TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. Broj citanja: 1694
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               
Zanimljiv marketinški projekt
Prijavili se za ˝najteži posao na svijetu˝ i na kraju se rasplakali
Ukrajina na rubu izbijanja rata
Putin zatražio od SAD-a da iskoriste svoj utjecaj i spriječe krvoproliće
Objavljeni dobitnici:
Washington Post i Guardian osvojili Pulitzera za otkrivanje špijunskog skandala u SAD-u

16.04.2014. u 07:08
Novi Sad
Tuzlanski osnovci na Međunarodnom festivalu lutkarstva


Amela Tučić, Aldin Salihović, Mujo Hasić, Azur i Azra Isanović, svi učenici Osnovne škola „Solina“ sinoć su se vratili sa 20. FLUOŠ-a iz Novog Sada, zadovoljni svojim nastupom i predstavljanjem, ne samo svoje škole već i domovine. Tuzlaci su, predvođeni svojim nastavnicama bosanskoga jezika Majdom Oreč i Vesnom Sabljak, izveli predstavu po scenariju Amele Isanović

OPŠIRNIJE


16.04.2014. u 07:07
Vlada TK
Prihvaćena Informacija o radu školskih odboraVlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Informaciju o radu školskih odbora osnovnih i srednjih škola u 2013. godini. Tokom protekle godine kontinuirano su vođene aktivnosti vezano za imenovanje školskih odbora jer su pojedini članovi školskih odbora osnovnih i srednjih škola iz različitih razloga podnosili ostavke.

OPŠIRNIJE


16.04.2014. u 06:04
Najava
Međunarodni sajam medicine Remedium

Od 23. do 25. aprila


U Tuzli će se od 23. do 25. aprila održati Međunarodni sajam medicine Remedium, pod pokroviteljstvom Ljekarske/ Liječničke komore Tuzlanskog kantona, Univerzitetskog kliničkog Centra Tuzla i općine Tuzla, u organizaciji Freestyle d.o.o.Cilj ove organizacije je prije svega razmjena iskustava

OPŠIRNIJE


15.04.2014. u 23:37
20. Međunarodni festival lutkarstva osnovnih škola
Održana promocija priručnika ˝Lutka u nastavi˝ A. Isanović


U Novom Sadu je završen 20. međunarodni festival lutkarstva osnovnih škola (FLUOŠ) na kojem su, osim 6 predstava iz Srbije-pobjednica regionalnih smotri, učestovale i predstave iz Crne Gore i BiH. Moto ovogodišnjeg Festivala je „Uzmi lutku“

OPŠIRNIJE


15.04.2014. u 22:06 Broj citanja: 5684
Novo u Tuzli
˝Mozaik˝ – brza hrana na drugačiji način


TuzlarijeZadovoljiti velike i male, poduhvat je u koji se upuštaju najhrabriji, a uspijevaju samo najkreativniji. Tako je tuzlanska firma „Tekstil“ d.o.o. u centru pješačke zone u Tuzli otvorila objekat brze prehrane „Mozaik“, pokrenuvši novi ugostiteljski brend u našem gradu. Posao u novom objektu je dobilo deset radnika, a u planu firme je širenje lanca objekata "MOZAIK-a"

OPŠIRNIJE


15.04.2014. u 21:40 Broj citanja: 433
Klinika za plastičnu i maksilofacijlanu hirurgiju
Savremene metode rekonstrukcije dojke


TuzlarijeNa Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju već se duži niz godina izvode ne samo estetske, već i sve druge hirurške procedure vezane za dojku.Rekonstrukcija dojke predstavlja jednu ili više operativnih procedura koje imaju za cilj da ženama koje su bile podvrgnute mastektomiji ponovo oforme oblik dojke.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
VIDEO: Pretresno vijeće odbilo zahtjev Mladićeve odbrane: Sve tačke optužnice protiv Mladića ostaju na snazi

Novo suđenje za pokušaj silovanja i ubojstvo Antonije Bilić: Vrhovni sud ukinuo dio presude Draganu Paravinji

VIDEO: Akcija protiv proruskih snaga južno od Slovjanska: Ukrajinska vojska preuzela aerodrom u Kramatorsku

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Odgođeno glasanje o smanjenju plata

Iako je SIP od Vlade FBiH dobio prostor, bez novčane naknade: Skladištenje listića će koštati oko pola milijuna maraka

VIDEO: Građani pozvani da pomognu u borbi protiv rada na crno: HNK: Kontrolirani tržni centri, autokuće, hoteli

Pozvane zbog ulaska u Kravicu i odavanja počasti : Odgođeno policijsko saslušanje Mehmedović i Omerović

Zemaljski muzej BiH neće biti otvoren: Niti će biti skinute daske s ulaznih vrata, kao ni natpis iznad

Dvije trećine ulaznica prodato za svega nekoliko sati: Najviše preostalih karata za meč BiH i Irana

Prigodan program uz najveći i najstariji kršćanski blagdan: Uskrs i Vaskrs na Federalnoj televiziji

IZ UGLEDNOG FRANCUSKOG INSTITUTA NESTALO 26 KUTIJA S VIŠE OD 2300 UZORAKA SMRTONOSNOG VIRUSA

UKRAJINA NASTAVILA BORBU PROTIV SEPARATISTA: KRAJ KRAMATORSKA SRUŠEN UKRAJINSKI VOJNI AVION?

U INDIJI SE ZBOG CURENJA GORIVA ZAPALIO PUTNIČKI AUTOBUS, ŠEST OSOBA POGINULO

PROCURILA SNIMKA NAJVEĆEG I NAJOPASNIJEG OKUPLJANJA PRIPADNIKA AL-QAIDE U POSLJEDNJIH NEKOLIKO GODINA

U SRIJEDU NOVI KRUG MIROVNIH PREGOVORA IZRAELA I PALESTINE

JUŽNOKOREJSKI UČENICI DOŽIVJELI BRODOLOM NA ŠKOLSKOM IZLETU, NAJMANJE DVIJE OSOBE POGINULE

DVOJE MRTVIH U TEŠKOJ PROMETNOJ NESREĆI U SESVETAMA

PET STUDENATA IZBODENO NA SMRT NA KUĆNOM TULUMU U CALGARYJU

UKRAJINSKA VOJSKA UDARILA NA ISTOK ZEMLJE, IMA MRTVIH: "SEPARATISTI KOJI NE PREDAJU ORUŽJE BIT ĆE LIKVIDIRANI!"

BOSTON OBILJEŽIO GODIŠNJICU KRVAVOG MARATONA

U SLOVENIJI KREĆE LEGALIZACIJA BESPRAVNO IZGRAĐENIH OBJEKATA

NEMA MILOSTI ZA POVRATNIKE: TROJICI ZA KRAĐE GOTOVO 12 GODINA ZATVORA!

NIGERIJSKI POBUNJENICI OTELI VIŠE OD STOTINU UČENICA