TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 1982
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Čelnici EU zaprijetili novim sankcijama Rusiji
Obama želi povećati pritisak na Moskvu
Nađi drugi ˝posao˝:
Ovo je najgora pljačkašica na svijetu
Svijet živi bolje nego ikad:
Ekstremno siromaštvo ubrzano nestaje

26.01.2015. u 10:21
Kantonalni operativni štab civilne zaštite Tuzlanskog kantona
U Tuzli reaktivirana tri stara klizišta

Ugroženo nekoliko stambenih objekataTuzlarijeU protekla 24 sata došlo je do reaktiviranja tri stara klizišta u ul. Bukinjska br.128 (naselje Bukinje), naselju Mihatovići, ul. Badre br. 24 do br. 30. U Bukinjskoj ulici se nalazi i cisterna sa oko jednom tonom plina što predstavlja dodatnu opasnost po građane ovog naselja.

OPŠIRNIJE


26.01.2015. u 10:11
Udruženje za protiveksplozivnu zaštitu, sigurnost radne i životne sredine Atex
Najava 5. Godišnje skupštine i Okruglog stola


Udruženje za protiveksplo zivnu zaštitu, sigurnost radne i životne sredine Atex, obavještava da je za 27.1.2015. na RGGF Univerziteta Tuzla sa početkom u 9 sati zakazana 5. Godišnja skupština Udruženja Atex.
Nakon sjednice Skupštine sa početkom u 10:30 održaće se Okrugli stol na temu: Kategorizacija rudničkih prostora prema stepenu opasnosti od eksplozivne ugljene prašine

OPŠIRNIJE


26.01.2015. u 09:36 Broj citanja: 406
Kad se ima više sreće nego pameti


TuzlarijeSinoć (25.01) u 22:30 u Ulici Bulevara Drugog korpusa ABiH (južna saobraćajnica) dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj srećom niko nije stradao. Mladić, rođen 1995. godine u Tuzli, bez vozačke dozvole i pod dejstvom alkohola izgubio je kontrolu nad autom Reno Klio, udario u stub ulične rasvjete koji je od siline udarca pao, prešao na drugu kolovoznu traku i u punoj brzini udario u automobil Golf 5.

OPŠIRNIJE


26.01.2015. u 09:30
Saopštenje Gradskog vijeća Tuzla
Reagiranje Saveza općina i gradova FBiH na inicijativu Gradskog vijeća


TuzlarijeU povodu upornog insistiranja Gradskog vijeća Grada Tuzle na realizaciji aktivnosti za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, konačno su stručne službe Federalnog parlamenta reagirale i tražile pojašnjenje.

OPŠIRNIJE


26.01.2015. u 09:20
Savez općina i gradova Federacije BiH
Općine i gradovi terete FBiH za više od 18 miliona KM


TuzlarijeSavez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je u skladu sa odlukom Predsjedništva Skupštine Saveza pokrenuo aktivnosti koje imaju za cilj izuzimanje jedinica lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine od otplate duga prema Međunarodnom monetarnom fondu.

OPŠIRNIJE


26.01.2015. u 00:20 Broj citanja: 2439
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Ugroženo nekoliko stambenih objekata: U Tuzli reaktivirana tri stara klizišta

Trebalo bi riješiti blokade u Domu naroda Parlamenta FBiH: Sastanak zamjenika predsjednika SDA i predsjednika SDP-a i DF-a

Odluka Suda BiH za uhapšene u akciji Druker: Jednomjesečni pritvor Muji Smajloviću i Robertu Iličiću

Bit će poznato kada će početi suđenje: Sud BiH: Danas izjašnjenje o krivnji Bilala Bosnića

U Pragu forum "Pusti moj narod da živi": Obilježavanje 70. godišnjice pobjede nad nacizmom

Pobunjenici pojačavaju napade na grad Monduno: U sukobima vojske i pobunjenika u Nigeriji 200 mrtvih

Trajat će do 30. januara: Strazbur: Zimsko zasjedanje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope

Zbog tragičnih događaja u ukrajinskom gradu Marijupolju: U Briselu hitan sastanak komisije NATO - Ukrajina

Samaras priznao poraz, Siriza blizu osvajanja samostalne vlasti: Cipras najavio otkazivanje sporazuma o štednji

Uoči današnjeg meča protiv Bjelorusije: Vranješ: Ispraviti greške iz prethodnih mečeva

POBJEDA SYRIZE - ODLIČNE VIJESTI ZA HRVATSKI TURIZAM

NEW YORKU STIŽE NAJVEĆA SNJEŽNA OLUJA U POVIJESTI: "SPREMITE SE NA NAJGORE!"

PLANUO AUTOBUS KOD ŠIBENIKA, VATRA ZAHVATILA I OKOLNU ŠUMU

POGINULO SEDAM UKRAJINSKIH VOJNIKA, ZAPAD VRŠI PRITISAK NA MOSKVU

POČEO UPIS DIONICA U JAVNOJ PONUDI TANKERSKE NEXT GENERATION

INDIJA SLAVI DAN REPUBLIKE S OBAMOM KAO POČASNIM GOSTOM

SYRIZA OSVOJILA 149 MJESTA; NOVI PREMIJER SINA JE NAZVAO PO CHE GUEVARI, KRAVATE NE NOSI NI PRED PAPOM

PRED TSIPRASOM TEŠKI PREGOVORI: NA NAPLATU OVOG LJETA STIŽE 10 MILIJARDI EURA DUGA

TRIDESET FILIPINSKIH POLICAJACA UBIJENO U SUKOBU S MUSLIMANSKIM POBUNJENICIMA

PLAĆE U JAVNOM SEKTORU 25% VEĆE OD ONIH U PRIVATNOM

NA 70. OBLJETNICU OSLOBOĐENJA AUSCHWITZA DOLAZI I BRANKO LUSTIG

HOLLANDE ČESTITAO TSIPRASU: ZAJEDNO ĆEMO RADITI NA STABILNOSTI EUROZONE