TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2009. u 14:05
Rješavanje radno pravnog statusa radnika KHK LukavacVlada Tuzlanskog kantona danas je u skladu sa Zaključkom Skupštine donesenim 15.7.2009. godine usvojila Informaciju o realizaciji radno-pravnog satusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. U Informaciji je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona dati garanciju za realizaciju Sporazuma koji KHK treba sačiniti sa Zavodom PIO/MIO, a u skladu sa Programom za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika.

Sporazumom bi se regulisale obaveze KHK prema ovom Fondu do 1.10.2009. godine koje iznose oko 2,3 miliona KM i bile bi reprogramirane na 4 godine. Ovim Sporazumom bi bile obuhvaćene i obaveze prema Službi za zapošljavanje od 195 000,00 KM. Navedeni Sporazum bi bio urađen u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje i izmjenama koje je prihvatio Parlament Federaciji BiH.

Programom koji je uradila Komisija za rješavanje radno-pravnog statusa radnika KHK planirana je isplata otpremnina radnicima od 571,20 KM po svakoj godini provedenoj u KHK. Obaveze po ovom osnovu iznose 2 980 000,00 KM. Kako prodaja 16% kapitala ovog privrednog društva nije uspjela resorno Ministarstvo je predložilo da visina otpremnina iznosi 500 KM za svaku godinu radnog staža u KHK i da se isplati u 12 rata počev od oktobra 2009. godine uz potpisivanje pojedinačnih ugovora. Ukupne obaveze bi u tom slučaju iznosile 2 miliona KM, za što bi Vlada Kantona dala pozajmicu poslodavcu. Vlada bi ovu Odluku donijela u roku od 10 dana, ali će za nju saglasnost trebati dati i Skupština Tuzlanskog kantona s obzirom na to da sredstva za sve navedene obaveze Vlade podrazumijevaju i sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za narednu godinu.

U današnjoj Informaciji je navedeno da će se do 7.8.2009. godine isplatiti jednokratna novčana pomoć od 100 M po radniku za mjesec juni ove godine, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta bit će nastavljeni i razgovori o načinu raspodjele materijalne pomoći radnicima KHK. Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koju je Vlada danas usvojila, bit će proslijeđena Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Sin ratnog heroja Ramiza Salčina nađen mrtav u autu
U sarajevskom naselju Mojmilo ubijen Adnan Salčin
Kao zahvala - dugmad, perle, orasi, šarafi, Lego kocke
Vrane donose poklone djevojčici koja ih hrani
DiCaprio u ˝ulozi života˝:
U novom će filmu glumiti čak 24 osobe

03.03.2015. u 14:17
Novi strip projekat iz BiH - Stickbook na webuTuzlarijeStrip scena u Bosni i Hercegovini postala je bogatija za najmanje četiri naslova čije je objavljivanje počelo na tek promoviranom web site-u stickbook.net. Osim stripova tu je svojevrsna izložba priča i ilustracija. Autor ovog projekta je Admir Delić, novinar Radio - televizije Tuzlanskog kantona, među blogerima i strip crtačima poznat po pseudonomu Jerome Stickman.

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 14:11
Poziv za dodjelu sredstava
Podrška organizacijama civilnog društva iz oblasti sporta


TuzlarijeSlužba za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti Grada Tuzla, dana 03.03.2015. godine, objavljuje: JAVNI POZIV za dodjelu sredstava na ime podrške projektima organizacija civilnog društva iz oblasti sporta sa područja grada Tuzla. Informativni sastanak održati će se u petak 06.03.2015. godine.

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 13:47
MUP TK
Pješak zadobio teške tjelesne povredeU Tuzli u ulici III Tuzlanske brigade, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali pmv. „Golf“, kojim je upravljao Z.P., rođen 1965. godine i pješak S.M., rođen 1969. godine oba iz Tuzle. U ovoj saobraćajnoj nezgodi pješak je zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane od strane ljekara u UKC-u Tuzla.

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 11:10
Narodno pozorište Tuzla u 19,30
Najava predstave ˝39 stepenica˝Melodrama "39 stepenica" nastala je prema knjizi Johna Buchana napisanoj 1915. godine, koju je Alfred Hitchcock 1935. godine ekranizirao u poznati film. Nakon toga prerađena je i u pozorišnu verziju sa samo četiri glumca, koju je 2005. godine dramatizirao engleski glumac, komičar i dramaturg Patrick Barlow.

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 10:51
˝Ženski kutak za naša prava˝
Održana šesta radionica za žene s invaliditetom


U okviru projekta „Ženski kutak za naša prava“ koji je podržan od strane Helsinškog parlamenta građana iz Banja Luke u sklopu IN Projekta (Implementacija UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u BiH), u prostorijama Informativnog centra za osobe s invaliditetom „Lotos“ održana je šesta radionica za žene s invaliditetom

OPŠIRNIJE


03.03.2015. u 10:17
Danas u 11 sati u Domu književnosti na Sonom trgu
Promocija drame „Banka” Emira SokolovićaU povodu objavljivanja nove drame „Banka” poznatog književnika Emira Sokolovića, Izdavačka kuća „Paun” Tuzla organizuje promociju djela i autora u prostoru Doma književnosti na Sonom trgu u srijedu, 4. marta 2015. sa početkom u 11.00 sati

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Osumnjičen za ubistvo advokatice Jasmine Koričić: Uhapšen Muhamed Budimlić

VIDEO: Grabar-Kitarović u prvoj posjeti BiH: "Nastaviću podržavati suverenitet i teritorijalni integritet BiH"

VIDEO: Hitna sjednica Skupštine KS-a: Usvojen zakon o racionalizaciji troškova u javnim institucijama

Zbog zločina nad civilima s područja općine Prozor: Željko Jukić osuđen na 15 godina zatvora

Vijeće za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa: Rasprava o slučaju Š ahbaza Džihanovića

VIDEO: Slučaj sutkinje Suda BiH Azre Miletić: U svojstvu svjedoka saslušani Vidović i Adamović

Advokat branjenika tražio izuzeće kantonalnog Tužilaštva: Odloženo ročište o produženju pritvora Hamdiji Lipovači

Uzvici "Heroji ne umiru" i "Rusija će biti slobodna": Hiljade ljudi se oprostilo od Borisa Njemcova

Najniža 326, najviša 2.174 konvertibilne marke: Isplata penzija za mjesec februar počinje 6. marta

Nakon što mu nijedna ponuda nije bila primamljiva: Misimović završio karijeru!

TISUĆE RUSA NA ISPRAĆAJU BORISA NEMCOVA: "PUCNJEVI NISU ISPALJENI SAMO U NJEGA NEGO I U DEMOKRACIJU"

EUROPSKE BANKE PODUZETNICIMA PLAĆAJU ZA UZIMANJE KREDITA

POLICAJAC JE KUĆNI BUDŽET PUNIO PLJAČKANJEM POŠTI, LJEKARNI I TRGOVINA

SDP I DF NAPRAVILI PRVI KORAK PREMA UJEDINJENJU LJEVICE U BIH

U DRESDENU SUD ZABRANIO IZBJEGLICAMA DA PROSVJEDUJU U ŠATORU NA TRGU

ERUPCIJA VULKANA VILLARRICA IZAZVALA PREVENTIVNU EVAKUACIJU U ČILEU

LAVINA ZAVJERA O UMIJEŠANOSTI ZAPADA U UBOJSTVO BORISA NEMCOVA

HRVATSKA RAJ ZA BANKARE: PROŠLE GODINE POVEĆALI DOBIT ZA 148 POSTO