TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2009.
Rješavanje radno pravnog statusa radnika KHK LukavacVlada Tuzlanskog kantona danas je u skladu sa Zaključkom Skupštine donesenim 15.7.2009. godine usvojila Informaciju o realizaciji radno-pravnog satusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. U Informaciji je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona dati garanciju za realizaciju Sporazuma koji KHK treba sačiniti sa Zavodom PIO/MIO, a u skladu sa Programom za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika.

Sporazumom bi se regulisale obaveze KHK prema ovom Fondu do 1.10.2009. godine koje iznose oko 2,3 miliona KM i bile bi reprogramirane na 4 godine. Ovim Sporazumom bi bile obuhvaćene i obaveze prema Službi za zapošljavanje od 195 000,00 KM. Navedeni Sporazum bi bio urađen u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje i izmjenama koje je prihvatio Parlament Federaciji BiH.

Programom koji je uradila Komisija za rješavanje radno-pravnog statusa radnika KHK planirana je isplata otpremnina radnicima od 571,20 KM po svakoj godini provedenoj u KHK. Obaveze po ovom osnovu iznose 2 980 000,00 KM. Kako prodaja 16% kapitala ovog privrednog društva nije uspjela resorno Ministarstvo je predložilo da visina otpremnina iznosi 500 KM za svaku godinu radnog staža u KHK i da se isplati u 12 rata počev od oktobra 2009. godine uz potpisivanje pojedinačnih ugovora. Ukupne obaveze bi u tom slučaju iznosile 2 miliona KM, za što bi Vlada Kantona dala pozajmicu poslodavcu. Vlada bi ovu Odluku donijela u roku od 10 dana, ali će za nju saglasnost trebati dati i Skupština Tuzlanskog kantona s obzirom na to da sredstva za sve navedene obaveze Vlade podrazumijevaju i sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za narednu godinu.

U današnjoj Informaciji je navedeno da će se do 7.8.2009. godine isplatiti jednokratna novčana pomoć od 100 M po radniku za mjesec juni ove godine, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta bit će nastavljeni i razgovori o načinu raspodjele materijalne pomoći radnicima KHK. Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koju je Vlada danas usvojila, bit će proslijeđena Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar


Utvrđena lista sumnjivih privatizacija
Na listi Polihem, Solana, Konjuh, Dita, Tuzlanska banka
Padavine ne prestaju
Ako ne morate ne krećite na put
Kompilacija više kućnih videa
Reakcije beba kada vide svoje očeve

17.04.2014. u 21:19
Narodna i univerzitetska biblioteka ˝Derviš Sušić˝ Tuzla
Održan dvodnevni stručni seminar


U organizaciji JU Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" Tuzla i Pedagoškog zavoda Tuzla organizovan je dvodnevni stručni seminar, za knjižničare i bibliotekare osnovnih, srednjih škola, kao i bibliotekare specijalnih i javnih biblioteka na području Tuzle i Tuzlanskog kantona.

OPŠIRNIJE


17.04.2014. u 18:13 Broj citanja: 3338
Slikom kroz nevrijeme
Ovako je danas bilo u Srebreniku, Gradačcu, na putu za Sarajevo


TuzlarijeVelika količina kiše, pa onda i snijeg koji se brzo topio, povećali su nivo svih vodotokova. Za sada nema informacija o velikim poplavama ali se voda na mnogim mjestima približila rubu korita. S druge strane, snijeg je u planinskim predjelima brzo napadao, otežao saobraćaj a na nekim mjestima i zaustavio.

OPŠIRNIJE


17.04.2014. u 18:10 Broj citanja: 349
Kalesija
Promovisan roman Hazima Hadžića ˝Tvoje tijelo je moje tijelo˝


Tuzlarije U Bosanskom kulturnom centru „Alija Izetbegović“ u Kalesiji danas je održana promocija romana "Tvoje tijelo je moje tijelo", mladog autora Hazima Hadžića. O sadržaju romana prisutne su upoznali Mehmed Pargan, književnik i novinar, Amela Isanović, profesor bosanskog jezika i književnosti te Rasim Hamidović, izdavač.

OPŠIRNIJE


17.04.2014. u 16:54
Ministar Kunić primio predstavnike Plenuma građana TK


Ministar Kunić primio je članove Radne grupe za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Plenuma građana Tuzlanskog kantona Na sastanku je, sa obje strane iskazana spremnost za saradnju i direktno uključivanje u koncipiranje određenih izmjena i dopuna zakona ili podzakonskih akata, te je dogovoreno da se saradnja nastavi kroz redovne buduće sastanke.

OPŠIRNIJE


17.04.2014. u 15:33 Broj citanja: 543
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeHronični bolesnici trebaju da se paze, posebno oni koji imaju problema sa plućima i srcem, tako kažu doktori ali nisam čula kako to da se čuvaju. Inače to "čuvaj se" se često čuje i kod nas je postalo kao neki dobronamjerni, prijateljski pozdrav, pozdravljamo se s nekim pa kažemo hajde vidimo se, čuvaj se. Kako se sačuvati? I dok ja filozifiram i planiram ostatak dana, konekcije mi nema. Snijeg pade i na behar i na voće i na kablove, nije šala, čim snijeg padne nastaju problemi.

OPŠIRNIJE


17.04.2014. u 15:11 Broj citanja: 1357
Kantonalno tužilaštvo
Predložena mjera pritvora za Hasana Hodžića (70)


Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je Kantonalnom sudu Tuzla stavio prijedlog za određivanje pritvora za bivšeg direktora Kazneno popravnog zavoda Tuzla Hasana Hodžića (70) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja u vezi sa nezakonitim zapošljavanjima u ovom Zavodu.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Mostarskom gigantu prijeti propast: Elektroprivreda HZHB najavila isključenje struje Aluminiju

VIDEO: Cenzura u Vladi Federacije BiH: Nikšićevi saradnici zabranili FTV-u ulazak u zgradu Vlade

VIDEO: Neće odustati od spašavanja Poštanske banke: Članovi Sindikata BH Pošte protestirali u Sarajevu

VIDEO: Osuđen za ratni zločin na Tuzlanskoj kapiji: Đukićeva odbrana očekuje novi postupak i ukidanje presude

VIDEO: Zbog višemilionskog gubitka fabrika pred stečajem: Otvorena istraga o kriminalu u Livnici čelika Tuzla

Jačanje sankcija protiv Rusije zbog ukrajinske krize : Evropski parlament pozvao EU da zaustavi gradnju Južnog toka

Sastanak zvaničnika SAD-a, EU-a, Ukrajine i Rusije: U Ženevi dogovoren rad na smirivanju napetosti u Ukrajini

VIDEO: Nastavljena potraga za nestalim u Južnoj Koreji: Potvrđena pogibija 14 putnika u potonuću trajekta

Ostavio dubok trag u latinoameričkoj literaturi: Preminuo pisac i nobelovac Gabriel Garcia Marquez

Zmaj sve bliže Staroj dami: Lulić pred vratima Juventusa, čeka se odobrenje Lotita

KRAJ KRIZE U UKRAJINI? KERRY I LAVROV POSTIGLI DOGOVOR UNATOČ PRIJETNJAMA PUTINA

NAPADNUTA UN-OVA BAZA U JUŽNOM SUDANU, UBIJENO 20 OSOBA

PODIGNUTE PRIJAVE PROTIV DJELATNIKA HRVATSKIH ŠUMA ZBOG ŠTETE VEĆE OD 380 TISUĆA KUNA

VUČIĆU MANDAT ZA SASTAVLJANJE SRPSKE VLADE: DAČIĆ UZ VUČIĆA, TADIĆ NEĆE S DAČIĆEM U VLADU

BUGARSKI MINISTAR ŽESTOKO BRANI JUŽNI TOK: "ZAŠTO SE NE STOPIRA IZVOZ PLINA KROZ SJEVERNI TOK?"

PAPA FRANJO ODGODIO POSJET BIH ZBOG NEMIRA

UBIO ISPRED PAGANINIJA PA IZ ZATVORA PRIJETI SVJEDOCIMA: DOBIT ĆEŠ METAK U ČELO AKO BUDE PROBLEMA!

NAKON 43 GODINE RIJEŠEN MISTERIJ NESTANKA DVIJU TINEJDŽERKI U SAD-U