TUZLARIJE - VIJESTI

01.09.2008. u 11:57 Broj citanja: 4217
Na Kolegiju kod općinskog načelnika
Predstavljeno Idejno rješenje natkrivenog kupalištaNa danas održanom Kolegiju kod općinskog načelnika predstavljeno je Idejno rješenje natkrivenog kupališta u kompleksu Panonskih jezera sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice.

Tuzlarije


Izvjestioci, UO Zavod za urbanizam Tuzla i Služba za komunalne poslove, izgradnju i pitanja MZ, objasnili su osnovne karakteristike Projekta. Nakon prikazane prezentacije bilo je jasno da Tuzla vrlo hrabro kreće prema novim projektima u cilju poboljšanja kvaliteta života građana, a širenje kompleksa ujedno je i prilika za otvaranje novih radnih mesta.

Tuzlarije


S obzirom na konfiguraciju tretiranog terena uz problem slijeganja tla, ovaj projekat će biti veliki izazov za struku. Direktorica Zavoda za urbanizam Selma Pašić rekla je danas da su Panonska jezera dokaz da se od močvare i smetljišta može napraviti nešto po čemu je Tuzla postala prepoznatljiva.

Bazen nepravilnog oblika, dimenzija 50 x 24 metra će biti natkriven staklenom kupolom čiji se dijelovi po potrebi mogu spuštati. Predviđen je i sanitarni čvor, ugostiteljski dio, kao i prostorije za hidro - mašinske instalacije. U ljetnjem periodu bi se koristio kao otvoreni bazen, a zimi natkrivao čime bi građanima i gostima tokom cijele godine, bez obzira na vremenske uslove, bila omogućena rekreacija i liječenje.

Tuzlarije


Prvobitna ideja je bila da se gradski park poveže sa jezerskim kompleksom pomoću pasarele iznad sjeverne saobraćajnice, međutim, prevagnula je ideja da se taj problem riješi spuštanjem sjeverne saobraćajnice u tunel. Od Gradskog parka, u dijelu gdje izlazi na nekadašnju Kajmak stanicu pa do kompleksa Panonike će biti izgrađen tunel sa četiri saobraćajne trake od po četiri metra, u dužini od 350 do 400 metra. Gornji dio bi bio uređen za pješake čime bi se uže gradsko jezgro pješački povezalo sa jezerima, a i zaštitili kupači od aerozagađenja uzrokovanog frekventnim saobraćajem na sjevernoj saobraćajnici.

Tuzlarije


Od 2003. godine je počelo uređenje ovog dijela grada. Uz ono što je već izgrađeno uskoro će građani Tuzle vidjeti i slapove, uređeni ZOO vrt, Geološki muzej, a realizacija projekta sa slika planirana je za 2010 godinu.

Tuzlarije


Nakon razmatranja Idejno rješenje natkrivenog kupališta sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice je prihvaćeno te proslijeđeno Općinskom vijeću Tuzla na usvajanje. Na današnjem Kolegiju još je rečeno da su svi dosadašnji projekti realizovani bez zaduženja pa se očekuje da će i ovaj projekat biti realizovan iz Budžeta.

S.Mešić

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Prvi put u povijesti mjerenja:
Tri velika uragana istovremeno haraju Pacifikom
Glavni cilj borba protiv ˝Islamske države˝
Rusija započela direktnu vojnu intervenciju u Siriji
VIDEO: Održane MTV Video Music Awards
Dodjela nagrada bila je sve samo ne dosadna

01.09.2015. u 23:02
Na Panonskim jezerima od početka sezone prodato 353.000 ulaznica


TuzlarijeZvanična sezona kupanja na kompleksu Panonskih jezera u Tuzli jučer je završena, međutim jezera su još uvijek otvorena za kupače. U augustu glavnu turističku destinaciju Tuzlanskog kantona posjetilo je 142.000 gostiju, potvrdio je za Fenu direktor JKP "Panonika" Tuzla Maid Porobić. Iako je sezona sa 31. augustom završena, Panonska jezera su još uvijek otvorena.

OPŠIRNIJE


01.09.2015. u 18:20
Prvi dan škole
Važan dan za djecu i roditelje


Danas je počela nova školska 2015/16. godina. Prvi dan škole posebno je važan za prvačiće. Njima je sve novo, prvi ozbiljniji koraci u životu. Brojni prvačići danas su, posebno odjeveni za prvi dan škole, sa novim torbama i školskim priborom, prvi put čuli školsko zvono, upoznali učitelje/ce, nove prijatelje. Bilo je i smijeha i suza. Dan pun uzbuđenja kako za njih tako i za njihove roditelje, staratelje, rodbinu i sve koji su ih danas ispratili do škole.

OPŠIRNIJE


01.09.2015. u 17:52
Iz Biltena MUP-a
Nakon sudara dvije osobe zadobile teške tjelesne povrede


Jučer oko 16.55 sati na dionici magistralnog puta M-1.8 Tuzla-Orašje, u naselju Dobrnja, Grad Tuzla, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali pmv. „Transporter“, kojim je upravljao S.M., rođen 1966. godine iz Srebrenika i pmv. „Golf 4“, kojim je upravljala N.F., rođena 1987. godine iz Tuzle.

OPŠIRNIJE


01.09.2015. u 17:43
Vlada TK
Sufinansiranje troškova prijevoza osnovaca


Vlada TK donijela Odluku o utvrđivanju kriterija za sufinansiranje troškova prijevoza učenika osnovnih škola za period septembar-decembar školske 2015/16. godine. Odlukom je odobreno sufinansiranje troškova linijskog i vanlinijskog prijevoza u iznosu od 50% mjesečne karte u linijskom prijevozu, odnosno 50% iznosa utvrđenog pismenim ugovorom između prijevoznika i korisnika usluga prijevoza u vanlinijskom prijevozu.

OPŠIRNIJE


01.09.2015. u 17:30
Gradska uprava poziva na prezentaciju
“Mogućnosti izvoza goveđeg mesa u Republiku Tursku”Obavještavaju se zainteresirani proizvođači, kao i građani koji imaju uslove za pokretanje poljoprivredne proizvodnje, u segmentu proizvodnje goveđeg mesa-tova junadi, da gradska uprava Grada Tuzla aktivno prati pozitivna dešavanja na planu odobrenog izvoza značajnih količina svježeg goveđeg mesa u Republiku Tursku

OPŠIRNIJE


01.09.2015. u 17:21
Sutra počinju 15. Međunarodni književni susreti „Cum grano salis“


Sutra počinju 15. Međunarodni književni susreti „Cum grano salis“, koji traju do 05. septembra 2015. godine u Tuzli. Program za prvi dan, srijeda, 02. septembar 2015. (Atelje Ismet Mujezinović)
14:00 Obilježavanje devedeset godina od rođenja književnika Derviša Sušića (1925.-1990.)- Govore: Hadžem Hajdarević i Mustafa Sušić

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Za zločine počinjene u selu Trusina kod Konjica: Bojadžiću, Memiću i Hodžiću ukupno 37 godina zatvora

FTV saznaje: U središtu istrage vrlo sumnjive nabavke: Afera \'GRAS\': Uhapšeni Ibrahim Jusufranić i njegova dva saradnika

VIDEO: U očekivanju konačne odluke o izvozu bh. mlijeka : Domaći mljekari protestuju, Brisel prikuplja informacije

VIDEO: Neće učestvovati u \'pijačnoj raspodjeli fotelja u BiH\': BPS se povlači iz razgovora o formiranju vlada na svim nivoima

VIDEO: Ekipa FTV-a u posjeti Horgošu : \'Zidovi u 21. vijeku u Evropi ne smiju da postoje\'

VIDEO: Protest roditelja bošnjačke djece prvog dana škole : Kotorsko bez bosanskog jezika

VIDEO: Održan sastanak u cilju zaštite: Hrvatska nastavlja pripremati teren za odlaganje nuklearnog otpada

Mađarska istakla \'fleksibilniji stav Njemačke prema Sirijcima\': Merkel: Nismo krivi za priliv migranata u Mađarsku

VIDEO: Traži se trajni model finansiranja institucija kulture: Memorandum o razumijevanju bez podrške iz RS-a

Predstavljamo Grupu A na Eurobasketu: Francuska prvi favorit za zlato, BiH traži prolazak dalje

MINISTAR OBRANE SAD-A: SJEVERNA KOREJA NEMA NIKAKVIH IZGLEDA U RATU PROTIV JUŽNE KOREJE

NOVINARI OTKRILI TAJNU OPERACIJU: CIA I AMERIČKI SPECIJALCI DRONOVIMA UBIJAJU VOĐE ISIS-A U SIRIJI

U AUSTRIJI PRONAĐENO 24 MALOLJETNIH IZBJEGLICA NAGURANIH U KOMBI

ŠTO JOHN MCCAIN RADI NA FOTKI S KALIFOM ISIL-A AL-BAGDADIJEM?

FAKULTET U TEKSASU IZGUBIO PAKET S RADIOAKTIVNIM MATERIJALOM

ZBOG RUSKE SIGURNOSNE PRIJETNJE OTVORENO 6 ZAPOVJEDNIH CENTARA NATO-A NA ISTOKU EUROPE

U BELGIJI NETRAGOM NESTALO PREKO 300.000 KOMADA ORUŽJA

VLASNICIMA TRGOVINE U BIH GRAFITOM PORUČILI: "MARŠ U SRBIJU"

TURSKI VOJNIK UBIJEN NA GRANICI SA SIRIJOM

AZERBAJDŽANSKA NOVINARKA POZNATA PO ISTRAŽIVANJU KORUPCIJE OSUĐENA NA 7,5 GODINA ZATVORA

DŽIHADISTI U IRAKU KORISTE AMERIČKE PUŠKE I VOZE NJIHOVE "HUMMERE"

HRVATSKI VOJNICI OTPUTOVALI U AFGANISTAN U MIROVNU MISIJU

SLOVENSKA TELEVIZIJA TVRDI DA DUŽNOSNICI EU PODUPIRU NASTAVAK ARBITRAŽE

AZILANTI U NJEMAČKOJ MJESEČNO DOBIVAJU 143 EURA, A U ŠVEDSKOJ DO ČAK 225 EURA

U EUROPU POKUŠAO UĆI SAKRIVEN ISPOD HAUBE AUTOMOBILA

EUROPSKA KOMISIJA: HRVATSKA I SLOVENIJA MORAT ĆE NAĆI ZAJEDNIČKO RJEŠENJE NAKON PIRANGATEA