TUZLARIJE - VIJESTI

18.02.2023. u 11:42 Broj citanja: 794
Nove nekretnine državnih ministara
Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)


Četiri ministra u novom sazivu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prijavili su devet novih nekretnina u zemlji i inostranstvu.

Tuzlarije


Deset članova novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) je na početku mandata prijavilo ukupno: 16 stanova, 12 garaža, osam kuća, dva poslovna prostora, četiri zemljišne parcele, tri firme i turistički kompleks. Vrijednost imovine, vrijeme i način njenog sticanja nisu navodili jer to nije ni predviđeno u Izjavi koju ispunjavaju prije preuzimanja dužnosti i koju dostavljaju Vijeću ministara.

Ministri Nenad Nešić, Sevlid Hurtić, Staša Košarac i Zoran Tegeltija su prijavili veću imovinu u odnosu na prethodne mandate – ukupno devet novih nekretnina u BiH i inostranstvu. Skoro polovina je u vlasništvu ministra Nešića.

Politički i imovinski napredak

Ministar bezbjednosti Nenad Nešić je na početku poslaničkog mandata u Državnom parlamentu 2018. godine prijavio da ima tri stana u BiH i Crnoj Gori od 64, 52 i 50 kvadrata te 25.000 kvadrata zemlje u BiH. Prijavio je i da je njegova supruga vlasnica stana od 98 kvadrata u Novom Sadu. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su tada utvrdili da se prijavljeni podaci ne slažu sa onim u zemljišnim knjigama. Primjerice, pronašli su da Nešić ima stan u Budvi čija površina ne odgovara nijednom od prijavljenih stanova te da, zapravo, sa suprugom dijeli vlasništvo nad stanom u Novom Sadu.

Tada je prećutao i da je vlasnik trgovačke firme „N-Group“ u kojoj je njegova supruga direktorica. Finansijski izvještaji o poslovanju ove firme nisu dostupni javnosti.

Četiri godine kasnije, kada postaje ministar bezbjednosti, Nešićev imovinski karton izgleda potpuno drugačije. U Izjavi koju podnosi Vijeću ministara BiH on je naveo da u Tivtu u Crnoj Gori ima dva stana i dvije garaže ukupne površine 372 kvadrata. Još je naveo da posjeduje kuću i zemljište u Sarajevu i Istočnom Sarajevu te firmu „N-group“. Svoju imovinu u Srbiji nije naveo, a novinari su sada pronašli da Nešići osim stana u Novom Sadu imaju još i kuću od 177 kvadrata, o čemu je CIN nedavno pisao.

Iako vlasništvo dijeli sa suprugom Majom, novinarima je rekao da imovinu u Srbiji nije prijavio jer nije bio u obavezi. „U upitniku nigdje ne piše imovina bračna, nego piše imovina koja se vodi na vama“, rekao je on. Nešić je nerado govorio o svojoj imovini, a razgovor sa novinarima CIN-a je prekinuo prije nego je objasnio promjene u svojoj imovini.

Najbogatiji u novom sazivu je ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić. Vlasnik je izdavačke kuće „Nam“, a politikom se počeo baviti 2016. godine kada je izabran u Skupštinu Grada Doboja. Tada je prijavio vlasništvo 14 nekretnina. Četiri godine kasnije je obnovio mandat i u imovinskom kartonu prijavio 19 nekretnina. Svoju imovinu je tada, uključujući firmu, procijenio na 13,3 miliona KM. Danas ima 22 nekretnine. Novina u njegovoj imovini su stan i garaža te turistički kompleks u Stocu.

Iako je firma „Nam“ uspješno poslovala i ranije, od njegovog ulaska u politiku bilježi veliki skok dobiti. Do 2021. godine dobit se učetverostručila. Također, i poslovi koje je ova firma ugovorila putem tendera rastu nakon 2016. godine. Već 2018. „Nam“ je putem tendera ugovorio duplo vrednije poslove.

Hurtić je novinarima rekao da bavljenje politikom nema veze sa povećanjem njegove imovine: „Ne radim od donatorskih para, ne radim od ljudi da mi daju pare ili da neko radi mi zato što sam ja u politici“.

Hurtić je brzo napredovao u politici pa je već u novembru 2022. godine odborničku klupu zamijenio poslaničkom foteljom u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS). Zahvaljujući brzim političkim odlukama, u narednih mjesec dana je imenovan za entitetskog ministra trgovine i turizma, a zatim i za državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Za razliku od Hurtića, Staša Košarac je već drugi mandat zaredom državni ministar za spoljnu politiku i ekonomske odnose.

Uoči prvog mandata 2018. je prijavio stan u Istočnom Sarajevu vrijedan 75.000 maraka, apartman na Jahorini od 80.000 maraka i automobil od 71.000 KM. Četiri godine kasnije svojoj imovini je dodao i stan u Trebinju. Automobil je zamijenio sa dva nova proizvedena 2020. i 2021. godine i motorom „Vespa“. Tokom prvog mandata je za nepune četiri godine zaradio najmanje 131.000 KM. Ministar Košarac se nije odazvao na pozive za intervju.

Poslodavca nije promijenio ni bivši predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija koji je sada državni ministar finansija i trezora. Na početku prošlog mandata je prijavio kuću od 80 kvadrata u Stričićima kraj Banje Luke kojoj je sada dodao i stan od 116 kvadrata u suvlasništvu sa suprugom. On je novinarima CIN-a rekao da su stan platili 240 hiljada KM. Kao predsjedavajući je zaradio skoro 160.000 maraka.

Unosna politika

Nova predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto te ministri Elmedin Konaković, Zukan Helez i Edin Forto ove godine su prijavili istu imovinu kao i uoči prethodnih mandata.

Krišto već godinama prijavljuje da ima samo porodičnu kuću u Livnu i ušteđevinu. Kuća je u suvlasništvu sa suprugom Brankom koji je svojevremeno kao vijećnik Općinskog vijeća u Livnu prijavio da ona vrijedi 400 hiljada KM. Borjana Krišto je u imovinskom kartonu koji je popunila 2014. godina prijavila da ima ušteđeno 37 hiljada eura i 75 hiljada KM, a njen suprug 50 hiljada eura i 50 hiljada KM. Krišto nikada nije navela vrijednost kuće, a 2018. godine je odlučila da sa glasačima ne podijeli podatke o tome koliko su novca ona i suprug uštedjeli.

U Državnom parlamentu je za nepune četiri godine mandata zaradila oko 248 hiljada maraka, a na pozive novinara CIN-a nije odgovarala.

Ministar odbrane Zukan Helez je u imovinskom kartonu iz 2018. naveo da ima kuću, stan, poslovni prostor i zemljišnu parcelu u Bugojnu, čiju vrijednost je procijenio na 235.000 maraka. On je u Državnom parlamentu zaradio oko 250 hiljada KM.

Ministar spoljnih poslova Elmedin Konaković je 2018. prijavio 60.000 maraka ušteđevine i naslijeđenu kuću koju je procijenio na 250.000 KM. Istu kuću prijavio je i prije preuzimanja ministarske dužnosti.

Ministar komunikacija i prometa Edin Forto ima naslijeđen stan od 91 kvadrat koji vrijedi 260.000 KM i zemljišnu parcelu od 2.350 kvadrata čiju je vrijednost procijenio na više od pola miliona maraka. To je prijavio i na početku mandata premijera Kantona Sarajevo i uoči mandata u Vijeću ministara.

Za ministricu civilnih poslova Dubravku Bošnjak i ministra pravde Davora Bunozu ovo je prvi politički mandat. Bošnjak je prijavila da u Sarajevu ima stan od 75 kvadrata. Do imenovanja za ministricu bila je zamjenica direktora u Agenciji za bankarstvo Federacije BiH u kojoj je primila zadnju plaću u iznosu od 9.100 maraka.

Bunoza je naveo da u Mostaru ima stan i da je suvlasnik advokatske kancelarije „Paponja-Bunoza“. Posljednju osnovnu plaću naveo je u iznosu od 1.470 maraka.

Tuzlarije

(tuzlarije.net)               













25.04.2024. Broj citanja: 146
Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti




25.04.2024. Broj citanja: 82
Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi




25.04.2024. Broj citanja: 487
Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina




25.04.2024. Broj citanja: 176
Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi




25.04.2024. Broj citanja: 278
Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke




25.04.2024. Broj citanja: 185
VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli




25.04.2024. Broj citanja: 173
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima




24.04.2024. Broj citanja: 997
FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝




24.04.2024. Broj citanja: 799
Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra




24.04.2024. Broj citanja: 346
Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝
















OSTALE VIJESTI
Lukašenko: Oporba i NATO planiraju napad na Bjelorusiju, treba nam nuklearno oružje
SAD i 17 zemalja poručili Hamasu: Oslobodite taoce, to može riješiti krizu u Gazi
Državni odvjetnik traži prekid istrage protiv supruge španjolskog premijera
Uhićena trojica osumnjičenih da su na smrt premlatili Hrvata u Dublinu
Ruski prihod od nafte i plina se gotovo udvostručio
Liječnici strahuju da je bolest "zombi jelena" prešla na ljude. U SAD-u umrli lovci
Poništena presuda Harveyju Weinsteinu za silovanje iz 2020. godine
Rusija zaprijetila Poljskoj
Švedska šalje vojnike u Latviju
Operirana dva konja koji su jurili centrom Londona: "U teškom su stanju"
Pokrenuta istraga o smrti brata Dankinog ubojice: "Tužiteljstvo ne vjeruje policiji"
Kremlj: Isporuka ATACMS-a će samo stvoriti probleme Ukrajincima
Širi se korupcijska afera u Rusiji. Nakon Šojguovog suradnika uhićen i biznismen
Pogođena željeznica u Ukrajini, stradao i neboder. Rusi napali moćnim Iskanderom
Srpski plaćenik: Rusi me žele protjerati u Srbiju, gdje mi prijeti 25 godina zatvora
Grčki vojni brod presreo dronove Huta u Crvenom moru
Pet tinejdžera optuženo za terorizam nakon napada nožem u crkvi u Sydneyju
Svemirska luka u Škotskoj sve bliže lansiranju satelita
Venecija od danas naplaćuje ulazak u grad turistima
Američki šef diplomacije: Nadamo se da će više Amerikanaca studirati u Kini







SVASTARIJE

Macron: Naša Europa mogla bi umrijeti

Revolucija iz Koreje. Imaju bateriju koja se napuni za nekoliko sekundi

Ovo je nova Miss Buenos Airesa. Ima 60 godina

Sud BiH odredio pritvor za samo tri od 23 uhapšene osobe. Policijski šefovi na slobodi

Hamas objavio snimku taoca otetog prije više od 200 dana. Nedostaje mu dio ruke

VIDEO Više od 100 kitova nasukalo se na australskoj obali, neki su već uginuli

Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima

FOTO Stigle nove ratne karte, proboj Rusa na istoku. ˝˝Pandorina kutija je otvorena˝

Srušen svjetski rekord u skijaškim skokovima. Pogledajte let od 291 metra

Ekstremne vrućine na Filipinima. ˝Ne može se disati˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi