TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 1757
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               
Glavni tužitelj za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu
Nema dokaza da su otetim osobama na Kosovu nasilno vađeni organi
Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova
Predsjedništvo BiH naložilo povlačenje ambasadora u Tripoliju
Drugog dana Bajrama
Izraelska vojska ubila 100 Palestinaca

30.07.2014. u 12:44
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Žao mi je da se ne radi više na poboljšanju uslova rada a posebno stvaranju novih radnih mjesta, i bespotrebno je trošiti energiju na insistiranju kršenja zakona, jer amnestija za nekoga ko je palio javnu imovinu jeste kršenje zakona i pozivanje i drugih prekršioca da se s njima postupa isto.Zašto bih ja platila kaznu za nepropisno parkiranje, ako neko može zapaliti zgradu i proći bez opomene?

OPŠIRNIJE


30.07.2014. u 12:01 Broj citanja: 800
Radnik firme Polihem Tuzla:
˝Od protesta ne očekujem ništa˝


Šest godina hodam ovako, na ovaj način, mirnim putem, zavlače nas, ako dođemo pred Skupštinu TK-a, nema premijera, nema ovog, nema onog. Evo sada idem na Trg slobode, ko me to čeka na trgu? Niko - izjavio je jedan od radnika "propale" firme Polihem tokom današnjih protesta u Tuzli.

OPŠIRNIJE


30.07.2014. u 11:30 Broj citanja: 818
Nezadovoljni radnici se okupili ispred Skupštine TKTuzlarijeNezadovoljni radnici koji su ispred Kantonalnog suda i Tužilaštva Tuzlanskog kantona maloprije došli pred Skupštinu TK-a, obraćaju se putem megafona. Enes Tanović, jedan od 200 prisutnih radnika, kazao je da će oni nastojati da mirnim putem dobiju ono što traže, a to je realizacija obećanog od Vlade.

OPŠIRNIJE


30.07.2014. u 09:52
Tuzlanski šahovski klub ˝Sloboda˝
Održan tradicionalni Bajramski turnir


TuzlarijeDana 29. jula 2014. godine, u prostorijama Tuzlanskog šahovskog kluba "Sloboda" održan je tradicionalni Bajramski turnir na kojem je učestvovalo 31 igrač. Igrao se švajcarski sistem od 7 kola uz tempo igre od 10 minuta. Organizatori turnira su MZ Novi grad 1 i TŠK "Sloboda".

OPŠIRNIJE


30.07.2014. u 08:47
Prošle sedmice u Tuzli
Održane pripreme svih selekcija reprezentacije BiH u ritmičkoj gimnastici


TuzlarijeProšle sedmice Tuzla je bila gimnastički centar Bosne i Hercegovine. U gradu soli održane su pripreme svih selekcija reprezentacije BiH u ritmičkoj gimnastici. Ovo su prve pripreme gimnastičke reprezentacije koje su održane u ovom gradu.

OPŠIRNIJE


30.07.2014. u 01:32 Broj citanja: 542
Motoristi velikog srca
Članovi kluba ˝Motorhead˝ podijelili bajramske pakete


TuzlarijeMoto udruženja su uvijek bila prepoznatljiva po humanosti i akcijama koje su organizovali za one kojima je potrebna pomoć. Tako je Moto klub Motorhead Gornja Tuzla, nakon poplava koje su pogodile BiH dao značajan doprinos nastradalima, gdje je u sklopu svojih redovnih motorijada ovogodišnju organizovao u znaku humanosti.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Obespravljene radnike niko nije primio u Skupštini TK-a: Završen protestni marš u Tuzli

Sjednica Vijeća ministara BiH: VMBiH o imenovanju generalnog direktora RAK-a

VIDEO: Nezadovoljni dodjelom jednokratne novčane pomoći: Stanovnici Krepšića i Vučilovca pred zgradom Vlade BD

VIDEO: Uhapšen osumnjičeni 28-godišnjak: Ubistvo ispred diskoteke u Bugojnu

VIDEO: Hamas spreman na prekid vatre: U Gazi danas poginula 54 Palestinca, 15 u školi UN-a

U razgovorima o nesreći malezijskog aviona: Porošenko zatražio posredovanje Bjelorusije

Poginule najmanje 24 osobe: Stampedo na koncertu u Gvinieji

U 93. godini umro Theodore Van Kirk: Umro posljednji član posade iz napada na Hirošimu

Pod motom "Idemo kao nekad": Krenula 42. internacionalna turistička Una regata

ATLANTIC GRUPA U 6 MJESECI OSTVARILA PRIHODE OD 2,5 MILIJARDI KUNA, NETO DOBIT 131,4 MILIJUNA

NAJVEĆA VOJNA BAZA U BENGAZIJU PALA U RUKE ISLAMISTA, OSOBLJE VELEPOSLANSTVA U LIBIJI NA PUTU ZA RH

BEZ ZATVORA: VRHOVNI SUD OSUDIO POMORCA IZ SPLITA NA RAD ZA OPĆE DOBRO ZA 1300 TABLETA ECSTASYJA?!

PROGNOZE: OVE GODINE PAD BDP-A OD 0,5%, SLJEDEĆE RAST OD 0,7%, AKO VLADA BUDE IMALA SNAGE ZA PROMJENE

CAMERONOV OKRŠAJ S IMIGRANTIMA: NAĆI ĆEMO VAS I POSLATI KUĆI!

ARGENTINA NA RUBU NOVOG BANKROTA

INA U PRVOM POLUGODIŠTU OSTVARILA NETO DOBIT OD 372 MILIJUNA KUNA, PORAST OD 76%

JEDNA OSOBA POGINULA, ČETIRI NESTALE U POPLAVAMA U RUMUNJSKOJ

"GLADNI SMO, GDJE SU NAŠA PRAVA?": OBESPRAVLJENI RADNICI PONOVO PROSVJEDOVALI U TUZLI