TUZLARIJE - VIJESTI

24.11.2022. u 14:19 Broj citanja: 487
Sud BiH oslobodio optužene u slučaju Dženan Memić

Tuzlarije


Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je izrekao presudu za petero optuženih u predmetu "Zijad Mutap i drugi" u vezi sa slučajem smrti Dženana Memića, kojom su optuženi u prvostepenoj presudi oslobođeni krivice.

Suđenje u slučaju prikrivanja dokaza u predmetu "Dženan Memić" na Sudu Bosne i Hercegovine trajalo je nešto duže od godinu, a danas je izrečena presuda za petero optuženih u ovom predmetu među kojima su prvooptuženi Zijad Mutap, zatim njegova kćerka Alisa Ramić, koja je jedini svjedok događaja, ali se poziva na amneziju.

Među optuženima bili su i policajci MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela "Crystal" Muamer Ožegović.

Oni su se, između ostalog, teretili da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih je preminuo pa su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Tokom suđenja je pozvan veliki broj svjedoka od kojih su mnogi zaštićeni, a koji su otkrili do sada nepoznate detalje.

Dženan Memić je, pod još neutvrđenim okolnostima, teško povrijeđen 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, da bi preminuo nekoliko dana kasnije. Tužilaštvo Kantona Sarajevo pokušalo je dokazati da se radilo o saobraćajnoj nesreći, za koju su bili optuženi Ljubo i Bekrija Seferović. Optužnicu tužioci u dva navrata nisu uspjeli dokazati pred Kantonalnim sudom u Sarajevu. Nakon što su te presude poništene, Vrhovni sud Federacije BiH takođe je utvrdio da nema dokaza da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći.

U slučaj Memić uključilo se i državno Tužilaštvo, tako da se pred Sudom BiH vodio drugi proces koji je trebalo da utvrdi da li je proteklih godina bilo prikrivanja dokaza i ometanja istrage.

Tuzlarije

Memić: Nastavit ćemo borbu

Otac ubijenog Dženana Memića, Muriz Memić kazao je danas ispred Suda Bosne i Hercegovine da nije razočaran nakon izricanja oslobađajuće presude za optužene jer nije prvi put da Sud oslobađa optužene.

Sud Bosne i Hercegovine u predmetu Zijad Mutap i drugi donio je danas presudu kojom se optuženi Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobađaju svih optužbi za smrt Dženana Memića.

- Ovo je u jednu ruku namjerno urađeno Tužilaštvu BiH, jer su oni život dali da ovo dokažu. Hvala tužiocima, Gordani Tadić koja je otvorila istragu, Milanku Kajganiću, ali mi idemo dalje - poručio je Memić i najavio da sigurno neće stati na ovom u cilju postizanja pravde. Memić je potom citirao stihove Đorđa Balaševića: -I neka se okuša hor torokuša, ja sam babin sin jedinac. Mater svima ko god i šta god pokuša. Još jednom, mater svima, ko god i šta god pokuša, rekao je Memić.

Arijana Memić, sestra stradalog Dženana, također je najavila da će njena porodica nastaviti ovu borbu, ocjenjujući kako je ovo nepravedna odluka Suda.

- Sedam godina nastojimo doći do pravde, ovi ljudi su tu jer postoje dokazi - kazala je Arijana Memić te se zahvalila medijima i cjelokupnoj javnosti na praćenju slučaja od samog početka.

Feraget: Vrijeđaju komentari sudije Perića koji nisu zasnovani na objektivnim dokazima

Punomoćnik porodice Memić, advokat Ifet Feraget, nakon izricanja oslobađajuće presude u predmetu Zijad Mutap i drugi, izjavio je kako je očigledno da neko pokušava zataškati ubistvo Dženana Memića, te najavio ulaganje žalbe na prvostepenu presudu.

- Jedino sa čime se slažem sa predsjedsjedavajućim Vijeća, sudijom Brankom Perićem jeste da ovo nikad nismo imali u pravosuđu. Ali u ovakvom pravosuđu ovo se moralo i desiti – kazao je Feraget po izlasku iz Suda BiH.

Podsjetio je, istovremeno, na sadržaj razgovora sa sudijom Perićem prije nego što je preuzeo ovaj slučaj, a o čemu nikada nije govorio u javnosti.

- Jedne prilike on me pitao da li je jedna od kantonalnih tužiteljica učestvovala u zataškavanju ubistva Dženana Memića. Rekao sam da jeste i iznio mu dokaze i činjenice na kojima baziram svoju tvrdnju. Dakle, radi se o tužiteljici koja je imala priliku da zaštiti dvojicu svjedoka koji su mogli otkriti vrlo značajne informacije vezane za montiranje optužnice kantonalnog tužilaštva – precizirao je Feraget.

U pogledu komentara sudije Perića u sklopu obrazloženja oslobađajuće presude, Feraget je kazao kako je malo reći da je razočaran, ali i da kao profesionalac mora sačuvati dostojanstvo.

- Odgovorno tvrdim, a dokazi to potvrđuju da je Dženan Memić tu noć ubijen. Vrijeme koje je proteklo do izmišljene saobraćajne nesreće je vrijeme koje je iskorišteno za montiranje saobraćajne nesreće. Više puta sam rekao da postoje ubice – naveo je Feraget.

Podsjetio je, također, kako se od sudije Perića danas nije čulo da je pala optužnica Kantonalnog tužilaštva i da je Kantonalni sud u dva navrata oslobodio optužene zbog navodne saobraćajne nesreće, te da je Vrhovni sud BiH potvrdio da se nije desila saobraćajna nesreća.

- Pitanje svih pitanja je - da li ćemo kao društvo nakon ovog slučaja krenuti u nekom boljem pravcu. Nije bez razloga Priebe rekao da je ovaj slučaj test za bh. pravosuđe. Zasada, taj test nije položen. Ne kažem da svi optuženi bezuvjetno moraju biti osuđeni, ali vrijeđaju komentari sudije Perića koji nisu zasnovani na objektivnim dokazima – kazao je, između ostalog, advokat Feraget.

Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović, između ostalog, teretili su se da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Sudsko vijeće Suda BiH, kojim je predsjedavao Branko Perić, oslobodio je sve optužene, uz obrazloženje da Tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice.

Danas je izrečena prvostepena presudi na kojoj Tužilaštvo ima pravo žalbe.

(tuzlarije.net - FTV/AA/FENA)               













29.03.2024. Broj citanja: 22
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika




29.03.2024. Broj citanja: 89
FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi




29.03.2024. Broj citanja: 42
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih




29.03.2024.
Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona




28.03.2024. Broj citanja: 222
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 8602
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 233
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 307
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 595
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 216
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica
















OSTALE VIJESTI
Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane
U minutu razmaka Grčku zatresla dva jaka potresa magnitude iznad 5
Uskoro ćemo golim okom moći vidjeti kozmičku eksploziju. To se vidi jednom u životu
Bijesni građani u Meksiku na ulici nasmrt pretukli osumnjičenu za ubojstvo curice
Velik ruski napad na Ukrajinu, Poljska digla borbene avione
Na Wall Streetu novi rekordi, trgovanje mirno
Sirijska vojska: Izrael i militanti napali Alep, više je poginulih
Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih
SAD poduzeo nove korake da američka tehnologija za oružje ne završi u Rusiji
Ukrajina pokušava uvjeriti Indiju da stane na stranu Kijeva, a ne Moskve
Rusija: Ukrajinski plan uključuje povlačenja naše vojske iz osvojenih područja
Američki general: Izrael nije dobio sve oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"







SVASTARIJE

Golem raketni napad Rusije na ukrajinske elektrane, šteta je velika

FOTO Ovako jutros izgleda potraga za Dankom, stigli specijalistički timovi

Izrael rano jutros napao sirijski grad, 38 mrtvih

Poslanici iz RS-a rano jutros usvojili svoj Nacrt izbornog zakona

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi