TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 1753
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               
Razvojna banka Federacije BiH
Ramiz Džaferović smijenjen sa funkcije direktora
Broj stradalih Palestinaca porastao na 879
Stupio na snagu 12-satni prekid vatre u Pojasu Gaze
Nema preživjelih u padu aviona u Maliju
Pronađena crna kutija: Srušio se zbog oluje?

26.07.2014. u 14:42
Bajramska poruka muftije tuzlanskog
Radimo na zajedničkom dobru i pokažimo brigu prema drugima


Tuzlarije Na kraju smo blagoslovljenog mjeseca u kojem se vjernici zaodjenu odjećom pobožnosti i čestitosti i oplemene najljepšim ljudskim vrlinama. Kako smo se svečano susreli sa ramazani-šerifom, sada, još svečanije, ispraćamo ga iščekujući trenutke velike bajramske radosti, poručio je u bajramskoj čestitki muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

OPŠIRNIJE


26.07.2014. u 14:28
Jasmin Imamović, općinski načelnik i Jozo Nišandžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla
Bajramska čestitkaTuzlarijeU povodu Ramazanskog Bajrama, a u ime Općine Tuzla, čestitku građanima islamske vjeroispovijesti su uputili Jasmin Imamović, općinski načelnik i Jozo Nišandžić, predsjedavajući Općinskog vijeća Tuzla.


OPŠIRNIJE


26.07.2014. u 13:33
Gornja Tuzla
Organizovana akcija čišćenja rijeke Jale


TuzlarijeU gornjotuzlanskom naselju Balibegova mahala mještani su organizovali akciju čišćenja i uređenja korita rijeke Jale, koje je nakon nedavnih poplava ostalo zatrpano gomilama smeća. Cilj ovih savjesnih mještana je bio očistiti lokaciju kod mosta "Radnik" u gornjem dijelu toga rijeke Jale, kao i lokaliteta oko samog korita, te potaknuti i druge mlade ljude da se pridruže akcijama

OPŠIRNIJE


26.07.2014. u 11:59 Broj citanja: 667
Slikom od Siporexa do PetljeTuzlarijeProvozali smo se jutros dionicom od Siporexa do Petlje da vidimo šta se radi ali uz slike ne nudimo ni komentare ni nove informacije. Razlog je jednostavan, toliko puta smo u četiri protekle godine prenijeli netačnih informacija izrečenih od strane zvaničnika da nema više smisla spominjati ikakve nove rokove.
Četiri trake do Petlje će biti gotove kada budu gotove.

OPŠIRNIJE


26.07.2014. u 11:18
TK: Skupština podržala kupovinu dionica u Diti i Konjuhu
Šta je presudilo, ekonomija ili politika?


TuzlarijeSkupština Tuzlanskog kantona, na jučer održanoj sjednici, podržala je prijedlog Vlade TK i usvojila odluku o kupovini većinskih paketa dionica u "Diti" i "Konjuhu". Kako se moglo čuti na sjednici, kupovinom ovih dionica obje firme će biti u većinskom vlasništvu Kantona što će mu omogućiti da potpuno kontroliše njihovu konsolidaciju.

OPŠIRNIJE


26.07.2014. u 10:43 Broj citanja: 683
Kupci stanova u SPO ˝15. Maj“ u Tuzli
Obavještenje za javnost o održanom sastankuŽelimo javnost obavijestiti da je dana, 25.07.2014. održan sastanak članova UG "15. Maj" pred našom zgradom, na radilištu SPO "15. Maj" u 16 sati. Na sastanku je zaključeno da su iscrpljene sve mogućnosti da se na korektan način riješi pitanje konačnog završetka SPO "15. Maj"

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Traju akcije traženja i spašavanja: Privremeno primirje u Gazi, broj mrtvih povećan na 985

Do kraja augusta očekuju nasip na lokaciji Orlovo polje: U Bijeljini protesti za efikasniju zaštitu od poplava

SAD sa EU i G7 rade na uvođenju novih sankcija Moskvi: Bijela kuća optužila Putina za obaranje malezijskog aviona

Na popisu šefovi sigurnosne i obavještajne službe: Nove sankcije EU-a Rusiji

VIDEO: Prioritet bi trebalo imati naselje Prutače: Počinje obnova šest humanitarnih naselja u Distriktu Brčko

VIDEO: Među najteže pogođenim je naselje Mladoševica: Maglaj: Klizište površine 9 km2 ugrozilo je 36 kuća

U zapadnoj Africi od smrtonosne bolesti umrlo je 660 osoba: Liberijac zaražen ebolom preminuo u Nigeriji

Bajramska poruka reisul-uleme : Kavazović: Živimo u uvjetima ozbiljne socijalne krize!

Jedna od najatraktivnijih turističkih ponuda u BiH: Park prirode "Tajan" jedinstvena zelena oaza

Iz kluba saopćili da ga nemaju namjeru prodavati: Asmir Begović ostaje golman Stoke Cityja

SAD ZA RUŠENJE MALEZIJSKOG AVIONA KRIVI PUTINA, EU PROPISALA NOVE SANKCIJE RUSIJI

NOĆAS GRANATIRANA BOLNICA U POJASU GAZE: JUTROS ZAPOČELO KRATKOTRAJNO PRIMIRJE

SPECIJALCI BLOKIRALI DIO OSIJEKA: UBIO SUPRUGU I GOSTA KAFIĆA, PRIJETI DA ĆE SE RAZNIJETI BOMBOM

U PARIZU TRAJE MEĐUNARODNI SASTANAK O TRAJNOM PRIMIRJU U GAZI

ZAGREPČANIN PREVARIO BRAČNI PAR ZA 1,6 MILIJUN KUNA

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA IZVLAČENJE NOVCA IZ VARAŽDINSKIH GRADSKIH BAZENA

UKRAJINSKI PARLAMENT U ČETVRTAK ODLUČUJE O SUDBINI JACENJUKA

NAJVIŠI DUŽNOSNICI BIH ODBILI SUSRET S VELEPOSLANIKOM IZRAELA

HRVATSKIM JEDRILIČARIMA U POLJSKOJ UKRADENA OPREMA VRIJEDNA 400 000 KUNA

OESS ĆE KORISTITI BESPILOTNE LETJELICE U ISTOČNOJ UKRAJINI

UN MOLI POMOĆ: GOTOVO MILIJUN DJECE U JUŽNOM SUDANU POTHRANJENO, 50 TISUĆA BI IH MOGLO UMRIJETI

CRNA NOĆ: TROJE MRTVIH NA HRVATSKIM CESTAMA

POTRES MAGNITUDE 5,9 ZATRESAO OBALU ALJASKE: PREKID KOMUNIKACIJA, NEMA ŠTETE