TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2009. u 14:05
Rješavanje radno pravnog statusa radnika KHK LukavacVlada Tuzlanskog kantona danas je u skladu sa Zaključkom Skupštine donesenim 15.7.2009. godine usvojila Informaciju o realizaciji radno-pravnog satusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. U Informaciji je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona dati garanciju za realizaciju Sporazuma koji KHK treba sačiniti sa Zavodom PIO/MIO, a u skladu sa Programom za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika.

Sporazumom bi se regulisale obaveze KHK prema ovom Fondu do 1.10.2009. godine koje iznose oko 2,3 miliona KM i bile bi reprogramirane na 4 godine. Ovim Sporazumom bi bile obuhvaćene i obaveze prema Službi za zapošljavanje od 195 000,00 KM. Navedeni Sporazum bi bio urađen u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje i izmjenama koje je prihvatio Parlament Federaciji BiH.

Programom koji je uradila Komisija za rješavanje radno-pravnog statusa radnika KHK planirana je isplata otpremnina radnicima od 571,20 KM po svakoj godini provedenoj u KHK. Obaveze po ovom osnovu iznose 2 980 000,00 KM. Kako prodaja 16% kapitala ovog privrednog društva nije uspjela resorno Ministarstvo je predložilo da visina otpremnina iznosi 500 KM za svaku godinu radnog staža u KHK i da se isplati u 12 rata počev od oktobra 2009. godine uz potpisivanje pojedinačnih ugovora. Ukupne obaveze bi u tom slučaju iznosile 2 miliona KM, za što bi Vlada Kantona dala pozajmicu poslodavcu. Vlada bi ovu Odluku donijela u roku od 10 dana, ali će za nju saglasnost trebati dati i Skupština Tuzlanskog kantona s obzirom na to da sredstva za sve navedene obaveze Vlade podrazumijevaju i sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za narednu godinu.

U današnjoj Informaciji je navedeno da će se do 7.8.2009. godine isplatiti jednokratna novčana pomoć od 100 M po radniku za mjesec juni ove godine, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta bit će nastavljeni i razgovori o načinu raspodjele materijalne pomoći radnicima KHK. Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koju je Vlada danas usvojila, bit će proslijeđena Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Golim rukama kopaju u potrazi za preživjelima:
Najmanje 2300 mrtvih, 5 hiljada ozlijeđenih
17 mrtvih, 60-ak ozlijeđenih na Mount Everestu:
U lavini nakon potresa poginuo jedan od direktora Googlea
Krstarenje rijekom Manavgat
Novinarke u magiji orijentalnog plesa

26.04.2015. u 18:04
SK ˝Bambi˝ iz Tuzle gostovao u Zagrebu


TuzlarijeČlanovi SK „Bambi“ iz Tuzle, 2006.godište, tokom vikenda su uzeli učešće na fudbalskom turniru u Zagrebu gdje su ostvarili zapažne rezultate. Ekipa "Bambija" je pokazala da se radu pristupa krajnje ozbiljno i kvalitetno, što je pokazatelj dobrih rezultata i novih poziva na turnire širom Balkana.

OPŠIRNIJE


26.04.2015. u 16:12
Kada male poetese odrastu...
Najava promocije knjige ˝Svitac na mom dlanu˝


U ponedjeljak, 27. 4. 2015. u Kući plamena mira, bit će upriličena promocija knjige Jasmine Hasanhodžić "Svitac na mom dlanu".
Svoju prvu zbirku pjesama za djecu Jasmina je pisala za vrijeme školovanja u rodnoj Tuzli. Poetesa trenutno živi i radi u SAD- u kao doktorica primjenjene matematike i elektrotehnike.

OPŠIRNIJE


26.04.2015. u 16:01
˝Zenica Open 2015˝
Trinaest medalja za KBS ˝Tuzla-Sinbra˝


TuzlarijeU Zenici je u subotu 25.04.2015. godine održan internacionalni karate turnir "Zenica Open 2015". Na turniru je učešće uzelo 716 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, i Austrije.
Ekipa KBS "Tuzla-Sinbra" je ponovo ostvarila odlične rezultate. Osvojeno je ukupno 13 medalja, od toga 1 zlatna, 2 srebrene, i 10 broznanih.

OPŠIRNIJE


26.04.2015. u 15:25 Broj citanja: 350
Eko život & ˝Let´s Do It˝ Tuzla
Na Trgu Slobode održan Family Day


TuzlarijePovodom obilježavanja Dana planete Zemlje u subotu, 25.04.2015.g, "Let´s Do It Tuzla" i kompanija "Eko život" na Trgu Slobode u Tuzli organizovali su događaj pod nazivom "Family Day". Cilj manifestacije jeste animirati građane Tuzle da koriste ekološki prihvatljive načine zbrinjavanja otpada u okviru svojih domaćinstava i u svakodnevnom životu.

OPŠIRNIJE


26.04.2015. u 13:18 Broj citanja: 430
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeVrijeme se pokvarilo i kako to obično bude, baš kada je zvanično završena sezona grijanja. Ne volim veš sušiti po radijatorima ali baš jutros stavim farmerke a ono hladni radijatori. Neka neka. Morat će i penzioneri naći novu temu za pričanje u autobusima. Trebalo bi ljudima dati kakav popust jer rade na informisanju (češće dezinformisanju) građana. Od sećije do vozača šta se sve nadoda na prvu rečenicu i izađe vani.

OPŠIRNIJE


26.04.2015. u 12:18
Vrijeme za borbu, a ne za slavlje!
Prvomajske radničke demonstracije


TuzlarijeSindikat solidarnosti poziva sve ponižene, obespravljene građanke i građane, opljačkani i osiromašeni narod Tuzlanskog kantona na "Prvomajske radničke demonstracije". "Dođite da protestnom prvomajskom šetnjom i mirnim demonstracijama, obilježimo najvažniji datum u istoriji borbe za ljudska, građanska i radnička prava", poručuju iz Sindikata solidarnosti.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Tlo i dalje podrhtava, glavni grad Nepala bez struje: 2.263 poginulih, 5.880 povrijeđeno nakon razornog zemljotresa

Cvijeće i svijeće u podnožju spomenika žrtvama u Slavutiču: 29 godina od nuklearne katastrofe u Černobilju

Elita živi od poreza, radnici preživljavaju: Kako do ekonomske stabilizacije u zemlji

Traže da i imena ulica oslikavaju multietničnost Banje Luke: 333 se zovu po Srbima, tri po Bošnjacima, sto po drugim narodima

VIDEO: Likovno i grafičko rješenje koje prat slogan \'Mir vama\': Zenički umjetnički dvojac autori znaka koji prati Papinu posjetu

FOTO: Kolekcija koja će vas nasmijati do suza: Najsmješnije \'fotobombe\' životinja

VIDEO: Kompletirano 24. kolo BH Telecom Premijer lige: Sarajevu pobjeda protiv Š irokog, remi u mostarskom derbiju

Bh. internacionalci u Njemačkoj pogađali u 25. i 75. minuti: Remi Paderborna i Werdera, golovi Vrančića i Hajrovića

CIPARSKI TURCI IZABRALI NOVOGA PREDSJEDNIKA

TURSKA OBALNA STRAŽA ZAUSTAVILA 350 ILEGALNIH IMIGRANATA NA PUTU ZA EU

STRUČNJACI PREDVIDJELI POTRES KOJI JE UBIO TISUĆE: "NOĆNA MORA KOJU SMO SVI OČEKIVALI SE OSTVARILA"

PUTIN: RUSKO ZAUZIMANJE KRIMA JE ISPUNJAVANJE POVIJESNE PRAVDE

POTPISAN UGOVOR PROJEKTA BEOGRAD NA VODI "TEŽAK" 3,5 MILIJARDE EURA: "OVO JE VELIKI DAN ZA SRBIJU"

PUTIN: SAD JE KORISTIO TERORISTE NA KAVKAZU KAKO BI OSTVARIO SVOJE GEOPOLITIČKE INTERESE

BURUNDI: DVOJE MRTVIH U PROSVJEDU PROTIV TREĆEG PREDSJEDNIČKOG MANDATA PIERRA NKURUNZIZIJA

SDA ODGOVORIO DODIKU: KRENI U SMJERU KARADŽIĆA I MLADIĆA PA ĆEŠ TAKO I ZAVRŠITI

UKRAJINSKO PRIMIRJE DOVEDENO U PITANJE: JEDAN VOJNIK UBIJEN, A 7 RANJENO U NAPADU POBUNJENIKA