TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 2073
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Na ovogodišnjoj Euroviziji
Finsku će predstavljati sredovječni punkeri s poteškoćama u razvoju
˝Strahovao da će ga ubiti˝:
Moskovska televizija objavila video ubojstva Nemcova
Sve na jednom mjestu:
Najnovije vijesti iz svijeta

02.03.2015. u 12:27
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Na slici su, ako dobro vidim galebovi, slikala ih je čitateljka Matea na Sjenjaku. Galebovi se mogu vidjeti oko Jale, koliko god nekima neobično bilo, u Jali bude riba a ima i žaba, pa se imaju čime hraniti. Te lijepe ptice su ranije bile pravi melem za oči na zaleđenom Panonskom jezeru. Nekad su jezero ostavljali i preko zime pa bi se u vrijeme najjačih hladnoća zaledilo, dolazili su galebovi, djeca bacala kamenje, a mnogi su se šetali okolo.

OPŠIRNIJE


02.03.2015. u 12:01
Stare slike pričaju
Lijepa vremena Bristola


TuzlarijeOva lijepa fotografija nastala je vjerovatno šezdesetih godina prošlog vijeka u Bristolu. Hotela Bristol odavno nema, a prošla su vremena i fino odjevenih pjevača i muzičara. Fotografiju je postavio Goran Kovačević u FB grupi "Tuzla povratak u prošlost", a prema pisanju ostalih članova ove popularne grupe, na fotografiji su Senka Veletanlić, Vinko Krajtmajer, Gradimir Krajtmajer i Dragutin Krešić.

OPŠIRNIJE


02.03.2015. u 11:52
GIKIL povećao proizvodnju i izvoz koksa, očekuju nova zapošljavanjaGlobal Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) stabilizirala je svoju proizvodnju nakon uporne borbe s globalnom ekonomskom krizom, a zajednička borba Uprave i uposlenika GIKIL-a je dovela do povećanja proizvodnje i izvoza koksa, potvrđeno je Feni iz te kompanije.

OPŠIRNIJE


02.03.2015. u 09:11
Općinsko takmičenje iz njemačkog jezika
Učenica Sabrina Grbešić iz OŠ “Slavinovići” osvojila prvo mjesto


I ove godine je izuzetno uspješno održano Općinsko takmičenje iz njemačkog jezika, čiji domaćin je, po drugi put, bila OŠ “Mramor”. Među učenicima VIII i IX razreda, i ovaj put, bilo je mnogo talentiranih učenika, te se 24 učenik uspio plasirati na Kantonalno takmičenje koje je planirano 21. marta 2015. godine

OPŠIRNIJE


02.03.2015. u 08:56
Stanje na putevima:
U naselju Drežnik otežano saobraćanje zbog klizišta


M – 18 Tuzla – Bijeljina u mjestu Požarnica zbog klizišta, saobraća se usporeno-jednom trakom, u mjestu Seljublje, zabrana prolaska za teretna vozila preko 3,5 tone. M – 4 Tuzla – Šićki Brod u naselju Drežnik, radi izvođenja sanacionih radova otežano saobraćanje

OPŠIRNIJE


02.03.2015. u 08:00
U susret XIII TKT Festu


TuzlarijeTeatar Kabare Tuzla će i ove godine po trinaeti put biti organizator i domaćin TKT Festa 2015, Dani akademskog teatra. Od 27. marta do 4. aprila 2015. godine, kroz TKT će prodefilovati najznačajnija imena teatarske umjetnosti BiH i jugoistočne Evrope. Pored najnovijih teatarskih ostvarenja, publici će ponuditi i bogat prateći program kroz izložbe, promocije monografija i obilježavanje značajnih godišnjica velikana dramskog izraza iz BiH.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Nakon još jednog neuspjeha formiranja vlasti u FBiH: Hitne sjednice Kolegija i Predsjedništva SDA

VIDEO: Nužna hitna sanacija: Klizište u Jezerinama izazvalo akumulacije umjetnih jezera

VIDEO: Skoro dvadeset godina od završetka rata: Prijedor još uvijek nema memorijalni centar

VIDEO: Nakon godinu dana od poplava : Most na rijeci Križevici još nije popravljen

VIDEO: Pomoć za pokretanje poljoprivredne proizvodnje: Članice Udruženja žena "21. vijek" dobile 12 motokultivatora

Nema jasnih i nedvojbenih dokaza: Joca Amsterdam pravomoćno oslobođen za ubojstvo Ive Pukanića

Kamera zabilježila tuču policajaca i neimenovanog muškarca: Američki policajci ubili beskućnika

VIDEO: Grad je trenutno pod kontrolom Islamske države: Irak počeo vojnu operaciju za rodni grad Sadama Huseina

U Bruxellesu trosatni sastanak EU, Ukrajine i Rusije: Kerry i Lavrov u Ženevi o krizi u Ukrajini

Izraz protesta zbog vojnih vježbi SAD i Južne Koreje: Pjongjang ispalio dva kratkodometna projektila

NESREĆA KOD OMIŠA: SLETIO U PROVALIJU DUBOKU 60 METARA I PROŠAO BEZ TEŽIH OZLJEDA

NADZORNE KAMERA NA MJESTU NEMCOVA UBOJSTVA ISKLJUČENE ZBOG POPRAVKA I ODRŽAVANJA

SPAS ZA EUROPU: EUROPSKA SREDIŠNJA BANKA USKORO NA TRŽIŠTE PUŠTA PRVIH 60 MILIJARDI EURA

POLICIJA KOD 11 DILERA PRONAŠLA AMFETAMINE, MARIHUANU, PUŠKU I STRELJIVO

NETANYAHU U AMERIČKOM KONGRESU U "SUDBONOSNOJ" MISIJI PROTIV IRANA

JORDANSKI KRALJ ABDULAH II: BORBA PROTIV DAESHA JE "TREĆI SVJETSKI RAT"

U PROMETNOJ NESREĆI POGINULA JEDNA OSOBA, OZLIJEĐENA ČETIRI POLICAJCA

SUŠILO ZA KOSU UPALO U KADU I UBILO TROGODIŠNJAKA U ZAPADNOM DIJELU ZAGREBA

UBER STIGAO U RUMUNJSKU: JE LI NA REDU I HRVATSKA?

VELIKA OFENZIVA: IRAČKA VOJSKA KRENULA U BITKU ZA RODNI GRAD SADAMA HUSEINA

OSAM ILEGALACA UHIĆENO NA DUBROVAČKOM PODRUČJU

DNEVNIK KINESKE KOMUNISTIČKE PARTIJE OSUDIO "ZASTARJELU METODU" POLITIČKOG UBOJSTVA