TUZLARIJE - VIJESTI

04.10.2022. u 08:44 Broj citanja: 711
Gradsko vijeće Tuzla:
Javni oglas za imenovanje dva člana Gradske izborne komisije

Tuzlarije


Na osnovu člana 2.12 stav (5) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 23/01., 7/02., 9/02., 20/02., 25/02., 4/04., 20/04., 25/05., 52/05., 65/05., 77/05., 11/06., 24/06., 32/07., 33/08., 37/08., 32/10., 18/13. 7/14., 31/16. i 41/20.), člana 7. Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broju, imenovanju, obuci i razrješenju  članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 67/21., 73/21. i 13/22.), i Odluke o raspisivanju Javnog oglasa za imenovanje člana Gradske izborne komisije Tuzla („Službeni glasnik Grada Tuzla“, broj 9/22) Gradsko vijeće Tuzla objavljuje

JAVNI OGLAS

za imenovanje dva člana Gradske izborne komisije Tuzla

I

Objavljuje se javni oglas za imenovanje dva člana Gradske izborne komisije Tuzla.

Člana Gradske izborne komisije Tuzla imenuje Gradsko vijeće Tuzla, uz saglasnost Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, na period od 7 (sedam) godina.

II

Kandidat za člana Gradske izborne komisije Tuzla, pored općih uvjeta propisanih zakonom, mora ispunjavati i uvjete propisane članom 2.2., 2.3. i 2.14.  Izbornog zakona Bosne i Hercegovine(„Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 23/01., 7/02., 9/02., 20/02., 25/02., 4/04., 20/04., 25/05., 52/05., 65/05., 77/05., 11/06., 24/06., 32/07., 33/08., 37/08., 32/10., 18/13., 7/14., 31/16. i 41/20.)(u daljem tekstu: Izborni zakon) i članom 2. i 3. Uputstva o utvrđivanju kvalifikacija, broju, imenovanju, obuci i razrješenju  članova izborne komisije osnovne izborne jedinice u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj 67/21., 73/21. i 13/22.)(u daljem tekstu: Uputstvo).

III

U skladu sa Izbornim zakonom i Uputstvom, osoba koja je kandidat za člana Gradske izborne komisije Tuzla, treba ispunjavati sljedeće uvjete:

– da je osoba sa pravom glasa;

– da je osoba sa odgovarajućom stručnošću i iskustvom u provođenju izbora.

IV

1. Pored uvjeta iz tačke III ovog Javnog oglasa, osoba koja je kandidat za člana Gradske izborne komisije Tuzla mora ispunjavati i sljedeće posebne uvjete iz člana 2.Uputstva:

     – da ima prebivalište u gradu Tuzli,

     – da ima završen fakultet, VII/1 stepen stručne spreme ili završen fakultet Bolonjskog sistema studiranja sa najmanje 180 ETCS i

     – da posjeduje iskustvo u provođenju izbora.

2. Pod iskustvom u provođenju izbora, podrazumijeva se:

     a) članstvo u izbornoj komisiji i

     b) članstvo u biračkom odboru na izborima obuhvaćenim Izbornim zakonom.

V

1. Sastav Gradske izborne komisije Tuzla je multietničan, tako da odražava zastupljenost konstitutivnih naroda, uključujući i ostale, vodeći računa o posljednjem popisu stanovništva provedenom na državnom nivou.

2. U sastavu Gradske izborne komisije Tuzla, osigurat će se zastupljenost polova u skladu
sa Zakonom o ravnopravnosti polova u Bosni i Hercegovini.

3. U skladu sa članom 2.12. stav 4. Izbornog zakona, član Gradske izborne komisije Tuzla, može biti predsjednik ili sudija redovnog suda, sekretar općinskog vijeća, odnosno skupštine općine i gradskog vijeća, lica profesionalno zaposlena u gradskim/općinskim organima uprave i druga lica, ako ispunjavaju uslove određene članom 2.2 Izbornog zakona, a nemaju smetnji iz člana 2.3 Izbornog zakona.

VI

Prema odredbi člana 2.3 Izbornog zakona i članu 4.Uputstva, za člana Gradske izborne komisije Tuzla ne može biti imenovana osoba:

1. koja se ne može kandidirati u smislu odredaba članova 1.6, 1.7 i 1.7a Poglavlje I Izbornog zakona Bosne i Hercegovine,

2. koja je član najvišeg izvršno-političkog tijela političke stranke ili koalicije (predsjednik. potpredsjednik, generalni sekretar, sekretar ili član izvršnog odbora ili glavnog odbora),

3. koja je nosilac izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti, osim u slučajevima predviđenim članom 2.12 stav 4. Poglavlje II Izbornog zakona Bosne i Hercegovine,

4.koja je kandidat za izbore za bilo koji nivo vlasti,

5.kojoj je izrečena kazna za radnju koja predstavlja težu povredu izbornog zakona ili propisa, za koju je lično odgovorna, u posljednje četiri godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke.

VII

Prema članu 2.12. stav 7. Izbornog zakona, član Gradske izborne komisije Tuzla ne može biti zastupnik, odnosno punomoćnik političkog subjekta, koji učestvuje na izborima, ili osoba koja je pravomoćnom sudskom presudom osuđena na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže.

VIII

U skladu sa članom 4. Uputstva, član Gradske izborne komisije Tuzla ne može biti osoba koja obavlja izvršnu funkciju, kako je utvrđeno odredbom člana 1.8 stav (6) Izbornog zakona BiH, odnosno osoba koju je na dužnost imenovalo Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada Republike Srpske, kantonalna vlada i općinsko/gradsko vijeće, odnosno skupština općine.

IX

Uz prijavu na ovaj Javni oglas potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

1. prijavni obrazac sa kontaktima podnosioca prijave, listu dostavljenih dokumenata i svojeručni potpis podnosioca prijave

2. kraću biografiju,

3. ovjerenu fotokopiju lične karte,

4. ovjerenu fotokopiju diplome o stečenoj stručnoj spremi,

5. dokaz o posjedovanju iskustva na provođenju izbora u smislu člana 2. stav 2. tačka a) i b) Uputstva, koji mora sadržavati podatke o nazivu izborne komisije i mandatnom periodu, odnosno vrsti i godini izbora i nazivu biračkog mjesta u kojem je kandidat bio član biračkog odbora, te podatak da je kandidat bio angažovan u radu biračkog odbora i obavljao ovu dužnost),

6. obrazac PBA-3 o prebivalištu (ne stariji od tri mjeseca, od dana izdavanja od strane nadležnog organa),

7. svojeručno potpisanu i od strane nadležnog organa ovjerenu izjavu o nacionalnom izjašnjenju kandidata sa posljednjeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini,

8. svojeručno potpisanu i od strane nadležnog organa ovjerenu izjavu o nepostojanju smetnji iz člana 2.3. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na posebnom obrascu Centralne izborne komisije BiH, odnosno da osoba koja je kandidat za člana Gradske izborne komisije Tuzla:

   – nije osobakoja se ne može kandidirati sukladno članu 1.6, 1.7 i 1.7a Poglavlje I Izbornog zakona Bosne i Hercegovine,

   – nije osoba koja je član najvišeg izvršno-političkog tijela političke stranke ili koalicije (predsjednik. potpredsjednik, generalni sekretar, sekretar ili član izvršnog odbora ili glavnog odbora);

   – nije osoba, koja je nosilac izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti, osim u slučajevima predviđenim članom 2.12 stav 4. Poglavlje II Izbornog zakona Bosne i Hercegovine,

   – nije izborni kandidat za bilo koji nivo vlasti u Bosni i Hercegovini;

   – nije osoba kojoj je izrečena kazna za radnju koja predstavlja težu povredu izbornog zakona ili propisa, za koju je lično odgovorna, u posljednje četiri godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke.

(Napomena: izjava se popunjava, potpisuje i ovjerava na posebno propisanom obrascu Centralne izborne komisije BiH)

9. svojeručno potpisanu i od strane nadležnog organa ovjerenu izjavu o nepostojanju smetnji iz tačke VI ovog Javnog oglasa, odnosno da osoba, koja je kandidat za člana Gradske izborne komisije Tuzla nije zastupnik, odnosno punomoćnik političkog subjekta, koji učestvuje na izborima, ili lice koje je pravomoćnom sudskom presudom osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže.

10. svojeručno potpisanu i od strane nadležnog organa ovjerenu izjavu o nepostojanju smetnji iz tačke VII ovog Javnog oglasa, odnosno da osoba, koja je kandidat za člana Gradske izborne komisije Tuzla nije osoba koje obavlja izvršnu funkciju, kako je utvrđeno odredbom člana 1.8 stav (6) Izbornog zakona BiH, odnosno osoba koje je na dužnost imenovalo Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH, Vlada Republike Srpske, kantonalna vlada i općinsko/gradsko vijeće, odnosno skupština općine,

11.dokaz o naučnom zvanju i/ili položenom pravosudnom ispitu i/ili o nosiocu pravosudne funkcije i/ili prisustvu obukama u organizaciji Centralne izborne komisije BiH (Napomena: ovaj dokaz je neobavezan i kandidat ga može priložiti, ako ga posjeduje)

X

Prijave na Javni oglas dostavljati u zatvorenoj koverti sa naznakom „JAVNI OGLAS ZA IMENOVANJE DVA ČLANA GRADSKE IZBORNE KOMISIJE TUZLA – NE OTVARAJ“ na sljedeću adresu:

GRADSKO VIJEĆE TUZLA

KONKURSNA KOMISIJA ZA IMENOVANJE DVA ČLANA GRADSKE IZBORNE KOMISIJE TUZLA

Ulica, ZAVNOBiH-a 11, 75 000 TUZLA

Prijavni obrazac iz tačke VIII. podtačka 1. i obrazac izjave iz tačke VIII. podtačka 8. ovog javnog oglasa možete preuzeti na web stranici Grada Tuzle na adresi: www.gradtuzla.ba ili u prostorijama Stručne službe Gradskog vijeća, Ul.ZAVNOBIH-a, IV sprat, kancelarija broj: 405).

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na telefon 035/307-485 (Slađana Krajina, sekretar Gradskog vijeća Tuzla).

Javni oglas ostaje otvoren 8 (osam) dana od dana objavljivanja.

Nepotpune i neblagovremene prijave neće biti uzete u razmatranje.

Po zatvaranju Javnog oglasa, Komisija za imenovanje člana Gradske izborne komisije Tuzla će pregledati dokumentaciju, a sa kandidatima čije su prijave blagovremene i potpune, obavit će se intervju, nakon čega će se sačiniti rang lista sa redoslijedom kandidata, prema uspjehu postignutom na intervjuu.

Predmet intervjua bit će poznavanje Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i to: nadležnosti izbornih komisija i biračkog odbora, provedba izbora i zaštita izbornog prava, planiranje aktivnosti i budžet, Etički kodeks organa za provođenje izbora i poslovnik o radu izbornih komisija.

(tuzlarije.net)               













27.03.2024. Broj citanja: 153
Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝




27.03.2024. Broj citanja: 172
U par mjeseci, tri broda udarila u most: ˝Vremena se mijenjaju, brodovi su sada veći˝




27.03.2024. Broj citanja: 502
Kreće nova potraga u Baltimoreu. ˝Ne vjerujem da ćemo ikoga naći živog˝




27.03.2024. Broj citanja: 2002
Još uvijek se traga za curicom (2) u Srbiji. Nenad Periš: Dani iščekivanja su najteži




27.03.2024. Broj citanja: 182
Iz Europola nestali tajni dokumenti: ˝Ovo je ozbiljan incident˝




27.03.2024. Broj citanja: 128
Izrael u noći snažno bombardirao Gazu. ˝Ljudi umiru od želje za konzervom tune˝




27.03.2024. Broj citanja: 123
Demografska katastrofa: Japanska firma s pelena za bebe prelazi na pelene za odrasle




26.03.2024. Broj citanja: 3956
Umrla je Slađana Milošević




25.03.2024. Broj citanja: 1063
Izrael upozorio četiri europske zemlje da ne priznaju Palestinu




25.03.2024. Broj citanja: 127
Ukrajinci masovno bježe od regrutacije. ˝To je karta u jednom smjeru˝
















OSTALE VIJESTI
Pronađena tijela dvojice radnika s mosta u Baltimoreu, bili su u kamionu
VIDEO Španjolska vojska iz aviona ispustila 26 tona hrane u Pojas Gaze, pogledajte
Izrael traži sastanak s SAD-om zbog planiranog napada na Rafah
AUDIO Objavljen razgovor prometne policije: "Ima li na mostu radnika? Neka se maknu"
Rusi brutalno uništavaju pogranična sela. To je Putinova "sanitarna zona" u Ukrajini
Otapanje ledenjaka usporilo Zemljinu rotaciju. Utječe na mjerenje vremena
Aktivistica Pussy Riota u Rusiji dobila šest godina zatvora zbog objava Ukrajini
Macron s brazilskim predsjednikom porinuo podmornicu vrijednu 10 milijardi dolara
Analiza CNN-a: U par mjeseci, tri broda udarila u most. Trebamo li se brinuti?
Kanada premašila 40 milijuna stanovnika. Gotovo četvrtina nisu Kanađani
VIDEO Divovska anakonda pronađena mrtva. Biolog koji je plivao s njom: Ubili su je
Europska komisija želi uvesti europsku diplomu
Cijene nafte iznad 86 dolara
Kako mala europska država spašava Ukrajinu u ključnom trenutku
Visa i Mastercard pristali na nagodbu, neznatno snižavaju naknade trgovcima u SAD-u
Ukrajinci su u jednom žestokom napadu pogodili četiri ruska broda
19-godišnjak u Njemačkoj zaklao roditelje i brata, teško ozlijedio sestru
UN: U svijetu se svakog dana baci milijardu obroka hrane
Pao broj TV reklama, vlasniku njemačke RTL grupe prihodi stagnirali
Zaharova: ISIL nije mogao izvesti masakr. Zna se tko je, izvukli su asa iz rukava







SVASTARIJE

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝

U par mjeseci, tri broda udarila u most: ˝Vremena se mijenjaju, brodovi su sada veći˝

Kreće nova potraga u Baltimoreu. ˝Ne vjerujem da ćemo ikoga naći živog˝

Još uvijek se traga za curicom (2) u Srbiji. Nenad Periš: Dani iščekivanja su najteži

Iz Europola nestali tajni dokumenti: ˝Ovo je ozbiljan incident˝

Izrael u noći snažno bombardirao Gazu. ˝Ljudi umiru od želje za konzervom tune˝

Demografska katastrofa: Japanska firma s pelena za bebe prelazi na pelene za odrasle

Umrla je Slađana Milošević

Izrael upozorio četiri europske zemlje da ne priznaju Palestinu

Ukrajinci masovno bježe od regrutacije. ˝To je karta u jednom smjeru˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi