TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 3138
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Ako putujete s prijevoznikom iz EU:
Često putujete avionom? Vjerovatno niste ni znali da imate ova prava
Internetske podvale:
20 budalaština s interneta u koje mnogi još uvijek vjeruju
Reflektor veličine 30 nogometnih igrališta
U Kini pušten u rad najveći radioteleskop na svijetu

27.09.2016. u 08:34
Glavni tužilac Tužilaštva BiH:
Salihović odbacio sve navode iz disciplinske tužbeGlavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović odbacio je kao netačne sve navode iz disciplinske tužbe koju je protiv njega pokrenuo Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

OPŠIRNIJE


27.09.2016. u 00:51 Broj citanja: 1139
Karate klub ˝Winner˝:
Pregršt medalja i novčana nagrada za tuzlanske karatiste


TuzlarijeČlanovi Karate kluba "Winner" iz Tuzle uzeli su učešće na 23. Memorijalnom turniru koji je održan 24. septembra u Slavonskom Brodu "Hrvatska), te su i ovoga puta zabilježili rezultate vrijedne hvale. Karate klub „WINNER“ Tuzla uzeo je učešće sa 31 takmičarem u svim uzrasnim kategorijama.

OPŠIRNIJE


27.09.2016. u 00:15 Broj citanja: 987
Požarnica:
Realizirana akcija čišćenja i uređenja školskog dvorištaTuzlarijeUdruženje mladih "Obnova" Tuzla, roditelji i uposlenici OŠ "Simin Han" u područnoj školi u Požarnici organizovali su akciju čišćenja i uređenja školskog dvorišta. Pokosili su travu i postavili kante za smeće i na taj način doprinjeli čistoći samog školskog dvorišta.

OPŠIRNIJE


27.09.2016. u 00:07 Broj citanja: 10232
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


27.09.2016. u 00:04 Broj citanja: 4304
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


26.09.2016. u 23:28 Broj citanja: 3543
Predizborni skup GO SDA u Pascima:
Imamović: Reformisat ćemo Gradsku upravu, njen rad učiniti efikasnijim i transparentnim


Tuzlarije"Postavili smo dva izborna cilja – pozicionirati se kao pojedinačno najjača politička stranka i sa našim koalicionim partnerima napraviti većinu u Gradskom vijeću. Drugi naš cilj je obezbijediti da naš zajednički kandidat za gradonačelnika dr. Bahrudin Bato Hadžiefendić ostvari pobjedu u Tuzli".

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Formiran predmet \'Referendum\': Miloradu Dodiku upućen poziv za saslušanje

Podnesena disciplinska tužba protiv glavnog tužioca BiH: Traži se suspenzija Gorana Salihovića, on odbacuje navode

Ambasada SAD-a o referendumu u RS-u: Očekujemo da nadležne institucije djeluju u skladu sa zakonima BiH

VIDEO: \'Bh. voz\' saobraća na liniji Sarajevo - Doboj: Talgo kompozicija na bh. prugama

Ne prenosi se na ljude, nije izlječiva, desetkuje stočni fond : Bolest plavog jezika na području USK-a

Rudnik mrkog uglja Zenica planira investiciju od 10 miliona: Pripreme za revitalizaciju proizvodnje na kopu Mošćanica

Čelnici HDZ-a i Mosta zadovoljni razgovorima o novoj Vladi: Plenković i Petrov: Pregovori napreduju u dobrom smjeru

Pobunjenička organizacija ostaje na spisku terorističkih grupa: EU spremna da suspenduje sankcije FARC-u

U okviru Balet festa izvedba ansambla Bitef Dance Company: Priča o vojniku na sceni sarajevskog Narodnog pozorišta

VIDEO: Već je nazivaju najvećom zmijom ikad: Na gradilišu pronašli anakondu dugu 10 metara
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 35 minuta
Amerikanci upozoravaju: "Rusi su se opasno zaigrali nuklearnim oružjem"
Objavljeno prije sat vremena
Njemačka vlada prijeti Facebooku sankcijama ako ne pojača borbu protiv govora mržnje
Objavljeno prije sat vremena
Sjevernokorejci nemaju pojma tko je Trump, za prezime Clinton su čuli, a i nije ih briga za izbore u SAD
Objavljeno prije sat vremena
Broj nasilnih zločina u SAD-u prošle godine opet porastao
Objavljeno prije sat vremena
Merkel: EU mora sklopiti sporazum o migrantima s Egiptom i Tunisom, isti kao i s Turskom
Objavljeno prije 4 sata
ANKETA Tko je po vama pobjednik debate - Donald Trump ili Hillary Clinton?