TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 1821
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               
Prešla most kolima dok se dizao:
Pogledajte snimku preleta preko mosta u Tisnom
Hoće li Bagdad pasti?
Militanti IS-a pred vratima iračke prijestolnice
Tragedija na Krimu:
Otvorila se rupa u cesti, poginulo šest osoba, liječnici se bore za život bebe

30.09.2014. u 17:46
JU OŠ „Novi Grad“
Završne aktivnosti projekta „Igrajmo se i rastimo“


TuzlarijeU petak 26.9.2014. su dječica imala kreativne radionice. Radili su s plastelinom i kolaž papirom te tako vježbali svoju finu motoriku. Cilj je bio vježbati koordinaciju prstića i šake. Važno je da prvačići što više rade sа prstićima i šаkаmа i njihov razvoj će ići brže. Tako je danas uspješno završen projekat „IGRAJMO SE I RASTIMO“ koji je povodom Međunarodne sedmice djeteta organizovan u ovoj školi.

OPŠIRNIJE


30.09.2014. u 17:32
UG demobilisanih policajaca 92-95“Manevarac“Tuzla
Pomozimo izgradnju kuće ratnom vojnom invalidu


TuzlarijeČlanovi Udruženja građana demobilisanih policajaca 92-95 “Manevarac“ Tuzla Izet Imširović, Mirsad Latifagić i Mirzad Okanović pokrenuli su akciju za izgradnju kuće sugrađaninu, ratnom vojnom invalidu i demobilisanom borcu, Ademu Husejnoviću.

OPŠIRNIJE


30.09.2014. u 17:15 Broj citanja: 767
Središnji predizborni skup HDZ-a BiHTuzlarijeKoalicija stranaka Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine poziva birače na središnji predizborni skup HNS-a za Tuzlansku županiju koji će se održati u utorak, 30. rujna u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, s početkom u 20 sati.

OPŠIRNIJE


30.09.2014. u 17:12
Održana redovna sjednica Vlade TK
Kadrovska pitanja, imenovanja, prijemi, razrješenja


Vlada TK dala je saglasnost Kantonalnom sudu u Tuzli za prijem 5 namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme i to 3 viša referenta za operativno-tehničke poslove, višeg referenta za unos dokumenata i prijem pošte i višeg referenta naplate, nabavke materijala i isplate po likvidiranoj dokumentaciji.

OPŠIRNIJE


30.09.2014. u 17:00
Portugalac Acacio Alfredo Casimiro novi je šef struke Crveno - crnih


Nakon sporazumnog raskida saradnje sa Denisom Sadikovićem, Uprava FK Sloboda pronašla je novog šefa struke Crveno - crnih.Portugalac Acácio Alfredo Casimiro novi je šef stručnog štaba FK Sloboda i njegov dolazak u Tuzlu očekuje se večeras, a zvanično predstavljanje javnosti planirano je na sutrašnjoj konferenciji

OPŠIRNIJE


30.09.2014. u 16:53
Subvencioniranje troškova smještaja i ishrane studenata


Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 189,00 KM po jednom studentu mjesečno za subvencioniranje troškova smještaja i ishrane studenata sa područja Tuzlanskog kantona smještenih u studentskim centrima u Sarajevu, Mostaru i Zenici, u periodu od 15.9.2014. godine do 15.7.2015. godine.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Dionice koje je Vlada TK željela kupiti mimo berze: Tužilaštvo BiH otvorilo istragu o nezakonitoj kupovini dionica

VIDEO: Imao centralnu ulogu u teroriziranju stanovnika Sarajeva: Nastavljeno iznošenje završnih riječi na suđenju Karadžiću

VIDEO: Potrebno više vremena da se sagledaju programi: NO Razvojne banke FBiH nije imenovao čelne ljude banke

Utajio iznos više od milion i po maraka: Brčko: Potvrđena optužnica protiv Ć.M. zbog utaje poreza

VIDEO: Radnici strahuju da bi mogli ostati bez posla: Sudska policija osigurava ulazak Superior Grupe u "Zrak"

VIDEO: Zaštita od uvoznih lobija: U Tuzli održan sastanak proizvođača mlijeka iz TK

Ove godine 15% više izlagača u odnosu na godinu ranije: Gotovo 400 izlagača iz 21 zemlje svijeta na ovogodišnjem ZEPS-u

I pored udara koje izvodi koalicija u ovoj zoni: Džihadisti na samo 2-3 kilometra udaljenosti od Ain el-Araba

VIDEO: Dijelovi grada potpuno blokirani: Hong Kong: Demonstranti postavili rok za ispunjavanje uslova

Drugo kolo Lige prvaka u grupama E, F, G i H: Na Etihadu okršaj Edina Džeke i Miralema Pjanića

CRNE PROGNOZE: HRVATSKA I DOGODINE OSTAJE U RECESIJI

POTRES JAČINE 4,5 STUPNJEVA POGODIO BIH, OSJETIO SE I U DUBROVNIKU

LAVROV: ŠIRENJE NATO-A NA CRNU GORU, MAKEDONIJU I BIH DOŽIVLJAVA JE PROVOKACIJA

POLICIJA ZBOG OSAM GRAMA MARIHUANE ZAUSTAVILA I PRETRESALA BUS NA AUTOCESTI

OBITELJI BIVŠEG FILIPINSKOG DIKTATORA MARCOSA ODUZETO OSAM POZNATIH SLIKA, MEĐU NJIMA JEDAN PICASSO

TKO SU NAJBOGATIJI LJUDI NA SVIJETU: BILL GATES I DALJE PRVI, MEĐU NOVIMA I OSNIVAČ WHATSAPP-A

UDARI KOALICIJE BLIZU KURDSKOG GRADA AIN AL-ARABA, DŽIHADISTI UBILI TROJE LJUDI

KAMPANJA ZA KATALONSKI REFERENDUM PRIVREMENO OBUSTAVLJENA: MORAMO DJELOVATI UNUTAR ZAKONA

BRAT SRPSKOG PREMIJERA: NOTORNA JE LAŽ DA ME POLICIJA TUKLA JER IM NISAM POKAZAO LEGITIMACIJU

CAMERON: TISUĆU PUTA VIŠE VEZAN ZA UJEDINJENO KRALJEVSTVO NEGO ZA EU