira isključivo sa ciljem nemuštog opravdanja njihove politike na kantonalnom nivou, potvrđujući time još jednom da se u njihovom sistemu vrijednosti stranka nalazi ispred države.

 U tom smislu, mi smo bili voljni da zajedno sa SDP-om i Našom strankom branimo interese države BiH u državnim institucijama u kritičnim momentima. Nažalost, vrijeme je pokazalo da ove političke partije nisu zainteresovane za konkretnu i iscrpljujuću političku borbu protiv politike Milorada Dodika i Dragana Čovića na državnom nivou, ali da su itekako zainteresovane za ekstremni populizam, ugodnu vladavinu po kantonima i na kantonalnim budžetima. Mi smo izabrali da se na državnom nivou borima za interese Bosne i Hercegovine protiv antidržavnih politika Dodika i Čovića, mi smo izabrali stranu Željka Komšića. Za razliku od toga, SDP i Naša stranka su izabrali hladovinu na kantonalnom nivou i stranu gospodina Mirsada Kukića, i tu prestaje sva priča.

Prof. dr Zlatan Begić potpredsjednik Demokratske fronte



VEZANI TEKSTOVI

U povodu sankcija SAD-a predsjedniku PDA Mirsadu Kukiću:
SDP će donijeti stav i o tome upoznati javnost


U povodu izrečenih sankcija od strane SAD-a:
Saopštenje Mirsada Kukića, predsjednika PDA

(tuzlarije.net)               













26.04.2024. Broj citanja: 79
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći




26.04.2024. Broj citanja: 334
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije




25.04.2024. Broj citanja: 226
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 147
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 684
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 306
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 435
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 242
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 221
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 1173
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝
















OSTALE VIJESTI
U rezervatu kod Manchestera pronađen torzo, uhićena dvojica muškaraca
SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći
Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije
VIDEO Velike poplave u Tanzaniji. Poginulo 155 ljudi
Ukrajinski ministar ponudio ostavku, optužen je za korupciju
Detalji brutalnog ubojstva Hrvata u Irskoj. Prijatelj opisao napad, uhićena trojica
Održana komemoracija za humanitarne radnike ubijene u Gazi
Danci: Švicarska firma iz optužnice protiv Mamića prebacivala milijune Bellabeatu
Britanska tvrtka tuži Pfizer i BioNTech: Ukrali su našu tehnologiju za covid cjepiva
Val nasilja na Haitiju, tisuće mrtvih. Premijer podnio ostavku
Dodik neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici. Tvrdi: Sve napisano je laž
Rusija: Premještamo sustave Iskander na granicu s Finskom. General NATO-a: Apsurdno
Djevojka (19) u Ukrajini pokušala prodati svog sina (2), tražila 23.500 eura
Europa, Afrika i Južna Amerika traže veće poreze za superbogate
Cijene nafte ostale iznad 88 dolara
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci







SVASTARIJE

SAD u blizini Gaze gradi privremenu luku za slanje humanitarne pomoći

Masovni proboj Rusa, ukrajinska brigada se raspala. Prijeti kolaps cijele linije

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi