TUZLARIJE - VIJESTI

05.07.2022. u 14:09 Broj citanja: 1550
Vlada TK:
Raspodjela sredstava, kadrovska pitanja i ostale odluke

Tuzlarije


Na danas održanoj sjednici Vlada je dala saglasnost na Plan korištenja finansijskih sredstava za zaštitu od požara i vatrogastvo u 2022. godini.

Ovim dokumentom predviđeno je da se uz prikupljena sredstva Naknade za zaštitu od požara iz proteklih godina, koja su prenesena iz prethodnih godina u iznosu od 67.035,76 KM u 2022. godini, očekuje i tekući priliv sredstava u iznosu od oko 40.000,00 KM.

Kada su u pitanju rashodi, ove godine će se nastaviti aktivnosti na stručnom obučavanju i osposobljavanju dobrovoljnih vatrogasaca, te polaganje ispita za dobrovoljnog vatrogasca, a što je započeto tokom 2021. godine, na način i po programu utvrđenom zakonom i drugim propisima iz ove oblasti.

Vlada je danas prihvatila Informaciju Kantonalne direkcije robnih rezervi o poništenju postupka nabavke brašna. S obzirom da ponuđač „Klas“ d.d. Sarajevo nije u roku dostavio garanciju za uredno izvršenje ugovora i kako se, s tim u vezi, Ugovor o nabavci brašna za potrebe Kantonalne direkcije robnih rezervi Tuzlanskog kantona smatra ništavnim, Direkcija je donijela odluku o poništenju postupka javne nabavke brašna.

Na danas održanoj sjednici Vlada je prihvatila Izvještaj o implementaciji dodijeljenih sredstva u okviru Programa o finansiranju projekata nedovoljno razvijenih, nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinica lokalnih samouprava u Tuzlanskom kantonu za 2021. godinu. Konstatovano je da su općine Sapna, Čelić, Kladanj i Doboj Istok finalizirale projektne aktivnosti, te opravdale dodijeljena sredstva iz Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu sa potrošačke jedinice Podrška nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim općinama. Općina Teočak je još uvijek u procesu implementacije projektnih aktivnosti, te će po njihovom finaliziranju dostaviti izvještaj o utrošku sredstava.

S ciljem povećanja stepena transparentnosti procesa trošenja sredstava iz javnih fondova, Vlada je današnjim Zaključkom zadužila kantonalna ministarstva, kantonalne uprave i upravne organizacije Tuzlanskog kantona, kao i kantonalne zavode, javne ustanove i druge institucije Tuzlanskog kantona, te privredna društva iz nadležnosti Tuzlanskog kantona sa učešćem državnog kapitala iznad 50%, da prilikom implementacije programa ili projekata koji se finansiraju iz sredstava budžeta Tuzlanskog kantona, vanbudžetskih fondova ili sredstava kantonalnih ustanova i privrednih društava, na odgovarajući način zaduže korisnike sredstava da na vidljivom mjestu istaknu pano, transparent, naljepnicu, marker, ili neku drugu formu prilagođenu predmetnom projektu, na kome će biti vidno istaknut naziv Vlade Tuzlanskog kantona, nadležnog kantonalnog ministarstva, ustanove ili kantonalnog vanbudžetskog fonda iz kojeg se vrši finansiranje ili sufinansiranje svakog pojedinačnog projekta.

Ovakvo postupanje doprinijet će da svaki građanin u Tuzlanskom kantonu pri relizaciji projekta bude upoznat da se radi o aktivnostima koje je finansirala ili sufinansirala Vlada Tuzlanskog kantona ili neka druga kantonalna institucija.

S obzirom na uočene greške tehničke prirode, i manjkavosti u primjeni pojedinih instituta u osnovnim školama, te nedorečenosti u tekstovima, Vlada je danas donijela odluke o izmjenama i dopunama Pedagoških standarada i općih normativa za osnovni odgoj i obrazovanje i Pedagoških standarda za srednje obrazovanje i odgoj. Izmjenama se, između ostalog i jasnije propisuje način prijema defektologa u školama.

Danas je Vlada prihvatila Informaciju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja o prijedlogu prekategorizacije/razvrstavanja lokalnih cesta u regionalne ceste na području Tuzlanskog kantona, te zadužila Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja da pokrene postupak prekategorizacije određenih lokalnih cesta u regionalne ceste na području Tuzlanskog kantona.

Vlada je danas odobrila 10.000,00 KM Radničkom sportskom društvu „Sloboda“ Tuzla za namjene tekućeg poslovanja Kuće sporta za period januar – decembar 2022. godine.

Vlada je danas prihvatila Informaciju Ministarstva privrede o stanju u privrednom društvu „GIKIL“ d.o.o. Lukavac, te zadužila Ministarstvo da angažovanjem nezavisne agencije izvrši dubinsku finansijsku analizu privrednog društva „KHK“ d.d. u stečaju Lukavac, kao suosnivača GIKIL-a d.o.o. Lukavac, te da izvještaj o analizi dostavi Vladi TK.

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Izvještaj o realizaciji Programa prevencije, intervencija i resocijalizacije u oblasti maloljetničkog prestupništva u Tuzlanskom kantonu (2020-2023.) za 2021. godinu.

Danas je Vlada dala saglasnost za isplatu naknade predsjedniku i članovima Komisije za provođenje postupka licenciranja studijskog programa prvog ciklusa studija Informatika i računarstvo na Visokoj školi za savremeno poslovanje, informacione tehnologije i tržišne komunikacije „Internacionalna poslovno-informaciona akademija“ Tuzla.

Vlada je danas imenovala prvostepene i drugostepene komisije za zbrinjavanje zaposlenika za čijim radom je prestala potreba u ustanovama osnovnog i srednjeg obrazovanja u školskoj 2022/23. godini.

Imajući u vidu da Skupština JP za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“ Vlada nije prihvatila Izvještaj o radu i poslovanju Javnog preduzeća za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“ d.d. Tuzla za 2021. godinu, i Vlada je danas odbila da prihvati spomenuti Izvještaj.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila informacije o stanju u trgovačkoj i turističko – ugostiteljskoj djelatnosti u Tuzlanskom kantonu u 2021. godini.

Vlada je danas dala prethodne saglasnosti na prijedloge Pravilnika o plaćama, naknadama i drugim primanjima radnika u Javnoj ustanovi Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“ Tuzla i Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji radnih mjesta u JU Narodna i univerzitetska biblioteka „Derviš Sušić“.

Također, Vlada je danas odobrila unutrašnju preraspodjelu rashoda u Budžetu TK za 2022. godinu kojom se ne mijenja visina utvrđenih sredstava u Budžetu TK za 2022. godinu.

Danas je Vlada dala saglasnost na pravilnike o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja i Ministarstva finansija TK.

Vlada je dala saglasnost Ministarstvu pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona za prijem namještenika, višeg referenta za kontrolu i unos obrazaca u pomoćnu knjigu u radni odnos na određeno vrijeme do šest mjeseci, te izmijenila Odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu obrazovanja i nauke TK.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je danas dala prethodnu saglasnost za razrješenje izvršnog direktora za tehničke poslove u Javnom preduzeću za vodoprivrednu djelatnost „Spreča“ d.d. Tuzla.

Vlada je privremeno imenovala Upravni odbor JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona.

Vlada je, od Skupštine JP „Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj, zatražila da razriješi dužnosti članove imenovane u Nadzorni odbor JP “Šume Tuzlanskog kantona” d.d. Kladanj, te je utvrdila prijedlog kandidata za imenovanje u privremeni Nadzorni odbor ovog javnog preduzeća do imenovanja novog Nadzornog odbora u skladu sa zakonom, a najduže do 90 dana.

Također, Vlada je donijela više rješenja o razrješenju i imenovanju privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

(tuzlarije.net - Odjeljenje za informisanje Vlade TK)               













29.03.2024. Broj citanja: 53
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika




29.03.2024. Broj citanja: 285
FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi




29.03.2024. Broj citanja: 60
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih




29.03.2024.
Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona




28.03.2024. Broj citanja: 225
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 8706
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 236
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 309
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 601
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 218
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica
















OSTALE VIJESTI
Filipinci se danas razapinju i bičuju do krvi
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane
U minutu razmaka Grčku zatresla dva jaka potresa magnitude iznad 5
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju. To se vidi jednom u životu
Bijesni građani u Meksiku na ulici nasmrt pretukli osumnjičenu za ubojstvo curice
Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione
Na Wall Streetu novi rekordi, trgovanje mirno
Sirijska vojska: Izrael i militanti napali Alep, više je poginulih
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih
SAD poduzeo nove korake da američka tehnologija za oružje ne završi u Rusiji
Ukrajina pokušava uvjeriti Indiju da stane na stranu Kijeva, a ne Moskve
Rusija: Ukrajinski plan uključuje povlačenja naše vojske iz osvojenih područja
Američki general: Izrael nije dobio sve oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte







SVASTARIJE

Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika

FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi

Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih

Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi