TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 1783
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               
Pred više od 20.000 gledalaca
Pobjednički spektakl Mirze Selimovića u Srebreniku
Pedeseti dan rata u pojasu Gaze:
Izraelci prihvatili trajan prekid vatre u Gazi!
Trovanje hranom djece iz J.U. Zenica
Salmonelom otrovano najmanje 39 štićenika

27.08.2014. u 23:56
GKUD „Bosna“ Tuzla vrši upis novih članova


TuzlarijeGradsko kulturno-umjetničko društvo „Bosna“ Tuzla 1. septembra počinje sa upisom novih članova u sekcije: Škola folklora, za djecu od pet do četrnaest godina, ansambl folkora od 15-18 godina te moderni i sportski plesovi za djecu uzrasta pet do osamnaest godina.

OPŠIRNIJE


27.08.2014. u 19:48
Obavještenje Doma mladih
Upis novih članova u Školu orijentalnog plesa


U toku je upis novih članova u Školu orijentalnog plesa. Upisati se mogu svi zainteresovani bez obzira na starosnu dob. Škola obuhvata učenje nekoliko vrsta orijentalnog plesa, a od ove sezone podrazumijeva nešto sasvim novo i drugačije. Treninzi su organizovani u Domu mladih Tuzla,

OPŠIRNIJE


27.08.2014. u 13:51 Broj citanja: 337
Informacija o kvaliteti zraka na dohvat ruke


Građani Tuzle i putnici namjernici od danas u Tuzli imaju mogućnost stalne kontrole kvaliteta zraka. Naime, na lokalitetu Skver, pušten je u rad displej na kome se prikazuju aktualni meteorološki i podaci o kvalitetu zraka mjerenog na ovoj mjernoj lokaciji, kao što su brzina vjetra, vlažnost i temperatura zraka,

OPŠIRNIJE


27.08.2014. u 13:51
Osigurane stipendije za 33 učenika romske nacionalnostiTuzlarijeFederalno ministarstvo obrazovanja i nauke osiguralo je 85 jednokratnih stipendija na nivou Federacije BiH od čega su 33 stipendije dobili učenici Romi s područja Tuzlanskog kantona koji su postigli dobre rezultate na kraju školske godine.

OPŠIRNIJE


27.08.2014. u 13:44
U organizaciji Općine Tuzla
Program 14. Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis


TuzlarijeNagrada "Meša Selimović" dodijeliće se na 14. Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis koji će se održati od 4. do 6. septembra u Tuzli. Žiri u sastavu Julijana Matanović, Milorad Popović, Ahmed Burić, Hadžem Hajdarević i Enes Karić, odlučio se za pet romana koji ulaze u izbor za najbolji roman objavljen u prethodnoj godini

OPŠIRNIJE


27.08.2014. u 13:37 Broj citanja: 406
„Čelični Bosanac“ niže uspjehe:
Mladen Nedić okončao dupli triatlon dug 452 kilometra!Tuzlak Mladen Nedić, „Čelični Bosanac“ jedan od rijetkih sportista koji brane boje Bosne i Hercegovine na takmičenjima u disciplinama na granici ljudske izdržljivosti, proteklog vikenda je napravio novi podvig. Mladen Nedić je utrku okončao vremenom od 28.45.41 sa zaostatkom od osam sati za pobjednikom Winn Smithom Matthewom i postao prvi iz BiH koji je uspio završiti uvu utrku.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Milioni u kešu, nekretnine širom regije: Pogledajte imovinu koju su prijavili političari pred izbore

VIDEO: Rasprava o revizorskim izvještajima: Sumnjivi poslovi sa štampanjem ličnih i vozačkih dozvola

VIDEO: Osumnjičen za ratne zločine: SIPA na području Bužima uhapsila Hasana Ičanovića

VIDEO: O situaciji u vezi sa imenovanjem generalnog direktora: Održana sjednica Savjeta RAK-a BiH

VIDEO: Uloga policije ključna u predizbornoj kampanji: Dodik se sastao sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije

VIDEO: Kamioni nabavljeni sredstvima JP Elektroprivreda BiH: U Rudniku "Kakanj" pušteno u rad pet damper kamiona

VIDEO: Nekadašnji reprezentativac u atletici i neratni invalid: Muhedin Muhić počeo štrajk glađu ispred sjedišta Vlade TK-a

Od sada će protestvovati ispred nove zgrade Vlade TK-a: Posljednji protest radnika ispred pravosudnih institucija TK-a

Po programu i nastavnom planu iz Federacije BiH: Učenici iz Konjević Polja će nastaviti nastavu u Novoj Kasabi

Svjedoci tvrde da su granatu ispalili ukrajinski vojnici: Ukrajina: Od eksplozije granate poginule tri osobe

KIJEV TRAŽI POMOĆ NATO-A U BORBI PROTIV SEPARATISTA, RUSKA VOJSKA UŠLA NA TERITORIJ UKRAJINE

IZBIO POŽAR U ZGRADI HZMO-A U PULI, IZGORJELA ARHIVA

MINISTAR PROMETA BIH POTVRDIO ZAKULISNI DOGOVOR: JADRANSKO-JONSKA AUTOCESTA IĆI ĆE KROZ HERCEGOVINU

EUROPSKA UNIJA POMAŽE ITALIJI U SPAŠAVANJU IMIGRANATA

SUDBINA PILOTA NEPOZNATA: U VIRGINIJI SE SRUŠIO AMERIČKI F-15

PRONAĐEN VITOMIR KAPRALJEVIĆ KOJI JE NESTAO U ZAGREBU: "ŽIV JE I ZDRAV, POTRESEN, ALI JE SVE U REDU"

LIBIJSKI VELEPOSLANIK UPOZORAVA UN: NA RUBU SMO GRAĐANSKOG RATA!

ZBOG LOŠEG VREMENA OBUSTAVLJENA POTRAGA ZA AUTOMOBILOM KOJI JE SLETIO U SAVU

RADNIK WHO-A ZARAŽEN EBOLOM STIGAO NA LIJEČENJE U HAMBURG

ASSAD IMENOVAO NOVU VLADU

TURSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA PREUZEO OD ERDOGANA UPRAVLJANJE STRANKOM I TURSKOM VLADOM

DEL PONTE: I SIRIJA I ISLAMSKA DRŽAVA TREBAJU ODGOVARATI ZA RATNE ZLOČINE