TUZLARIJE - VIJESTI

01.09.2008. u 11:57 Broj citanja: 4715
Na Kolegiju kod općinskog načelnika
Predstavljeno Idejno rješenje natkrivenog kupalištaNa danas održanom Kolegiju kod općinskog načelnika predstavljeno je Idejno rješenje natkrivenog kupališta u kompleksu Panonskih jezera sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice.

Tuzlarije


Izvjestioci, UO Zavod za urbanizam Tuzla i Služba za komunalne poslove, izgradnju i pitanja MZ, objasnili su osnovne karakteristike Projekta. Nakon prikazane prezentacije bilo je jasno da Tuzla vrlo hrabro kreće prema novim projektima u cilju poboljšanja kvaliteta života građana, a širenje kompleksa ujedno je i prilika za otvaranje novih radnih mesta.

Tuzlarije


S obzirom na konfiguraciju tretiranog terena uz problem slijeganja tla, ovaj projekat će biti veliki izazov za struku. Direktorica Zavoda za urbanizam Selma Pašić rekla je danas da su Panonska jezera dokaz da se od močvare i smetljišta može napraviti nešto po čemu je Tuzla postala prepoznatljiva.

Bazen nepravilnog oblika, dimenzija 50 x 24 metra će biti natkriven staklenom kupolom čiji se dijelovi po potrebi mogu spuštati. Predviđen je i sanitarni čvor, ugostiteljski dio, kao i prostorije za hidro - mašinske instalacije. U ljetnjem periodu bi se koristio kao otvoreni bazen, a zimi natkrivao čime bi građanima i gostima tokom cijele godine, bez obzira na vremenske uslove, bila omogućena rekreacija i liječenje.

Tuzlarije


Prvobitna ideja je bila da se gradski park poveže sa jezerskim kompleksom pomoću pasarele iznad sjeverne saobraćajnice, međutim, prevagnula je ideja da se taj problem riješi spuštanjem sjeverne saobraćajnice u tunel. Od Gradskog parka, u dijelu gdje izlazi na nekadašnju Kajmak stanicu pa do kompleksa Panonike će biti izgrađen tunel sa četiri saobraćajne trake od po četiri metra, u dužini od 350 do 400 metra. Gornji dio bi bio uređen za pješake čime bi se uže gradsko jezgro pješački povezalo sa jezerima, a i zaštitili kupači od aerozagađenja uzrokovanog frekventnim saobraćajem na sjevernoj saobraćajnici.

Tuzlarije


Od 2003. godine je počelo uređenje ovog dijela grada. Uz ono što je već izgrađeno uskoro će građani Tuzle vidjeti i slapove, uređeni ZOO vrt, Geološki muzej, a realizacija projekta sa slika planirana je za 2010 godinu.

Tuzlarije


Nakon razmatranja Idejno rješenje natkrivenog kupališta sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice je prihvaćeno te proslijeđeno Općinskom vijeću Tuzla na usvajanje. Na današnjem Kolegiju još je rečeno da su svi dosadašnji projekti realizovani bez zaduženja pa se očekuje da će i ovaj projekat biti realizovan iz Budžeta.

S.Mešić

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Novi snimak istanbulskog užasa:
VIDEO Terorist bijesno bacio kalašnjikov, nije više imao koga ubiti
U toaletu proradio požarni alarm
Da li se avion EgyptAira srušio zbog požara?
U iščekivanju četvrtine finala
15 najsmješnijih i najbizarnijih momenata Eura 2016

30.06.2016. u 23:23 Broj citanja: 846
Teatar Kabare Tuzla:
Najava predstave ‘’Bosanska kraljica’’, autorice Marice Petrović


TuzlarijePredstava "Bosanska kraljica", autorice Marice Petrović, urađena je u suradnji Teatra kabare Tuzla s Maticom hrvatske Tuzla i Studentskom scenom pri Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli. Predstava će će biti izvedena na sceni Teatra Kabare u petak s početkom u 20 sati, a ulaz za posjetioce je slobodan.

OPŠIRNIJE


30.06.2016. u 23:00
Najava promocije knjige ˝Ispod plavih šljemova˝


Promocija knjige Ispod plavih šljemova, motivi država za sudjelovanjem u misiji UNPROFOR 1992. – 1995. autora dr. Vladimira Filipovića održat će se u petak (1.juli) u 19,00 u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović. O knjizi će govoriti:prof. dr. Robert Donia, University of Michigan, Ann Arbor, USA, akademik prof. dr. Mirko Pejanovic Akademija nauka i umjetnosti BiH

OPŠIRNIJE


30.06.2016. u 21:06 Broj citanja: 578
Prva utakmica prvog pretkola UEFA-ine Evropske lige
Sloboda i Beitar u Zenici bez golovaTuzlarijeNogometaši Slobode su u prvoj utakmici prvog pretkola UEFA-ine Evropske lige danas na stadionu Bilino polje u Zenici odigrali neriješeno 0:0 s Beitarom iz Jerusalema. Obje ekipe imale su po nekoliko prilika za pogodak, ali su mreže mirovale.

OPŠIRNIJE


30.06.2016. u 20:17 Broj citanja: 1063
Počela manifestacija „Dani Kur`ana“:
Djela iranskih umjetnika pred publikom u Tuzli


TuzlarijeIranski kulturni centar u saradnji sa Muftijstvom tuzlanskim, a povodom mjeseca Ramazana, organizovao je manifestaciju „Dani Kur`ana“ koja je otvorena večeras u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. U sklopu manifestacije posjetioci su u BKC-u mogli pogledati izložbu na kojoj su izložena djela nekoliko iranskih umjetnika

OPŠIRNIJE


30.06.2016. u 19:49 Broj citanja: 782
Postojimo zbog našeg članstva
Naša obaveza je i dalje graditi kuće i ljepši život našim saborcima


Dogradnja kuće za Šahina Paočića iz Par Sela, zlatne medalje u ekipnoj konkurenciji za članove Streljačkog kluba našeg udruženja na državnom prvenstvu u Zenici i odbrana časti i dostojanstva napadnutog invalida, samo su neke od aktivnosti o kojima je danas govorio Mr. Nihad Bukvić- predsjednik ove organizacije.

OPŠIRNIJE


30.06.2016. u 16:23 Broj citanja: 481
Identifikovani posmrtni ostaci još triju osoba ubijenih u Srebrenici


Posmrtni ostaci još triju osoba ubijenih tokom rata u Srebrenici, a koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi u Potočarima identifikovani su danas u Identifikacionom centru "Podrinje" u Tuzli. Ukupno će 11. jula u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci 124 osobe.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Pogledajte tabelarne prikaze Agencije za statistiku BiH: BiH ima 3.531.159 stanovnika

Institucije vlasti i organi u RS-u ne priznaju rezultate popisa: Tvrde da su rezultati netačni, a samim tim i neprihvatljivi

Članovi Predsjedništva BiH u Berlinu s Angelom Merkel: Njemačka će finansijski podržati bh. poljoprivrednike

VIDEO: Reakcije na potvrđene po 22 godine zatvora u Haagu: U Prijedoru i Kozarcu pratili su presudu Stanišiću i Župljaninu

Predviđeno oporezivanje svih dobitaka: Utvrđen Prijedlog zakona o igrama na sreću

Ukupno će 11. jula biti ukopani posmrtni ostaci 124 osobe: Identifikovani posmrtni ostaci još tri osoba ubijene u Srebrenici

Reforma i racionalizacija u fokusu sjednice: Na Domu naroda o stanju u zdravstvenom sektoru u FBiH

Rusija pokreće razgovore o bilateralnim vezama sa Turskom: Putin ukinuo zabrane prema Ankari

Savladali Poljsku, idu na pobjednika duela Vels - Belgija: Portugal poslije penala u polufinalu Evropskog prvenstva

Prve utakmice prvog pretkola UEFA-ine Evropske lige: Domaći remiji Slobode i Š irokog, a Radnika u gostima