TUZLARIJE - VIJESTI

27.04.2023. u 20:50 Broj citanja: 460
Schmidt donio odluku kojom se deblokira formiranje Vlade FBiH

Tuzlarije


Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donio je odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Schmidt je donio "sistemski mehanizam za prevazilaženje zastoja“ koji će stupiti na snagu ukoliko parlament ne usvoji amandmane na Ustav FBiH u roku od godinu dana.

On je rekao da je vodeći princip koji slijedi prilikom donošenja odluka je ono što u najboljem interesu BiH i svih njenih građana naglašavajući da ne djeluje u prilog ili protiv bilo kojeg naroda ili stranke.

Podsjetio je da je prije tri sedmice uputio poziv političarima da riješe zastoj u procesu formiranja Vlade, gotovo sedam mjeseci nakon održavanja izbora.

"Za to vrijeme puno toga se dogodilo, ali ništa se nije promijenilo", rekao je on.

Rekao je da je dobio jedan prijedlog za formiranje Vlade, čiji je etnički sastav bio u skladu sa Ustavom, koji nije prošao jer se nisu slagali potpredsjednici FBiH, te da drugih prijedloga nije bilo.

"Volja birača ne smije se ignorisati. To je suština demokratije", rekao je visoki predstavnik.

Istakao je da je zbog toga donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH.

"Ovom odlukom želim okončati postojeći zastoj i omogućiti Predstavničkom domu da ispuni svoju ustavnu dužnost i glasa o imenovanju i izboru nove Vlde FBiH", rekao je Schmidt.

Dodao je da je preduzeo sam ovakve aktivnosti jer Ustav ne daje konkretan i kompletan odgovor ukoliko se nađemo u situaciji u kakvoj smo se našli.

Pozvao političare da pronađu trajno rješenje da bi se u budućnosti spriječile ovakve situacije.

O sistemskom mehanizmu je rekao:

"Ovaj mehanizam podrazumjeva transparentan proces predlaganja premijera i razradu prijedloga za vladu, a rješava zastoje uz puno poštivanje prava svih konstituivnih naroda i uz ravnotežu sa građanskim demokratskim principima kao uz ukidanje diskrimacije grupe ostalih", rekao je on.

Istakao je da odluka stupa na snagu čim bude objavljena na web stranici OHR-a, što će se desiti večeras.

"Uključuje i kratki dio gdje se poziva Predstavnički dom da krene sa glasanjem o Vladi. To nije moj posao, to je zadatak za izabrane zvaničnike", rekao je Schmidt.

Dodao je da je dio takozvanog trajnog rješenja za ovaj problem jači integritet izbora, obzirom da su iznesene vjerodostojne optužbe na račun predizbornih i postizbornih manipulacija.

"U cilju poboljšanja integriteta izbora izmijenio sam krivične zakone kako bi uključio novo krivično djelo - podmićivanje na izborima", rekao je Schmidt i dodao da se time omogućava efikasno sankcionisanje svih slučajeva podmićivanja izabranih zvaničnika.

Dodao je da je cilj prevencija sistemske korupcije koja je glavni kamen spoticanja i nanosi ogromne štete kako po ekonomiju tako i po svakodnevni život građana.

On je istakao da je potrebno učiniti više kako bi se ojačao integritet izbora i vratilo povjerenje građana u izborni proces, pozivajući političke lidere da hitno počnu rješavati ovo pitanje.

"Ne bi trebali imati u budućnosti izbore gdje će građani sumnjati da li su njihovi glasovi izbrojani kako treba", naglasio je Schmidt.

Detalji odluke visokog predstavnika o deblokiranju imenovanja Vlade FBiH

Premijer, zamjenici premijera i ministri Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koje je predsjednica Federacije BiH predložila u prijedlogu odluke koji je potpisala 30. marta 2023. godine, sa kojim se jedan od potpredsjednika saglasio 3. aprila 2023. godine i koji je izmijenjen 27. aprila 2023. godine, ovom Odlukom se smatraju imenovanim u skladu s članom IV.B.5. stav (1) Ustava Federacije.

To je prvi član Odluke koju je donio visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije BiH, a koja je objavljena na web stranici OHR-a.

Dodaje se da "Za svaki potpis koji je potrebno priložiti, saglasnost koju konkretno trebaju dati potpredsjednici Federacije, te konsultacije koje je potrebno izvršiti u cilju ostvarivanja imenovanja Vlade Federacije u skladu s članom IV.B.5, stav (1) Ustava Federacije, ovom odlukom se smatra da su priloženi, dati i izvršeni u primjerenom i propisanom obliku".

U drugom članu navodi se da će Vlada Federacije biti izabrana nakon što njeno imenovanje bude potvrđeno većinom glasova u Predstavničkom domu Federacije BiH u skladu s članom IV.B.5, stav (1) Ustava Federacije.

"Predsjedavajući Predstavničkog doma će sazvati hitnu sjednicu koja će se održati najkasnije do 28. aprila 2023. godine. Potvrđivanje imenovane Vlade bit će jedina tačka dnevnog reda ove sjednice", navodi se u odluci.

U članu 3. navodi se da će se Parlament Federacije maksimalno potruditi da pokrene postupak donošenja amandmana na član IV.B.5. Ustava Federacije BiH koji bi, ukoliko bude usvojen u skladu s članom VIII.1. Ustava Federacije BiH, mogao omogućiti da će nadležne institucije u Federaciji ispoštovati svoju obavezu da osiguraju da Vlada Federacije bude izabrana.

"Amandman koji se nalazi u prilogu ove Odluke, a koji čini sastavni dio ove Odluke, stupa na snagu 1. maja 2024. godine, pod uvjetom da prije tog datuma Parlament Federacije BiH ne odluči drugačije putem donošenja amandmana na Ustav Federacije u skladu s odredbom stava (1) ovog člana".

Dodaje se da izuzetno od odredbe stava (2) ovog člana, amandman koji se nalazi u prilogu ove Odluke stupa na snagu danom raspuštanja Parlamenta Federacije ili bilo kojeg njegovog doma u skladu s članom IV.A.16. Ustava Federacije ukoliko raspuštanje nastupi prije datuma predviđenog u stavu (2) ovog člana.

"Nakon stupanja na snagu, priloženi amandman će imati prvenstvo u odnosu na bilo koje nekonzistentne odredbe bilo kog zakona, propisa ili akta. Nije potreban nijedan dodatni normativni akt kako bi se osiguralo pravno dejstvo ovog amandmana. Međutim, vlasti u Federaciji BiH i dalje imaju obavezu da takve zakone, propise i akte usklade s Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine", navodi se u Odluci.

U članu 4. se navodi da ova Odluka odmah objavljuje u Službenim novinama Federacije BiH i na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika i stupa na snagu odmah, dok će Amandman na Ustav Federacije BiH, koji se nalazi u prilogu ove Odluke, stupiti na snagu onako kako je propisano i u skladu s uvjetima predviđenim u članu 3. Odluke.

Kada je u pitanju amandman na Ustav FBiH u članu IV.B.5, stavovi (1) i (2) mijenjaju se glase:

"Predsjednik Federacije će, nakon konsultacija sa predsjedavajućim i potpredsjedavajućim oba doma, predsjednicima klubova i potpredsjednicima Federacije, odrediti mandatara za sastav Vlade koji ima vjerodostojne šanse da dobije podršku u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije. Mandatar je u roku od 15 dana dužan izvijestiti predsjednika o formiranju Vlade koju bi, ukoliko je bude imenovao predsjednik Federacije uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavom (2) ovog člana, mogla podržati većina u Predstavničkom domu", navodi se u amandmanu.

U stavu 2. stoji da "Vladu Federacije imenuje predsjednik Federacije uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije, u roku od 30 dana od dana izbora predsjednika i dva potpredsjednika. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine će biti izabrana nakon što je njeno imenovanje potvrdio većinom glasova Predstavnički dom Federacije".

Nakon stava (2), dodaju se novi stavovi (3) do (7), koji glase:

"Ukoliko predsjednik Federacije ne uspije imenovati Vladu Federacije uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavom (2) ovog člana, predsjednik će dobiti dodatni rok od 30 dana da ponovi postupak predviđen u prva dva stava ovog člana".

Stav 4. glasi da "Ukoliko predsjednik Federacije ponovo ne uspije imenovati Vladu Federacije uz saglasnost oba potpredsjednika Federacije u skladu sa stavom (3) ovog člana, Vlada koju predloži predsjednik Federacije uz saglasnost jednog potpredsjednika prosljeđuje se Parlamentu Federacije. Ovako predložena Vlada smatra se izabranom ukoliko bude potvrđena većinom glasova u Predstavničkom domu, a potom većinom glasova u Domu naroda, pod uvjetom da glasovi protiv ne uključuju tri petine ili više delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda".

"Svako upražnjeno mjesto popunjava se u skladu s postupkom predviđenim u stavovima (2) i (4) ovog člana, ukoliko zakonom nije drukčije predviđeno", glasi stav 5, a slijedi stav prema kojem "Ukoliko Vlada ne bude izabrana u skladu sa stavom (4) ovog člana, predsjednik Federacije, uz saglasnost potpredsjednika Federacije, ponovo će postupiti u skladu sa stavom (2) ovog člana".

"Ukoliko Vlada ne bude imenovana u skladu sa stavom (6) ovog člana, ili ukoliko Vladu imenovanu u skladu sa tim stavom ne potvrdi Predstavnički dom, izuzetno od odredbi člana IV.A.16, stav (1), Parlament Federacije i kantonalne skupštine će se smatrati raspuštenim. Prijevremeni izbori će biti raspisani u skladu s Izbornim zakonom BiH za Predstavnički dom Federacije i za kantonalne skupštine. Mandat predsjednika i dva potpredsjednika Federacije prestaje njihovim smjenjivanjem nakon ovih prijevremenih izbora", tekst je stava 7.

Dodaje se i da dosadašnji stav (3) postaje stav (8).

(tuzlarije.net - FTV/AA)               













28.03.2024. Broj citanja: 111
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝




28.03.2024. Broj citanja: 5778
Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac




28.03.2024. Broj citanja: 139
Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi




28.03.2024. Broj citanja: 178
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte




28.03.2024. Broj citanja: 469
Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH




28.03.2024. Broj citanja: 192
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica




28.03.2024. Broj citanja: 52
Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani




28.03.2024. Broj citanja: 568
Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama




28.03.2024. Broj citanja: 634
Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel




27.03.2024. Broj citanja: 212
Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝
















OSTALE VIJESTI
Američki general: Izrael nije dobio svo oružje koje je tražio
Autobus s hodočasnicima pao s litice u JAR-u, poginulo 45 ljudi. Preživjela curica
Zelenski zatražio pomoć SAD-a u obrani od ruskog "zračnog terora"
Obogatio se brže od bilo koga u povijesti, sad će u zatvor na 25 godina. Tko je SBF?
Svjetski sud: Izrael mora zaustaviti glad u Gazi
Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. "Prekasno je, neće izdržati"
Papa oprao noge zatvorenicama
VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte
VIDEO Ovo je trenutak kada je uništen ruski "tenk sudnjeg dana"
Hamas i Islamski džihad napali izraelske vojnike kod bolnice Al Šifa
Vozač Flixbusa osumnjičen za ubojstvo iz nehaja. Dvije Hrvatice preživjele nesreću
Šef propale kriptobanke dobio 25 godina zatvora zbog najveće prevare u povijesti
Priča o čudnom mađarskom sporazumu s Rusijom
U Francuskoj će za Uskrs biti raspoređena policija ispred svake crkve
Formirana nova palestinska vlada. Premijer će biti i ministar vanjskih poslova
Znanstvenici misle da ova vrsta ipak nije izumrla. Postavljaju zamke, traže dokaze
Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu
Bivši njemački kancelar želi posredovati u pregovorima između Rusije i Ukrajine
Ukrajina traži pomoć u protuzračnoj obrani nakon niza ruskih napada
Ruski ratni brodovi uplovili u Crveno more







SVASTARIJE

Rusi pripremaju veliku ofenzivu, Ukrajina se ukopava. ˝Prekasno je, neće izdržati˝

Objavljene fotografije uhapšenih u BiH. Tvrdili da znaju gdje je Danka, tražili novac

Teška autobusna nesreća u JAR-u. Poginulo 45 ljudi

VIDEO Golema rupa u Rimu progutala dva auta, pogledajte

Dodik najavio ˝novu fazu borbe˝ i raspad BiH

Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu nakon Ukrajine su potpuna besmislica

Sarajevo ima nove tramvaje. Imaju klimu, wi-fi, stolice koje su birali građani

Poletjeli posljednji avioni s poštom u Njemačkoj, prevoze 53 tone pisama

Treći dan nema malene Danke, evo što se sad provjerava. Policija poslala apel

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi