TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2009. u 14:05
Rješavanje radno pravnog statusa radnika KHK LukavacVlada Tuzlanskog kantona danas je u skladu sa Zaključkom Skupštine donesenim 15.7.2009. godine usvojila Informaciju o realizaciji radno-pravnog satusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. U Informaciji je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona dati garanciju za realizaciju Sporazuma koji KHK treba sačiniti sa Zavodom PIO/MIO, a u skladu sa Programom za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika.

Sporazumom bi se regulisale obaveze KHK prema ovom Fondu do 1.10.2009. godine koje iznose oko 2,3 miliona KM i bile bi reprogramirane na 4 godine. Ovim Sporazumom bi bile obuhvaćene i obaveze prema Službi za zapošljavanje od 195 000,00 KM. Navedeni Sporazum bi bio urađen u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje i izmjenama koje je prihvatio Parlament Federaciji BiH.

Programom koji je uradila Komisija za rješavanje radno-pravnog statusa radnika KHK planirana je isplata otpremnina radnicima od 571,20 KM po svakoj godini provedenoj u KHK. Obaveze po ovom osnovu iznose 2 980 000,00 KM. Kako prodaja 16% kapitala ovog privrednog društva nije uspjela resorno Ministarstvo je predložilo da visina otpremnina iznosi 500 KM za svaku godinu radnog staža u KHK i da se isplati u 12 rata počev od oktobra 2009. godine uz potpisivanje pojedinačnih ugovora. Ukupne obaveze bi u tom slučaju iznosile 2 miliona KM, za što bi Vlada Kantona dala pozajmicu poslodavcu. Vlada bi ovu Odluku donijela u roku od 10 dana, ali će za nju saglasnost trebati dati i Skupština Tuzlanskog kantona s obzirom na to da sredstva za sve navedene obaveze Vlade podrazumijevaju i sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za narednu godinu.

U današnjoj Informaciji je navedeno da će se do 7.8.2009. godine isplatiti jednokratna novčana pomoć od 100 M po radniku za mjesec juni ove godine, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta bit će nastavljeni i razgovori o načinu raspodjele materijalne pomoći radnicima KHK. Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koju je Vlada danas usvojila, bit će proslijeđena Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Francuska:
Hollande želi Google, Facebook i Twitter proglasiti ˝suučesnicima˝ terorista
Poručili da će doći u Ameriku
Džihadisti zaprijetili Obami
Rusija:
Sa sinom u naručju skočio sa sedmog sprata i spasio mu život

28.01.2015. u 15:50
U Tuzlanskom kantonu sve spremno za početak nastave


TuzlarijeU osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona sutra počinje nastava u drugom polugodištu. Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK-a Mirsad Kunić kaže da je bilo prijedloga da se početak nastave odgodi za ponedjeljak. - Bila je dilema zašto u četvrtak. Zato što je prvo polugodište završeno u srijedu, 31. decembra, i logično je da se nastavlja u četvrtak, što je sada po zakonu - pojašnjava ministar Kunić.

OPŠIRNIJE


28.01.2015. u 15:32
Vlada FBiH odobrila finansijsku konsolidaciju:
Šansa za poslovno ozdravljenje ˝Konjuha˝TuzlarijeVlada Federacije BiH, na današnjoj sjednici u Sarajevu, odobrila je pokretanje postupka finansijske konsolidacije privrednog društva „Konjuh“ d.d. Živinice. Započinjanjem procesa stvaraju se preduslovi da privredno društvo učestvuje u privrednim tokovima.

OPŠIRNIJE


28.01.2015. u 15:26 Broj citanja: 387
Svečano probijen tunel Karaula


TuzlarijeTunel Karaula na magistralnoj cesti M-18 Šićki Brod - Sarajevo, dionica Kladanja-Podpaklenik, danas je svečano probijen. Po okončanju izgradnje tunela, mostova i trase na cesti M-18 postojeća dionica bit će skraćena za 3,6 km, a najviša tačka prijevoja spuštena za 100 metara. Dužina tunela Karaula je 902 m, izvođač radova je austrijski Strabag, a podizvođač bosanskohercegovačka kompanija Entea.

OPŠIRNIJE


28.01.2015. u 13:29
Organizirano licenciranje stonoteniskih trenera iz cijele BiHPrisutnima se obratio i poželio dobrodošlicu dr.sc. Alen Kapidžić, van.prof. dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport. Trenerima je izložio plan i program rada fakulteta, nove studijske odsjeke i nove tehnologije dijagnostičkog centra koje će u budućnosti biti na raspolaganju svim sportistima, sportskim klubovima i savezima.

OPŠIRNIJE


28.01.2015. u 12:49
Javna rasprava o Sutorini 24. februaraTuzlarijeJavna rasprava o pitanju statusa Sutorine na osnovu zaključka Predstavničkog doma sa sjednice 15. januara, a povodom Prijedloga rezolucije o Sutorini, predlagača poslanika Denisa Bećirovića bit će održana 24. februara u Sarajevu.
Ovo je danas na sjednici u Sarajevu odlučila Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

OPŠIRNIJE


28.01.2015. u 11:16
Okupljanje radnika srijedom ispred pravosudnih institucija
Tanović: Vlada TK opstruira rad ˝Livnice˝TuzlarijeOko stotinu nezadovoljnih radnika iz deset propalih firmi s područja Tuzlanskog kantona i ove su se srijede okupili ispred pravosudnih institucija u Tuzli. "Imamo informaciju da svim silama žele da „Livnica“ ne radi, odnosno da se opstruira njen rad, iako je direktor „Livnice“ dogovorio remont, a čovjek iz Banje Luke je dovezao materijal" kazao je Feni Enes Tanović iz Sindikata solidarnosti TK-a.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Bez dogovora o formiranju izvršne vlasti HNK-a: Mostar: Završen sastanak kantonalnih odbora HDZ-a BiH, SDA i DF-a

Od Lijanovića zatražili isplatu zaostalih potraživanja: Protesti poljoprivrednika iz Livna, Tuzle i USK-a

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine 3. februara: USK bi u utorak mogao dobiti novu Vladu

Sve je spremno za opšti štrajk : USK: Sastanak Sindikata obrazovanja

Formiranje federalnog USKOK-a sačekat će početak 2016.: Sjednica Vlade Federacije BiH

Skraćen put između Tuzle i Sarajeva: Svečano probijen tunel Karaula

Iznesene završne riječi: Tužilaštvo BiH: Predmet \'Mehura Selimović i drugi\'

Poručili da će doći u Ameriku: Džihadisti zaprijetili Obami

Komemoraciji prisustvovale mnoge njegove kolege: Brojni građani Sarajeva oprostili se od Kemala Montena

NIKOLIĆ NA INAUGURACIJU GRABAR KITAROVIĆ ŠALJE SVOG SAVJETNIKA

NJEMAČKI PROTUISLAMISTI IZGUBILI I DRUGOG VOĐU: "ODLAZIM ZBOG NEPRIJATELJSTVA I PRIJETNJI"

HULIGANIMA KOJI SU NAPALI MLADE NOGOMETAŠE PRIJETI KAZNA DO 5 GODINA ZATVORA

POLICIJA: PROSVJED U SAVSKOJ JE ILEGALAN, ALI NISMO IH RASTJERALI JER SU MIRNI

TKO ZARAĐUJE, A TKO TROŠI: ČAK 17 ŽUPANIJA IZ PRORAČUNA UZIMA VIŠE NEGO ŠTO UPLAĆUJE

NJEMAČKI MINISTAR UPOZORAVA GRČKU: "AKO ŽELITE ODSTUPITI OD NEKIH MJERA MORATE SAMI SNOSITI TROŠKOVE"

UN-OV PROMATRAČ UBIJEN U RAZMJENI VATRE IZRAELA I HEZBOLLAHA

AMERIČKI METEOROLOZI PROPITKUJU SVOJU MOĆ

KOBNI UDARAC 'NDRANGHETI: U JEDNOJ OD NAJVEĆIH ANTIMAFIJAŠKIH AKCIJA "PALO" 160 OSUMNJIČENIKA

OPROŠTAJ OD KEMALA MONTENA U SARAJEVU: "BILO JE NEMOGUĆE NE VOLJETI TE"

FREEDOM HOUSE: HRVATSKA DOBILA ODLIČNIH 1 ZA POLITIČKA PRAVA I 2 ZA GRAĐANSKE SLOBODE

SUDANSKI POBUNJENICI ZATOČILI ŠEST BUGARSKIH DRŽAVLJANA

"STRAHUJ KADA SU DRUGI POHLEPNI, BUDI POHLEPAN KADA DRUGI STRAHUJU": DIONICA INA-E OD 2009. PORASLA 287%

NE ŽELIM ŽIVJETI U BANKROTIRANOJ DRŽAVI, NEĆU ŠUTJETI AKO ZBOG FRANKA IDEMO U PROPAST

PROFESORI LOVRINOVIĆ I JAKOVČEVIĆ: DONOSIMO VAM ISTINU ZBOG KOJE NAS NAPADAJU