TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 2556
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Merkel i Papa ostali bez nagrade:
Nobelovu nagradu za mir dobio tuniški nacionalni Kvartet
Indija:
Ovo jezero je toliko prljavo da se ponekad zapjeni, a ponekad zapali
Napokon otkriveno kako će izgledati ˝dislike˝
Šest ikona koje znače: ˝Ljubav˝, ˝Haha˝, ˝Jupi˝, ˝Vau˝, ˝Tužno˝ i Ljuto˝

09.10.2015. u 17:44
Pismo čitateljke
Vatrogasci u još jednoj akciji spasavanja


TuzlarijePozdrav! Ovdje Irena Vareškić, htjela bih s vama podijeliti jednu priču jer se ovakve stvari ne događaju svaki dan. Jučer, u blizini glavne pošte u Tuzli oko 14:30 h prolazeći čula sam mjaukanje, malo se osvrnula i pogledala na drvo gdje se nalazio mali mačić koji je pokisao i tu stoji ko zna koliko, zaustavila se još jedna gospođa, te momak i cura.

OPŠIRNIJE


09.10.2015. u 17:15
Gradska uprava
Održan sastanak sa predstavnicima Istraživačkog centra iz Gyöngyösa


Danas je u prostorijama Gradske uprave Tuzla, održan sastanak kojemu su prisustvovali gradonačelnik Jasmin Imamović, sa saradnicima i delegacija Mađarske, u sastavu Peter Hatei ataše za ekonomske pitanja u Ambasadi Mađarske u Sarajevu i predstavnici Geogold Kárpátia Ltd.

OPŠIRNIJE


09.10.2015. u 15:40
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Nobelova nagrada za mir dodijeljena je Nacionalnom kvartetu za dijalog u Tunisu, zaslužnom za "arapsko proljeće". Ako je u Tunisu i napravljen pozitivan pomak, na žalost, na talasima tog "arapskog proljeća" desilo se puno zla, i još se dešava u drugim državama. Pošto je i Nobelova nagrada za mir odavno pod uticajem političkih lobija, sve mi se čini da i ova ima za cilj da popravi sliku "arapskog proljeća" koje je zbog sirijskih izbjeglica u posljednje vrijeme često izloženo kritici.

OPŠIRNIJE


09.10.2015. u 14:40
Projekt ˝Danas učenik - sutra poduzetnik˝
Motivacija mladima na pokretanje malih obrtaTuzlarije"Danas učenik - sutra poduzetnik", naziv je projekta koji realizuje Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla, u okviru kojeg je danas održano predavanje predstavnika Obrtničke komore Tuzlanskog kantona učenicima završnog razreda osnovne škole Tušanj u Tuzli.

OPŠIRNIJE


09.10.2015. u 14:29
Vlada TK
Zajedničkim projektima do EU fondova


Mogućnosti saradnje, zajedničkog pripremanja i realizacije projekata iz oblasti zaštite od poplava bile su tema današnjeg sastanka delegacije Vlade Tuzlanskog kantona sa predstavnicima mađarske ambasade u BiH i mađarskih kompanija koje se bave ovom djelatnošću.Premijer Kantona Bego Gutić, zahvalio se na iskazanom interesovanju i akcentirao problem izlijevanja rijeke Spreče

OPŠIRNIJE


09.10.2015. u 14:25
Vlada TK
Razgovor o unaprijeđenju javnog prijevoza


Dosadašnje i plan budućih investicija, kao i problemi s kojim se u svom poslovanju susreće Gradsko i prigradsko saobraćajno preduzeće (GIPS) Tuzla bili su razlog posjete i tema sastanka članova Uprave ovog privrednog društva sa premijerom Tuzlanskog kantona Begom Gutićem. Članovi Uprave prezentirali su potencijale za dalji razvoj ovog preduzeća i javnog prijevoza u Tuzli, ali i probleme s kojim se susreću u svom poslovanju.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH: Četiri zakona usvojena po hitnom postupku

Skupština sindikata rudnika odlučila : Rudari RMU Zenica u štrajku

Na području Trebinja slobode lišen Dragan Š arenac: Zbog krijumčarenja droga uhapšen bivši pripadnik MUP-a RS

VIDEO: Suzbijanje kriminala u Kantonalnoj upravi za šumarstvo: USK: U okviru akcije \'Mito 1\' uhapšene dvije osobe

Glasanju nije prisustvovalo najmanje troje hrvatskih zastupnika: Apelacioni sud u Brčkom poništio usvajanje budžeta Distrikta

Objavljena potresna snimka njihovog spašavanja: Teksaška policija pronašla 39 imigranta skrivena u kamionu

Da li će se plijeniti plovila krijumčara?: Vijeće UN-a o evropskim pomorskim operacijama

Priznanje za doprinos revoluciji u Tunisu 2011.: Nacionalni kvartet za dijalog dobio Nobelovu nagradu za mir

Prije 125 godina rođen Ivo Andrić: U Travniku počeli "Andrićevi dani"
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 35 minuta
Stručnjaci o "velikim uspjesima" Putina u Siriji: "To je tipično rusko busanje u prsa"
Objavljeno prije 60 minuta
Pucaju pod priljevom izbjeglica: Švedska vlada pred velikim humanitarnim izazovom
Objavljeno prije sat vremena
Rusi oduševljeni Donaldom Trumpom: Pozvali ga na Krim, po njemu će nazvati i ulicu?
Objavljeno prije sat vremena
Obama mijenja propalu taktiku: Neće više naoružavati i obučavati sirijske pobunjenike
Objavljeno prije sat vremena
Jean Claude Juncker: SAD nam neće diktirati odnose s Moskvom
Objavljeno prije sat vremena
Eskaliraju sukobi, Izraelci pucali po Palestincima: Najmanje četvero mrtvih i 10 ranjenih