TUZLARIJE - VIJESTI

01.09.2008. u 11:57 Broj citanja: 3805
Na Kolegiju kod općinskog načelnika
Predstavljeno Idejno rješenje natkrivenog kupalištaNa danas održanom Kolegiju kod općinskog načelnika predstavljeno je Idejno rješenje natkrivenog kupališta u kompleksu Panonskih jezera sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice.

Tuzlarije


Izvjestioci, UO Zavod za urbanizam Tuzla i Služba za komunalne poslove, izgradnju i pitanja MZ, objasnili su osnovne karakteristike Projekta. Nakon prikazane prezentacije bilo je jasno da Tuzla vrlo hrabro kreće prema novim projektima u cilju poboljšanja kvaliteta života građana, a širenje kompleksa ujedno je i prilika za otvaranje novih radnih mesta.

Tuzlarije


S obzirom na konfiguraciju tretiranog terena uz problem slijeganja tla, ovaj projekat će biti veliki izazov za struku. Direktorica Zavoda za urbanizam Selma Pašić rekla je danas da su Panonska jezera dokaz da se od močvare i smetljišta može napraviti nešto po čemu je Tuzla postala prepoznatljiva.

Bazen nepravilnog oblika, dimenzija 50 x 24 metra će biti natkriven staklenom kupolom čiji se dijelovi po potrebi mogu spuštati. Predviđen je i sanitarni čvor, ugostiteljski dio, kao i prostorije za hidro - mašinske instalacije. U ljetnjem periodu bi se koristio kao otvoreni bazen, a zimi natkrivao čime bi građanima i gostima tokom cijele godine, bez obzira na vremenske uslove, bila omogućena rekreacija i liječenje.

Tuzlarije


Prvobitna ideja je bila da se gradski park poveže sa jezerskim kompleksom pomoću pasarele iznad sjeverne saobraćajnice, međutim, prevagnula je ideja da se taj problem riješi spuštanjem sjeverne saobraćajnice u tunel. Od Gradskog parka, u dijelu gdje izlazi na nekadašnju Kajmak stanicu pa do kompleksa Panonike će biti izgrađen tunel sa četiri saobraćajne trake od po četiri metra, u dužini od 350 do 400 metra. Gornji dio bi bio uređen za pješake čime bi se uže gradsko jezgro pješački povezalo sa jezerima, a i zaštitili kupači od aerozagađenja uzrokovanog frekventnim saobraćajem na sjevernoj saobraćajnici.

Tuzlarije


Od 2003. godine je počelo uređenje ovog dijela grada. Uz ono što je već izgrađeno uskoro će građani Tuzle vidjeti i slapove, uređeni ZOO vrt, Geološki muzej, a realizacija projekta sa slika planirana je za 2010 godinu.

Tuzlarije


Nakon razmatranja Idejno rješenje natkrivenog kupališta sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice je prihvaćeno te proslijeđeno Općinskom vijeću Tuzla na usvajanje. Na današnjem Kolegiju još je rečeno da su svi dosadašnji projekti realizovani bez zaduženja pa se očekuje da će i ovaj projekat biti realizovan iz Budžeta.

S.Mešić

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Napad u Francuskoj:
Vozač se zaletio u prolaznike uz povike ˝Bog je velik!˝
Vodič za pesimiste:
Ovo su sva žarišta koja bi svijet u 2015. mogla gurnuti u rat
Tsunami snage 1500 atomskih bombi:
Obilježavanje obljetnice najrazornijeg tsunamija u povijesti

22.12.2014. u 09:34
Realizovan projekat kontrole vida predškolske i školske djece


U Zavodu za javno zdravstvo TK, jučer je organizovan sastanak na kojem je potpisan memorandum o razumijevanju koji označava završetak kooperativnog rada projektnih partnera na sprovođenju masovnog skrininga vida predškolske i školske djece u osnovnim školama TK, sa smjernicama za budući nastavak projekta.

OPŠIRNIJE


22.12.2014. u 09:15
Iz Banovića stiže doza optimizma:
Rudari dobili 13. platu, u januaru i 200 novih radnih mjestaTuzlarijeSafer Mušanović, predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH i predsjednik sindikata RMU „Banovići“ pohvalio se kako su rudari iz ovog malog rudarskg mjesta na sjeveroistoku Bosne završili sa dobiti koja će iznositi više od tri miliona KM.

OPŠIRNIJE


22.12.2014. u 08:30
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


21.12.2014. u 22:37 Broj citanja: 454
Božićna čarolija u Tuzli
Spoj zajedništva i predivnih tonova


TuzlarijeTradicionalni svečani Božićni koncert upriličen je večeras u BKC-u. Koncert su skupa organizovali Franjevački samostan Sv. Petra i Pavla u Tuzli i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak". Ovoga puta sjajan ugođaj u dupke punoj dvorani BKC-a priredili su gosti iz Hrvatske „Najbolji hrvatski tamburaši“, a po tradiciji, nastupili su i članovi Zbora "Iuventus salinarum".

OPŠIRNIJE


21.12.2014. u 22:28
U najdužoj noći u godini:
Na sjevernoj hemisferi počinje zimaTuzlarijeNa sjevernoj Zemljinoj hemisferi u tri minute nakon ponoći počet će zima, koja će trajati do 20. marta. U početak zime uvest će nas večerašnji solsticij, koji se redovno obilježava u Stonehengeu, kada je najkraći dan, a najduža noć u godini.

OPŠIRNIJE


21.12.2014. u 19:07 Broj citanja: 455
Gradonačelnik otvorio ˝Zimsku čaroliju˝


TuzlarijeGradonačelnik Jasmin Imamović, danas je i zvanično otvorio Novogodišnji sajam "Zimska čarolija", koji je jučer počeo sa radom na Trgu Slobode. U činu otvaranja učestvovala je Ernada Hodžić (Ern Ada) djevojčica pjesnikinja, koja je pročitala svoju pjesmu o rudaru i gradonačelniku Imamoviću poklonila svoju knjigu sa posvetom.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Utvrđivanje prijedloga za izbor članova stalnih povjerenstava: Druga sjednica Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Traže pokretanje proizvodnje i isplatu jednokratne pomoći: Radnici "Aide" ponovo protestuju ispred Skupštine TK-a

Sastanak predstavnika Željeznica FBiH i radnika: Pokušaj dogovora o kupovini Gredelj-Revoma

Za unaprjeđenje poduzetničkih zona u FBiH: U Sarajevu potpisivanje ugovora o dodjeli poticajnih sredstava

Nakon spora oko hakerskih napada na kompaniju "Sony pictures": Sjeverna Koreja prijeti napadima na SAD

Tokom obuke srušio se helikopter američke mornarice: Kuvajt: Troje povrijeđenih u nesreći vojnog helikoptera

Mirovni pregovori zapeli: Lukašenko i Nazarbajev u Ukrajini

Razgovarat će sa iračkim premijerom Hajdarom el Abadijem: Federica Mogherini u dvodnevnoj posjeti Iraku

Nakon ubistva 135 školske djece: Uhapšeni pomagači u masakru u pakistanskoj školi

PROGNOZA ZA 2015: PROPADANJE SE NASTAVLJA UZ PAD BDP-A OD 0,5%

DEVETOGODIŠNJAKINJA TEŠKO OZLIJEĐENA NAKON UDARA AUTOMOBILA

HRVATSKA IMALA NAJVEĆI PAD PROIZVODNJE ČELIKA U SVIJETU

KINEZI STALI UZ RUSE: RUSIJA IMA MUDROST, ALI AKO BUDE POTREBNO POMOĆI ĆEMO MOSKVI

BROJ TURISTIČKIH DOLAZAKA U LISTOPADU PORASTAO ZA 12%

UHIĆENI POMAGAČI U KRVAVOM NAPADU NA PAKISTANSKU ŠKOLU

SAUDIJSKA ARABIJA NEĆE SMANJITI PROIZVODNJU NAFTE

RUSIJA GUBI SAVEZNIKE, BJELORUSIJA I KAZAHSTAN OKREĆU SE PREMA EUROPI

INCIDENT NA AMERIČKO-KANADSKOJ GRANICI: KRENUO PREMA CARINICIMA S REVOLVEROM, ZAUSTAVILI GA METCIMA

NAPAD U FRANCUSKOJ: VOZAČ SE ZALETIO U PROLAZNIKE UZ POVIKE "BOG JE VELIK!"