TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 2164
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Golim rukama kopaju u potrazi za preživjelima:
Najmanje 1910 mrtvih, 5 hiljada ozlijeđenih
17 mrtvih, 60-ak ozlijeđenih na Mount Everestu:
U lavini nakon potresa poginuo jedan od direktora Googlea
Krstarenje rijekom Manavgat
Novinarke u magiji orijentalnog plesa

26.04.2015. u 12:18
Vrijeme za borbu, a ne za slavlje!
Prvomajske radničke demonstracije


TuzlarijeSindikat solidarnosti poziva sve ponižene, obespravljene građanke i građane, opljačkani i osiromašeni narod Tuzlanskog kantona na "Prvomajske radničke demonstracije". "Dođite da protestnom prvomajskom šetnjom i mirnim demonstracijama, obilježimo najvažniji datum u istoriji borbe za ljudska, građanska i radnička prava", poručuju iz Sindikata solidarnosti.

OPŠIRNIJE


26.04.2015. u 11:54
Poezija Dejana Hornika pred publikom u Tuzli


TuzlarijeMladi pjesnik iz Subotice, Dejan Hornik, nakon Sarajeva gostuje u Tuzli u Domu književnosti, u ponedjeljak 27.04.2015. godine sa početkom u 18 časova. Predstaviće pjesme objavljene u prvoj zbirci poezije pod nazivom "Odrastanje moje duše", koja govori o njegovoj pjesničkoj zrelosti. Dejan Hornik je rođen 23. marta 1992. godine u Subotici, gdje završava osnovnu školu i Hemijsko – tehnološku školu u Subotici.

OPŠIRNIJE


26.04.2015. u 10:58
Završena XXII smotra naučno - tehničkog stvaralaštva mladih TKLijep i sunčan dan, iskorišten je za prezentaciju iz 47 takmičarskih disciplina, podijeljenih u ekipne discipline (nastava tehničke kulture); tematske izložbe, sportsko-tehničke discipline, demonstracije radova iz automatike, robotike, primjene računara u tehnici, crtanog, igranog, dokumentarnog filma i spota, umjetničke fotografije na slobodnu i zadanu temu

OPŠIRNIJE


26.04.2015. u 10:27
Obavještenje
Sezona grijanja 2014/2015 zvanično završena


U protekla 3 (tri) dana su se ispunili uslovi iz člana 24. stav (2) Opštih uslova za priključenje na sistem daljinskog grijanja i isporuku toplinske energije, dio IV Uslovi za isporuku toplinske energije. Prema podacima iz meteorološke stanice Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH u Tuzli, u dane 23., 24. i 25.04.2015. godine temperatura vanjskog zraka u 21:00 sat je bila iznad 12°C.

OPŠIRNIJE


26.04.2015. u 00:34 Broj citanja: 338
Okom kamere našeg sugrađanina
Koloriti proljeća


TuzlarijeS proljećem su stigle više temperature, a s njima i prvo cvijeće, olistalo drveće i behar u raznim bojama. Behar je naziv za cvijeće drveća iz roda Prunus i nekih drugih biljaka koje posjeduju slično cvijeće za kratko vrijeme tokom proljeća. Behar može biti bijele ili roza boje u zavisnosti od vrste drveta, a kako proljeće vidi naš sugrađanin Emir Imamović pogledajte na fotografijama u nastavku.

OPŠIRNIJE


26.04.2015. u 00:04 Broj citanja: 5118
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Stradalo više od 2.000 osoba: Novi potres jačine 6,7 stepeni Rihtera u Nepalu

Krug 99 o palestinskom pitanju: Namoor: Palestina je otvorena za svaki oblik mirovnih pregovora

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet": Počelo obilježavanje 70. obljetnice proboja logoraša u Jasenovcu

Najmanje dvije osobe povrijeđene: U Baltimoru protesti zbog ubistva Afroamerikanca u pritvoru

Hidrogradnja - drugi dio: Irački dug za Turke

Top lista sarajevskih revolveraša: Imena i dosjei 33 kriminalca koji teroriziraju Sarajevo

FOTO: Kolekcija koja će vas nasmijati do suza: Najsmješnije \'fotobombe\' životinja

VIDEO: Savladao Amerikanca Bryanta Jenningsa : Wladimir Klitschko po 18. put odbranio naslov svjetskog prvaka

Nedjeljni susreti 24. kola BHT Premijer lige: Sarajevo dočekuje Š iroki Brijeg, u Vrapčićima mostarski derbi

Nova dramatična faza u X Factoru: Bootcamp: Izazov šest stolica

TISUĆE NA ULICAMA BALTIMOREA ZBOG SMRTI CRNCA, BOCAMA GAĐALI POLICIJU

DESET ZATVORENIKA OSUĐENO NA SMRT: BAN KI-MOON POZVAO INDONEZIJU DA IH NE POGUBI

RUSKI HAKERI PROČITALI OBAMINE MAILOVE

ČULI SE KRICI I ZVUK LAVINE NAKON NOVOG POTRESA; U KATMANDUU GOLIM RUKAMA KOPAJU U POTRAZI ZA ŽIVIMA

NESREĆA NA VIRU: PIJANI VOZAČ PRETJECAO PA NALETIO NA PJEŠAKA I USMRTIO GA

POKUŠAJ UBOJSTVA NA BRAČU: PIJAN PUCAO IZ KALAŠNJIKOVA NA DVOJICU U BOLU

ZNANSTVENICI U NEPALU: ZNALI SU DA ĆE SE DOGODITI SMRTONOSAN POTRES, ALI NISU ZNALI KADA

DESECI TISUĆA LJUDI NA BEOGRADSKIM ULICAMA TRAŽILI OSTAVKU VUČIĆA

VIDEO, FOTO 29 GODINA OD KATASTROFE U ČERNOBILU

17 MRTVIH, 60-AK OZLIJEĐENIH NA MOUNT EVERESTU: U LAVINI NAKON POTRESA POGINUO JEDAN OD DIREKTORA GOOGLEA