TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2009. u 14:05
Rješavanje radno pravnog statusa radnika KHK LukavacVlada Tuzlanskog kantona danas je u skladu sa Zaključkom Skupštine donesenim 15.7.2009. godine usvojila Informaciju o realizaciji radno-pravnog satusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. U Informaciji je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona dati garanciju za realizaciju Sporazuma koji KHK treba sačiniti sa Zavodom PIO/MIO, a u skladu sa Programom za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika.

Sporazumom bi se regulisale obaveze KHK prema ovom Fondu do 1.10.2009. godine koje iznose oko 2,3 miliona KM i bile bi reprogramirane na 4 godine. Ovim Sporazumom bi bile obuhvaćene i obaveze prema Službi za zapošljavanje od 195 000,00 KM. Navedeni Sporazum bi bio urađen u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje i izmjenama koje je prihvatio Parlament Federaciji BiH.

Programom koji je uradila Komisija za rješavanje radno-pravnog statusa radnika KHK planirana je isplata otpremnina radnicima od 571,20 KM po svakoj godini provedenoj u KHK. Obaveze po ovom osnovu iznose 2 980 000,00 KM. Kako prodaja 16% kapitala ovog privrednog društva nije uspjela resorno Ministarstvo je predložilo da visina otpremnina iznosi 500 KM za svaku godinu radnog staža u KHK i da se isplati u 12 rata počev od oktobra 2009. godine uz potpisivanje pojedinačnih ugovora. Ukupne obaveze bi u tom slučaju iznosile 2 miliona KM, za što bi Vlada Kantona dala pozajmicu poslodavcu. Vlada bi ovu Odluku donijela u roku od 10 dana, ali će za nju saglasnost trebati dati i Skupština Tuzlanskog kantona s obzirom na to da sredstva za sve navedene obaveze Vlade podrazumijevaju i sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za narednu godinu.

U današnjoj Informaciji je navedeno da će se do 7.8.2009. godine isplatiti jednokratna novčana pomoć od 100 M po radniku za mjesec juni ove godine, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta bit će nastavljeni i razgovori o načinu raspodjele materijalne pomoći radnicima KHK. Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koju je Vlada danas usvojila, bit će proslijeđena Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Video:
Maleni plesači veliki talenti
Bizarnost u svijetu nauke
Ludi znanstveni eksperimenti
Jedan od najslavnijih rock bendova
Zeppelini se vraćaju s dosad neobjavljenim snimkama

24.04.2014. u 19:32 Broj citanja: 506
Sezona grijanja završena, radijatori topliNismo mogli provjeriti baš svaki dio grada ali gdje jesmo provjerili radijatori su topli iako je sezona grijanja zvanično završena sa 23. aprilom. Objašnjenje za ovu čudnu situaciju našli smo na web stranici "Centralnog grijanja".
Saopštenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

OPŠIRNIJE


24.04.2014. u 19:08
Nije baš osoba vrijedna citiranja ali mu je pitanje na mjestu
Nikolić: Zašto bh. političari svoje prijateljstvo ne prenesu na narod?“Kada se ugase kamere”, dodao je predsjednik Srbije, “oni (bh. političari) odlično sarađuju. Neki od njih su čak i bliski prijatelji. Ne znam zašto to prijateljstvo ne prenesu i na narod”, naglasio je Nikolić.

OPŠIRNIJE


24.04.2014. u 18:27
Najava početka projekta
“Unapređenje socijalizacije i tretmana u oblasti mentalnog zdravlja“


Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji TK Fenix iz Tuzle i Caritas Valjeva sprovode projekt UPSTREAM 2 koji je usmjeren na unapređenje socijalizacije i tretmana u oblasti mentalnog zdravlja. Zvanično otvaranje projekta UP.S.TREA.M 2 će se održati u Tuzli, 25.04.2014. sa početkom u 09.30 sati u prostorijama Pansiona Miris Dunja 88, Goli Brijeg 8.

OPŠIRNIJE


24.04.2014. u 18:11
Ministar Kunić primio delegaciju UNICEF-aKako bi se poboljšao pristup predškolskom obrazovanju za djecu, ministar Kunić i predstavnica Ureda UNICEF-a u BiH Florence Bauer, sa saradnicima, danas su održali radni sastanak na kojem su razgovarali o implementaciji projekta za povećanje obuhvata djece predškolskim odgojem i obrazovanjem.

OPŠIRNIJE


24.04.2014. u 17:25
Održan okrugli sto
˝Unapređenje poslovnog okruženja u funkciji privrednog razvoja˝


S ciljem prezentacije i razmjene iskustava različitih aktera u oblasti unapređenja poslovnog okruženja, Ministarstvo razvoja i poduzetništva TK je danas u sklopu sajma „GRAPOS EXPO“ 2014. u Gračanici, organizovalo okrugli sto na temu „Unapređenje poslovnog okruženja u funkciji privrednog razvoja“.

OPŠIRNIJE


24.04.2014. u 15:52
Muftija Fazlović primio premijera TK


Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlovioć primio je premijera Tuzlanskog kantona Bahriju Umihanića. Ovo je prva zvanična posjeta premijera Umihanića Muftijstvu Tokom ovog susreta premijer Umihanić je muftiju informirao o najvažnijim poslovima koje obavlja Vlada Tuzlanskog kantona i koji stoje pred njom u narednom periodu.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Pozadina odluke Vijeća ministara : Pokušava se iz procesa reforme isključiti Sud i Tužilaštvo BiH

Predstavnici Nadzornog odbora dobili jamstvo od Vlade: Aluminij neće ostati bez struje, smijenjen direktor Željko Kordić

VIDEO: Istraga o zločinima počinjenim nad Srbima: SIPA pretresla prostorije Udruženja veterana Goražde

Sjednica Vlade Federacije BiH: Proširen spisak sumnjivo privatizovanih firmi

VIDEO: Direktor BH MAC-a pod istragom za zloupotrebu položaja: Gavran saslušan i zadržan u Tužilaštvu BiH

Nastavlja se uredno snabdijevanje BiH gasom iz Rusije: Iz Gazproma izrazili razumijevanje za situaciju u BiH

Nakon međupalestinskog sporazuma o pomirenju: Izrael prekinuo mirovne pregovore s Palestincima

U KBZ-u pregled bez uputnica i prethodno naručenog termina: Sedmica svijesti o karcinomima glave i vrata

Naš reprezentativac na ljeto napušta Schalke?: Manchester United poslao ponudu za Kolašinca

GRUZIJA SVE BLIŽE EUROPSKOJ UNIJI: SPORAZUM O JAČANJU TRGOVINSKIH I POLITIČKIH VEZA U LIPNJU?

SVE NAPETIJE U UKRAJINI, UBIJENO PET MILITANATA: OBAMA PRIJETI NOVIM SANKCIJAMA, PUTIN NAPADIMA

VODITELJICA BANKE IZ BLAGAJNE UKRALA 149 TISUĆA KUNA

TRANSPARENCY INTERNATIONAL: INSTITUCIJE EUROPSKE UNIJE PODLOŽNE SU KORUPCIJI

AFGANISTANSKI POLICAJAC USTRIJELIO TROJICU AMERIKANACA ISPRED BOLNICE U KABULU

IZRAEL SUSPENDIRAO MIROVNE PREGOVORE S PALESTINCIMA ZBOG HAMASA

ČASNA SESTRA IZ POLJSKE MORA U ZATVOR: MALTRETIRALA DJECU I PRIKRIVALA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

JOSIPOVIĆ U NEDJELJU U RIMU NA KANONIZACIJI IVANA PAVLA II.

U UNUTRAŠNJOSTI TRAJEKTA PRONAĐENO TIJELO DJEČAKA KOJI JE PRVI UPUTIO POZIV ZA POMOĆ

IZBJEGAVAO IZRAZ GENOCID: OBAMA POZVAO NA PRIZNANJE MASAKRA NAD ARMENCIMA

IZVRŠENA TRANSAKCIJA: OTP BANKA PREUZELA BANCO POPOLARE CROATIA

U ZRAČNOM NAPADU NA SEOSKU TRŽNICU U ALEPU 25 MRTVIH