TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. Broj citanja: 1697
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               
Kako bi spasila 2-godišnju kćer
Hrabra majka pitbullu odgrizla uho i zabila mu ruku u usta
Ubistvo u Zvorniku podgrijalo napetosti:
Bošnjačkog povratnika sjekirom ubio susjed Srbin
Ubistvo u Beogradu:
16-godišnjak upucan u dvorištu škole

23.04.2014. u 14:02 Broj citanja: 389
Danas, u svim školama na području općine Tuzla
Mala matura za učenike završnih IX razreda


TuzlarijeDanas sa početkom u 10:00 sati u svim školama na području općine Tuzla obavlja se mala matura za učenike završnih IX razreda. Centralna škola u kojoj je održan sastanak sa direktorima i testatotima je škola "Kreka". Testiranje učenika obavlja se iz BHS jezika i matematike.

OPŠIRNIJE


23.04.2014. u 13:48
Potpisan Ugovor o nabavci šest buldožera za potrebe Rudnika Kreka˝


TuzlarijeU Direkciji Rudnika Kreka u Tuzli danas su, uz prisustvo generalnog direktora JP Elektroprivrede BiH Elvedina Grabovice i izvršnog direktora za proizvodnju Senada Sarajlića, direktor RU Kreka Enver Omazić i direktor kompanije NGH d.o.o. Tuzla Kemal Garić potpisali 3,4 miliona KM vrijedan Ugovor o nabavci šest buldožera marke PR-754 litronic.

OPŠIRNIJE


23.04.2014. u 13:37
Fondacija tuzlanske zajednice
Promocija Programa malih grantova


Sutra, 24. aprila, s početkom u 11.00 u prostorijama Fondacije tuzlanske zajednice – FTZ (Tuzla, Pozorišna broj 13) održat će se promocija osam udruženja i neformalnih grupa građana iz Tuzle koji su finansijski podržani kroz Program malih grantova koji implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

OPŠIRNIJE


23.04.2014. u 13:05 Broj citanja: 721
„Noć šampiona VII“ u Tuzli 23. maja
Salko Zildžić karijeru završava u Mejdanu, gdje je i počeo!


TuzlarijeManifestacija „Noć šampiona VII“ u okviru koje će centralni događaj biti revanš meč u low kicku (85,1 kg) WAKO PRO asocijacije između Salke Zildžića (BiH) i Abderrahima Chafaya (Francuska), održat će se 23. maja 2014. godine u SKPC Mejdan, najavljeno je na današnjoj press konferenciji u Tuzli.

OPŠIRNIJE


23.04.2014. u 12:01
Porast maloprodajnih cijena smanjio potrošnju cigareta u BiH


orast maloprodajnih cijena doveo je do smanjenja potrošnje cigareta u Bosni i Hercegovini, da bi u prošloj godini došlo do dramatičnog pada potrošnje od čak 20,6 posto. U odnosu na 2008., oporezovana potrošnja cigareta je pala za nevjerovatnih 41 posto

OPŠIRNIJE


23.04.2014. u 10:17 Broj citanja: 2753
Tuzlanski aerodrom
Wizzair otvorio nove linije za Dortmund i Eindhoven


TuzlarijeNekoliko minuta nakon što smo objavili tekst o statistici avio saobraćaja pogledali smo stranicu Wizzaira i ustanovili da su se u voznom redu pojavile dvije nove destinacije, za Eindhoven i Dortmund. Istina, karte se još ne mogu kupiti, još nisu utvrđeni dani i vrijeme letova ali nema sumnje, Aerodrom Tuzla je dobio dvije nove, vrlo značajne linije.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH: Nezaposleni građani na protestima ispred Parlamenta FBiH

Zenica: Silovao 11-godišnju djevojčicu u liftu zgrade : Maloljetniku deset godina zatvora za silovanje djevojčice

VIDEO: Traže efikasniji rad novoizabrane kantonalne Vlade: Radnici propalih firmi protestuju u Tuzli

Cigarete su krijumčarene s područja Crne Gore i Srbije u BiH: Podignuta optužnica protiv 26 osoba zbog krijumčarenja cigareta

Policija uhapsila jednu osobu: Troje mrtve djece pronađeno u kući u Londonu

Američki predsjednik prvi put direktno o spornim ostrvima: Obama: Ostrva Senkaku pod upravom Japana

VIDEO: Ukoliko se ne smire tenzije na istoku Ukrajine: Kerry upozorio Lavrova na moguće dodatne sankcije

Globalni indeks mira napravljen na osnovu više parametara: Island najmiroljubiviji, BiH na 71. mjestu

Žalbeni postupak se vjerovatno neće okončati do ljeta: Privremeno podignuta zabrana transfera Barceloni

VIDEO: Raptorsi izjednačili na 1:1 u pobjedama: 14 poena Teletovića u porazu Netsa

CYBERKRIMINALCI SVE OPASNIJI: U 2013. BROJ KRAĐA PODATAKA POVEĆAN 62 POSTO

POLICIJA U TORBI NA STRAŽNJEM SJEDIŠTU AUTA PRONAŠLA ORUŽJE I EKSPLOZIV

NOVI NAPAD U EGIPTU: U KAIRU UBIJEN GENERAL, POLICAJAC RANJEN

PRORUSKI SEPARATISTI POGODILI UKRAJINSKI VOJNI AVION IZNAD SLAVJANSKA, ZAVRŠENO USKRSNO PRIMIRJE

UKRAO NEKOLIKO STOTINA TISUĆA KUNA IZ SEFA OSJEČKOG ZAVODA ZA STANOVANJE

NA AUSTRALSKOJ OBALI PRONAĐEN NEIDENTIFICIRANI OBJEKT KOJI MOŽDA PRIPADA NESTALOM AVIONU

ZEMLJE VIŠEGRADSKE SKUPINE PROFITIRALE OD ULASKA U EU: SLOVAČKA I POLJSKA U 10 GODINA UDVOSTRUČILE BDP

TJEDAN DANA NAKON BRODOLOMA KOREJSKOG TRAJEKTA IZVUČENO 150 TIJELA, UHIĆENA JOŠ ČETIRI ČLANA POSADE

VIJEĆE EUROPE SLOVENIJI: HRVATSKOM JEZIKU DATI STATUS TRADICIONALNIH MANJINSKIH JEZIKA

ODLOMILA SE SANTA LEDA ŠEST PUTA VEĆA OD MANHATTANA, STRUČNJACI JE PRATE SATELITOM

HOĆE LI NAS "POKOPATI" NAŠI DUGOVI?