TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2009. u 14:05
Rješavanje radno pravnog statusa radnika KHK LukavacVlada Tuzlanskog kantona danas je u skladu sa Zaključkom Skupštine donesenim 15.7.2009. godine usvojila Informaciju o realizaciji radno-pravnog satusa radnika Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. U Informaciji je naglašeno da će Vlada Tuzlanskog kantona dati garanciju za realizaciju Sporazuma koji KHK treba sačiniti sa Zavodom PIO/MIO, a u skladu sa Programom za rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenika.

Sporazumom bi se regulisale obaveze KHK prema ovom Fondu do 1.10.2009. godine koje iznose oko 2,3 miliona KM i bile bi reprogramirane na 4 godine. Ovim Sporazumom bi bile obuhvaćene i obaveze prema Službi za zapošljavanje od 195 000,00 KM. Navedeni Sporazum bi bio urađen u skladu sa Zakonom o naplati i djelimičnom otpisu dospjelih, a nenaplaćenih doprinosa za socijalno osiguranje i izmjenama koje je prihvatio Parlament Federaciji BiH.

Programom koji je uradila Komisija za rješavanje radno-pravnog statusa radnika KHK planirana je isplata otpremnina radnicima od 571,20 KM po svakoj godini provedenoj u KHK. Obaveze po ovom osnovu iznose 2 980 000,00 KM. Kako prodaja 16% kapitala ovog privrednog društva nije uspjela resorno Ministarstvo je predložilo da visina otpremnina iznosi 500 KM za svaku godinu radnog staža u KHK i da se isplati u 12 rata počev od oktobra 2009. godine uz potpisivanje pojedinačnih ugovora. Ukupne obaveze bi u tom slučaju iznosile 2 miliona KM, za što bi Vlada Kantona dala pozajmicu poslodavcu. Vlada bi ovu Odluku donijela u roku od 10 dana, ali će za nju saglasnost trebati dati i Skupština Tuzlanskog kantona s obzirom na to da sredstva za sve navedene obaveze Vlade podrazumijevaju i sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za narednu godinu.

U današnjoj Informaciji je navedeno da će se do 7.8.2009. godine isplatiti jednokratna novčana pomoć od 100 M po radniku za mjesec juni ove godine, a nakon usvajanja rebalansa Budžeta bit će nastavljeni i razgovori o načinu raspodjele materijalne pomoći radnicima KHK. Informacija Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, koju je Vlada danas usvojila, bit će proslijeđena Kolegiju Skupštine Tuzlanskog kantona.

Odjeljenje za informisanje

(tuzlarije.net)               


Upišite svoj komentar Provod za pamćenje
Voditelj noćnog kluba u Hvaru prisilno naplatio Norvežanima 150 hiljada kuna?!
Ubijeno 65 civila
HRW: Koalicija predvođena Saudijcima počinila ratni zločin
Lov na rusku podmornicu:
Švedska vojska provjerava navode o pronalasku olupine ruske podmornice

29.07.2015. u 00:47
Predstavljamo Balkan Dance Orchestra iz Tuzle


TuzlarijeBalkan Dance Orchestra iz Tuzle je oformljen s ciljem snimanja i izvođenja muzičkih numera za pratnju kulturno-umjetničkih društava ili folklornih ansambala. Momci iz Balkan Dance Orchestra se dugi niz godina bave folklornom umjetnošću, te su u posljednje tri godine snimili preko 15 koreografija za potrebe kulturno-umjetničkih društava.

OPŠIRNIJE


28.07.2015. u 17:12 Broj citanja: 885
Gradska uprava Tuzle:
Drastično povećanje cijena javnog prevoza je nezakonito


TuzlarijeU povodu nezakonitog povećanja cijena javnog gradskog prevoza, održana je Vanredna sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle, na kojoj su doneseni zaključci sadržani u Saopštenju za javnost: DD Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla, nezakonito je i drastično povećalo cijene javnog prevoza, što je dovelo do opravdanog uznemirenja velikog broja građana Grada Tuzla.

OPŠIRNIJE


28.07.2015. u 14:55
Potpisani tripartitni ugovori
Ugovori o donaciji zaključeni sa 22 korisnika sa područja Tuzle


U prostorijama Gradske uprave obavljeno je potpisivanje tripartitnih ugovora između Grada Tuzla, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, kao donatora i primalaca donacije, po Programu dodjele pomoći licima čija su poljoprivredna dobra uništena usljed elementarnih nepogoda u 2014. godini. Ugovori o donaciji zaključeni su sa 22 korisnika sa područja grada Tuzla, koji su odabrani u postupku po javnom pozivu

OPŠIRNIJE


28.07.2015. u 14:49
Svjetski dan borbe protiv heptitisa
„Spriječi hepatitis, djeluj sada: testiraj se, zatraži liječenje”


Prema riječima prim. dr. Jasminke Petrović, infektologa Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, virusni hepatitisi su i pored raznolike antiviralne terapije još uvijek u centru interesovanja zdravstvenih stručnjaka. Većina zaraženih hepatitisom C nisu svjesni svoje bolesti, jer akutni hepatitis C nema simptoma ili su nespecifični, te infekcija često ostaje neotkrivena.

OPŠIRNIJE


28.07.2015. u 14:13 Broj citanja: 757
Servisne informacije
... i malo tuzlarija


BUS karte znatno su skuplje. To je vijest koju su s negodovanjem dočekali korisnici autobusa. Zanjih par godina dolazilo je do dizanja cijena ali do jedne KM, a sada je u pitanju drastičniji potez. Primjera radi, mjesečna karta za penzionere (pokazna) sada je 43 KM a do sada je bila 22 KM, što je poskupljenje od 95,45%. Isti je slučaj i za studente i učenike. Prevoz taksi vozilima je 1,5 KM ako se ne skreće, pa ako oni zadrže istu cijeni, a čak i ako malo poskupe, vjerovatno će porasti broj korisnika taksija.

OPŠIRNIJE


28.07.2015. u 13:46
Treća redovna sjednica Vlade TK
Usvojena Informacija o nadzoru i provjeri rada koncesionara


Vlada Tuzlasnkog kantona usvojila je danas Informaciju o nadzoru, provjeri rada koncesionara i praćenju izvršenja koncesionih ugovora. Ministarstva, kao koncesori u većini predmeta uredno i na vrijeme sačinjavaju zapisnike i shodno tome donose Rješenja ili Odluke o plaćanju koncesionih naknada za korištenje predmeta koncesije.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Pucnjavi s policijom prethodila otmica : U sarajevskom naselju Vraca ubijen Adis Ðorđijević

VIDEO: Sindikat BiH dao konkretne primjedbe : Analizom u 26 tačaka protiv Zakona o radu

O usvajanju odlučuju stranke koje imaju manji broj delegata: Prijedlog novog zakona o radu u četvrtak u Federalnom parlamentu

VIDEO: Mektić: Sve smo dostavili Tužilaštvu BiH: Identifikovano 20 osoba koje su učestvovale u napadu na Vučića

Drugi sastanak pregovaračkih timova SDA i Stranke za BiH: Halilović: Postignut načelan sporazum za ulazak u koaliciju

VIDEO: Rudnicima prijeti oduzimanje dozvole za rad: Kreka i Đurđevik već pola godine nelegalno eksploatišu ugalj

Vlada FBiH se obavezala na provođenje fiskalnih reformi: Novalić i Cormack potpisali Memorandum o razumijevanju

VIDEO: Tereti se za zloupotrebu položaja: Brčko: Osnovni sud potvrdio optužnicu protiv Nedeljka Stankovića

Ljubljana želi vratiti vjerodostojnost postupku arbitraže: Slovenija za arbitra imenovala predsjednika ICJ-a R. Abrahama

VIDEO: Reestetizacija nekadašnje vodeće tvornice ambalaže : U bihaćkoj Polietilenki svojevrsna umjetnička subverzija

MUŠKARAC S FLORIDE PLANIRAO BOMBAŠKI NAPAD NA PLAŽU KEY WEST, RAZOTKRIO GA DOUŠNIK FBI-JA

KRIZNO STANJE U CALAISU: PREKO 2000 MIGRANATA POKUŠALO UPASTI U VELIKU BRITANIJU KROZ EUROTUNNEL

ZAPOČELO OTVARANJE IRANA SVIJETU: TEHERAN S EU OTVARA RAZGOVORE O NIZU PROBLEMA

MOSKVA TRAŽI PUŠTANJE MLADIĆA NA SLOBODU RADI LIJEČENJA

ARBITRAŽNI SUD ŽELI DA SMIRIMO STRASTI: SUZDRŽITE SE DOK NE SASLUŠAMO OBJE STRANE

KSENOFOBNA IZJAVA IMMONENA IZ STRANKE PRAVI FINCI IZAZVALA MASOVNI PROSVJED U HELSINKIJU

POKUŠAJ OTMICE PA KRVAVA POTJERA: U SARAJEVU UBIJEN ADIS ĐORĐIJEVIĆ

KOŠTAT ĆE PREKO 100.000 EURA: SRBI GRADE "MEGAKRIŽ" TEŽAK 40 TONA NA PLANINI KOD KRALJEVA

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JADRANOVA: KAMPEROM OBORIO TROJE MOTORISTA, DVOJE POGINULO NA LICU MJESTA

POLICIJA PRONAŠLA 2 ZLOSTAVLJAČA, JEDAN PSU POLOMIO ZUBE, DRUGI SVOJEG ZAVEZAO I BACIO U KONTEJNER