TUZLARIJE - VIJESTI

01.09.2008. u 11:57 Broj citanja: 3725
Na Kolegiju kod općinskog načelnika
Predstavljeno Idejno rješenje natkrivenog kupalištaNa danas održanom Kolegiju kod općinskog načelnika predstavljeno je Idejno rješenje natkrivenog kupališta u kompleksu Panonskih jezera sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice.

Tuzlarije


Izvjestioci, UO Zavod za urbanizam Tuzla i Služba za komunalne poslove, izgradnju i pitanja MZ, objasnili su osnovne karakteristike Projekta. Nakon prikazane prezentacije bilo je jasno da Tuzla vrlo hrabro kreće prema novim projektima u cilju poboljšanja kvaliteta života građana, a širenje kompleksa ujedno je i prilika za otvaranje novih radnih mesta.

Tuzlarije


S obzirom na konfiguraciju tretiranog terena uz problem slijeganja tla, ovaj projekat će biti veliki izazov za struku. Direktorica Zavoda za urbanizam Selma Pašić rekla je danas da su Panonska jezera dokaz da se od močvare i smetljišta može napraviti nešto po čemu je Tuzla postala prepoznatljiva.

Bazen nepravilnog oblika, dimenzija 50 x 24 metra će biti natkriven staklenom kupolom čiji se dijelovi po potrebi mogu spuštati. Predviđen je i sanitarni čvor, ugostiteljski dio, kao i prostorije za hidro - mašinske instalacije. U ljetnjem periodu bi se koristio kao otvoreni bazen, a zimi natkrivao čime bi građanima i gostima tokom cijele godine, bez obzira na vremenske uslove, bila omogućena rekreacija i liječenje.

Tuzlarije


Prvobitna ideja je bila da se gradski park poveže sa jezerskim kompleksom pomoću pasarele iznad sjeverne saobraćajnice, međutim, prevagnula je ideja da se taj problem riješi spuštanjem sjeverne saobraćajnice u tunel. Od Gradskog parka, u dijelu gdje izlazi na nekadašnju Kajmak stanicu pa do kompleksa Panonike će biti izgrađen tunel sa četiri saobraćajne trake od po četiri metra, u dužini od 350 do 400 metra. Gornji dio bi bio uređen za pješake čime bi se uže gradsko jezgro pješački povezalo sa jezerima, a i zaštitili kupači od aerozagađenja uzrokovanog frekventnim saobraćajem na sjevernoj saobraćajnici.

Tuzlarije


Od 2003. godine je počelo uređenje ovog dijela grada. Uz ono što je već izgrađeno uskoro će građani Tuzle vidjeti i slapove, uređeni ZOO vrt, Geološki muzej, a realizacija projekta sa slika planirana je za 2010 godinu.

Tuzlarije


Nakon razmatranja Idejno rješenje natkrivenog kupališta sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice je prihvaćeno te proslijeđeno Općinskom vijeću Tuzla na usvajanje. Na današnjem Kolegiju još je rečeno da su svi dosadašnji projekti realizovani bez zaduženja pa se očekuje da će i ovaj projekat biti realizovan iz Budžeta.

S.Mešić

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Vatra sukljala 200 metara u zrak:
Jedan poginuli, najmanje 10 ozlijeđenih u eksploziji plina u Njemačkoj
Predsjednik Vlade na sigurnom
VIDEO: Upucan vojnik u blizini Parlamenta Kanade
Akcija ˝Gibraltar˝ u BiH:
Među 9 uhapšenih i direktori Eroneta, prali novac, utajili porez, šteta višemilijunska

23.10.2014. u 17:18
˝Gospođica Jesen˝ u školi „Novi Grad“TuzlarijeDanas je u JU OŠ „Novi Grad“ održana kreativna radionica „Stigla nam je gospođica Jesen“. Radionica je samo dio istoimenog školskog projekta za 82 đaka prvaka. Sa đacima i učiteljicama danas su se družili, radili i zabavili vrijedni i kreativni roditelji.

OPŠIRNIJE


23.10.2014. u 16:44 Broj citanja: 567
Bivša učenica Ema Berbić održala predavanje
Ništa nije nemoguće


Danas je u prostorijama Gimnazije „Meša Selimović“ naša bivša učenica Ena Berbić održala prezentaciju o mogućnostima apliciranja za stipendije i školovanja van granica Bosne i Hercegovine. U sklopu prezentacije opisala je svoje iskustvo u toku razmjene učenika preko organizacije „Rotary Youth Exchange“ .

OPŠIRNIJE


23.10.2014. u 16:26 Broj citanja: 440
Značajan jubilej
Tri decenije tuzlanske neurohirurgije


Godine 1984. osnovano je Odjeljenje za neurohirurgiju i to dolaskom dr. Mile Stanišića sa specijalizacije iz neurohirurgije, a danas, tri decenije kasnije, Klinika za neurohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla ubraja se u respektabilnu neurohiruršku ustanovu u Bosni i Hercegovini.Tim povodom danas je startao Neurointervencionalni endovaskularni kurs i Neuroonkološki simpozij

OPŠIRNIJE


23.10.2014. u 16:15
Dom pisaca u Sarajevu
Promovisane knjige Mehmeda Đedovića i Zlatka Dukića


TuzlarijeU okviru Književne scene Društva pisaca Bosne i Hercegovine, u Domu pisaca u Sarajevu predstavljena je knjiga "Čaj od nane", autora Mehmeda Đedovića iz Tuzle. Predstavljena je i knjiga "Nemam naslov", Zlatka Dukića iz Tuzle, koji je čitav život podredio tekstu i knjizi, kao i novinarskom i publicističkom radu.

OPŠIRNIJE


23.10.2014. u 15:58
Dom zdravlja Tuzla obilježava 91. rođendan


TuzlarijeNajstariji dom zdravlja na teritoriji Bosne i Hercegovine jeste Dom zdravlja sa poliklinikom "Dr Mustafa Šehović" Tuzla koji slavi svoj 91. rođendan. Za vrijeme svog postojanja brinuo je o zdravlju brojnih generacija, stasavao u ustanovu sa zavidnim rezultatima i kadrom koji je herojski brinuo o zdravlju građana.

OPŠIRNIJE


23.10.2014. u 15:19 Broj citanja: 353
Pozitivni primjeri iz Tuzle i okoline
Odgovor na apel za davanja krviTuzlarijeU društvu, u kojem danas živimo, za tinejdžerski uzrast se mogu "prišiti" razni epiteti ali humanost, suosjećajnost, obazrivost, vaspitanost su sasvim sigurno daleko od vrha liste. Međutim, učenici 4t4 odjeljenja iz Elektrotehničke škole Tuzla su pokazali da budućnost našeg društva ima šansu.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Osumnjičeni saslušani, ročište o pritvoru ovog petka: Zatražen jednomjesečni pritvor za 9 uhapšenih u akciji Gibraltar

VIDEO: Sjednica Vlade FBiH: Većinski vlasnik ni riječi o hapšenju direktora Eroneta

U Glavnom centru za brojanje: Novo brojanje glasačkih listića na 48 biračkih mjesta

Odluka Apelacijskog vijeća Suda BiH: Naseru Palislamoviću potvrđena oslobađajuća presuda

VIDEO: Radnici traže da se zaustavi višegodišnja agonija: Četvrti dan štrajka radnika Gredelj-Revoma

Uprava škole imala novac obnovu škole, ali ne i dokumentaciju: Roditelji učenika iz Stabandže ovog petka pred Općinom V.Kladuša

Živkoviću i pristalicama pokreta zaprijećeno hapšenjem: Pripadnici četničkog pokreta spriječeni da uđu u Novi Pazar

Michaela Zehaf-Bibeaua pucao ispred memorijalnog centra: Otava: Zvaničnici identifikovali ubicu kanadskog vojnika

Neophodno je enormno povećati ulaganja u visoko obrazovanje: Univerzitet u Sarajevu promovirao devet doktora nauka

VIDEO: Sagledavanje trenutnog statusa ovih osoba: Osma međunarodna konferencija o statusu osoba sa invaliditetom

POROŠENKO: DONBAS NEĆE PREŽIVJETI BEZ UKRAJINE

RAJIĆU I BUZDOVAČIĆU PO POLA GODINE ZATVORA MANJE ZBOG PUCNJAVE PRED SPLITSKIM KAFIĆEM KROM

RODITELJI SESTARA FILIPOVIĆ OPTUŽUJU VRH POLICIJE DA ZATAŠKAVA SMRT NJIHOVIH KĆERI

KINA ZA VEĆU NEZAVISNOST PRAVOSUĐA

MILANOVIĆ NA KLIMATSKOM SUMMITU EU: KOD NAS EMISIJA ŠTETNIH PLINOVA PADA ZBOG MANJIH EKONOMSKIH AKTIVNOSTI

OTEŽANA OPSKRBA PLINOM U BIH ZBOG SMANJENJA DOTOKA IZ RUSIJE

HVARSKI UMIROVLJENIK PROSPER MARIČIĆ: NISAM PRIJETIO TUŽITELJICAMA I NEMAM VEZE S DON FANUCCIJEM

UKRAJINI PRODULJEN PRIVILEGIRANI PRISTUP NA TRŽIŠTE EU

KOSOVSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA ZA MIROVNI SPORAZUM PRIJE ULASKA SRBIJE U EU

U PULI PRONAĐEN LEŠ NESTALOG MUŠKARCA

SIRIJSKI KURDI POTPISALI SPORAZUM O PODJELI VLASTI

TIRELI O KORIŠTENJU NOVCA IZ EU FONDOVA: "SVI SU VJEROVALI U NADU, A NADA SE UDALA"

NAPLATILA 545 UMJESTO 14 TISUĆA KUNA: ODVJETNICA CAKTAŠ I NAČELNIK SUTIVANA OSUĐENI NA RAD ZA OPĆE DOBRO