TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2009. u 14:05
Rješavanje radno pravnog statusa radnika KHK LukavacVlada Tuzlanskog kantona danas je u skladu sa Zaključkom Skupštine donesenim 15.7.2009. godine usvojila Informaciju o realizaciji radno-pravnog satusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. U Informaciji je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona dati garanciju za realizaciju Sporazuma koji KHK treba sačiniti sa Zavodom PIO/MIO, a u skladu sa Programom za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika.

Sporazumom bi se regulisale obaveze KHK prema ovom Fondu do 1.10.2009. godine koje iznose oko 2,3 miliona KM i bile bi reprogramirane na 4 godine. Ovim Sporazumom bi bile obuhvaćene i obaveze prema Službi za zapošljavanje od 195 000,00 KM. Navedeni Sporazum bi bio urađen u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje i izmjenama koje je prihvatio Parlament Federaciji BiH.

Programom koji je uradila Komisija za rješavanje radno-pravnog statusa radnika KHK planirana je isplata otpremnina radnicima od 571,20 KM po svakoj godini provedenoj u KHK. Obaveze po ovom osnovu iznose 2 980 000,00 KM. Kako prodaja 16% kapitala ovog privrednog društva nije uspjela resorno Ministarstvo je predložilo da visina otpremnina iznosi 500 KM za svaku godinu radnog staža u KHK i da se isplati u 12 rata počev od oktobra 2009. godine uz potpisivanje pojedinačnih ugovora. Ukupne obaveze bi u tom slučaju iznosile 2 miliona KM, za što bi Vlada Kantona dala pozajmicu poslodavcu. Vlada bi ovu Odluku donijela u roku od 10 dana, ali će za nju saglasnost trebati dati i Skupština Tuzlanskog kantona s obzirom na to da sredstva za sve navedene obaveze Vlade podrazumijevaju i sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za narednu godinu.

U današnjoj Informaciji je navedeno da će se do 7.8.2009. godine isplatiti jednokratna novčana pomoć od 100 M po radniku za mjesec juni ove godine, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta bit će nastavljeni i razgovori o načinu raspodjele materijalne pomoći radnicima KHK. Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koju je Vlada danas usvojila, bit će proslijeđena Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Video:
Kineski mega bus kapaciteta čak 1.200 putnika
Analiza:
Evropa - kontinent vladajućih ultradesničara i ultraljevičara
Video:
Ne znaš šta je bilo 25. maja u Tuzli?

27.05.2016. u 09:55
Ostale odluke i zaključci doneseni na zadnjoj 36. redovnoj sjednici Vlade TK


Vlada TK usvojila je Izvještaj o radu Kantonalnog pravobranilaš tva u Tuzli u 2015. godini. Ukupni broj predmeta u radu Pravobranilaštva predstavljaju zbir 3.676 predmeta prenesenih iz 2014. godine i 2.945 predmeta zaprimljenih u 2015. godini. Najveći broj se odnosi na izvršne predmete kojih je u ovom izvještajnom periodu bilo 4.315, što je za 1.500 predmeta više nego u prethodnoj godini.

OPŠIRNIJE


27.05.2016. u 09:53
Narodno pozorište, večeras u 20 sati
Gostovanje HNK Mostar s predstavom ˝Meštar˝


TuzlarijeU sklopu programa HNS PLUS, u Narodnom pozorištu u Tuzli u petak, 27.05. u 20 sati gostuje Hrvatsko narodno kazalište Mostar s predstavom "Meštar".
Predstava "Meštar" nastala je u koprodukciji Matice hrvatske Mostar i HNK Mostar i dio je ovogodišnje manifestacije Mostarsko proljeće 2016.

OPŠIRNIJE


27.05.2016. u 09:40
Odobrena sredstva za rekonstrukciju obrazovnih institucija


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o odobravanju sredstava sa potrošačke jedinice “ Kapitalni izdaci za korisnike budžetskih sredstava“ JU OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gradačac, u iznosu od 31.000,00 KM za rekonstrukciju stolarije u centralnoj školi. Odobrena su finansijska sredstva JU OŠ „Treštenica“ Banovići, u iznosu od 20.000,00 KM

OPŠIRNIJE


27.05.2016. u 09:34
Usvojen periodični izvještaj za budžet Kantona


Vlada TK usvojila je Periodični izvještaj o izvršenju Budžeta Tuzlanskog kantona za period 1.1. - 31.3.2016. godine Ministarstva finansija. Prema Izvještaju za prvi kvartal ove godine ostvaren je tekući suficit od 4,3 miliona KM što je više za 2,6 miliona nego u 2015. godini. Vlada je usvojila i Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve Budžeta Tuzlanskog kantona za prvi kvartal ove godine.

OPŠIRNIJE


27.05.2016. u 08:24 Broj citanja: 467
Jednomjesečni pritvor za Selmira Bešića (40) iz Gračanice


Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Gračanica prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Selmira Bešića (40) iz Gračanice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo teška krađa u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

OPŠIRNIJE


27.05.2016. u 08:00 Broj citanja: 1244
Jer nas se tiče:
Dan bijelih traka 31. maja u Tuzli


TuzlarijeU znak sjećanja, suosjećanja i kao simbol trajne borbe protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta, te poricanja zločina, Omladinski pokret „Revolt“, kao dio Inicijative "Jer me se tiče", 31. maja organizuje obilježavanje Dana bijelih traka u Tuzli. Akcija se prije svega odnosi na grad Prijedor gdje su se nesrbi 1992. godine morali ´označiti´ bijelim trakama.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Traže jamstva da će im biti isplaćeni poticaji: Poljoprivrednicima se na prijelazu Izačić pridružili i farmeri

Odluka o zamjeni stranih sudija domaćim : Delegati danas o Prijedlogu zakona o Ustavnom sudu BiH

27.05.\'92 ubijeno je 26, a ranjeno 108 građana: Obilježavanje godišnjice masakra u Ferhadiji

Telefonska sjednica i odluka o povjerenju Karamarku : Pada li danas Vlada RH?

Konferencija u organizaciji Panevropske unije BiH u Sarajevu : Kako brže realizirati da BiH dobije kandidatski status?

Planirana rasprava o izazovima evropskih i euroatlantskih...: Lovrinović i Sarajlić na zasjedanju parlamenta NATO-a

Predsjednik SAD-a će danas položiti cvijeće na mjestu napada: Preživjeli Japanci očekuju da se Obama izvini za hirošimu

Završen dvodnevni samit u Japanu: G7: Pitanje svjetskog rasta prioritet

Neredi u glavnom gradu Francuske: Policija rastjerala demonstrante u Parizu, 16 uhapšenih

Pandžini izabranici pobijedili Tursku sa 88:84: Musinih 38 poena u drugom kontrolnom meču, Čampara dao 14
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije sat vremena
Čelnici G7: Svjetski gospodarski rast mora biti najvažnija zadaća
Objavljeno prije 2 sata
Sjevernokorejski brod prešao granicu u Žutom moru, Južna Koreja ispalila upozoravajuće hice
Objavljeno prije 2 sata
Japan: Avion Korean Aira evakuiran zbog požara na motoru
Objavljeno prije 2 sata
Velik uspjeh: Razvijena molekula koja može usporiti razvoj melanoma
Objavljeno prije 3 sata
Brexit bi Velikoj Britaniji donio rizik za ukupni gospodarski rast
Objavljeno prije 3 sata
Zabrinuti moćnici na G7 summitu: "Uznemireni su Donaldom Trumpom, i to s dobrim razlogom"