TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2009. u 14:05
Rješavanje radno pravnog statusa radnika KHK LukavacVlada Tuzlanskog kantona danas je u skladu sa Zaključkom Skupštine donesenim 15.7.2009. godine usvojila Informaciju o realizaciji radno-pravnog satusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. U Informaciji je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona dati garanciju za realizaciju Sporazuma koji KHK treba sačiniti sa Zavodom PIO/MIO, a u skladu sa Programom za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika.

Sporazumom bi se regulisale obaveze KHK prema ovom Fondu do 1.10.2009. godine koje iznose oko 2,3 miliona KM i bile bi reprogramirane na 4 godine. Ovim Sporazumom bi bile obuhvaćene i obaveze prema Službi za zapošljavanje od 195 000,00 KM. Navedeni Sporazum bi bio urađen u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje i izmjenama koje je prihvatio Parlament Federaciji BiH.

Programom koji je uradila Komisija za rješavanje radno-pravnog statusa radnika KHK planirana je isplata otpremnina radnicima od 571,20 KM po svakoj godini provedenoj u KHK. Obaveze po ovom osnovu iznose 2 980 000,00 KM. Kako prodaja 16% kapitala ovog privrednog društva nije uspjela resorno Ministarstvo je predložilo da visina otpremnina iznosi 500 KM za svaku godinu radnog staža u KHK i da se isplati u 12 rata počev od oktobra 2009. godine uz potpisivanje pojedinačnih ugovora. Ukupne obaveze bi u tom slučaju iznosile 2 miliona KM, za što bi Vlada Kantona dala pozajmicu poslodavcu. Vlada bi ovu Odluku donijela u roku od 10 dana, ali će za nju saglasnost trebati dati i Skupština Tuzlanskog kantona s obzirom na to da sredstva za sve navedene obaveze Vlade podrazumijevaju i sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za narednu godinu.

U današnjoj Informaciji je navedeno da će se do 7.8.2009. godine isplatiti jednokratna novčana pomoć od 100 M po radniku za mjesec juni ove godine, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta bit će nastavljeni i razgovori o načinu raspodjele materijalne pomoći radnicima KHK. Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koju je Vlada danas usvojila, bit će proslijeđena Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Novi rekord:
Googleov direktor skočio s visine od 41.842 metra
Zanimljiva odluka Vijeća Suda BiH:
Optuženi za krađu 5 miliona eura branit će se sa slobode
Obilne kiše izazvale poplavu i haos u Atini:
Voda nosila aute, u kućama i trgovinama voda do koljena

25.10.2014. u 14:53
Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona, saopštenje
Predložen pritvor za devet osoba


Kantonalno tužilaštvo TK je sudiji za prethodni postupak Kantonalnog suda u Tuzli stavilo prijedlog za određivanje pritvora za devet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa većim brojem krađa i pokušaja krađa automobila na području TK, iznude i krivotvorenja isprava.

OPŠIRNIJE


25.10.2014. u 11:32
Predstavljena nova knjiga Almira Alića
˝Volim crtati velika crvena srca˝Teško je zamisliti kako djeca vide svijet odraslih, shvataju riječi i postupke velikih. Književnik Almir Alić, napisao je knjigu „Volim crtati velika crvena slova“ iz prespektive jedne djevojčice koja se zove Una. Una je dijete koje ima roditelje ali nekada kao da ih nema, toliko su odsutni duhom, a često i fizički, da njoj nedostaje njihova pažnja, ljubav i razumijevanje.

OPŠIRNIJE


25.10.2014. u 11:30 Broj citanja: 376
Foto: Rekonstrukcija Ulice Envera Šiljka


TuzlarijeNakon što smo pokazali kako izgledaju Pozorišna i Jalska ulica poslije rekonstrukcije, evo nekoliko slika snimljenih jutros u Ulici Envera Šiljka. Ostaje još da vidimo šta se dešava u Mandićima ali to ćemo sutra. Što se tiče Šiljkove ulice, pločnici su urađeni gdje je bilo prostora ali je ipak šteta što nisu cijelom dužinom ulice.

OPŠIRNIJE


25.10.2014. u 10:02
Tematski dan u Osnovnoj školi ˝Mejdan˝
„Svako dijete vesela lica čini sretna porodica“


Učenici su uspjeli razmijeniti ideje, iskustva, sagledati stvari iz ugla drugih, a postignut je i glavni cilj: prilika da se kroz dodatne aktivnosti učenika, nastavnika i roditelja (koji su također dali svoj doprinos u realizaciji ovih aktivnosti) ukaže na važnost prepoznavanja potreba svakog djeteta i adekvatnog reagovanja u svim situacijama u kojima se djeca nađu na svom putu odrastanja.

OPŠIRNIJE


25.10.2014. u 09:47
Danas u 12 sati u Narodnom pozorištu
Predstave za djecu ˝Mida Trojanović˝Danas u 12 sati u Narodnom pozorištu će biti izvedena prva repriza predstave za djecu "Mida Trojanović" koju je prema tekstu Zorana Popovića režirao Besim Tufekčić. Igraju: Enver Hasić, Nikolina Baškarad, Ademir Hogić, Edin Suljetović i Besim Tufekčić.


25.10.2014. u 09:21
Zimsko računanje vremena: Noćas kazaljke sat unazad!TuzlarijeZimsko računanje vremena u našoj zemlji počinje posljednje sedmice u oktobru (u noći između subote i nedjelje) tako što se službeno vrijeme vrati za jedan sat. U nedjelju 26. oktobra 2014. godine satove ćemo u tri ujutru (3:00) vratiti na dva ujutru (2:00). Ljetno računanje vremena počinje posljednjeg vikenda u martu i traje do posljednjeg vikenda u oktobru.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Razmatra se odluka o Kongresu: Sjednica Glavnog odbora SDP-a

Tužilaštvo BiH izrazilo nezadovoljstvo odlukama Suda BiH: Žalbe na ukidanje pritvora u predmetima Meso i Gibraltar

Iscrpljeni radnici poručuju da ne odustaju od svojih zahtjeva: Radnici Gredelj-Revoma proveli noć ispred hrvatske ambasade

Tužilaštvo TK: Protiv još dvoje lica se vodi istraga: Zatražen pritvor za devet osoba uhapšenih u akciji Golf

Misno slavlje predvodi kardinal Vinko Puljić: Danas 11. molitveni pohod Bobovcu

Djevojčica zaražena ebolom u Gvineji: Vlasti u Maliju potvrdile smrt dvogodišnje djevojčice

Nakon terorističkih napada na vojne kontrolne punktove: U Egiptu uvedeno tromjesečno vanredno stanje

Važno je reformirati cijelu BiH: Više od 120 učesnika na Konferenciji Paneuropske unije BiH

Počinje zimsko računanje vremena: Ne zaboravite pomjeriti kazaljke unazad

Ovog vikenda na rasporedu 12. kolo BHT Premijer lige: Š iroki gostuje na Otoci, Sarajevo dočekuje Radnik

NEUMORNI JANŠA NE ODUSTAJE: ULOŽIO ŽALBU USTAVNOM SUDU ZBOG ODUZIMANJA MANDATA

TALIJANSKI GRADONAČELNIK ŠOKIRAO PRIJEDLOGOM: JEDAN AUTOBUS ZA GRAĐANE, DRUGI ZA ROME

SLOVENSKA PREDSTAVA O FINANCIJSKIM SPLETKAMA MARIBORSKE NADBISKUPIJE POPRAĆENA OVACIJAMA

PUSTILI GA DA UMRE ZBOG STRAHA OD EBOLE: TEKLIČ DROGE PREMINUO USRED MADRIDSKOG AERODROMA

PUCNJAVA U ZAGREBAČKOM NASELJU RETKOVEC, RANJENE DVIJE OSOBE

WHO UPOZORIO: BROJ ZABILJEŽENIH SLUČAJEVA EBOLE U SVIJETU PREMAŠIO 10.000

PIONIRSKI POTEZ IZRAELA: ARAMEJCI PRIZNATI KAO POSEBNA ETNIČKU SKUPINA, MOGU SE KAO TAKVI I REGISTRIRATI

BRAZILSKA PREDSJEDNICA ROUSSEFF: NEĆU BITI ŽRTVOM IZBORNOG TERORIZMA

SIRIJSKI KURDI OPOVRGNULI DOTOK SVJEŽIH SNAGA U KOBANI: NIKAKAV SPORAZUM NIJE ZAKLJUČEN

U ITALIJI PRVI MASOVNI PROSVJEDI PROTIV RENZIJA: STOTINE TISUĆA PROSVJEDNIKA MARŠIRA RIMOM

HRVATSKA MANJINA U SRBIJI BIRA NOVO VODSTVO NA "IZBORNIČKIM" IZBORIMA

INTERNET-KAMPANJE NISU POMOGLE: POGUBLJENA MLADA IRANKA KOJA JE UBILA ZLOSTAVLJAČA

GRČKA NA UDARU PRIRODNIH KATASTROFA: U PETAK POPLAVE, U SUBOTU POTRES