TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 1882
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               
Ferguson gori:
Nema optužnice protiv policajca koji je upucao crnog 18-godišnjaka
Policija u svijetu pod pritiskom:
Šta kada sve nenasilne metode ne upale?
Moskva traži objašnjenje čarobnog porasta izvoza iz BiH:
Ako su proizvodi iz EU, moguće sankcije

25.11.2014. u 21:01
27.11. BKC Tuzla:
Međureligijski koncert duhovne muzikeTuzlarijeU organizaciji Odbora za međureligijsku saradnju BiH, 27.11.2014. godine, sa početkom u 18 časova u Bosanskom kulturnom centru biće održan međureligijski koncert duhovne muzike. Ulaz na koncert je besplatan.

OPŠIRNIJE


25.11.2014. u 19:06 Broj citanja: 376
Krug po gradu
Video: Od Rudarske do Doma penzionera


Za one koji su daleko od Tuzle, evo video snimka grada od Rudarske, preko Irca, raskrsnice kod BKC-a do južne pa dalje prema Domu penzionera.Na snimku, iz perspektive vozača vidi se dosta pust grad. Nije neko vrijeme za hodanje, pa su mnogi neradni dan iskoristili za odmaranje i boravak u zatvorenom.

OPŠIRNIJE


25.11.2014. u 18:53
Video: Završen dio puta u Mandićima


TuzlarijeAko ni zbog čega drugoga, onda zbog činjenice da je rekonstukcija dijela puta u Mandićima završena, mještani tog dijela Tuzle imaju razloga za radost. Rekonstrukcija je započela 2013. godine, radove su pratili česti zastoji i obustave, i evo pred kraj 2014. godine završeno je nešto više od polovine puta, gledano od raskrsnice kod Rasovca prema Tušnju.

OPŠIRNIJE


25.11.2014. u 18:37
JUOŠ ˝Centar˝
˝Bosno i Hercegovino, u srcu te nosim˝Povodom Dana državnosti, učenici, roditelji i nastavnici JUOŠ "Centar" su kroz pjesmu, ples, folklor i recitaciju prigodno obilježili, ovaj poseban dan. Svojoj domovini poslali su iskrenu čestitku satkanu od najljepših stihova. Pokazali su još jednom da je istinski vole i da će je uvijek ponosno nositi u srcima.

OPŠIRNIJE


25.11.2014. u 18:19
˝Susreti pod Starom maslinom“ u Baru
Jagoda Iličić i Mirsad Bećirbašić predstavljaju pjesništvo BiH


TuzlarijeMeđunarodni festival dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu "Susreti pod Starom maslinom“ održava se od 25. do 27. novembra u Baru (Crna Gora), a iz BiH na toj manifestaciji ove godine sudjeluju Mirsad Bećirbašić iz Sarajeva i Jagoda Iličić iz Tuzle.

OPŠIRNIJE


25.11.2014. u 16:24
Ako niste dobrovoljni davalac, razmislite, možda je vrijeme da to postanete
Plan dobrovoljnog darivanja krvi od 26. do 28. novembraAko niste do sada dobrovoljno darivali krv, razmislite, možda je vrijeme da to uradite. Ne čekajte da Vama ili Vašem bližnjem zatreba krv! Darivanjem pomažete u ostvarenju cilja da krv čeka bolesnika, a ne obrnuto!

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: ZAVNOBiH kroz Arhiv Javnog RTV servisa: Mijenjale se zastave, himne, uređenje - granice ostale iste

VIDEO: 25. novembar u Mrkonjić-Gradu: Jednim Dan državnosti, drugim datum iz rata, a Muzej propada

VIDEO: Najznačajniji datum u historiji BiH: Vijenci na spomen-obilježjima

VIDEO: Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH: Svečana akademija u Narodnom pozorištu u Sarajevu

VIDEO: Odluka Vlade: U ZHK-u neradni dan zbog Svete Kate

VIDEO: Cvijeće na Papirnoj: Zenica u znaku svečane akademije i Patriotskog dana

VIDEO: Grad koji njeguje tekovine NOR-a: Tradicija obilježavanja Dana državnosti u Tuzli

VIDEO: Inicijativu potpisalo više od hiljadu osoba: Inicijativa za izgradnju spomenika djeci ubijenoj u Prijedoru

Pronađeni tragovi tropanskog alkaloida: Povučena Alnaturina dječja kaša s četiri vrste žitarica

Miralem Pjanić u igru ušao u 87. minuti: CSKA i Roma odigrali bez pobjednika, Porto slavio

ISPOVIJEST POLICAJCA IZ FERGUSONA: UBIO BI ME ŠAKAMA, NE ZNAM KOLIKO SAM PUTA PUCAO NA NJEGA

LIBIJSKI PREMIJER PREUZEO ODGOVORNOST ZA BOMBARDIRANJE AERODROMA U TRIPOLIJU

OVO SU UVJETI POD KOJIMA JE HAAG PUSTIO ŠEŠELJA

PEDOFIL EDDIE KOJI TRAŽI POMOĆ PODIJELIO BRITANSKU JAVNOST: "PRIVLAČE ME DJEVOJČICE, ALI NISAM ČUDOVIŠTE"

U SAVSKOJ SE SUDARILI TRAMVAJ I TRI AUTA

PAHOR: NJEMAČKA KORPORATIVNA KULTURA SLUŽI NAM KAO UZOR

PETRU ĆIRIĆU 15 GODINA ZATVORA ZA SUDJELOVANJE U MASAKRU 193 RATNIH ZAROBLJENIKA NA "OVČARI"

RUSKA PRILAGODBA SANKCIJAMA: PUTIN NAJAVIO ZONU SLOBODNE TRGOVINE S VIJETNAMOM

SEČUAN POD OPSADOM POTRESA: DRUGI POTRES U PET DANA POGODIO JUGOZAPADNU KINU