TUZLARIJE - VIJESTI

20.10.2011. u 20:12 Broj citanja: 3564
Bijenale otvorilo svoja vrata
Grand prix u rukama Stjepana Miloša


U Bosanskom kulturnom centru, večeras je u prisustvu velikog broja ljubitelja umjetnosti, svečano otvorena manifestacija 6. Bijenale "Umjetnosti minijature BiH" u produkciji i organizaciji JU BKC TK.

Tuzlarije


Šesto po redu Bijenale, karakteriše velika zainteresovanost likovnih umjetnika koji imaju želju da se i zvanično predstave na manifestaciji koja je stekla značajno mjesto u svijetu umjetnosti.U pozdravnom govoru, direktor Bijenala Semir Fejzić, između ostalog je rekao: "Neizmjerno sam sretan biti domaćin na jednoj ovakvoj smotri umjetnosti i stvaralaštva, koja ne poznaje nikakvu granicu. Umjetnost, prijateljstvo, nova poznanstva i komunikacija između autora i publike je ono što obilježava ovogodišnje Bijenale. Vjerujem da će u narednih mjesec dana, koliko traje ova postavka, Bosanski kulturni centar biti mjesto okupljanja i zbližavanja te promovisanja minijature u Tuzli, regionalnom centru kada je u pitanju ova oblast stvaralaštva".Umjetnost ne poznaje granice pa su tako uz autore iz naše zemlje, predstavljeni i autori iz Francuske, Holandije, Engleske, Njemačke, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja. Sa preko 500 radova, učešće je uzelo 150 stvaraoca umjetnosti.Stručni žiri, u sastavu Ljiljana Perduv Misirlić, historičar umjetnosti iz Banjaluke, Ante Kajinić, redovni prof. ALU Široki Brijeg, Maja Abdomerović, kustos Umjetničke galerije BiH Sarajevo, Natalija Cimeša, magistar likovnih umjetnosti Bijeljina i Ibrahim Spahić, direktor festivala Sarajevska zima, imao je težak ali i zanimljiv zadatak. Govoreći o nagrađenim djelima, članovi žirija, mišljenja su da su donijeli ispravnu odluku te su uz napomenu da su svi radovi vrijedni pažnje, čestitali dobitnicima nagrada.

Nagradu za slikarstvo dobio je Josip Mijić, za crtež je nagrađen Mehmed Klepo, Ninoslav Kovačević za grafiku, Nesim Tahirović za skulpturu i instalaciju, a posebno priznanje žirija dodijeljeno je Mustafi Skopljaku. Menadžment BKC-a uručio je zahvalnicu akademiku Enveru Mandžiću, za nemjerljiv doprinos razvoju Bijenala.GRAND PRIX 6.Bijenala "Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine”, otišao je u ruke Stjepana Miloša.Specijalnu nagradu "Aleksandar – Aco Adamović", nagradu koja je dobila ime po pokojnom likovnom kritičaru i historičaru umjetnosti, koji je dao svoj doprinos Bijenalu umjetnosti minijature BiH, dobila je Elma Alić.6.Bijenale minijature BiH otvorenim je proglasila Nađa Avdibašić-Vukadinović, ministrica obrazovanja TK, a u ime Opštine Tuzla prisutne je pozdravio Jasmin Imamović, načelnik Opštine Tuzla.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Bivši šef CIA-e John Brennan
Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti
Zaustavljeno širenje požara u borovu šumu
Požarište na planini Čvrsnici puno dima
Snažan zemljotres u Egejskom moru
Poginule dvije osobe, veliki broj povrijeđenih

22.07.2017. u 21:11 Broj citanja: 8569
Od 1. augusta:
Prugom od Tuzle do Sarajeva, iz Doboja ˝talgo˝ vozomOd 1. augusta 2017. godine putnički voz koji saobraća na relaciji Doboj – Tuzla, saobraćat će sa polaskom iz Doboja u 19:28 sati i dolaskom u Tuzlu u 21:04 sati.
Voz koji saobraća na relaciji Petrovo Novo – Doboj od 2. augusta saobraćat će na relaciji Tuzla – Doboj sa polaskom iz Tuzle u 04:52 i dolaskom u stanicu Doboj u 06:28 sati.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 16:33 Broj citanja: 1315
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Vrijeme je odmora ali je nakon pritiska javnosti zbog požara u Hercegovini Vlada FBiH održala tematsku sjednicu na kojoj je zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da kontinuirano prati stanje izazvano požarima. Ovo je isto kao da su zadužili vozače autobusa da voze autobuse. Za one koji ne znaju, uključujući i Vladu FBiH, od 2009. godine zaštita od požara i vatrogasci su pod patronatom civilne zaštite pa ispada da je Vlada zadužila CZ da radi ono što je dužna po zakonu, blago nama.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 16:27 Broj citanja: 9045
Romantična prosidba
Fejsal zaprosio djevojku Jani na Panonici


Fejsal Kasami je Tuzlak Koji je davno otisao u Njemačku gdje i sada živi. Sa djevojkom Jeni je u vezi 9 godina. Želio ju je zaprositi baš u svom gradu ali nije imao ranije priliku. Želja mu se sinoć ostvarila, uz pomoć rodbine i kolektiva Panonike uspio je! Jeni je iz Bugarske, a živi u Njemačkoj. Još jedan dokaz da ljubav zaista postoji i da se suđeni nađu i spoje

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 12:25 Broj citanja: 1630
Delegacija Vlade TK na ˝19. Teočanskim danima otpora˝Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa ministrom za boračka pitanja Fahrudinom Skopljakom i ministrom finansija Jakubom Suljkanovićem prisustvovao je tradicionalnoj manifestaciji "Teočanski dani otpora" kojom je i ove je godine obilježeno herojstvo Teočana u proteklom ratu.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 12:04 Broj citanja: 5550
BOSS - saopštenje:
Ajanović opet predlaže da se za gašenje požara nabave avioni Dromader M-18


BOSS ponovo predlaže da se nabave avioni Dromader M-18 koji su izrazito povoljni i koštaju oko 250.000 KM. Znatno su efikasniji od Kanadera jer se pune i na sportskim aerodromima, i to 2.500 litara vode putem vatrogasnih vozila za 50 sekundi a hidrantom za 20 sekundi, a koriste se i u poljoprivredi za zaštitu usjeva.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 11:24 Broj citanja: 1175
Vlada TK: Novčana odobrenja


Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je na sjednici održanoj 18.jula 2017. 3.000,00 KM KUD „Osman Alibašić" Mala Brijesnica Doboj Istok povodom sufinansiranja 7. međunarodne smotre folklora i sevdaha „Brijesnica Mala 2017". Vlada je odobrila iznos od 3.000,00 KM Organizaciji demobilisanih boraca općine Teočak, na ime refundacije izdataka za obilježavanje manifestacije "Teočanski dana otpora" od 17. do 21. jula 2017. godine.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
O potencijalima Ilidže za F+ govorio je načelnik Senaid Memić: Termalni izvori nedovoljno su iskorišteni

Podigli su svoj kamp i vratili se u baze: FUCZ: Uspješno završena akcija gašenja požara na Čvrsnici

Nakon odbijanja optužnice u vezi s referendumom u RS-u: Petković bi mogao tužiti BiH zbog povrede ugleda

Državni parlamentarci iduće sedmice o Vijeću ministara BiH: Je li izvjesno izglasavanje nepovjerenja?

VIDEO: Najavljena privremena sanacija: Gradska deponija od centra Brčkog udaljena samo kilometar

Demonstrant pogođen u grudi u gradu al-Eizariyja: Palestinac ubijen u novim neredima na Zapadnoj obali

Bivši šef CIA-e John Brennan: Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti

Projekt italijanskog umjetnika Emanuela Mascionija: U Sarajevu otvorena izložba \'Muzej je zatvoren\'

Izabranici Duška Vujoševića izgubili u Skoplju od Makedonije: Prvi poraz nakon četiri pobjede u pripremnim utakmicama

Počela nova sezona BH Telecom Premijer nogometne lige BiH: Remi Radnika i Krupe, Mladost pobijedila Vitez
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
BREIVIK JE PRIJE ŠEST GODINA POBIO 77 LJUDI Najmlađa žrtva je imala 14 godina
Objavljeno prije 7 sati
PROŠAO JE S TRI 10-godišnjak htio pobjeći iz zemlje zbog loših ocjena
subota, 22.7.2017. 16:26
Havaji se pripremaju za raketni napad iz Sjeverne Koreje
subota, 22.7.2017. 14:58
VIDEO Turisti i stanovnici Turske prisiljeni spavati na otvorenom nakon smrtonosnog potresa
subota, 22.7.2017. 14:02
Američke zračne snage u Afganistanu zabunom ubile 12 policajaca: "Izražavamo sućut obiteljima"
subota, 22.7.2017. 13:30
Policajac muslimanske vjeroispovijesti u Njemačkoj odbio pružiti ruku kolegici jer je žena