TUZLARIJE - VIJESTI

01.09.2008. u 11:57 Broj citanja: 3554
Na Kolegiju kod općinskog načelnika
Predstavljeno Idejno rješenje natkrivenog kupalištaNa danas održanom Kolegiju kod općinskog načelnika predstavljeno je Idejno rješenje natkrivenog kupališta u kompleksu Panonskih jezera sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice.

Tuzlarije


Izvjestioci, UO Zavod za urbanizam Tuzla i Služba za komunalne poslove, izgradnju i pitanja MZ, objasnili su osnovne karakteristike Projekta. Nakon prikazane prezentacije bilo je jasno da Tuzla vrlo hrabro kreće prema novim projektima u cilju poboljšanja kvaliteta života građana, a širenje kompleksa ujedno je i prilika za otvaranje novih radnih mesta.

Tuzlarije


S obzirom na konfiguraciju tretiranog terena uz problem slijeganja tla, ovaj projekat će biti veliki izazov za struku. Direktorica Zavoda za urbanizam Selma Pašić rekla je danas da su Panonska jezera dokaz da se od močvare i smetljišta može napraviti nešto po čemu je Tuzla postala prepoznatljiva.

Bazen nepravilnog oblika, dimenzija 50 x 24 metra će biti natkriven staklenom kupolom čiji se dijelovi po potrebi mogu spuštati. Predviđen je i sanitarni čvor, ugostiteljski dio, kao i prostorije za hidro - mašinske instalacije. U ljetnjem periodu bi se koristio kao otvoreni bazen, a zimi natkrivao čime bi građanima i gostima tokom cijele godine, bez obzira na vremenske uslove, bila omogućena rekreacija i liječenje.

Tuzlarije


Prvobitna ideja je bila da se gradski park poveže sa jezerskim kompleksom pomoću pasarele iznad sjeverne saobraćajnice, međutim, prevagnula je ideja da se taj problem riješi spuštanjem sjeverne saobraćajnice u tunel. Od Gradskog parka, u dijelu gdje izlazi na nekadašnju Kajmak stanicu pa do kompleksa Panonike će biti izgrađen tunel sa četiri saobraćajne trake od po četiri metra, u dužini od 350 do 400 metra. Gornji dio bi bio uređen za pješake čime bi se uže gradsko jezgro pješački povezalo sa jezerima, a i zaštitili kupači od aerozagađenja uzrokovanog frekventnim saobraćajem na sjevernoj saobraćajnici.

Tuzlarije


Od 2003. godine je počelo uređenje ovog dijela grada. Uz ono što je već izgrađeno uskoro će građani Tuzle vidjeti i slapove, uređeni ZOO vrt, Geološki muzej, a realizacija projekta sa slika planirana je za 2010 godinu.

Tuzlarije


Nakon razmatranja Idejno rješenje natkrivenog kupališta sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice je prihvaćeno te proslijeđeno Općinskom vijeću Tuzla na usvajanje. Na današnjem Kolegiju još je rečeno da su svi dosadašnji projekti realizovani bez zaduženja pa se očekuje da će i ovaj projekat biti realizovan iz Budžeta.

S.Mešić

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Nema preživjelih u padu aviona u Maliju
Pronađena crna kutija: Srušio se zbog oluje?
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon
U izraelskom napadu na školu ubijeni i djelatnici UN-a
U organizaciji Udruženja Palestinska zajednica u BiH
Danas u Zenici i Tuzli mirna protestna šetnja za Gazu

25.07.2014. u 16:24
Javna čestitika premijera Tuzlanskog kantona Umihanića
Iskrene čestitke na dobivenom statusu Grada


U ime Vlade Tuzlanskog kantona i u svoje ime predsjedavajućem Općinskog vijeća Jozi Nišandžiću i načelniku Općine Jasminu Imamoviću kao čelnicima Tuzle, ali i svim građanima koji u Tuzli žive i koji je doživljavaju kao svoj dom, ovim putem želim izraziti iskrene čestitke na dobivenom statusu Grada.

OPŠIRNIJE


25.07.2014. u 16:03 Broj citanja: 1604
Mirni protesti na Trgu slobode
Tuzlaci digli glas protiv ubijanja u Gazi


Tuzlarije Nekoliko stotina građana Tuzle i Palestine okupilo se na Trgu slobode u znak podrške stanovnicima Gaze, a na poziv Udruženja Palestinska zajednica (UPZ) u BiH. Zahtjevano je, pored ostalog, da se prekine izraelska agresija, ubijanje palestinskih civila i ukidanje blokade palestinskih teritorija i izgradnje izraelskih naselja na njima.

OPŠIRNIJE


25.07.2014. u 15:42 Broj citanja: 433
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


Konačno je Tuzla postala grad, iako je za mene grad uvijek i bila ali sad je i administrativno drugačije a nadam se da će biti i što se novčanih sredstava tiče, jer nije isto biti općina i grad. Po mjerilima bh gradova trebala je Tuzla davno biti, posebno kad vidim da je Bijeljina grad odavno. Eto opet smo građani, pa čestitam. Trebat će mi da se naviknem da pišem Grad Tuzla, a ne Općina Tuzla i gradonačelnik umjesto načelnik.

OPŠIRNIJE


25.07.2014. u 15:23
Ministar Zvjezdan Karadžin posjetio Općinu Banovići
Zajedničkim aktivnostima do smanjenja zagađenjaSmanjenje stepena zagađenja vodotoka uslijed rada separacije Rudnika mrkog uglja Banovići bila je glavna tema današnje posjete ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša Zvjezdana Karadžina Općini Banovići.

OPŠIRNIJE


25.07.2014. u 13:30 Broj citanja: 1059
Počela berba aronije u Tuzli


U mjestu Dokanj nedaleko od Tuzle započela je berba aronije (sibirske borovnice). Ova biljka smatra se jednom od najzdraviji u Europi, jer ima izrazito veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Aronija je prava riznica biološki aktivnih spojeva (preko 300). Čisti krv, jača cirkulaciju, snižava kolesterol i krvni tlak, djeluje protuupalno. Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem.

OPŠIRNIJE


25.07.2014. u 11:57
Kampanja na Korzu
„Bez izgovora - Evropa sada“!


TuzlarijeU okviru kampanje "Bez izgovora - Evropa sada!", Centar civilnih inicijativa danas je na Korzu organizovano prikupljanje potpisa građana sa zahtjevom za bezuslovno ubrzanje BiH na putu ka Evropskoj uniji. Namjera je građanima Tuzle pružiti alat kojim će dići svoj glas protiv zastoja ovog procesa i zahtijevati konkretne akcije svojih izabranih predstavnika ka ubrzanju evrointegracija BiH.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Sjednica Nadzornog odbora Razvojne banke: Ramiz Džaferović smijenjen sa funkcije direktora

VIDEO: Ramiz Džaferović kroz historiju: Pomagao svim strankama, sve stranke pomagale njemu

Nakon što je pokušao spriječiti iznošenje dokumentacije: Otkaz zaštitaru u Razvojnoj banci Federacije

VIDEO: Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH: Usvojen rebalans budžeta, 7 miliona za poplavljena područja

Sa 19 glasova za i četiri suzdržana: TK: Skupština podržala kupovinu dionica u Diti i Konjuhu

Snage srpskog agresora 1992. ubile 67 hrvatskih civila: Dvadeset i dvije godine od zločina u Briševu kod Prijedora

Žele promjene u sporazumu prije okončanja sukoba: Izrael odbacio prijedlog Johna Kerryja za prekid vatre

U Mostaru, Sarajevu, Banjoj Luci, Visokom, Zagrebu i B.Petrovcu: Čokoladni neredi u isto vrijeme u više gradova BiH i regije

VIDEO: Najbolji projekt u Zenici posljednjih 20 godina: Za tri godine kroz sportsku školu prošlo je više od 400 mališana

Prihod od ulaznica ide za ublažavanje posljedica poplava: Nurkić i Kikanović optimisti uoči utakmice sa Š vedskom

DŽIHADISTI IZ ZASJEDE UBILI NAJMANJE 50 SIRIJSKIH VOJNIKA

OVO JE BALADIA - LAŽNI GRAD U KOJEM IZRAELSKI SPECIJALCI TRENIRAJU ZA RAT

DOSAD UBIJENO VIŠE OD 800 PALESTINACA: IZRAEL ODBIO PRIMIRJE U GAZI!

HRVATSKI KREDITNI REJTING I DALJE JE - SMEĆE

ISTRAŽITELJI PRONAŠLI NOVE DIJELOVE MALEZIJSKOG ZRAKOPLOVA I JOŠ TIJELA ŽRTAVA

TODORIĆ, TEDESCHI, KOSTIĆ I ČEŠKO - VLASNICI BALKANA

NA NASLOVNICI RUSKOG LISTA NEPREGLEDNA KOLONA AUTOMOBILA S LIJESOVIMA: "OPROSTI NAM, NIZOZEMSKA"

U NIGERIJI ZABILJEŽEN PRVI SLUČAJ EBOLE: MUŠKARAC UMRO U LAGOSU

PRIVREMENO OBUSTAVILI LETOVE ZBOG SUKOBA U GAZI: LUFTHANSA I AIR FRANCE OPET LETE U TEL AVIV

NEMA DOGOVORA O SANKCIJAMA RUSIJI: ČLANICE EU U STRAHU OD ENERGETSKE BLOKADE

ZBOG SUKOBA RASELJENO 225.000 LJUDI: OTKRIVENA MASOVNA GROBNICA U SLAVJANSKU

NOVI SLOVAČKI PREDSJEDNIK PRVU PLAĆU DAO SIROMASIMA