TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2009. u 14:05
Rješavanje radno pravnog statusa radnika KHK LukavacVlada Tuzlanskog kantona danas je u skladu sa Zaključkom Skupštine donesenim 15.7.2009. godine usvojila Informaciju o realizaciji radno-pravnog satusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. U Informaciji je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona dati garanciju za realizaciju Sporazuma koji KHK treba sačiniti sa Zavodom PIO/MIO, a u skladu sa Programom za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika.

Sporazumom bi se regulisale obaveze KHK prema ovom Fondu do 1.10.2009. godine koje iznose oko 2,3 miliona KM i bile bi reprogramirane na 4 godine. Ovim Sporazumom bi bile obuhvaćene i obaveze prema Službi za zapošljavanje od 195 000,00 KM. Navedeni Sporazum bi bio urađen u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje i izmjenama koje je prihvatio Parlament Federaciji BiH.

Programom koji je uradila Komisija za rješavanje radno-pravnog statusa radnika KHK planirana je isplata otpremnina radnicima od 571,20 KM po svakoj godini provedenoj u KHK. Obaveze po ovom osnovu iznose 2 980 000,00 KM. Kako prodaja 16% kapitala ovog privrednog društva nije uspjela resorno Ministarstvo je predložilo da visina otpremnina iznosi 500 KM za svaku godinu radnog staža u KHK i da se isplati u 12 rata počev od oktobra 2009. godine uz potpisivanje pojedinačnih ugovora. Ukupne obaveze bi u tom slučaju iznosile 2 miliona KM, za što bi Vlada Kantona dala pozajmicu poslodavcu. Vlada bi ovu Odluku donijela u roku od 10 dana, ali će za nju saglasnost trebati dati i Skupština Tuzlanskog kantona s obzirom na to da sredstva za sve navedene obaveze Vlade podrazumijevaju i sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za narednu godinu.

U današnjoj Informaciji je navedeno da će se do 7.8.2009. godine isplatiti jednokratna novčana pomoć od 100 M po radniku za mjesec juni ove godine, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta bit će nastavljeni i razgovori o načinu raspodjele materijalne pomoći radnicima KHK. Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koju je Vlada danas usvojila, bit će proslijeđena Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Vodič za pesimiste:
Ovo su sva žarišta koja bi svijet u 2015. mogla gurnuti u rat
Tsunami snage 1500 atomskih bombi:
Obilježavanje obljetnice najrazornijeg tsunamija u povijesti
Odmazda zbog ubistava crnaca:
Mladić likvidirao dvojicu policajaca usred New Yorka

21.12.2014. u 22:37
Božićna čarolija u Tuzli
Spoj zajedništva i predivnih tonova


TuzlarijeTradicionalni svečani Božićni koncert upriličen je večeras u BKC-u. Koncert su skupa organizovali Franjevački samostan Sv. Petra i Pavla u Tuzli i Hrvatsko kulturno društvo "Napredak". Ovoga puta sjajan ugođaj u dupke punoj dvorani BKC-a priredili su gosti iz Hrvatske „Najbolji hrvatski tamburaši“, a po tradiciji, nastupili su i članovi Zbora "Iuventus salinarum".

OPŠIRNIJE


21.12.2014. u 22:28
U najdužoj noći u godini:
Na sjevernoj hemisferi počinje zimaTuzlarijeNa sjevernoj Zemljinoj hemisferi u tri minute nakon ponoći počet će zima, koja će trajati do 20. marta. U početak zime uvest će nas večerašnji solsticij, koji se redovno obilježava u Stonehengeu, kada je najkraći dan, a najduža noć u godini.

OPŠIRNIJE


21.12.2014. u 19:07
Gradonačelnik otvorio ˝Zimsku čaroliju˝


TuzlarijeGradonačelnik Jasmin Imamović, danas je i zvanično otvorio Novogodišnji sajam "Zimska čarolija", koji je jučer počeo sa radom na Trgu Slobode. U činu otvaranja učestvovala je Ernada Hodžić (Ern Ada) djevojčica pjesnikinja, koja je pročitala svoju pjesmu o rudaru i gradonačelniku Imamoviću poklonila svoju knjigu sa posvetom.

OPŠIRNIJE


21.12.2014. u 17:18 Broj citanja: 702
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaTuzlarijeSjetih se kad sam prije par godina na jednoj proslavi Nove godine sva sretna kupila tombolu jer su rekli da svaka dobija. I jeste, baš svaka je bila dobitna, bilo je putovanja u Pariz, Dubrovnik, poklon bonova u raznim parfimerijama, kozmetičkim salonima, i onda kada je došla moja na red dobijem stolnjak. Nije fino poklonu gledati u zube ali to su oni karo stolnjaci, obevezni u našim starim kafanama, na koji ide limena pepeljara.

OPŠIRNIJE


21.12.2014. u 16:50 Broj citanja: 314
Kapa do poda i sretan Dan rudara i crnim i bijelim rudarima


TuzlarijeRudnici, eksploatacija, rudari, pojmovi su koji se često vežu za Tuzlu. Nije ni čudo, na relativno malom području bogata rudna nalazišta znatno su uticala na živote ljudi ovog podneblja, te na razvoj grada. Gotovo sve u Tuzli je vezano za bogata prirodna ležišta, kako kamene soli tako i uglja.

OPŠIRNIJE


21.12.2014. u 16:47 Broj citanja: 4290
Uigrana ekipa kradljivaca sa crnim audijem ponovo na djelu?
Ukraden bankomat Intesa Sanpaolo banke u Gradačcu


TuzlarijeZa sada nepoznate osobe maskirane i naoružane automatskim puškama jučer su, oko dva sata poslije ponoći, ukrale bankomat Intesa Sanpaolo banke koji je bio u Ulici Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu, potvrđeno nam je iz MUP-a Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Š est bivših zastupnika građane će koštati 300.000 KM: SBK: Nakon četverogodišnjeg lošeg rada - na bijeli hljeb

VIDEO: Bez struje, vode, hrane i narušenog zdravlja: Demobilizirani borac Fadil Borčak zaboravljen od svih

VIDEO: Nema razloga za slavlje 21. decembra: Rudari svoj dan dočekuju u teškim uvjetima rada

VIDEO: Ekonomska politika bez podrške socijalnih partnera: Tegeltija: Budžet RS-a za 2015. dvije milijarde i 33 miliona KM

Namjeravaju pokrenuti krivične prijave protiv odgovornih: Građani Zenice protiv zagađenog zraka

VIDEO: Sesija Asocijacije nezavisnih intelektualaca: Sa Kruga 99: Velike kompanije pokreću privredu

VIDEO: Napadač izvršio samoubistvo: Dva policajca u Njujorku ubijena iz osvete zbog Erika Garnera

VIDEO: U okviru projakta \'Žena, majka, kraljica\': Predstavljena brošura \'Žene srednjovjekovne Bosne\'

FOTO: Čini se da smo više nego prosječni: Ulična moda: Posljedica globalizacije

VIDEO: Bh. reprezentativac pogodio u 26. i 39. minuti: Dva gola Salihovića u pobjedi Hoffenheima u Berlinu

OBAMA: PUTIN NIJE NADMUDRIO NI MENE NI AMERIKU

KURDI SLAVE VELIKU POBJEDU U RATU PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE

ŽRTVAMA NEONACISTIČKOG NASILJA U NJEMAČKOJ 2,1 MILIJUNA EURA ODŠTETE

ANKETA: SVE VIŠE TALIJANA PODRŽAVA STRANKU KOJA ŽELI NAPUSTITI EU

OBAMA: HAKERSKI NAPAD SJEVERNE KOREJE BIO JE VANDALIZAM, A NE RATNI ČIN

SKINUTA MAKEDONSKA ZASTAVA SA ZGRADE KONZULATA U RIJECI

NAJVEĆA NJEMAČKA ZRAČNA LUKA NIJE BAŠ SIGURNA: INSPEKTOR USPIO UNIJETI ORUŽJE

POGINUO U VLASTITOM DOMU U ZAGREBU: PAO, RAZREZAO SE I ISKRVARIO

U AUSTRALIJI PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV MAJKE KOJA JE UBILA OSMERO DJECE

ČETIRI MUŠKARCA OZLIJEĐENA U PIJANOJ TUČNJAVI U NEDELIŠĆU