TUZLARIJE - VIJESTI

25.07.2022. u 08:54 Broj citanja: 794
Na lageru samo narudžbe:
Pelet razgrabljen uprkos visokim cijenama

Tuzlarije


Uprkos svim poteškoćama i ograničenju izvoza, prodavci ogreva u BiH imaju pune ruke posla, što potvrđuje podatak da u pojedinim preduzećima peleta nema na lageru ni do kraja godine.

Iako su cijene niže za svega nekoliko procenata u odnosu na one koje su važile prije odluke o zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata i ogreva, a koju je donio Savjet ministara BiH sredinom juna, građani su pohrlili u nabavku peleta pa se ovih dana traži vreća više.

U preduzeću “Dedina P.Z.” iz Dervente kažu da sve što proizvedu odmah i isporuče kupcima, jer narudžbe imaju do kraja godine.

"Tona peleta košta 500 KM i na visinu cijene ne možemo uticati. Naša marža je ista kao i ranijih godina, ali sve je poskupjelo, od goriva, vreća za pelet do sirovine", rekli su u ovom preduzeću.

I u drvnoj industriji “Karać” iz Aleksandrovca kod Laktaša gomilaju se narudžbe kupaca.

"Trenutno nema peleta koliko kupci traže, jer borbu vodimo sa sirovinom. Rezervacije imamo do kraja septembra, a tona košta 508 KM plus PDV", rekao je vlasnik te drvne industrije Slavko Karać.

S ciljem da se zaštiti domaće tržište i osiguraju dovoljne količine peleta i ogrevnog drveta po ekonomski prihvatljivim cijenama, u FBiH prije dva dana održan je i sastanak na kojem je izneseno da bi realna cijena tone peleta trebalo da bude između 400 i 450 KM.

Sličan sastanak u Republici Srpskoj za sada nije planiran, a sudeći prema riječima proizvođača od predložene cijene neće biti ništa ni u FBiH.

Menadžer firme “Drvosječa” koja posluje u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Zenici Muhamed Helać kaže da je pomenuta cijena apsolutno nedostižna uzimajući u obzir globalnu inflaciju i cijene goriva, koje su za ovu granu industrije od ogromnog značaja.

"Početkom mjeseca stanovništvu smo ponudili povoljniju cijenu ogreva i ona je trenutno za 50 maraka niža u odnosu ne period prije zabrane izvoza, kada je tona koštala 640 KM. Nama nije problem da pelet košta i 300 KM, kao prije dvije godine, ali onda država mora intervenisati sa određenim potezima, a prvi bi bio ukidanje akciza na gorivo", kazuje Helać i dodaje da na lageru trenutno imaju peleta.

Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori Srpske Lazo Šinik kaže za “Glas” da je cijena peleta direktno u vezi sa tržištem te da nema potrebe miješati se u to.

"Problem je bio kada su cijene peleta, zbog potražnje u Evropi i izvoza, na našem tržištu bile iznad 600 KM, ali već sada kod pojedinih proizvođača u Srpskoj tona peleta košta oko 500 KM, što je donekle prihvatljivo. Kada se u obzir uzmu cijene imputa u proizvodnji, koje su rasle između 30 i 40 odsto, realna cijena bi trebalo da bude malo niža od 500 KM", priča Šinik i dodaje da se cijene peleta najvjerovatnije nikada neće vratiti na nivo prije talasa inflacije.

Lazo Šinik kaže da bi BiH trebalo da razmišlja o trajnoj zabrani izvoza oblovine i ogrevnog drveta da bi se mogle podmiriti potrebe domaće industrije i stanovništva.

"Imamo dovoljno kapaciteta da svu sirovinu kojom raspolažemo pretvorimo u veću vrijednost i efikasnije energente te je šteta da izvozimo ogrevno drvo i trupce. Naše tržište i industrija trebalo bi da budu prioritet", rekao je Šinik.

(tuzlarije.net - Akta.ba)               

Ruski napad na Ukrajinu:
Najnovija dešavanja
Ruski napad na Ukrajinu:
Pregled dešavanja 217-og dana rata
137 godina postojanja:
Kvalitet i vrijednosti tuzlanske Solane slave se 137 godina

30.09.2022. u 00:04 Broj citanja: 550
Komšić u Tuzli:
BiH će nadživjeti svoje dušmane


Centralnim predizbornim skupom u Tuzli, Koalicija Željko Komšić za građansku državu, večeras je zaključila svoju predizbornu kampanju. Okupljenim građanima  Komšić je kazao kako vjeruje u to da da ova zemlja pripada nama svima na jednak način, te da nijedan građanin BiH ne smije imati manja ili veća prava od drugog.

OPŠIRNIJE


30.09.2022. u 00:03
Grad Tuzla:
Program obilježavanja Drugog oktobra - Dana oslobođenja TuzleTuzlarijeOvog 2. oktobra navršit će se punih 79 godina od prvog oslobođenja Tuzla 1943. godine. Gradske vlasti pripremile su Program obilježavanja kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti.

OPŠIRNIJE


30.09.2022. u 00:03
Platforma za progres i koalicija „Država!“:
Možemo i znamo drugačije!TuzlarijePlatforma za progres ponosna je na kampanju koju je vodila samostalno i sa koalicijom „Država!“ na svim nivoima vlasti. Vjerujemo da su građani Bosne i Hercegovine prepoznali transparentnost naših kandidata, nastupe koji su lišeni ostrašćenosti i nacionalističkih retorika

OPŠIRNIJE


30.09.2022. u 00:02 Broj citanja: 35885
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


30.09.2022. u 00:01 Broj citanja: 19696
Dogodilo se na današnji danTuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Podaci iz rubrike "Vijesti iz Tuzle" prikupljaju se u bazi podataka od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u Tuzli bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


29.09.2022. u 21:55
Vlada TK obilježila 30. godišnjicu formiranja 2. korpusa ARBiH


U povodu obilježavanja 30. godišnjice od formiranja 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli i na spomen obilježju poginulim pripadnicima MUP-a u odbrambeno oslobodilačkom ratu 1992-95.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Uragan ojačao i približava se Južnoj Karolini. Sve jači vjetrovi, raste broj mrtvih
Putin danas pripaja 15% Ukrajine, trg u Moskvi spreman. Zelenskij najavio jak odgovor
Rusi od danas više ne smiju u Finsku, uz par iznimki
Eksplozija u obrazovnom centru u Kabulu: Studenti pisali ispit, najmanje 19 mrtvih
Obavještajci: Mobiliziranim Rusima govore da si sami nabave prvu pomoć
Angela Merkel: Putinove prijetnje trebamo shvatiti ozbiljno
Prije tri godine bio je u zatvoru, a sada će biti brazilski predsjednik
Vatikan u tajnosti sankcionirao biskupa optuženog za silovanje dječaka
Američki vojni liječnik i njegova supruga optuženi da su špijunirali za Ruse
Dolar pao, funta i euro ojačali
Sabotaža plinovoda podsjeća na incidente iz Hladnog rata
SAD i pacifičke otočke države deklaracijom se obvezale na jačanje partnerstva
Wall Street oštro pao
Američki ministar obrane: Prerano je reći tko stoji iza napada na Sjeverni tok
Trojica ruskih kozmonauta sigurno su se vratila na Zemlju s ISS-a
Zelenskij dijelu ljudi koje Putin mobilizira: Ne morate umrijeti u Ukrajini
Rusi izgubili još jedan grad. Erdogan: Dajte mirovnim pregovorima priliku
Putin dekretom priznao nezavisnost dviju ukrajinskih regija
Biden: SAD nikada neće priznati ruske pretenzije u Ukrajini
Nova britanska premijerka sudjelovat će na sastanku Europske političke zajedniceSVASTARIJE

Volkswagen odlazi iz Njemačke zbog nestašice plina?

Floridu pogodio uragan, no neke plaže presušile: ˝Nemojte ići tamo, voda se vraća˝

Uragan poharao Floridu. Katastrofalne poplave, milijuni bez struje

VIDEO Biden po publici tražio članicu Kongresa koja je poginula: ˝Jackie, gdje si?˝

Florida na udaru povijesnog uragana, pogledajte snimke. ˝Ovo je katastrofa˝

Sjeverni tok 1 mogao bi biti nepovratno uništen, kaže izvor iz njemačke vlade

Uragan poharao Kubu, dvoje mrtvih, cijeli otok u totalnom mraku. Sad prijeti Floridi

Policija nemilice ubija mlade Iranke na ulicama. One i dalje marširaju

VIDEO NASA zabila letjelicu u asteroid, pogledajte snimku

Ruski plin curi iz oba Sjeverna toka u Baltičko more, izdano upozorenje


osmrtnicama basmrtovnice