TUZLARIJE - VIJESTI

28.02.2022. u 22:26 Broj citanja: 512
Održana javna tribina:
1. mart - Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

U povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Regionalni odbor Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Tuzla (RO VKBI), održao je u ponedjeljak 28. februara 2022. godine u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, javnu tribinu pod nazivom „1. Mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine“.

Građani Bosne i Hercegovine su na Referendumu za nezavisnost od SFR Jugoslavije, održanom 29. fenruara i 1. marta 1992. godine, izborili nezavisnost u historijskim granicama, nakon čega je država Bosna i Hercegovina postala ravnopravna članica Ujedinjenih nacije. O tome su na javnoj tribini govili: prof. dr. Elmir Jahić, predsjednik RO VKBI Tuzla – pozdravna riječ, te uvodničari: prof. dr. Amir Karić, potpredsjednik RO VKBI Tuzla i prof. dr. Adnan Jahić. Moderator je bio Mehmed Pargan, sekretar RO VKBI Tuzla.

Tuzlarije

U pozdravnoj riječi prof. dr. Elmir Jahić je kazao kako je početak djelovanja VKBI, na regionalnom nivou, važan korak ka objedinjavanju bošnjačkog intelektualnog potencijala i njegovog stavljanja u funkciju zaštite, očuvanja i razvoja države Bosne i Hercegovine. On je naglasio kako program VKBI korespondira sa principima na kojima je uspostavljena moderna država Bosna i Hercegovina: jednakost i ravnopravnost svih građana, očuvanje i razvoj multikulturalne i multietničke zajednice u sekularnoj državi, koja u avnojevskim granicama mora biti stabilna, te uključena u procese euro-atlantskih integracija.

Prof. dr. Amir Karić, kazao je kako Bosna i Hercegovina dočekuje 30. godišnjicu nezavisnosti, izložena direktnim i otvorenim prijetnjama njenoj suverenosti i cjelovitosti.
-Secesionističke političke snage, koje čine vlast u bh. entitetu RS, blokadama državnih institucija nastoje ih obesmisliti, oslabiti i na kraju ukinuti. U tim nastonanjima imaju neskrivenu podršku iz pojedinih ministarsta Vlade Republike Srbije, koja glasno zagovaraju hegemonistički koncept "Srpski svet" (čitaj Velika Srbija), kao i podršku imperijalne politike Vladimira Putina. S druge strane Bosna i Hercegovina, suverena i cjelovita, ima podršku civilizovanog i demokratskog svijeta, iako mora biti spremna na teške izazove. Bosanskohercegovački građani, a posebno Bošnjaci, moraju biti spremni odbraniti suverenost i cjelovitost svoje zemlje. Građani Bosne i Hercegovine očekuju i zahtijevaju od nosilaca javne vlasti, na svim nivoima, da poduzmu sve mjere na jačanju državnih institucija, agencija i direkcija, te da svoje djelovanje i političke prioritete usklade sa unutrašnjim i vanjskim opasnostima, usmjerenim protiv Bosne i Hercegovine. Očekujemo od institucija međunarodne zajednice, koje su prema Dejtonskom mirovnom ugovoru nadležne za implementaciju i očuvanje mira, da dosljedno izvrše svoje obaveze prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima, - kazao je Karić.

Tuzlarije

Drugi uvodničar bio je prof. dr. Adnan Jahić. U svom izlaganju, on je potencirao važnost uloge građana Bosne i Hercegovine u kreiranju demokratskog ambijenta i budućnosti države, na način kako su to učinili izlaskom na Referendum o nezavisnosti. Kazao je kako je Odluka o republičkom referendumu građana Bosne i Hercegovine donijeta 25. januara 1992. bila u cijelosti legalna i legitimna, i sa stanovišta domaćeg i sa stanovišta međunarodnog prava, te je predstavljala jedini valjani odgovor na galopirajući proces raspada jugoslavenske federacije i prijetnji koje su se nadvile nad njom. Referendum građana 29. februara i 1. marta 1992. bio je potvrda da je na ovim prostorima jedino Bosna i Hercegovina – konstanta, koja opstaje i nadilazi sva iskušenja i daje uvijek novu priliku za miran i skladan život svih građana na ovim prostorima, bez obzira na njihove vjerske, nacionalne, političke i ostale razlike.

-Danas je u Bosni i Hercegovini na sceni sukob između retrogradnih ideja nacionalne megalomanije i etničke segregacije iz XIX stoljeća i koncepta moderne građanske države, koji bi trebao biti, ali nažalost nije, neupitni model izgradnje države i društva na Balkanu u XXI stoljeću. Svaki građanin ove zemlje ima odgovornost, zarad budućnosti novih pokoljenja, postaviti sebi sljedeće pitanje: šta je etnički nacionalizam donio Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama u proteklih 200 godina? Iskustvo sa pogubnim učincima etničkih nacionalizama, po Bosnu i Hercegovinu i njene narode i građane, obavezuje sve Bosance i Hercegovce, ma gdje živjeli, da ne prihvate mantru da se u ovoj zemlji ne može živjeti kao normalan građanin, koji u institucijama uređene i efikasne države može ostvariti sva svoja individualna ljudska i kolektivna, nacionalna, vjerska i druga prava i interese. Bosna i Hercegovina je prije 30 godina ostvarila svoju nezavisnost. Današnje i dolazeće generacije trebaju iskoristiti stečena iskustva i postignuto na polju razvoja zemlje, kao supstrat njene izgradnje u funkcionalnu i prosperitetnu evropsku državu.

Tribina 1. Mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, prvi je javni događaj koji je organizovao nedavno uspostavljeni Regionalni odbor VKBI. Kako je najavljeno, već je planiran novi događaj za 4. mart 2022. godine, kada će u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, biti upriličeno Veče sa akademicima – Abdulahom Sidranom i Dževadom Jahićem.

Služba za odnose sa javnošću RO VKBI

(tuzlarije.net)               













09.05.2024. Broj citanja: 42
VIDEO Boeing sa 78 putnika izletio s piste u Senegalu




09.05.2024. Broj citanja: 46
VIDEO Konj snimljen na krovu potopljene kuće u Brazilu: ˝Pokušat ćemo ga spasiti˝




09.05.2024. Broj citanja: 91
VIDEO Putin: Zapad riskira globalni sukob




08.05.2024. Broj citanja: 356
Procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu. ˝Bit će spremno 300 hiljada vojnika˝




08.05.2024. Broj citanja: 518
Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, pozivam Dodika da ih promoviramo




08.05.2024. Broj citanja: 135
Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga




08.05.2024. Broj citanja: 328
Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan




08.05.2024. Broj citanja: 211
VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre




08.05.2024. Broj citanja: 398
Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene




08.05.2024. Broj citanja: 83
Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren
















OSTALE VIJESTI
Španjolska vlada blokirala spajanje dvije domaće banke
Kina više nije glavni trgovinski partner Njemačke
Putin povlači vojsku iz raznih armenskih regija
Zbog strogih mjera štednje u Argentini oštro pala industrijska proizvodnja
Izrael gomila tenkove ispred Rafaha, priprema se invazija
VIDEO Boeing sa 78 putnika izletio s piste u Senegalu. Ozlijeđeno 11 ljudi
Britanski laburisti imaju ogromnu prednost pred konzervativcima po anketama
VIDEO Konj snimljen na krovu potopljene kuće u Brazilu
Pet beba u Engleskoj umrlo od hripavca
VIDEO Putin: Zapad riskira globalni sukob
Četiri europske zemlje mogle bi uskoro priznati Palestinu
Gluha curica čuje zahvaljujući genskoj terapiji: "Ovo je spektakularno"
Zaokret u Iranu: Nećemo se suzdržavati od nuklearnog oružja ako nas napadnu
Rusi planiraju s Kinezima postaviti nuklearni reaktor na Mjesec: "Počele su pripreme"
Iran osudio redatelja na bičevanje i 8 godina zatvora
Četiri Britanke optužuju braću Tate za silovanje i napad. Pokrenuta građanska tužba
NASA-ina simulacija prvi put daje uvid u unutrašnjost crne rupe
Vrhunski poznavatelj Ukrajine: Da, Rusija može izgubiti ovaj rat
Greta Thunberg kažnjena zbog prosvjeda u Stockholmu
Cijene nafte porasle, dolar ojačao







SVASTARIJE

VIDEO Boeing sa 78 putnika izletio s piste u Senegalu

VIDEO Konj snimljen na krovu potopljene kuće u Brazilu: ˝Pokušat ćemo ga spasiti˝

VIDEO Putin: Zapad riskira globalni sukob

Procurio novi plan NATO-a za Ukrajinu. ˝Bit će spremno 300 hiljada vojnika˝

Ministar obrane BiH: Proizvodimo dronove kamikaze, pozivam Dodika da ih promoviramo

Prekinut program Federalne TV u BiH. Državni emiter im uskratio usluge zbog duga

Lokalni izbori u BiH po Schmidtovom zakonu 6. oktobra, Dodik nezadovoljan

VIDEO Boeingov avion sletio u Istanbul bez prednjeg stajnog trapa, frcale iskre

Ovo je metal budućnosti. Očekuje se brutalan rast cijene

Svijet je upravo doživio najtopliji april ikada izmjeren





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi