TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 2651
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Reklama koja je puno više od reklame
Nađite vremena prije nego što bude prekasno
Da li se zaustavljate na pješačkom prelazu?
Ko se ne zaustavi leti u zrak!
U Duesseldorfu
Kličko je poražen: Fury je novi svjetski

30.11.2015. u 06:42
Na Trgu Slobode
Natkriveno klizalište za vikend spremno za klizače


Klizalište Panonika na Trgu slobode u centru Tuzle, 10.sezona a ovaj put natkriveno, svečano otvaranje u subotu 5 decembra, 18 sati. Cijene korištenja Klizališta ostaju nepromijenjene u odnosu na prošle godine, jedan sat klizanja sa iznajmljenim klizaljkama 3 KM, sat klizanja sa vlastitim klizaljkama 2 KM

OPŠIRNIJE


30.11.2015. u 06:05
Učenici četvrtih razreda JUOŠ „Novi Grad“
So je naša krv, znoj i suze


Učenici četvrtih razreda JUOŠ „Novi Grad“ Tuzla ove školske godine realiziraju projekat pod nazivom „Istražujemo kulturno-historijsko naslijeđe našeg zavičaja“. To je bio dodatni motiv da posjete Međunarodnu galeriju portreta Tuzla u kojoj je u novembru mjesecu postavka izložbe „Solana u vremenu“.

OPŠIRNIJE


30.11.2015. u 05:55
Kantonalno prvenstvo u karateu
Najuspješnija ekipa KBS „Zmaj“ Gradačac


U tehničkoj organizaciji KBS „Zmaj“ Gradačac jučer je održano Kantonalno prvenstvo u karateu u dječijoj, kadetskoj i juniorskoj konkurenciji. Učešće je uzelo 20 karate klubova sa 455 takmičara. Najuspješnija ekipa turnira je domaćim KBS „Zmaj“ Gradačac, drugoplasirana ekipa sa najviše osvojenih zlatnih medalja je KBS „Tuzla Sinbra“ Tuzla

OPŠIRNIJE


30.11.2015. u 05:36 Broj citanja: 334
Rotary club Tuzla ´99 na aukciji u Holandiji
Rotarijanci prikupili značajna sredstva za OŠ ˝Slavinovići˝


Na inicijativu naše sugrađanke Aide Hadžibeganović iz Tuzle koja živi i radi u Holandiji, za pomoć lokalnoj zajednici u rodnom gradu, Rotary club Tuzla ´99 dobio je pozivnicu Rotary cluba Eerbeek - Zutphen iz Holandije da prisustvuje aukciji priređenoj u svrhu skupljanja sredstava za pomoć poboljšanja uslova školovanja djece u Osnovnoj školi „Slavinovići“ iz Tuzle.

OPŠIRNIJE


30.11.2015. u 00:07 Broj citanja: 2911
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


30.11.2015. u 00:04 Broj citanja: 461
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
VIDEO: Zvaničnici iz RS-a odbacili odluku Ustavnog suda BiH: Usvojiti zakon o Ustavnom sudu BiH ili slijedi bojkot i referendum

VIDEO: Banja Luka, Sarajevo, I. Sarajevo ili Mostar?: Sjedište Apelacionog suda BiH i dalje kamen spoticanja

Pilav i Korjenić u Federaciji plus: O potencijalima i zapošljavanju u sektoru drvne industrije

VIDEO: Na Krugu 99 o \'bonskim ovlastima\': Pettigrew: OHR treba postaviti BiH na put ustavnih reformi

VIDEO: Bivši diplomat u BiH, autor knjige \'Zvijer\': Colum Murphy o greškama međunarodne zajednice u BiH

VIDEO: \'Bijelog hljeba\' se teško odriče i pozicija i opozicija: Građani ZDK-a u 2015. jedno vrijeme finansirali dvije vlade

VIDEO: Najavljuje se proširenje postojeće koalicije: Rekonstrukcija vlasti u USK-u u prvoj polovini decembra

VIDEO: Tri milijarde eura Ankari i otvaranje novih poglavlja: EU i Turska će spriječiti masovni priliv imigranata

Uhapšeno više od 200 osoba: Policija suzavcem rastjerala demonstrante u Parizu

VIDEO: Kompletirano 17. kolo BHT Premijer lige: Sarajevo ubjedljivo protiv Travnika, remi Radnika i Želje
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 20 minuta
Na obalama Japana 11 "brodova duhova" s tijelima 20 mrtvih mornara, vlasti pokrenule istragu
Objavljeno prije 45 minuta
Šestero mrtvih u neredima u prenapučenom zatvoru u Gvatemali
Objavljeno prije 55 minuta
Indija odobrila generičke lijekove za hepatitis C, cijena terapije pala s 90.000 na tisuću dolara
Objavljeno prije sat vremena
Obama ispred Bataclana pod jakim sigurnosnim mjerama odao počast žrtvama pokolja
Objavljeno prije sat vremena
Papa Franjo otvorio "sveta vrata" u Srednjoafričkoj Republici, najopasnijoj dionici afričke turneje
nedjelja, 29.11.2015. 22:24
Cipras podbada turskog premijera na Twitteru