TUZLARIJE - VIJESTI

13.08.2022. u 00:05 Broj citanja: 689
Merima Osmanović, predsjednica Udruženja mladih „Trik“ Kalesija:
Aktivizam mi je spasio život

Kad je kao sedmogodišnja djevojčica doživjela nesreću u kojoj je pretrpjela udar struje, usljed čega je doživjela kliničku smrt i bila u komi 48 sati, sa procijenjenih 80% invalidideta niko u porodici, pa ni sama, nije vjerovala u svijetlu budućnost za sebe.

Tuzlarije


Zbog ovog izrazito teškog perioda djetinjstva, Merima Osmanović kaže da joj je aktivizam doslovno spasio život:

- U školi su me izbjegavali i podcjenjvali jer sam bila drugačija, pa me porodica uključila u aktivnosti lokalnog udruženja koje je radilo sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Iako sam nakon nesreće imala brojne fizičke posljedice po zdravlje, najtežim se s ove distance čine one nevidljive. Nakon pretrpljene traume, od straha sam naprosto zanijemila na četiri godine. Trebalo je puno rada, profesionalne podrške i strpljenja, ali uz radionice izrade nakita i sportske aktivnosti polako sam se počela otvarati.

Izašla iz sopstvene sjene

Osmanović je danas predsjednica vrlo aktivnog Udruženja mladih “Trik”, koje djeluje u maloj Općini Kalesija, blizu Tuzle. Iako mladi ovdje nemaju mnogo prilika, izgradnjom Centra za djecu i mlade stvoreni su svi preduslovi za kreiranje zanimljivih edukativno-zabavnih sadržaja. “Trik” kao inicijator ideje danas rukovodi Centrom, opremljenim po svim svjetskim standardima, a na njegovoj izgradnji Osmanović je radila od samog početka, na što je jako ponosna.

Tuzlarije


Iako ovo Udruženje, koje djeluje od 2019. godine i broji preko 50 aktivnih članova, organizuje ekološke akcije, edukacije o vršnjačkom nasilju, sportske i kreativne radionice, te različite zabavne i humanitarne akcije, Osmanović kaže kako za nju poseban značaj imaju radionice o očuvanju mentalnog zdravlja i grupne sesije u okviru kojih djeluju preventivno.

Smatrajući podršku i sigurno stimulativno okruženje odlučujućim faktorima u razvoju djece i mladih, Osmanović dodaje da je za nju to bio prelomni trenutak u životu i da se nošena „ludom“ energijom koju je u njoj probudio aktivizam, nikada se nije obazirala na komentare okoline da je besmisleno raditi za džaba, da je volontiranje gubljenje vremena:

- Za to sam vrijeme ja sticala nove vještine, raslo mi je samopuzdanje i nošena neopisivom energijom polako shvatala kako je upravo to bila moja životna prilika. Putovala sam, sticala nova poznanstva, gradila prijateljstva. Prilika je to bez koje sada ne smijem ni zamisliti svoj život.

Ova nekad preplašena djevojčica koja je živjela u vlastitoj sjeni, danas je mlada (21) liderica u svojoj zajednici, uskoro studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta u Tuzli, odsijek Politologija. Planove koje ima su veliki, ali oni ne uključuju velika preseljenja van BiH.

Tuzlarije


- Uskoro ću upisati master studij. Mislim da ovdje mogu napredovati. Jednostavno, ne želim drugi život, ovdje imam život. Puno sam truda uložila u svoje formalno i neformalno obrazovanje, emotivnu i psihičku stabilnost nakon nesreće, tako da sam tek sada ono što jesam. Jedino ovako mogu biti primjer drugima, a to zaista želim. Čini mi se da je djecu i mlade u malim zajednicama još teže pokrenuti, jer ne znaju kako da koriste dostupne resurse.

U „Triku“ djeca rastu uz poduzetnički duh

No, kako bi kod djece i mladih u Kalesiji probudili interes i motivirali ih da dođu na akcije i edukacije koje organizuje njihovo udruženje, članovi „Trika“ će početkom školske godine posjetom školama pokušati približiti svoju misiju djeci i mladima.

Dokaz da se kroz volontiranje i aktivizam mogu njegovati i specifična interesovanja i hobiji, dokaz je upravo naša sagovornica, koja svoj aktivizam živi i kroz ljubav prema šminkanju u Crvenom krstu Tuzla. Dok radi na što realističnijim prikazima povreda, objašnjava ona, opušta se, kreativno izražava i naprosto uživa.

Tuzlarije


- Mislim da moj primjer najbolje oslikava mogućnosti koje aktivizam pruža. Sticanje vještina kroz neformalno obrazovanje mlade uči kritički razmišljati, biti reprezentativni, slobodni i dovoljno motivisani da mijenjaju sebe i svijet oko sebe, kaže Osmanović.

Aktivizam, hobiji i okolina

Ona dalje nastavlja, objašnjavajući kako smatra da je upravo aktivizam odskočna daska za zaposlenje i kreiranje ambijenta u kojem poduzetni duh važan:
- Stanje u državi je takvo kakvo jeste, no dijelom smo i sami odgovorni za sebe. Da bismo po završetku studija dobili posao, više nije dovoljna diploma, nego čitav set vještina i znanja koje danas poslodavci od vas očekuju, tvrdi Osmanović i dodaje kako upravo na razvijanju poduzetničkog duha mladih i stvaranju stimulativnog okruženja za podršku mladima koji aktivno učestvuju u društvenom i ekonomskom životu TK, „Trik“ radi uz podršku Fondacije tuzlanske zajednice, kao dio projekta podržanog od strane By Leap programa i Evropske unije.

Tuzlarije


Imajući u vidu da je stopa nezaposlenosti mladih u BiH među najvišima u regionu Zapadnog Balkana, te da je više od 50% mladih neaktivno u traženju posla, zboog nedostatka preduzetničkog znanja ili vještina, ambijent u kojem ovo udruženje mladih djeluje vrlo je izazovno. Stoga je uloga mladih lidera i liderica kao što je Merima Osmanović jako važna. Kao putokaz mlađim generacijama, zbog promjena koje pokreću u svojim zajednicama, ovi mladi ljudi najveći su kapital našeg društva.

(tuzlarije.net)               

Ruski napad na Ukrajinu:
Najnovija dešavanja
Ruski napad na Ukrajinu:
Pregled dešavanja 213-og dana rata
Ruski napad na Ukrajinu:
Pregled dešavanja 212-og dana rata

25.09.2022. u 15:32
SPKD “Prosvjeta”:
Održano druženje i čitanje poezije u okviru manifestacije “100.000 pjesnika za promjene”


Tuzlarije
“100 000 pjesnika za promjene“ pokrenuo je američki pjesnik i kantautor Michael Rotenberg, s namjerom da što više poetskih stvaralaca okupi oko plemenite ideje da se poezijom može uticati na mnoge negativne pojave u svijetu.

OPŠIRNIJE


25.09.2022. u 14:07
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Tenis smo inače davno gledali, u društvu, još kad je igrala Monika Seleš. Onda je ta navika ostala, poslije mi je i dijete dugo treniralo, nekad davno i muž pa je to nekako ostao kao sport koji nas jedini može okupiti da zajedno gledamo, ostalo, što se mene tiče, samo kad igra naša reprezentacija.

OPŠIRNIJE


25.09.2022. u 09:55
U krugu kompanije Lukavac Cement održan Dan otvorenih vrata


U krugu kompanije Lukavac Cement jučer je održan 12. po redu “Dan otvorenih vrata”. Nakon dvogodišnje pauze okupilo se preko 2000 posjetilaca svih uzrasta koji su uživali u prelijepom danu i dobroj zabavi.

OPŠIRNIJE


25.09.2022. u 08:50
˝Novi lideri Tuzlanskog kantona˝ u Solani


Kantonalna privredna komora Tuzla u saradnji sa Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i Privrednom komorom Naples Florida iz Sjedinjenih Američkih Država organizira ciklus programa za mlade poslovne ljude pod nazivom „Novi lideri Tuzlanskog kantona“.

OPŠIRNIJE


25.09.2022. u 08:39 Broj citanja: 460
Dopuna Uredbe o pomoći stanovništvu:
Jednokratna novčana naknada za nezaposlene


Vlada Federacije BiH je u petak, donijela Uredbu o dopuni Uredbe o pomoći stanovništvu usljed rasta indeksa potrošačkih cijena. Ostajući privržena principu prema kojem višak javnih prihoda direktno usmjerava građanima kojima su oni najpotrebniji, Vlada na ovaj način proširuje obuhvat svog programa pomoći i u njega uvrštava i nezaposlene osobe.

OPŠIRNIJE


25.09.2022. u 08:30
Stanje na cestama 25. 09. 2022. u 08 : 30 sati


Sporije, zbog radova, saobraća se na dionici autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever, kao i na magistralnim putevima: Bihać-Bosanski Petrovac (dionici Ripač-Dubovsko), Tuzla-Lukavac, Žitomislići-Počitelj (Ševaš Njive) i Donji Vakuf-Travnik (Komar).

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO Ogroman požar u Parizu, gori jedna od najvećih tržnica
Problemi s mobilizacijom. Žestoke borbe za važni grad: "Od Rusa će ostat samo leševi"
Srpski ministar: Nećemo moći prihvatiti rezultate ruskih referenduma
Hrvatski veleposlanik pri UN-u: Rusi prijete nuklearnim ratom, situacija je ozbiljna
Ruskinja: U vojsku je pozvan i moj otac. Ima rak kože, loše vidi, ne čuje dobro...
Rus koji je pobjegao: Izbor je bio ili zatvor ili postati ubojica
Putin otišao na godišnji? Izvori: Sve njegove snimke su snimljene unaprijed
Putinovi suradnici kritizirali provedbu mobilizacije: "To je neprihvatljivo"
Zelenskij obećao tri stvari Rusima koji se predaju
Zelenskij: Šokiran sam jer nam Izrael nije dao proturaketni sustav
Kubanci danas glasaju o istospolnim brakovima, posvajanju i surogat-majčinstvu
Švicarci danas na referendumu glasaju da se ženama podigne dob za odlazak u mirovinu
Žestoke borbe na ulicama važnog grada: "Iza Rusa će ostati samo njihova tijela"
Lavrov u UN-u napao Zapad i SAD: "Opseg rusofobije je groteskan, želite nas uništiti"
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv omikrona
Središnje banke agresivno podižu kamate, svjetske burze oštro pale
Supertajfun ide prema Filipinima
Sjeverna Koreja ispalila balistički projektil
Poznati detalji oko aneksije, puno uhićenih u Moskvi. Kina poslala poruku o ratu
Kina: Najveći prioritet u Ukrajini je ubrzanje mirovnih pregovoraSVASTARIJE

Putin otišao na godišnji? Izvori: Sve njegove snimke su snimljene unaprijed

U teškoj nesreći kod Mostara poginuli muž, žena i dijete. Mrtav i čovjek iz BMW-a

Ovo je grob britanske kraljice

Rusija nakon Putinovog obraćanja više neće biti ista

U gušenju protesta u Iranu poginulo najmanje 50 ljudi

VIDEO Uragan pogodio Kanadu, pušu vjetrovi jačine do 150 km/h

VIDEO Potres u Meksiku izazvao valove u Đavoljoj jami u kalifornijskoj Dolini smrti

VIDEO Šire se snimke mobilizacije u Rusiji

U središnjoj Kini velika nestašica vode

VIDEO Biden nakon govora lutao po pozornici: ˝Ovo je strašno i tužno˝


osmrtnicama basmrtovnice