TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2009. u 14:05
Rješavanje radno pravnog statusa radnika KHK LukavacVlada Tuzlanskog kantona danas je u skladu sa Zaključkom Skupštine donesenim 15.7.2009. godine usvojila Informaciju o realizaciji radno-pravnog satusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. U Informaciji je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona dati garanciju za realizaciju Sporazuma koji KHK treba sačiniti sa Zavodom PIO/MIO, a u skladu sa Programom za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika.

Sporazumom bi se regulisale obaveze KHK prema ovom Fondu do 1.10.2009. godine koje iznose oko 2,3 miliona KM i bile bi reprogramirane na 4 godine. Ovim Sporazumom bi bile obuhvaćene i obaveze prema Službi za zapošljavanje od 195 000,00 KM. Navedeni Sporazum bi bio urađen u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje i izmjenama koje je prihvatio Parlament Federaciji BiH.

Programom koji je uradila Komisija za rješavanje radno-pravnog statusa radnika KHK planirana je isplata otpremnina radnicima od 571,20 KM po svakoj godini provedenoj u KHK. Obaveze po ovom osnovu iznose 2 980 000,00 KM. Kako prodaja 16% kapitala ovog privrednog društva nije uspjela resorno Ministarstvo je predložilo da visina otpremnina iznosi 500 KM za svaku godinu radnog staža u KHK i da se isplati u 12 rata počev od oktobra 2009. godine uz potpisivanje pojedinačnih ugovora. Ukupne obaveze bi u tom slučaju iznosile 2 miliona KM, za što bi Vlada Kantona dala pozajmicu poslodavcu. Vlada bi ovu Odluku donijela u roku od 10 dana, ali će za nju saglasnost trebati dati i Skupština Tuzlanskog kantona s obzirom na to da sredstva za sve navedene obaveze Vlade podrazumijevaju i sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za narednu godinu.

U današnjoj Informaciji je navedeno da će se do 7.8.2009. godine isplatiti jednokratna novčana pomoć od 100 M po radniku za mjesec juni ove godine, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta bit će nastavljeni i razgovori o načinu raspodjele materijalne pomoći radnicima KHK. Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koju je Vlada danas usvojila, bit će proslijeđena Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Ambasada SAD-a
Presude Ustavnog suda BiH se moraju poštovati
Reklama koja je puno više od reklame
Nađite vremena prije nego što bude prekasno
Da li se zaustavljate na pješačkom prelazu?
Ko se ne zaustavi leti u zrak!

01.12.2015. u 05:07
Javna rasprava
“Poštuj različitost – jednakost za žene”


TuzlarijeJavna rasprava “Poštuj različitost – jednakost za žene” na temu: Kako aktivirati građane i usmjeriti ih da putem zagovaranja utiču na donosioce odluka da sprovedu javne politike kojima se zabranjuje diskriminacija i društvena isključenost žena? Kako dati doprinos poboljšanju rada sigurnih kuća u BiH? Kakva je primjena Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH? Da li je ovaj Zakon potpun i odgovarajući?

OPŠIRNIJE


01.12.2015. u 00:07 Broj citanja: 2984
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


01.12.2015. u 00:04 Broj citanja: 479
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


30.11.2015. u 21:54
Titoisti Joldiću zahvalnica Društva Josip Broz Tito"Druže Tito mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo", pjevale su generacije u nekadašnjoj Jugoslaviji. Prošle su 23 godine od njenog raspada, prošlo je 35 godina od Titove smrti a neki su još na “njegovom putu”. Prije par godina pisali smo o Fikretu Joldiću, čovjeku koji ima radnju na Slatinu za izradu ključeva. Unutrašnjost radnje izgleda kao muzej u kojem se slavi Tito.

OPŠIRNIJE


30.11.2015. u 18:10
Svjetski dan borbe protiv AIDS-a
Dobrovoljno, povjerljivo, besplatno savjetovanje i testiranje na HIV


U povodu 1. decembra, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, Savjetovalište za dobrovoljno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i virus C hepatitisa Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla radit 24 sata. U Savjetovalištu će biti organizovano i noćno savjetovanje i testiranje na HIV.

OPŠIRNIJE


30.11.2015. u 18:01 Broj citanja: 321
Univerzitet u Tuzli:
Potpisan ugovor o implementaciji zajedničkog projekta


TuzlarijeUgovor o saradnji na zajedničkoj implementaciji projekta „Uspostavljanje centra za razvoj kompetencija za inter- i transdiciplinarna istraživanja na Univerzitetu u Tuzli“, danas su u Tuzli potpisali partneri na projektu: Univerzitet u Tuzli (Filozofski fakultet -Odsjek za socijalni rad, Edukacijsko rehabilitacijski i Medicinski fakultet, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Reakcije na najavu neprovođenja odluke o praznicima u RS-u: Ambasada SAD-a: Presude Ustavnog suda BiH se moraju poštovati

Utaja višemilionskog poreza Mrkva group d.o.o. Sarajevo: Pripadnici SIPA-e tokom akcije Rebus uhapsili pet osoba

Hapšenje za ratni zločin tokom 1995. na području Zvornika: SIPA na području Zvornika slobode lišila Srećka Aćimovića

Završen projekt IOM-a: Regionalna saradnja ključna u identifikaciji trgovine ljudima

Obavljeni razgovori sa kandidatima: Uskoro novi direktor Službe za poslove sa strancima

Turska ih spriječila da prijeđu preko Egeja u Grčku: Zaustavljeno oko 1.300 imigranata, uhapšen veći broj krijumčara

Su-24 je srušen radi zaštite dostavljača nafte iz IS-a: Putin tvrdi da je avion oboren zbog nafte, Erdogan nudi ostavku

Summit u Parizu ne smije završiti kao onaj u Kopenhagenu: Ambiciozan pokušaj lidera da zaustave porast temperatura

U sukobu između bandi u pretrpanom zatvoru: U Gvatemali poginulo najmanje 16 zatvorenika

Izbor će biti održan 11. januara u Cirihu: Messi, Ronaldo i Neymar kandidati za Zlatnu loptu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 7 sati
Velika pobjeda Kine na gospodarskom planu: MMF priznao kineski yuan kao valutu međunarodnih rezervi
Objavljeno prije 7 sati
SAD uvodi stroža pravila za posjetitelje iz zemalja čiji državljani ne trebaju vizu
Objavljeno prije 8 sati
Bašar al-Assad: Među sirijskim izbjeglicama koje se kreću prema Europi ima terorista
Objavljeno prije 9 sati
Svjetski lideri na summitu za spas čovječanstva: U Parizu se odlučuje budućnost planeta
Objavljeno prije 9 sati
Osim visokoeksplozivnim bombama, ruski avioni Suhoj u Siriji odsad opremljeni raketama zrak-zrak
ponedjeljak, 30.11.2015. 19:37
Ruske sankcije mogle bi povećati turski deficit za najmanje 5 milijardi dolara