TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 3061
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Spasio na desetke života
VIDEO Policajac ranio bombaša prije nego je detonirao eksploziv
Ubijeno najmanje 36, a ranjeno 150 ljudi
VIDEO Samoubilački napadi na aerodromu u Istanbulu
Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo:
Rasim Smajić (BOSS) fizički napao Predraga Kojovića (Naša stranka)

28.06.2016. u 23:35 Broj citanja: 695
Gornja Tuzla:
Predstava ˝Nestašluci Mutiše i Kvariše˝ uljepšala dan maloj raji


Društveni dom u Gornjoj Tuzli danas je bio prepun dječijeg smijeha, pjesme i igre. U okviru manifestacije Ljeto u Tuzli upriličena je i dječija predstava „ Nestašluci Mutikaše i Kvariše“ koja je sudeći po posjeti „male raje“ pobudila veliko interesovanje.

OPŠIRNIJE


28.06.2016. u 21:49 Broj citanja: 498
Predstavljanje istraživanje o izvještavanju o EU integracijama


Od kada je Bosna i Hercegovina predala aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji, europske integracije su se nebrojeno puta spomenule u medijima. Od februara do danas toliko slušamo o tome, a činjenica je da su znanja i novinara i građana o prisutnosti EU i onome što taj put naše zemlje ka EU zajednici znači najblaže rečeno krhka.

OPŠIRNIJE


28.06.2016. u 17:31 Broj citanja: 4457
Odlučeno na redovnoj sjednici Vlade TK
Vlada TK dala saglasnost za prijem deset uposlenika


Vlada je dala saglasnost Ministarstvu finansija za prijem devet državnih službenika i jednog namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme i to stručni savjetnik za planiranje budžeta, stručni saradnik za planiranje budžeta, stručni savjetnik, kontrolor računovodstvene dokumentacije, stručni savjetnik - glavni knjigovoda, stručni saradnik – bilansista

OPŠIRNIJE


28.06.2016. u 17:22 Broj citanja: 419
U TK u 2015. registrovano gotovo 45.000 posjetilaca


Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja o stanju turističko - ugostiteljske djelatnosti na području Tuzlanskog kantona u 2015. godini. U 2015. godini registrovano je 44.186 posjetioca, što je za 14% više u odnosu na 2014. godinu. Dolazak stranih turista je u porastu u odnosu na rast domaćih posjetilaca.

OPŠIRNIJE


28.06.2016. u 17:17 Broj citanja: 357
Vlada TK
Kontinuiran rast obrtništva


Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva razvoja i poduzetništva o stanju obrta na području Tuzlanskog kantona za 2015. godinu sa pravcima razvoja. U izvještajnom periodu na području TK registrovano je ukupno 11.127 obrta, što je za 223 obrta odnosno za oko 2 % više u odnosu na 2014.godinu.

OPŠIRNIJE


28.06.2016. u 16:00 Broj citanja: 316
Međunarodna galerija portreta, u 19 sati
Nakon Srebrenika slijede dukati za tuzlanske junake


TuzlarijeNa kraju "Potrage sa blagom" omladinskim grupama su dodjeljeni vrijednosni čekovi čime su korak bliži implementaciji svojih projekata, a završnica traganja za sredstvima će se desiti u Tuzli kada će se četiri omladinske grupe boriti za svoju zlatnu priliku.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Vlada FBiH konačno preuzela Feroelektro : Sljedeće sedmice bi radnici mogli biti vraćeni na posao

VIDEO: Uvrede i tuča na sjednici Skupštine KS: Rasim Smajić fizički napao Predraga Kojovića

VIDEO: Ustavni sud Federacije BiH: Obustavljena primjena Zakona o državnoj službi

Odluka Gradskog odbora stranke: Hadis Jusić kandidat SDA za gradonačelnika Bihaća

VIDEO/Galijašević: Nećemo više tolerirati prevare: ZDK će tužiti Federaciju BiH zbog načina raspodjele sredstava

Za preostalo mjesto bore se Italija i Holandija: Izabrane četiri nove članice Vijeća sigurnosti

Demonstranti napali policiju, snage reda uzvratile suzavcem: Francuzi ponovno masovno prosvjeduju zbog Zakona o radu

VIDEO: Poplavljen depo sa 6.000 umjetničkih djela : Ugrožena djela Umjetničke galerije BiH, čeka se reakcija vlasti

Australija slavila rezultatom 75:72: Mladi bh. košarkaši bez plasmana u četvrtfinale SP-a
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 20 minuta
Brojni svjetski državnici osudili napad u Turskoj i izrazili sućut: "Terorizam neće prevladati"
Objavljeno prije sat vremena
Svjedoci napada u Istanbulu: "Krvi je bilo posvuda, jedva smo se izvukli"
Objavljeno prije sat vremena
Fotografija koja je obišla svijet: Muškarac u rukama nosi djevojčicu ranjenu u sinoćnjem napadu
Objavljeno prije sat vremena
Clinton vodi ispred Trumpa za 11 posto, prednost joj se u nekoliko dana značajno smanjila
Objavljeno prije sat vremena
Juncker: Nemamo nekoliko mjeseci za razmišljanje, razvod od Velike Britanije mora početi čim prije
Objavljeno prije sat vremena
Orešković o pregovorima sa Srbijom: Ništa se nije promijenilo, tražimo isto što i drugi