TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 1793
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               
Francuski ambasador u BiH Roland Gilles:
Na biciklu iz Sarajeva krenuo za Francusku
Spasilački timovi traže još četiri osobe
U urušavanju zgrade u Parizu najmanje šestero mrtvih
Kompleti knjiga od 60 do 200 KM
Troškovi opremanja školarca skoro pola prosječne plaće

01.09.2014. u 21:50 Broj citanja: 1173
Tuzlaci uspješni na festivalu folklora u PoljskojTuzlarijeČlanovi Gradskog dječijeg – omladinskog folklornog ansambla Tuzla uzeli su učešće na 46. Međunarodnom festivalu folklora koji je održan u gradu Zakopane ( Poljska). Odlukom stručnog žirija festivala, našim folklorašima pripala je specijalna nagrada za umjetničku vrijednost i scenski nastup.

OPŠIRNIJE


01.09.2014. u 19:48
Javni poziv za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava


Udruženje za razvoj NERDA, Tuzla i EDA- Agencija za razvoj preduzeća, Banja Luka su objavili javni poziv za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava u okviru Programa podrške poslovnim subjektima za saniranje posljedica poplava na odabranim područjima. Uslovi za apliciranje, te kompletna dokumentacija je dostupna na WEB stranici www.nerda.ba i www.edabl.org .

OPŠIRNIJE


01.09.2014. u 17:16 Broj citanja: 976
Njemica ili Bosanka: Viola Frickle
Bosanski mentalitet ulazi pod kožu


TuzlarijeProgram njemačke vlade koji potiče mlade, ali i one nešto starije, da iskuse radost volontiranja u inostranstvu, u okviru koga upoznaju drugu kulturu i mentalitet, steknu nova iskustva i prijatelje i na taj način obogate svoju matičnu sredinu po povratku kući, doveo je Violu Frickle u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Tuzlu.

OPŠIRNIJE


01.09.2014. u 17:15
Čestitka tuzlanskog muftije za početak nove školske i akademske godineTuzlarijePovodom početka nove školske 2014/15. godine muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uputio je čestitku, u ime Muftijstva tuzlanskog i u svoje ime, učiteljima, nastavnicima i profesorima u ustanovama odgoja i obrazovanja, učenicima i studentima te njihovim roditeljima i starateljima na području Muftijstva tuzlanskog.

OPŠIRNIJE


01.09.2014. u 16:10 Broj citanja: 332
Kantonalni sud Tuzla
Potvrđena optužnica protiv Nedžada Kahrimanovića


TuzlarijeKantonalni sud Tuzla je potvrdio optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv petesettrogodišnjeg Nedžada Kahrimanovića, rođenog u Čeliću a trenutno nastanjenog u Sjedinjenim Američkim Državama, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva,

OPŠIRNIJE


01.09.2014. u 15:36 Broj citanja: 1421
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Prvi je dan septembra, gužva je gdje god se uđe. Obračuni plata, mjesečni izvještaji, nastava počela, od jutros s kim god pričam govore da je ludnica. Bila sam i u jednoj od škola, i to za vrijeme odmora, djeca tutnje niz stepenice, graja, galama, smijeh. Lijepo ih je i vidjeti i čuti, ali čim vidim toliko djece pomislim da ljudi koji rade u školi trebaju imati posebne živce i tolerantnost na buku.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Težak sudar tri vozila na M17: Jedna osoba poginula, 6 povrijeđeno u nesreći kod Zenice

VIDEO: Priprema li se izborna krađa?: CIK posjeduje dva štamparska sita za vodeni žig na listićima

VIDEO: Zbog nepravilnosti u angažiranju nastavnog osoblja: Prosvjetari pred sjedištem Ministarstva obrazovanja TK-a

VIDEO: Akcija SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH: Zbog ratnih zločina u Doboju i Tesliću uhapšeno 13 osoba

VIDEO: Izuzetak škole uništene tokom poplava: U većini škola u FBiH počela nastava

VIDEO: Postoji li veza konkursa i predstojećih izbora?: Poništen konkurs za prijem u policiju BPK-Goražde

VIDEO: Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda: Najavljeno slanje misije za istragu zločina „Islamske države“

VIDEO: Ostanak u okviru Ukrajine s posebnim statusom: Donjecka i Luganjska republika traže priznanje autonomije

VIDEO: U četvrtak prijateljski meč protiv Lihtenštajna: Zmajevi kreću "na let" prema Francuskoj 2016. godine

HOLLANDE I DRAGHI: MORAMO SE OZBILJNO POZABAVITI DEFLACIJOM U EUROPSKOJ UNIJI

NJEMAČKA KURDIMA NA SJEVERU IRAKA ŠALJE VOJNU POMOĆ, IRAČKA VOJSKA INTENZIVIRA OPERACIJE PROTIV DŽIHADISTA

UKRAJINSKI MINISTAR: SUOČENI SMO S RATOM KAKVOG EUROPA NIJE VIDJELA OD DRUGOG SVJETSKOG RATA

U KINI UHIĆEN MARKO MILIĆEV: AUTOMOBILOM PREGAZIO MLADIĆA U BEOGRADU PA POBJEGAO IZ ZEMLJE

PJEŠAKINJA ZAVRŠILA POD TRAMVAJEM, ZADOBILA TEŠKE OZLJEDE

U URUŠAVANJU ZGRADE U PARIZU OSMERO MRTVIH

U SLOVENIJI ZAPOČEO BLEDSKI FORUM

U VARAŽDINU OPTUŽNICA PROTIV PEDOFILA KOJI JE VREBAO DJECU NA INTERNETU

RASMUSSEN: NATO ĆE NA PODRUČJU ISTOČNE EUROPE RASPOREDITI SNAGE KOJE MOGU BRZO REAGIRATI NA SVAKU PRIJETNJU

IZRAEL PRISVOJIO VELIKI KOMAD ZEMLJE UNUTAR OKUPIRANE ZAPADNE OBALE: "TO JE IZRAZITO NEPROMIŠLJENA ODLUKA"