TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 2409
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Mostar:
Poljak u mostarskim špiljama snimio nevjerovatne fotografije
U slučaju potresa na Mediteranu:
Tsunami bi ugrozio živote 130 miliona ljudi
Peking:
Bolt sa smiješkom prihvatio dar od kamermana koji ga je pokosio

30.08.2015. u 00:07 Broj citanja: 669
Najnovije vijesti iz svijetaTuzlarije

OPŠIRNIJE


30.08.2015. u 00:04 Broj citanja: 7997
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


29.08.2015. u 20:23
Dva gola Zebe za preokret i pobjedu protiv Viteza


TuzlarijeU 6. kolu BHT Premijer lige BiH na Tušnju je pao Vitez. Crveno - crni i pored nešto slabije partije upisuju nova tri boda sa kojma su ostali na drugom mjestu tabele i sa samo jednim bodom zaostatka za liderom Zrinjskim. Husref Musemić je protiv Viteza izveo istu postavu koja je slavila pobjedu u Bijeljini: Pirić, Efendić, Mehmedagić, Kostić, Ivetić, Stjepanović, Govedarica, Veselinović, Ordagić, Zeba, Ahmetović.

OPŠIRNIJE


29.08.2015. u 15:50 Broj citanja: 339
Kudovi Priluk i Suha:
Folkloraši živiničkog krajaTuzlarijeOvoga ljeta ekipa Tuzlarija je posjetila nekoliko smotri folklora u Tuzlanskom kantonu, a danas vam predstavljamo kulturno-umjetnička društva iz Priluka i Suhe kod Živinica. Kulturno umjetničko društvo Priluk datira još iz 1992. godine. Svoje djelovanje prekida nakon tri godine, tačnije 1995. Ponovo počinje sa radom 2011. godine, a traje i danas. KUD Priluk broji 48 članova.

OPŠIRNIJE


29.08.2015. u 15:30 Broj citanja: 417
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaTuzlarijeNe zbog ove situacije, i drugih sličnih, trudim se da kupujem sve što mogu domaće, a kad kažem domaće mislim na cijelu BiH. Nije to stvar patriotizma već logike i interesa. Kupovinom domaće robe podržavamo domaću proizvodnju, stabilnija proizvodnja ljudima obezbjeđuje sigurnija primanja, povećava se kupovna moć, rastu prihodi od poreza. Elem svi imamo koristi.

OPŠIRNIJE


29.08.2015. u 14:45 Broj citanja: 980
Video:
Upoznajte ˝Ptičiji hor˝ sa Slatine


TuzlarijePtičiji hor sa Slatine ima nastupe ujutro i popodne. Predstave su besplatne pa ko voli nek izvoli. Većina članova hora su vrapci ali ima i drugih predstavnika ptičijeg roda. Jutarnja pjesma im je jača od popodnevne ili se to samo čini zato što je ujutro gradska buka manja. U nastavku poslušajte njihov jutarnji nastup, a ako u komšiluku imate sličan hor, snimite ga i posaljite nam, snimak ćemo rado objaviti.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Nema novca za socijalno ugrožene, ima za zakašnjele regrese: Tuzlanski suci i tužioci ekspresno naplatili svoja dugovanja

VIDEO: Tvornica montažnih kuća gotovo u potpunosti izgorjela: Požar u Zavidovićima "spalio" više od 200 radnih mjesta

VIDEO: Roditelji i djeca ostavljeni u neizvjesnosti : I dalje nejasno kada će početi nova školska godina u USK-u

VIDEO: Sjećanje na ubijene 1992. godine: U Dobrunu otkriveno spomen-obilježje za 131 Bošnjaka

Problem sa smećem kap koja je prelila čašu: U Libanu protest protiv vlasti

Troje djece u kritičnom stanju, uhapšen vozač iz Rumunije: Austrijska policija zaustavila kamion pun izbjeglica

Zabrinute zbog sigurnosnih prijetnji i ilegalne imigracije: Evropske vlade razmatraju promjene šengenskih pravila

VIDEO: Stolac i dalje opterećen podjelama: Kada će Mak Dizdar u rodnom gradu dobiti ulicu u svoju čast?

VIDEO: Međusobna pomoć žena oboljelih od raka dojke: Brčansko srce realizuje projekat "Radionica psihoterapije"

SLOVENIJA SPREMA 72 DRŽAVNA OBJEKTA U KOJA ĆE SMJESTITI IZBJEGLICE

ŠVEDSKA EKSTREMNA DESNICA: ŽELIMO REFERENDUM O IMIGRANTIMA

UZ POMOĆ POSEBNO DIZAJNIRANIH ODIJELA BRITANSKI SPECIJALCI U SIRIJI TRAŽE JIHADI JOHNA

AUSTRIJSKI ŠVERCERI LJUDIMA ČLANOVI SU MEĐUNARODNE MAFIJE ODGOVORNE ZA 2600 MRTVIH IZBJEGLICA

U SLUČAJU POTRESA NA MEDITERANU TSUNAMI BI UGROZIO ŽIVOTE 130 MILIJUNA LJUDI

ZAROBLJENOG TERORISTA ŽIVOG SPALIO, SASJEKAO, PA POSLAO PORUKU ISIS-U: "OVO ĆE BITI VAŠA SUDBINA"

DESET GODINA POSLIJE: NEW ORLEANS SE SJEĆA KATRINE

OVO SU ŠVERCERI LJUDIMA KRIVI ZA SMRT 71 IZBJEGLICA U AUSTRIJI

U TRGOVINAMA NAS VARAJU GDJE GOD STIGNU, A DM-OVO UKLANJANJE PROIZVODA TEK JE IZNIMKA

NAKON DRAŽE MIHAILOVIĆA SRPSKI SUD REHABILITIRAO I KRALJA PETRA II KARAĐORĐEVIĆA

OSTVARITE SAN: TRAŽE SE BUDUĆI KONTROLORI ZRAČNOG PROMETA

PRIVATNI AVION PRISILNO SLETIO NA AUTOCESTU U ŠVEDSKOJ