TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2009. u 14:05
Rješavanje radno pravnog statusa radnika KHK LukavacVlada Tuzlanskog kantona danas je u skladu sa Zaključkom Skupštine donesenim 15.7.2009. godine usvojila Informaciju o realizaciji radno-pravnog satusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. U Informaciji je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona dati garanciju za realizaciju Sporazuma koji KHK treba sačiniti sa Zavodom PIO/MIO, a u skladu sa Programom za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika.

Sporazumom bi se regulisale obaveze KHK prema ovom Fondu do 1.10.2009. godine koje iznose oko 2,3 miliona KM i bile bi reprogramirane na 4 godine. Ovim Sporazumom bi bile obuhvaćene i obaveze prema Službi za zapošljavanje od 195 000,00 KM. Navedeni Sporazum bi bio urađen u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje i izmjenama koje je prihvatio Parlament Federaciji BiH.

Programom koji je uradila Komisija za rješavanje radno-pravnog statusa radnika KHK planirana je isplata otpremnina radnicima od 571,20 KM po svakoj godini provedenoj u KHK. Obaveze po ovom osnovu iznose 2 980 000,00 KM. Kako prodaja 16% kapitala ovog privrednog društva nije uspjela resorno Ministarstvo je predložilo da visina otpremnina iznosi 500 KM za svaku godinu radnog staža u KHK i da se isplati u 12 rata počev od oktobra 2009. godine uz potpisivanje pojedinačnih ugovora. Ukupne obaveze bi u tom slučaju iznosile 2 miliona KM, za što bi Vlada Kantona dala pozajmicu poslodavcu. Vlada bi ovu Odluku donijela u roku od 10 dana, ali će za nju saglasnost trebati dati i Skupština Tuzlanskog kantona s obzirom na to da sredstva za sve navedene obaveze Vlade podrazumijevaju i sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za narednu godinu.

U današnjoj Informaciji je navedeno da će se do 7.8.2009. godine isplatiti jednokratna novčana pomoć od 100 M po radniku za mjesec juni ove godine, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta bit će nastavljeni i razgovori o načinu raspodjele materijalne pomoći radnicima KHK. Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koju je Vlada danas usvojila, bit će proslijeđena Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Grčka:
Ministar financija Janis Varufakis dao ostavku
Šok na deviznim tržištima:
Euro snažno pao zbog rezultata referenduma u Grčkoj
Veliko slavlje na ulicama Atene:
Grci podržali Ciprasa i rekli NE međunarodnim kreditorima

06.07.2015. u 10:38
Povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici:
Izložba radova holandske slikarice Trees de la Marche


TuzlarijeU povodu obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, Udruženje „Comité Bosnie Mir Sada“, Međunarodna galerija portreta Tuzla, Udruženje „Žene Srebrenice“ pozivaju Vas da svojim prisustvom uveličate otvorenje izložbe radova holandske slikarice Trees de la Marche. Otvorenje izložbe održat će se 7. jula 2015. godine u 14 sati.

OPŠIRNIJE


06.07.2015. u 09:42
Umag, Svjetski kup za mlade
Takmičari KBS ˝ORKKA˝ osvojili dvije zlatne i jednu srebrenu medalju


U periodu od 03. do 05. jula u Umagu (Hrvatska), u organizaciji svjetske karate federacije WKF, održan Svjetski kup za mlade. Za reprezenta ciju Bosne i Hercegovine iz kluba borilačkih sportova "ORKKA" Lukavac u pratnji trenera Željka Zombre, nastupila su 4 takmičara i to Muradbašić Haris, Čajić Hamza, Đozić Mensur i Baćić Damir.

OPŠIRNIJE


06.07.2015. u 09:03
Rusmir Malkočević juniorski viceprvak Balkana


TuzlarijeČlan AK „Sloboda-Tehnograd“ Rusmir Malkočević je na Prvenstvu Balkana za juniore i juniorke koje je ovog vikenda odrzano u Rumuniji u gradu Pitestiju osvojio je II mjesto i srebrnu medalju u trci na 400 m prepone sa rezultatom 53:53 s, istrčavši novi novi juniorski rekord Bosne i Hercegovine čiji je vlasnik upravo Rusmir Malkočević kojeg je postavio na Evropskim olimpijskim igrama u Bakuu ove godine i iznosio je 53:59 s.

OPŠIRNIJE


06.07.2015. u 07:02
Koncertna arena jezera Modrac :
Pop diva Severina nastupa 17. julaTuzlarijeRegionalna muzička zvijezda Severina Vučković, 17. jula 2015. godine održat će svoj drugi veliki solistički koncert pod vedrim nebom u Koncertnoj areni jezera Modrac u Lukavcu. Publika će imati priliku uživati u velikom muzičko-scenskom spektaklu, koji će još jednom potvrditi Severinin zvjezdani status u regionu.

OPŠIRNIJE


06.07.2015. u 06:46
Ansambl ˝Zefir˝ Srebrenik:
19. jula tradicionalni Bajramski koncert


TuzlarijePovodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama, Udruženje Mladih "Zefir" Srebrenik u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Srebrenik, kao i svake godine do sada organizuje tradicionalni Bajramski koncert. Koncert će biti održan 19. jula, odnosno trećeg dana Bajrama sa početkom od 20 sati u Domu kulture u Srebreniku.

OPŠIRNIJE


06.07.2015. u 00:04 Broj citanja: 6811
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Srednja Evropa očekuje izlazak Grčke iz evrozone: Varoufakis podnio ostavku

Bakir Izetbegović se sastaje sa premijerom Cameronom: Povodom godišnjice genocida 100 komemoracija u Velikoj Britaniji

U ovoj godini nisu primili nijednu marku: Radnici Livnice čelika Tuzla danas pred zgradom Vlade TK-a

Mihal Svatoš i Ana Kosinova ubijeni zbog terenskog automobila: Sokol Mjacaj priznao ubistvo čeških turista

Ishod pregovora neizvjestan: Posljednji sati pregovora između Irana i svjetskih sila

Vozač kamiona zaspao za volanom: U saobraćajnoj nesreći u Turskoj poginulo 15 osoba

Visoke temperature zraka u periodu od 6. do 8. jula: FHMZ: Narandžasto upozorenje!

Pobijedile Japan sa 5:2: Amerikanke osvojile Svjetsko prvenstvo u fudbalu

GUJA U NJEDRIMA: POVEZAN JE S NAPADOM U TUNISU, NO VEĆ 15 GODINA UBIRE SOCIJALNE NAKNADE U ENGLESKOJ

ŠPANJOLSKI MINISTAR FINANCIJA UZ GRKE: ZASLUŽUJU NOVI PAKET POMOĆI I TREBAJU OSTATI U EUROZONI

REKORDER IZ SEMELJACA: IMA 1124 KAZNE, A NEMA NI VOZAČKU DOZVOLU

SLIJEDI LI OTPIS DUGA: POGLEDAJTE TKO SU NAJVEĆI VJEROVNICI GRČKE

NE BOJTE SE, TO SU SAMO MIG-OVI: MORH NAJAVIO MOGUĆA PROBIJANJA ZVUČNOG ZIDA

HRVATI IMAJU JEDNAKI MINIMALAC KAO KINEZI: U ŠANGAJU NAJMANJA PLAĆA 2300 KUNA

THOMAS PIKETTY: NJEMAČKA NIKAD NIJE VRATILA SVOJE DUGOVE PA NEMA PRAVO DRUGIMA DRŽATI LEKCIJE

TEŠKA NESREĆA U TURSKOJ: VOZAČ TEGLJAČA ZASPAO ZA VOLANOM I USMRTIO 15 LJUDI

ŠOK NA DEVIZNIM TRŽIŠTIMA: EURO SNAŽNO PAO ZBOG REZULTATA REFERENDUMA U GRČKOJ

VELIKA BRITANIJA ĆE PROVESTI HITNE PLANOVE ZA ZAŠTITU SVOG GOSPODARSTVA NAKON GRČKOG REFERENDUMA

NEMA ŽIVOTA ZA MLADE U GAZI, POD KIŠOM METAKA BJEŽE U IZRAEL U POTRAZI ZA POSLOM

GRČKI MINISTAR FINANCIJA JANIS VARUFAKIS DAO OSTAVKU

GRČKA JE REKLA NE: IZBACIVANJE IZ EUROZONE MOGLO BI BITI BOLNO