TUZLARIJE - VIJESTI

25.05.2023. u 11:50
Zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica TK:
Javni poziv za dodjelu finansijskih sredstava

TuzlarijeNa osnovu člana 16. Zakona o dopunskim pravima branilaca  i članova njihovih porodica, drugi prečišćeni tekst, (“Službene novine Tuzlanskog kantona“, broj: 10/20 i 14/22), člana 9. Programa korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja sa kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko - invalidske zaštite u 2023. godini (“Službene novine Tuzlanskog kantona“, broj: 4/23), člana 23. Odluke o ostvarivanju prava na finansijska sredstva  za samozapošljavanje i zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona, broj: 02/1-02-704-23 od 25.04.2023. godine i Odluke Ministarstva o tačnom terminu objave javnog poziva, broj: 15/1-02-704-23 od 10.05.2023. godine, Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona objavljuje

 

JAVNI POZIV 

za podnošenje prijava u svrhu ostvarivanja finansijska sredstva  za

ZAPOŠLJAVANJE branilaca i članova njihove porodice Tuzlanskog kantona

 

I  Lica koja mogu podnijet prijavu  po ovom javnom pozivu

  • Pravo na dodjelu finansijskih sredstava u svrhu zapošljavanja branilaca i članova njihove porodice (u daljem tekstu: sredstva) po ovom javnom pozivu imaju:
  1. fizička lica koja obavljaju, obrtničku ili srodnu djelatnost u skladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostima, Pravilnikom o popisu obrta, Uredbom o vezanim i posebnim obrtima i Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta ili  
  2. privredna društva registrovana kod nadležnog organa shodno Zakonu o poticaju razvoja male privrede i Zakonu o privrednim društvima, a koja su u većinskom privatnom vlasništvu.

(2) Lica iz stava (1) ove tačke pravo na sredstva mogu ostvariti samo ukoliko izvrše zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica iz člana 1. Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, odnosno: članove porodica šehida, poginulih, umrlih i nestalih branilaca; ratne vojne invalide; dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja; demobilisane branioce, mirnodopske vojne invalide, kao i članovi porodice ratnog vojnog invalida, dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja, mirnodopskog vojnog invalida i demobilisanog branioca, a  koja se nalaze u evidenciji Javne ustanove Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona (u daljem tekstu: Služba), kao nezaposlena lica prije objavljivanja ovog javnog poziva.

 

II Planirana visina sredstva koja se može dodijeliti

            (1) Planirana sredstava za zapošljavanje  dodjeljivat će se će kao:

  1. grant po 30.000,00 KM za poslovni program čija je investicija minimum 60.000,00 KM, a minimalan broj novouposlenih tri,
  2. b) grant po 20.000,00 KM za poslovni program čija je investicija minimum 40.000,00 KM, a minimalan broj novouposlenih dva i
  3. c) grant po 10.000,00 KM za poslovni program čija je investicija minimum 20.000,00 KM, a minimalan broj novouposlenih jedan.
    • Privredno društvo ili registrirana lica koja obavljaju obrtničku ili srodnu djelatnost mogu aplicirati samo za jedan grant.

(3) U slučaju zapošljavanja lica u statusu ratnog vojnog invalida /demobilisanog branioca/dobitnika najvećeg ratnog priznanja i odlikovanja, kao direktnih učesnika odbrambeno oslobodilačkog rata, odobreni iznos se uvećava za 50% po zaposlenom licu.

 

 

 

III Uslovi za dodjelu sredstava za zapošljavanje

  • Pravo na dodjelu sredstava po ovom javnom pozivu ima lice iz pod uslovom da:
  1. je registrovano kod nadležnog suda, odnosno, općinske/gradske službe, shodno Zakonu o obrtu i Uredbi ovezanim i posebnim obrtima ili obrtničku djelatnost obavlja kao osnovnu djelatnost u skladu sa Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih zanata,
  2. ima sjedište, djeluje i/ili radi na prostoru Kantona,
  3. planira otvaranje novih radnih mjesta na koja bi zaposlilo lica iz člana 4. stav (1) ove odluke,
  4. je po strukturi kapitala sa najmanje 51% privatnog kapitala,
  5. je izmirilo ili sporazumom reprogramiralo obaveze prema fondovima (porezi i doprinosi) zaključno sa 31.12. prethodne godine,
  6. uredno izmiruje direktne poreze, doprinose za PIO /MIO i zdravstveno osiguranje i
  7. uredno izmiruje indirektne poreze, ukoliko su u sistemu PDV-a i
  8. u poslednjih šest mjeseci, do dana objavljivanja javnog poziva, nije smanjilo broj zaposlenih lica, osim u slučajevima opravdano upražnjenih radnih mjesta (otkaz na vlastiti zahtjev radnika, penzionisanje, nesposobnost za rad).

 

IV Ograničenje prava na dodjelu sredstava za zapošljavanje

Pravo na dodjelu sredstava po ovom javnom pozivu nema lice iz tačke I ovog javnog poziva koji:

  1. je u periodu od pet godina prije objave javnog poziva koristilo kreditna ili bespovratna sredstva iz poticajnih mjera Službe i /ili Budžeta Kantona, a nije ispoštovalo obaveze u skladu sa zaključenim ugovorom, ili nije zaposlilo predviđeni broj radnika i ne vraća redovno dodjeljena sredstva,
  2. je u periodu od pet godina prije objave javnog poziva koristilo sredstva za samozapošljavanje /zapošljavanje po prethodnim programima ovoga Ministarstva, a za ista nije istekao ugovoreni rok,
  3. je evidentirano u Registru novčanih kazni zbog duga i neplaćenih novčanih kazni i troškova izrečenih radi učinjenog prekršaja jer sa zaposlenikom nije zaključio ugovor o radu („rad na crno“),
  4. ima pokrenut postupak stečaja ili likvidacije
  5. ima registrovanu djelatnost koja je iz oblasti:

- priređivanja igara na sreću;

- djelatnost trgovina na malo odjećom u specijalizovanim prodavnicama (butik);

- djelatnost pripreme i usluživanja hrane i pića (restorani za pripremu i usluživanje hrane, catering „barovi“ i  „caffe bar“).

 

V Kriteriji za dodjelu sredstava za zapošljavanje

Red prvenstva za dodjelu sredstava za zapošljavanje se utvrđuje na osnovu ostvarenog broja bodova  utvrđenog po osnovu sljedećih kriterija:

  1. vlastito učešće u konstrukciji finansiranja poslovnog programa i
  2. b) vrsta djelatnosti.

 

VI Prioritet za dodjelu sredstava za zapošljavanje

Ukoliko na preliminarnoj ili konačnoj rang listi dva ili više lica imaju isti ukupan broj bodova, prioritet se daje licu koje ima registrovanu proizvodnu djelatnost.

 

VII Način isplate odobrenih sredstava

  • Sredstva odobrena licu za zapošljavanje mogu se isplatiti tek kada isto potpiše ugovor kojim se obavezuje da će sredstva utrošiti namjenski prema podnesenoj prijavi.
  • Ugovor iz stava (1) zaključuje se na period od 24 mjeseca i to u roku od 15 dana od dana isticanja konačnih rang listi.
  • Lice koje u roku iz stava (2) ove tačke ne potpiše ugovor, smatrat će se da je odustalo od sredstava i gubi pravo na dodjelu istih.

Lice kome su odobrena sredstva obavezno je u roku od 30 dana, od dana potpisivanja ugovora u pisanoj formi, uz dostavljanje odgovarajućeg dokaza (original predračuna sa specifikacijom troškova, izdat od pravnog lica od kojeg se planira nabaviti oprema, alati i/ili repromaterijal, odnosno, kopija Predračuna sa specifikacijom troškova u slučaju ako je dobavljač iz inostranstva i ne može biti obezbjeđen original dokument), zatražiti  uplatu odobrenih sredstava.

  • Sredstva odobrena za zapošljavanje isplaćuje se jednokratno ili u više rata.

 

VIII Namjena korištenja sredstava za zapošljavanje

(1) Sredstva odobrena za zapošljavanje mogu se koristiti za troškove nabavke opreme, alata i repromaterijala, koji moraju biti namjenjeni za djelatnost za koju je lice registrovan.

(2) Nabavka opreme, alata i nabavka korištene (rabljene) robe, ili bilo kakva kupovina, dozvoljena je isključivo od pravnog lica, izuzev pravnih lica koje se bavi prometom (posredovanje).

(3) Svako korištenje odobrenih sredstva suprotno namjenama utvrđenim u ugovoru iz tačke VII ovog javnog poziva smatraju se nenamjenskim utroškom istih.

 

XI Obaveze lica kome su odobrena sredstva za zapošljavanje  

  • Lice kome su odobrena sredstva za zapošljavanje (u daljem tekstu: poslodavac) nema pravo zaposliti nezaposleno lice iz tačke I ovog javnog poziva, koje je već bilo uposlenik kod istog poslodavca po prethodnim programima Ministarstva.
  • Ako tokom trajanja radnog odnosa nastupe okolnosti uslijed kojih poslodavac ne ispunjava neki od uslova iz ovog javnog poziva, gubi pravo na sredstva danom prestanka ispunjavanja uslova i dužan je u roku od 30 dana od dana prestanka ispunjavanja uslova Ministarstvu vratiti cjelokupan iznos neopravdanih sredstava.
  • Ako tokom perioda za koji se osiguravaju sredstva poslodavac raskine ugovor o radu sa primljenim licem dužan je u roku od osam dana o tome obavijestiti Ministarstvo i obavezan je u roku od 30 dana od dana nastanka te okolnosti, na osnovu pismene saglasnosti Ministarstva, zaključiti ugovor o radu sa drugom nezaposlenim licem koje ispunjava uslove iz ove odluke, na preostali period ugovorne obaveze.

     (4) U slučaju zaključivanja ugovora o radu sa drugim (zamjenskim) nezaposlenim licem poslodavac  je dužan odmah, a najkasnije u roku od osam  dana od dana zaključenja ugovora dostaviti kopiju ugovora o radu i kopiju prijave na obavezna osiguranja (Obrazac JS 3100) Ministarstvu.

            (5) Poslodavac je  dužan vršiti redovan obračun i uplatu poreza i doprinosa u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i Zakonom o doprinosima.

  (6) Poslodavcu se  priznaju samo uplate izvršene nakon potpisivanja ugovora iz tačke VII ovog javnog poziva

 

X Ograničenje korištenja sredstva

Sredstva odobrena za zapošljavanje ne mogu se koristiti za:

  1. plaće i naknade plaće,
  2. plaćanje poreza i doprinosa iz plaća,
  3. zakupninu prostora,
  4. režijske troškove (struja, voda, grijanje, komunalni otpad, telekomunikacije, internet, upravljanje zgradom,)
  5. gorivo,
  6. troškove reprezentacije,
  7. dugovanja i rezervne gubitke,
  8. kupovinu nepokretnosti (objekata i zemljišta),
  9. adaptaciju, obnovu, rekonstrukciju i modernizaciju objekata za ličnu upotrebu,
  10. najam ili prodaju,
  11. kazne i troškovi sudskog spora,
  12. bankovne troškove i kamate, dugovanja po kamati, troškovi konverzije, nadoknada ili gubici prilikom konverzije valuta i kreditiranje trećih osoba,
  13. troškove police osiguranja imovine,
  14. studijske projekte,
  15. iznajmljivanje zemljišta,
  16. nabavku korištene (rabljene) robe,
  17. kupovinu opreme, alata ili bilo kakva kupovina od fizičkog lica ili pravnog lica koje se bavi prometom (posredovanje).

 

XI Potrebna dokumentacija u svrhu zapošljavanja

Lice uz prijavu za zapošljavanje koja se podnosi na obrascu iz Aneksa VII, obavezno prilaže svu dokumentaciju iz Aneksa VIII, koja ne može biti starija od 30 dana prije objave javnog poziva kako slijedi:

 

Redni broj:

Naziv dokumenta

Organ koji ga izdaje dokument

1.       

Prijava za učešće - ANEX VII (original)

Ministarstvo za boračka pitanja TK

 

2.       

 Rješenje o registraciji privrednog društva odakle se jasno može utvrditi da je registriran i oblik vođenja djelatnosti

(original ili ovjerena fotokopija)

Kantonalni sud

3.       

Rješenje o registraciji od nadležnog općinskog organa odakle se jasno može utvrditi da je obrt registriran i oblik vođenja djelatnosti

(original ili ovjerena fotokopija)

Nadležni gradski/općinski organ

4.       

1

Poslovni program za obavljanje djelatnosti

(ANEX IX priloga - original)

Ministarstvo za boračka pitanja

5.       

Uvjerenje/potvrdu o urednom izmirenju indirektnih obaveza i  direktnih poreza, doprinosa za PIO/MIO i doprinosa za zdravstveno osiguranje izdato od Poreske uprave FBiH ne starije od tri mjeseca od dana podnošenja prijave - original

Uprava za indirektno oporezivanje,

Porezna uprava F BiH

Ispostave porezne uprave  Grada/općine

6.       

Uvjerenje o poreznoj registraciji – ID broj

(original ili ovjerena fotokopija)

Porezna uprava F BiH

Ispostave porezne uprave  Grada/općine

7.       

Potvrdu o izmirenju ili ugovorom reprogramiranih obaveza po osnovu poreza i doprinosa (iz Poreske uprave  - Kantonalni ured u Tuzli)

(original ili ovjerena fotokopija)

Porezna uprava F BiH

Ispostave porezne uprave  Grada/općine

8.       

Lista osiguranih lica za obveznika uključujući i podatak o odjavljenim licima i dokaz o razlozima odjave (odluka, rješenje,...) za poslednjih šest mjeseci do dana objavljivanja javnog poziva

(original ili ovjerena fotokopija)

Porezna uprava F BiH

Ispostave porezne uprave  Grada/općine

9.       

Uvjerenje  JU Službe za zapošljavanje da je ranije korištena sredstva za samozapošljavanje /zapošljavanje namjenski iskoristio

(original ili ovjerena fotokopija)

 JU Služba za zapošljavanje

10.   

Uvjerenje da nije pokrenut stečaj ili likvidacija

(original ili ovjerena fotokopija)

Nadležni sud

11.   

Uvjerenje da je lice evidentirano/nije evidentirano  u Registru novčanih kazni zbog duga i neplaćenih novčanih kazni i troškova izrečenih radi učinjenog prekršaja jer sa zaposlenikom nije zaključio ugovor o radu („rad na crno“) (original ili ovjerena fotokopija)

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove

12.   

Izjava - ANEX X (original)

Ministarstvo za boračka pitanja TK

 

13.   

Saglasnost  za učešće u projektu  - ANEX XI (original)

Ministarstvo za boračka pitanja TK

 

 

XII Rokovi za podnošenje zahtjeva

(1) Prijava na javni poziv sa potrebnom dokumentacijom, podnosi se u roku od 15 dana od dana objavljivanja javnog poziva, na pisarnicu Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa uprave ili putem pošte na adresu Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa uprave, ul. Fra Grge Martića broj 8. 75000 Tuzla

[sa naznakom]

Ministarstvo za boračka pitanja Tuzlanskog kantona,

„Prijava na javni poziv  u svrhu ostvarivanja finansijska sredstva  za ZAPOŠLJAVANJE

branilaca i članova njihove porodice

 (2) Prijavu na javni poziv (Anex VII), poslovni program (Anex IX), Izjava (Anex X) i saglasnost  za učešće u projektu ( Anex XI) zainteresovano lice može preuzeti  na/u:

  • internet stranici Vlade Kantona,
  • Ministarstvu i
  • gradskim/općinskim službama nadležnim  za boračko invalidsku zaštitu.

 

Javni poziv je otvoren počev od  15.05.2023. godine do 30.05.2023. godine.

 

Neblagovremene, nekompletne i neosnovane prijave ne uzimaju se u razmatranje, a lica se  o istom obavještavaju putem zasebne liste u kojoj su navedeni razlozi  nerazmatranja.

      

Ministarstvo za boračka pitanja  Tuzlanskog kantona

(tuzlarije.net)               













27.03.2024. Broj citanja: 163
Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝




27.03.2024. Broj citanja: 181
U par mjeseci, tri broda udarila u most: ˝Vremena se mijenjaju, brodovi su sada veći˝




27.03.2024. Broj citanja: 512
Kreće nova potraga u Baltimoreu. ˝Ne vjerujem da ćemo ikoga naći živog˝




27.03.2024. Broj citanja: 2019
Još uvijek se traga za curicom (2) u Srbiji. Nenad Periš: Dani iščekivanja su najteži




27.03.2024. Broj citanja: 186
Iz Europola nestali tajni dokumenti: ˝Ovo je ozbiljan incident˝




27.03.2024. Broj citanja: 129
Izrael u noći snažno bombardirao Gazu. ˝Ljudi umiru od želje za konzervom tune˝




27.03.2024. Broj citanja: 125
Demografska katastrofa: Japanska firma s pelena za bebe prelazi na pelene za odrasle




26.03.2024. Broj citanja: 3967
Umrla je Slađana Milošević




25.03.2024. Broj citanja: 1069
Izrael upozorio četiri europske zemlje da ne priznaju Palestinu




25.03.2024. Broj citanja: 128
Ukrajinci masovno bježe od regrutacije. ˝To je karta u jednom smjeru˝
















OSTALE VIJESTI
Pronađena tijela dvojice radnika s mosta u Baltimoreu, bili su u kamionu
VIDEO Španjolska vojska iz aviona ispustila 26 tona hrane u Pojas Gaze, pogledajte
Izrael traži sastanak s SAD-om zbog planiranog napada na Rafah
AUDIO Objavljen razgovor prometne policije: "Ima li na mostu radnika? Neka se maknu"
Rusi brutalno uništavaju pogranična sela. To je Putinova "sanitarna zona" u Ukrajini
Otapanje ledenjaka usporilo Zemljinu rotaciju. Utječe na mjerenje vremena
Aktivistica Pussy Riota u Rusiji dobila šest godina zatvora zbog objava Ukrajini
Macron s brazilskim predsjednikom porinuo podmornicu vrijednu 10 milijardi dolara
Analiza CNN-a: U par mjeseci, tri broda udarila u most. Trebamo li se brinuti?
Kanada premašila 40 milijuna stanovnika. Gotovo četvrtina nisu Kanađani
VIDEO Divovska anakonda pronađena mrtva. Biolog koji je plivao s njom: Ubili su je
Europska komisija želi uvesti europsku diplomu
Cijene nafte iznad 86 dolara
Kako mala europska država spašava Ukrajinu u ključnom trenutku
Visa i Mastercard pristali na nagodbu, neznatno snižavaju naknade trgovcima u SAD-u
Ukrajinci su u jednom žestokom napadu pogodili četiri ruska broda
19-godišnjak u Njemačkoj zaklao roditelje i brata, teško ozlijedio sestru
UN: U svijetu se svakog dana baci milijardu obroka hrane
Pao broj TV reklama, vlasniku njemačke RTL grupe prihodi stagnirali
Zaharova: ISIL nije mogao izvesti masakr. Zna se tko je, izvukli su asa iz rukava







SVASTARIJE

Klimatske promjene su usporile rotaciju Zemlje: ˝Živimo u neobična vremena˝

U par mjeseci, tri broda udarila u most: ˝Vremena se mijenjaju, brodovi su sada veći˝

Kreće nova potraga u Baltimoreu. ˝Ne vjerujem da ćemo ikoga naći živog˝

Još uvijek se traga za curicom (2) u Srbiji. Nenad Periš: Dani iščekivanja su najteži

Iz Europola nestali tajni dokumenti: ˝Ovo je ozbiljan incident˝

Izrael u noći snažno bombardirao Gazu. ˝Ljudi umiru od želje za konzervom tune˝

Demografska katastrofa: Japanska firma s pelena za bebe prelazi na pelene za odrasle

Umrla je Slađana Milošević

Izrael upozorio četiri europske zemlje da ne priznaju Palestinu

Ukrajinci masovno bježe od regrutacije. ˝To je karta u jednom smjeru˝





prodaja stanova pik smrtovnice/a> blumen horoskop kalkulator online knjige pdf cvijece vicevi