TUZLARIJE - VIJESTI

01.09.2008. u 11:57 Broj citanja: 3737
Na Kolegiju kod općinskog načelnika
Predstavljeno Idejno rješenje natkrivenog kupalištaNa danas održanom Kolegiju kod općinskog načelnika predstavljeno je Idejno rješenje natkrivenog kupališta u kompleksu Panonskih jezera sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice.

Tuzlarije


Izvjestioci, UO Zavod za urbanizam Tuzla i Služba za komunalne poslove, izgradnju i pitanja MZ, objasnili su osnovne karakteristike Projekta. Nakon prikazane prezentacije bilo je jasno da Tuzla vrlo hrabro kreće prema novim projektima u cilju poboljšanja kvaliteta života građana, a širenje kompleksa ujedno je i prilika za otvaranje novih radnih mesta.

Tuzlarije


S obzirom na konfiguraciju tretiranog terena uz problem slijeganja tla, ovaj projekat će biti veliki izazov za struku. Direktorica Zavoda za urbanizam Selma Pašić rekla je danas da su Panonska jezera dokaz da se od močvare i smetljišta može napraviti nešto po čemu je Tuzla postala prepoznatljiva.

Bazen nepravilnog oblika, dimenzija 50 x 24 metra će biti natkriven staklenom kupolom čiji se dijelovi po potrebi mogu spuštati. Predviđen je i sanitarni čvor, ugostiteljski dio, kao i prostorije za hidro - mašinske instalacije. U ljetnjem periodu bi se koristio kao otvoreni bazen, a zimi natkrivao čime bi građanima i gostima tokom cijele godine, bez obzira na vremenske uslove, bila omogućena rekreacija i liječenje.

Tuzlarije


Prvobitna ideja je bila da se gradski park poveže sa jezerskim kompleksom pomoću pasarele iznad sjeverne saobraćajnice, međutim, prevagnula je ideja da se taj problem riješi spuštanjem sjeverne saobraćajnice u tunel. Od Gradskog parka, u dijelu gdje izlazi na nekadašnju Kajmak stanicu pa do kompleksa Panonike će biti izgrađen tunel sa četiri saobraćajne trake od po četiri metra, u dužini od 350 do 400 metra. Gornji dio bi bio uređen za pješake čime bi se uže gradsko jezgro pješački povezalo sa jezerima, a i zaštitili kupači od aerozagađenja uzrokovanog frekventnim saobraćajem na sjevernoj saobraćajnici.

Tuzlarije


Od 2003. godine je počelo uređenje ovog dijela grada. Uz ono što je već izgrađeno uskoro će građani Tuzle vidjeti i slapove, uređeni ZOO vrt, Geološki muzej, a realizacija projekta sa slika planirana je za 2010 godinu.

Tuzlarije


Nakon razmatranja Idejno rješenje natkrivenog kupališta sa Idejnim rješenjem natkrivanja dijela sjeverne saobraćajnice je prihvaćeno te proslijeđeno Općinskom vijeću Tuzla na usvajanje. Na današnjem Kolegiju još je rečeno da su svi dosadašnji projekti realizovani bez zaduženja pa se očekuje da će i ovaj projekat biti realizovan iz Budžeta.

S.Mešić

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Pomoć odbrani Kobanija:
Konvoj pešmerga čeka ˝zeleno svjetlo˝ za prelazak tursko-sirijske granice
Remi na startu kvalifikacija:
Rukometni ˝Zmajevi˝ ispustili pobjedu u Bjelorusiji
Nosila opremu za Međunarodnu svemirsku stanicu
NASA-ina raketa eksplodirala sekundu nakon uzlijetanja

30.10.2014. u 22:37
Završena manifestacija ˝Vezeni most˝
Nagrada ˝Mali princ˝ pripala bh.piscu Adnadinu Jašareviću


TuzlarijeOdlukom žirija, nagrada "Mali princ" na ovogodišnjoj manifestaciji „Vezeni most“ pripala je Adnadinu Jašareviću za knjigu „Tamo iza“. Za ovu prestižnu nagradu na 11. susretima dječijih pisaca "Vezeni most", održanim protekla dava dana u Tuzli, "borili" su se književnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 20:15
Izložba u Galeriji Kristian Kreković
Tajne zanata ispisane na gliniTuzlarijeU Galeriji Kristian Kreković večeras je otvorena samostalna izložba 40 keramičkih minijatura i 15 postera skulptora iz Doboja Drage Handanovića. Ime ovog akademskog vajara i keramičara dobro je poznato i cijenjeno i u Evropi, a on ove godine slavi 55 godina umjetničkog rada.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 19:50 Broj citanja: 686
Nermin Bijedić dipl.ing.el.
Indijanci skupljaju grane, zima će biti duga i hladna!


TuzlarijeKako je u jami? Na prvi pogled i nije tako loše. U početku ravno a onda nizbrdo, koji kilometar i polako i neosjetno, rudar ulazi u pakao jame, u džehenem. Zrak postaje teži, raste temperatura i vlaga i već je sav mokar a još nije počeo raditi. Što je dalje sve je teže. Tu je profil prostorije sve manji i već se mora dobro sageti da bi se provukao. Često mora puzati na koljenima ili dobro zaleć na stomak da bi došao do radilišta.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 18:57
Održana vanredna sjednica Vlade TK


Vlada Tuzlanskog kantona na vanrednoj sjednici donijela je Odluku kojom daje saglasnost Javnom preduzeću “Šume Tuzlanskog kantona “ d.d. Kladanj da potpiše Sporazum o sticanju prava vlasništva na nekretninama. Izmještanje puta hitno je neophodno zato što je područje eksploatacije RMU “Banovići” d.d. Banovići došlo u neposrednu blizinu.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 16:57 Broj citanja: 485
Čestitka predsjednika Stranke za BiH TuzlaSvim mojim sugrađanima, kao gradski vijećnik Grada Tuzle, u ime Stranke za BiH Tuzla i u svoje lično ime upućujem iskrene čestitke na još jednoj velikoj pobjedi ovog Grada, jer smo dobili status kakav smo u biti uvijek i imali u svojim djelima, jer smo tako živjeli i tako se ponašali, kao stanovnici jednog “Velikog grada”.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 16:48
Grad Tuzla
Obavještenje za građane čiji su objekti oštećeni u prirodnoj nesreći


Tuzlarije Program Evropske unije za oporavak od poplava objavio je u četvrtak, 29.10. ove godine, Javni poziv za odabir korisnika pomoći za sanaciju stambenih jedinica oštećenih u poplavama za socijalno-ekonomski ugrožene kategorije stanovništva za jedanaest općina, među kojima je i općina Tuzla.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Idu zajedno u formiranje vlasti na svim nivoima: Čović-Dodik: HDZ BiH i SNSD osovina nove vlasti

VIDEO: U SDA-u, SBB-u i DF-u nisu iznenađeni: Reakcije na sastanak Čović-Dodik u Mostaru

VIDEO: Radnici traže četiri plate i naknade: Rudnik boksita Srebrenica pred štrajkom

VIDEO: Stari rukovodioci najavljuju tužbe: Izabrano novo rukovodstvo Privredne komore FBiH

VIDEO: Protest ispred Ambasade Hrvatske: Radnici Gredelj-Revoma se vezali konopcima

VIDEO: Avion udario u zgradu i izazvao požar: U rušenju aviona u SAD-u najmanje četvero mrtvih

Vlada i skupština raspuštene, uveden policijski sat: Vojska preuzela vlast u Burkini Faso

2.400 komada oružja i 53 sanduka municije: Velika količina oružja nađena kod penzionera u Š vicarskoj

VIDEO: Nakon što je Š vedska priznala Palestinu: Izrael opozvao ambasadora iz Stokholma

PODUZETNICI O VLADINIM MJERAMA: "KRPANJE DO IDUĆE ZAKRPE; DOBAR PUT, ALI BEZ UČINKA"

OPTUŽBAMA ZA KORUPCIJU "POTRESAJU" EULEX, BIT ĆE PREDMET "TEMELJITE ISTRAGE"

PREDSJEDNICA KOSOVA ODBILA POSJETITI SRBIJU: NEĆE SUDJELOVATI NA KONFERENCIJI ZBOG KRIZE

REVIZIJA USTAVA IZAZVALA GRAĐANSKU OKUPACIJU NACIONALNE TELEVIZIJE I PARLAMENTA, ŽESTOKE NEREDE U BURKINI FASO

BRUTALNA OSVETA DŽIHADISTA: MILITANTI ISLAMSKE DRŽAVE POBILI 220 POKORENIH BORACA

SAD TRAŽI SLOBODAN PRISTUP DŽAMIJI AL AQSI: PRESUDNO OČUVATI STATUS QUO I KLONITI SE PROVOKACIJA

MERKEL PODRŽALA POLITIKU NOVE SLOVENSKE VLADE

TRAMVAJ NALETIO NA PJEŠAKA U CENTRU ZAGREBA