TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 3084
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Uznemirujući video: Desilo se u bolnici u Tirani
Polio pacijenta benzinom i zapalio - troje mrtvih
Potpredsjednik RS-a upozorava
Salkić: Dodik naoružava Srbe!
Naoružani napadači uzeli taoce u crkvi na sjeveru Francuske
Napadači ubili svećenika, policija ubila napadače

27.07.2016. u 10:25
Najava za ˝Otvoreni dan BIT Centra˝


Udruženje za razvoj NERDA kao implementator projekta kojeg finansira Evropska unija i partneri: Grad Tuzla, Općina Srebrenik i Općina Kalesija, te BIT Centar, najavljuju održavanje Otvorenog dana BIT Centra koji će se će se održati u Tuzli, četvrtak, 28. jula, 2016. godine od 12:00 do 14:00 sati (BIT Centar 1, Trg Slobode 16, Tuzla)

OPŠIRNIJE


27.07.2016. u 10:10 Broj citanja: 706
Danas na Trgu Slobode - Lajk za pametnu energiju
Profesor Atom i mladi za bolju budućnost BiH


TuzlarijeU cilju promocije značaja energetske efikasnosti djeci i mladima pozivamo vas da nam se pridružite na edukativno-zabavnom događaju pod sloganom "Lajk za pametnu energiju" koji UNDP u saradnji sa partnerima organizira u srijedu 27.7.2016. godine na Trgu Slobode, u periodu od 18:00 do 21:00 sat.

OPŠIRNIJE


27.07.2016. u 08:57 Broj citanja: 473
BPS - Sefer Halilović, saopštenje
˝Mladi ljekari moraju biti obaveza i ponos ovog društva, a ne povod političkim previranjima˝


TuzlarijeProteklih dana javnost Tuzlanskog kantona bila je svjedokom mnogobrojnih medijskih nastupa i saopćenja pojedinih predstavnika javnih institucija, kako se želi pomoći mladim ljekarima da zasnuju prvi radni odnos i time steknu prva iskustva u struci.

OPŠIRNIJE


26.07.2016. u 20:59 Broj citanja: 2167
Tuzlaci zasad bez straha od klizišta


TuzlarijeS obzirom na to da je Gradska uprava Tuzle povukla sve moguće raspoložive ljudske, tehničke i novčane resurse, sanirana je većina klizišta iz 2014. godine. I dok građani drugih kantona strahuju od mogućih posljedica tokom jačeg nevremena, Tuzlaci, zasad, nemaju takve brige.

OPŠIRNIJE


26.07.2016. u 18:17 Broj citanja: 8146
Realizovana opšta kontrola učesnika u saobraćaju na području Tuzlanskog kantona


Policijski službenici Uprave policije MUP-a TK-a su postupajući prema Okvirnom planu Uprave policije na povećanju stepena sigurnosti svih građana, u petak (22.07.2016.godine) u zonama odgovornosti petnaest policijskih stanica MUP-a TK-a proveli sveobuhvatnu opštu kontrolu svih učesnika u saobraćaju.

OPŠIRNIJE


26.07.2016. u 16:09 Broj citanja: 5627
Turska i dalje top destinacija za ljetovanje:
Gosti se smjenjuju, utisci zbrajajuTuzlarijeTuristička sezona je u svom zenitu, a da je tursko primorje i dalje atraktivna destinacija za odmor naših sugrađana, ali i građana drugih gradova zemlje i regije najbolje pokazuje današnji primjer kada je 180 putnika sa tuzlanskog aerodroma charter letom otišlo put Antalije.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Klub Bošnjaka uložio veto : Vijeće naroda o vitalnom nacionalnom interesu zbog referenduma

1.400.000 KM osigurale su Vlada Federacije BiH i EU: U Mostaru potpisivanje ugovora o poticajima za poduzetničke zone

Podsticanje investicija u nove elektrane u državi: Potpisivanje memoranduma o razumijevanju između USAID-a i EPBiH

Produžiti dosadašnji način naplate RTV takse: Odbor JRTSBiH: Emiteri u bezizlaznoj situaciji

U Philadelphiji se održava konvencija Demokratske partije: Hillary Clinton i zvanično prva žena kandidat za predsjednicu SAD

Ban Ki moon pozvao sukobljene strane da "polože oružje": U Rio de Janeiru proglašeno "olimpijsko primirje"

Grupa analitičara rizika ocijenila prošlosedmične napade: Mentalni poremećaj kod svih napadača u Njemačkoj

Skoro 3.000 vatrogasaca bori se s vatrom: Š ire se požari u Kaliforniji

Pobjeda ne bi trebala doći u pitanje: Košarkašice BiH danas protiv Rumunije za prvo mjesto u grupi

Rezultati prvih utakmica trećeg pretkola Lige prvaka: Remi Sparte i Steaue, pobjede Salzburga, Bate i Dinama
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 25 minuta
Predstavnici vjerskih zajednica u Francuskoj traže jaču zaštitu crkvi i džamija
Objavljeno prije sat vremena
Ugroženo 18 američkih vojnih baza: "Ovo je prijetnja sigurnosti stotina tisuća Amerikanaca"
Objavljeno prije sat vremena
Uznemirujući video: Ušetao u bolnicu u Tirani, polio pacijenta benzinom i zapalio - troje mrtvih
Objavljeno prije 2 sata
Orban nahvalio Trumpa pa poručio: "Migranti su otrov koji mi nećemo progutati"
Objavljeno prije 3 sata
Obamin polubrat: Glasat ću za Trumpa, on je iskren čovjek
Objavljeno prije 4 sata
Bill Clinton: Hillary uvijek želi promjene, nikad nije zadovoljna stanjem u bilo čemu