TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2009. u 14:05
Rješavanje radno pravnog statusa radnika KHK LukavacVlada Tuzlanskog kantona danas je u skladu sa Zaključkom Skupštine donesenim 15.7.2009. godine usvojila Informaciju o realizaciji radno-pravnog satusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. U Informaciji je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona dati garanciju za realizaciju Sporazuma koji KHK treba sačiniti sa Zavodom PIO/MIO, a u skladu sa Programom za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika.

Sporazumom bi se regulisale obaveze KHK prema ovom Fondu do 1.10.2009. godine koje iznose oko 2,3 miliona KM i bile bi reprogramirane na 4 godine. Ovim Sporazumom bi bile obuhvaćene i obaveze prema Službi za zapošljavanje od 195 000,00 KM. Navedeni Sporazum bi bio urađen u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje i izmjenama koje je prihvatio Parlament Federaciji BiH.

Programom koji je uradila Komisija za rješavanje radno-pravnog statusa radnika KHK planirana je isplata otpremnina radnicima od 571,20 KM po svakoj godini provedenoj u KHK. Obaveze po ovom osnovu iznose 2 980 000,00 KM. Kako prodaja 16% kapitala ovog privrednog društva nije uspjela resorno Ministarstvo je predložilo da visina otpremnina iznosi 500 KM za svaku godinu radnog staža u KHK i da se isplati u 12 rata počev od oktobra 2009. godine uz potpisivanje pojedinačnih ugovora. Ukupne obaveze bi u tom slučaju iznosile 2 miliona KM, za što bi Vlada Kantona dala pozajmicu poslodavcu. Vlada bi ovu Odluku donijela u roku od 10 dana, ali će za nju saglasnost trebati dati i Skupština Tuzlanskog kantona s obzirom na to da sredstva za sve navedene obaveze Vlade podrazumijevaju i sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za narednu godinu.

U današnjoj Informaciji je navedeno da će se do 7.8.2009. godine isplatiti jednokratna novčana pomoć od 100 M po radniku za mjesec juni ove godine, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta bit će nastavljeni i razgovori o načinu raspodjele materijalne pomoći radnicima KHK. Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koju je Vlada danas usvojila, bit će proslijeđena Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Deutsche Welle:
Selefijsko selo u bosanskim brdima
Prvi zabilježeni slučaj te vrste:
Meteorit koji je pao u Indiju ubio čovjeka?
Bijelo Dugme, Parni valjak, Azra...:
Kako su legendarni bendovi dobili svoja čudna imena

09.02.2016. u 17:03
Utvrđena jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta u iznosu od 146,47 KM


Vlada Tuzlanskog kantona donijela je danas Odluku o visini jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta. Jednokratna novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta utvrđena je u iznosu od 146,47 KM.

OPŠIRNIJE


09.02.2016. u 16:09
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijePričali su i neki drugi političari bajke o investitorima iz arapskog svijeta ali kapital nema ni vjeru ni naciju. I Turci i Arapi investirali su kod nas tek par procenata od onoga što su investirali u Srbiju. Prepisujem zvanične podatke koji su mi posebno zanimljivi: Prema ukupnim investicijama od 1994. do decembra 2014, zemlja koja je u BiH investirala najviše je Republika Austrija sa 1.3 milijarde eura, zatim slijede Srbija (1.1 milijarda eura), Hrvatska (780 miliona eura) i Rusija (518 miliona eura).

OPŠIRNIJE


09.02.2016. u 16:05
Gastro ponuda na bh.način:
Ko još ne voli palačinke?TuzlarijeU povodu obilježavanja Međunarodnog dana palačinaka u Gradačcu je danas održana gastro-turistička manifestacija “Gastro provincija u pozadini”, na kojoj su se proizvođači hrane i pića, turističko-ugostiteljske škole, restorani iz BiH i medijske kuće natjecali u pripremi palačinaka.

OPŠIRNIJE


09.02.2016. u 15:45
Socio-ekonomska integracija žena sa onesposobljenjemTuzlarijeKako bi izrazili podršku aktivizmu žena sa invaliditetom, te stvaranju uslova za radno osposobljavanje i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić posjetili su danas udruženje „HO Lotosice" i preduzeće za zapošljavanje i profesionalnu rehabilitaciju „Lotosice" d.o.o.

OPŠIRNIJE


09.02.2016. u 14:23 Broj citanja: 1533
Vještice, kauboji, princeze i monstrumi prošetali Tuzlom


TuzlarijeTradicionalna karnevalska povorka koju svake godine, u vrijeme pokladnih blagdana, organizuje Katolički školski centar "Sv. Franjo" iz Tuzle u suradnji sa članovima HKD "Napredak" te brojnim hrvatskim udrugama iz Tuzle i okoline, organizirana je i danas u centru grada. Centrom Tuzle tako su oko podne šetali kauboji, vještice, princeze, mumije, monstrumi, karte, seljančice, maskirani razbojnici i mnogi drugi.

OPŠIRNIJE


09.02.2016. u 14:01
Unaprjeđenje eksploatacije slanice


O budućim vidovima saradnje koji bi unaprijedili eksploataciju slanice sa ekonomskog i ekološkog aspekta razgovarali su ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić i direktor Rudnika soli „Tuzla“ d.d. Tuzla Amir Sušić. U fokusu interesovanja bile su inicijative menadžmenta Solana d.d. Tuzla za unaprjeđenje poslovanja privrednih subjekata na području TK

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Dobila status svjedoka u procesu koji se vodi protiv Radončića: Vidović isključena iz tima odbrane

Održana sjednica Doma naroda Parlamenta BiH: U prvom čitanju podržano ukidanje "bijelog hljeba"

O adaptaciji SSP-a: Š arović: Pregovori između BiH i EU počinju 16. februara

Vlada ponudila 48.000 KM, radnici odbili: Nije postignut dogovor između Vlade FBiH i radnika Livnice

U proteklih sedam dana ni jednom nije došlo do pregovora: Policija u USK 2. marta stupa u opći štrajk

Ratni zločinac preminuo u Haagu: Preminuo Zdravko Tolimir

Devet mjeseci nakon što su se sukobili sa specijalnom policijom: Počinje suđenje \'kumanovskoj grupi\' za terorizam

Teška šinska nesreća u Njemačkoj: U sudaru dva voza najmanje osam mrtvih, 150 povrijeđenih

Održana konferencija za novinare u Zagrebu: Zdravko Mamić više nije izvršni predsjednik Dinama

VIDEO: Vardy, Mahrez i društvo \'ruše\' sve pred sobom: Leicester City živi svoj san
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 55 minuta
Azimov: Pitanje Krima za Moskvu je zatvoreno i nepovratno riješeno
Objavljeno prije 60 minuta
Gnjevni bugarski vozači kamiona probili grčke prepreke na granici
Objavljeno prije 60 minuta
Indijska policija razbila kriminalnu mrežu koja je prodavala djecu u Ameriku
Objavljeno prije sat vremena
Šef NATO-a oštro opomenuo Rusiju: Svi trebaju poštivati odluke Crne Gore
Objavljeno prije sat vremena
Razbijena indijska banda koja je ilegalno slala djecu u SAD, policija vjeruje da su ih prodavali
Objavljeno prije 2 sata
U Moskvi preko noći srušeno skoro 100 ilegalno izgrađenih zgrada