TUZLARIJE - VIJESTI

26.08.2022. u 18:03 Broj citanja: 1183
INTERVJU: Dajana Čolić, ministrica zdravstva TK
Informatizacija zdravstva – širok spektar benefita i ušteda

Ministrica zdravstva u Vladi Tuzlanskog kantona Dajana Čolić u svom mandatu imala je dosta izazova. Onaj najveći koji se tiče pandemije Covid-19 virusa vješto je držala pod kontrolom zajedno sa timom zdravstvenih stručnjaka o čemu svjedoči i statistika da je Tuzlanski kanton imao jako uspješan odgovori na pandemiju.

Tuzlarije
Period pandemije pokazao je koliko je važna komunikacije struke i građanstva

U vremenu pandemije, nerijetko i nesnalaženja mnogih državnih struktura u zemlji, ministrica Čolić je čestim istupima u javnosti davala precizne upute i relevantne informacije koje su tada bile prijeko potrebne građanstvu. Pandemija je poremetila listu prioriteta resora koji vodi, ali sa procesom informatizacije se radilo paralelno dugi niz godina i plodove rada tek ćemo da ubiremo. Kako će tačno informatizacija zdravstvenog sistema pomoći i pacijentima i ljekarima, koliko smo za njega spremni i kakve benefite donosi pročitajte u tekstu koji prenosimo iz časopisa Vaša Apoteka kompanije TUZLA-FARM.

Razgovarala: Bedrana Kaletović


Na sistemu informatizacije u Tuzlanskom kantonu radi se mnogo i još duže se o njemu govori. Koliko je u tom smislu Tuzlanski kanton odmakao od drugih sredina u BiH, a kakva je situacija u poređenju sa zemljama regiona? Kad možemo očekivati da sistem elektronskog zdravstva zaživi u potpunosti u praksi?

ČOLIĆ: Da, činjenica je da se o informatizaciji u zdravstvu na području Tuzlanskog kantona govori, ali i radi preko dekadu i po. Dozvolite mi da, odmah na početku ovog razgovora, čestitam i zahvalim na doprinosu svima onima koji su u tom proteklom periodu radili na iznalaženju načina za uvođenje ovih procedura.
Kao i svaki novitet i ovaj je prošao kroz različite faze razvoja součavajući se sa problemima u razvoju i implementaciji ovog projekta. Sistem je počeo dobijati svoje obrise, vezano za oblik u kojem će i biti implementiran, kada je Vlada TK prije malo više od dvije godine donijela odluku da nosilac svih aktivnosti bude Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK. Zbog čega je to bilo bitno? Do tada, svaka zdravstvena ustanova je bila vlasnik licenci za rad ovog sistema, ustanove nisu bile podjednako spremne za uvođenje ovog sistema i, možda najvažnije, svaka ustanova je imala vlastiti dio sistema koji su međusobno bili nepovezani, a u nekim slučajevima i međusobno inkompatibilni. Onog momenta kada su sve aktivnosti prenešene na ZZO TK, kada su planirana sredstva u iznosu 10 miliona KM, otpočele su ozbiljnije aktivnosti po tom pitanju.
Prvo je komisijski utvrđeno koja ustanova raspolaže kojom količinom i softvera i hardvera. Potom je sprovedena javna nabavka ovih usluga, u više lotova i, konačno, početkom marta ove godine došlo je i do zaključivanja ugovora između ZZO TK i pružaoca usluga koji su prošli u proceduri. Od tada do danas, Vlada TK je u saradnji sa ZZO TK donijela niz akata, kojima je dat zakonski okvir kako treba da izgleda, na koji način da se vodi medicinska dokumentacija, kako treba izgledati e-knjižica, e-recept, kako treba izdefinisati Pozitivnu listu lijekova sa novim podacima koji trebaju omogućiti višemjesečno propisivanje terapije za hronične pacijente, itd...

Prema onome što sam vidjela, naš integrisani sistem informatizacije u zdravstvu (IZIS) će zaista biti sveobuhvatan, sa velikim brojem modula, neke od aplikacija će zdravstvenim profesionalcima biti dostupne i u verziji za mobilne telefone. Usudiću se reći da ćemo imati najmoderniji sistem zbog same činjenice da će nam na raspolaganju biti najnovija verzija sistema. Ugovorni organi su sistem poboljšavali i unaprjeđivali postepeno kako su se suočavali sa pojedinim problemima. Mi, u početku, dobijamo jedan takav unaprijeđen sistem. Kada poredimo stanje sistema sa državama u regionu, mislim da je dovoljno reći da firme koje su radile i rade IZIS na TK, iste i slične poslove su radile i za KBC Rebro u Zagrebu, Klinički centar u Mariboru, kliničke i bolničke centre na području Republike Srbije, većinu kantona na području FBiH tako da očekujem pozitivne efekte i na području Tuzlanskog kantona.

Ušteđena sredstva vratiti opet zdravstvu

Šta nam donosi digitalna transformacija zdravstva?

ČOLIĆ: Uvođenje IZIS-a ima veći broj očekivanih pozitivnih efekata. Prije svega, a mislim da je to i ključno za naša osigurana lica, neće biti više redova u poslovnicama ZZO zbog ovjere knjižica, ovjere recepata za ortopedska pomagala, preuzimanje tzv. Markica i slično. Dužna sam da pojasnim da ćemo i dalje biti u obavezi da svake godine uplaćujemo "markice", odnosno participaciju. Znam da je stav građana da tu participaciju treba ukinuti, ali iskoristiću priliku da pojasnim da u tom slučaju svako osigurano lice bi prilikom posjete doktoru bilo u obavezi da plati participaciju za svaku uslugu ili u apoteci za svaki realizovan recept. U suštini, to bi u najvećoj mjeri bio udar na naša osigurana lica starije životne dobi, naše penzionere, obzirom da su oni i najčešći korisnici usluga zdravstvenog sistema.
Nadalje, očekujemo pozitivne efekte u smislu smanjenja listi čekanja na pojedine zdravstvene usluge, olakšano naručivanje za specijalističko – konsultativne preglede u drugim ustanovama, itd. U ordinacijama porodične medicine ljekari će imati uvid u sve nalaze osiguranih lica, neće biti potrebe za dolaskom po redovnu terapiju svaki mjesec, naravno, ukoliko osigurano lice nema potrebu za pregledom. I, na kraju, ali ne manje važno, pored ovih ušteda na vremenu, očekujemo i finansijske uštede. Poređenja radi, jedan od kantona koji je prije nekoliko godina uveo IZIS na kraju prve godine ostvario je uštedu od pet miliona KM. Politika i plan Ministarstva zdravstva i ZZO TK je da se sva ušteđena finansijska sredstva uplane u uvođenje novih i proširenje postojećih prava osiguranih lica.

Zajednička investicija

Koji su izazovi implementacije informatizacije? Gdje su realne poteškoće sa kojima ste se sada susretali, a šta je to što nam, očekivano, može praviti problem u budućnosti? Jesu li ljekari i svi subjekti u sistemu zdravstva spremni, edukovani i tehnički osposobljeni za e-zdravstvo?

ČOLIĆ: U ovoj fazi uvođenja IZIS-a, sasvim sigurno da je prvi problem obezbjeđenja potrebnog hardvera za njegov rad i upotrebu. Zdravstvene ustanove su u obavezi da obezbijede taj dio opreme.
Imajući u vidu da većina ustanova, posebno primarne zdravstvene zaštite, u svojim planovima javne nabavke za tekuću godinu nemaju planirana finansijska sredstva, Vlada TK je, na prijedlog Ministarstva zdravstva TK, u budžetu predvidjela sredstva koja su dovoljna za nabavku otprilike polovine potrebne opreme. Namjera nam je da na ovaj način pomognemo uspostavljanje IZIS-a, a da pri tome stimulišemo i gradove/općine na području TK da se, kao osnivači ustanova primarne zdravstvene zaštite, uključe u ovaj proces.
Kada je u pitanju zdravstveni kadar i korištenje IZIS-a, sistem zaista ne zahtijeva neke posebne vještine za korištenje. Vjerujem da ćemo imati ´dječijih bolesti´ u početku korištenja sistema, ali da će one jako brzo biti prevaziđene. ZZO TK je već obezbijedio način komunikacije i pružanja podrške za korištenje IZIS-a, a svaki potencijalni, novonastali problem, ćemo rješavati skupa.


Više vremena za ljekare

Možemo li sa informatizacijom govoriti o uštedi zdravstvenom sistemu, ve
oj posvećenosti pacijentu i fokusiranju na kvalitetniji rad ljekara sa pacijentom? Može li se govoriti o reformi obimne administracije koja prati ´papirno zdravstvo´?


ČOLIĆ: Ranije sam govorila o uštedama, vezano za finansijski dio. Jedna od prednosti i očekivanih efekata IZIS-a jeste i ušteda vremena. Činjenica je da je u ordinacijama porodične medicine najveći priliv pacijenata početkom mjeseca zbog preuzimanja recepata za redovnu terapiju. Očekujemo da se upravo u tom segmentu pojavi to prijeko potrebno vrijeme koje će specijalistima porodične medicine omogućiti da se još detaljnije i još više posvete pacijentima.
Složićete se da je praktično nemoguće posvetiti se podjednako prvom i osamdesetom pacijentu u toku jednog radnog dana. Iako heroji u bijelom – zdravstveni profesionalci su samo ljudi... Ono što nam je potencijalna opasnost jeste zakonska obaveza vođenja medicinske dokumentacije i u elektronskoj i u ´papirnoj´ formi. S tim u vezi, Vlada TK je prije dvije godine predlagaču na federalnom nivou uputila inicijativu za izmjenu zakona koji propisuje ovu normu no nemamo informaciju da je po tom pitanju do danas bilo šta učinjeno.


Sigurnost i analize podataka

Imaju li građani razloga za zabrinutost u pogledu zaštite i povjerljivosti njihovih ličnih podataka?

ČOLIĆ: Jedan od razloga dugogodišnjeg procesa uspostavljanja IZIS-a na području TK jeste bio i problem sa zaštitom ličnih podataka osiguranih lica. S tim u vezi, u procesu izrade korištene su metodologije primjene istih ili sličnih sistema na području FBiH, kontaktirana je Agencija za zaštitu ličnih podataka, uzeti su obzir i primijenjeni u praksi svi propisi koji tretiraju tu oblast. Rezultat ovih aktivnosti jeste činjenica da podacima o osiguranom listu pristup ima izabrani ljekar porodične medicine, koji je tim podacima raspolagao i do sada, a ostali dio sistema podacima može pristupiti jedino ukoliko je osigurano lice upućeno na pregled u drugu ustanovu. Smatram da je ovo pitanje, na osnovu iskustava drugih kantona, dobro riješeno i da osigurana lica nemaju razloga za brigu, barem po ovom pitanju.

Tuzlarije

Koliko će se količina zdravstvenih informacija koristiti u istraživačkom smislu za poboljšanje zdravstvenog sistema obzirom da svi dobijeni podaci imaju ogroman potencijal za analize?

ČOLIĆ: Prije svega, jedan od većih problema u trenutnom funkcionisanju zdravstvenog sistema jeste taj što izvještaji o pruženim uslugama, broj osiguranih lica i struktura tima porodične medicine, ali i većina drugih informacija, do Ministarstva zdravstva TK i ZZO TK dolaze indirektnim putem preko ustanova i manjim dijelom putem izvještaja Zavoda za javno zdravstvo TK. Ljepota ovog sistema je ta što će ubuduće biti veoma jednostavno dobiti svaki izvještaj jednostavnim korištenjem IZIS-a, a ti izvještaji će nam dati potrebne smjernice, kako za izradu planskih dokumenata i politika razvoja zdravstva, tako i informaciju o tome koje su nam realne potrebe, u smislu kadra, potrebnih specijalizacija i slično.




Privatnici u istom sistemu kao i javne ustanove

Na koji način je predviđeno uključivanje privatnih zdravstvenih ustanova u e-zdravstveni sistem obzirom da pojedine ustanove uspješno primjenjuju elektronske zdravstvene kartice za korisnike svojih usluga?

ČOLIĆ: Kada je u pitanju rad privatnih zdravstvenih ustanova, svakako da je i za njih obezbijeđen besplatan pristup modulima IZIS-a. Budući da na području Tuzlanskog kantona, preko programa obezbjeđenja dijagnostičkih usluga u oblasti radiologije i oftalmologije, imamo i dio privatnih zdravstvenih ustanova koje obezbjeđuju ovaj oblik usluge na teret sredstava ZZO TK, omogućeno je da se uključe u IZIS kako bi svaki izabrani ljekar imao pristup snimku osiguranog lica koje liječi. Obezbijeđene su i besplatne licence za privatne apoteke koje će biti uvezane sa kantonalnom poreskom upravom.


(tuzlarije.net)               













29.03.2024. Broj citanja: 78
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika




29.03.2024. Broj citanja: 549
FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi




29.03.2024. Broj citanja: 94
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih




29.03.2024.
Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona




28.03.2024. Broj citanja: 238
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 8908
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 246
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 333
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 618
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 224
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica
















OSTALE VIJESTI
U Tadžikistanu uhićeno devet ljudi povezanih s pokoljem u Moskvi
Temu nudi ljudima keš u zamjenu za osobne podatke. "To je ozbiljan problem"
Trebat će nam manje vojnika nego što smo mislili, kaže prvi čovjek ukrajinske vojske
Filipinci se danas razapinju i bičuju do krvi
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane
U minutu razmaka Grčku zatresla dva jaka potresa magnitude iznad 5
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju. To se vidi jednom u životu
Bijesni građani u Meksiku na ulici nasmrt pretukli osumnjičenu za ubojstvo curice
Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione
Na Wall Streetu novi rekordi, trgovanje mirno
Sirijska vojska: Izrael i militanti napali Alep, više je poginulih
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih
SAD poduzeo nove korake da američka tehnologija za oružje ne završi u Rusiji
Ukrajina pokušava uvjeriti Indiju da stane na stranu Kijeva, a ne Moskve
Rusija: Ukrajinski plan uključuje povlačenja naše vojske iz osvojenih područja
Američki general: Izrael nije dobio sve oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi







SVASTARIJE

Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika

FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi

Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih

Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi