TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 2277
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               

 11 minuta strave u Tunisu:
Zaposlenik hotela jurio po resortu za ubojicom i snimao
Počelo je:
Grci prazne police supermarketa, benzinske crpke ostaju bez goriva
Kncelarka spremna na ponovne pregovore sa Ciprasom
Merkel: Ako propadne euro, propast će i Europa

30.06.2015. u 00:04 Broj citanja: 6700
Dogodilo se u svijetu na današnji dan


TuzlarijeTuzlarije su na netu od 2001. godine. Gotovo sve što je objavljivano sačuvano je u nekom obliku, stvorene su bogate arhive i tekstova i slika. Iako se bavimo isključivo lokalnim i bh. temama, rubriku "Vijesti iz svijeta" objavljujemo od 2003. godine. Vjerujemo da će mnogim čitaocima biti zanimljivo da pogledaju šta je to u svijetu bilo aktuelno na današnji dan desetak godina ranije.

OPŠIRNIJE


29.06.2015. u 23:59
Otvorena humanitarna izložba:
Fotografija za IrmuTuzlarijeIzložba pod nazivom "Fotografija za Irmu" otvorena je večeras u Domu mladih Tuzla. Izložbu je organizovalo pet prijatelja iz Tuzle i Sarajeva, a sve sa ciljem da se sredstva skupljena od prodaje fotografija uruče našoj sugrađanki Irmi Subašić, koja se već duže vrijeme bori sa opakom bolešću. Autori izložbe su Denis Bašić, Benjamin Brkičević, Romano Kuduzović, Amar Mehmedinović i Arnej Misirlić.

OPŠIRNIJE


29.06.2015. u 19:44
VladaTK:
U 2014. godini registrovano više obrta nego u prethodnoj


Vlada TK prihvatila je Informaciju o stanju obrta na području Tuzlanskog kantona za 2014. godinu i pravcima razvoja. Prema Informaciji, preovladavaju obrti registrovani u grupi djelatnosti koja se odnosi na trgovinu na veliko i trgovinu na malo, popravak motornih vozila i motocikala (3.669), djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (hotelijerstvo i ugostiteljstvo - 1.800), djelatnosti prerađivačke industrije (1.244), te djelatnosti prijevoza i skladištenja (1.124).

OPŠIRNIJE


29.06.2015. u 18:00
Održana 15. redovna sjednica Vlade TK
Smanjena potreba industrije za vodom Modraca


TuzlarijeVlada Tuzlanskog Kantona prihvatila je Izvještaj o radu i poslovanju JP za vodoprivrednu djelatnost “Spreča” D.D. Tuzla za 2014. godinu. Evidentno je smanjenje potreba za vodom iz akumulacije „Modrac" od strane industrijskih kapaciteta. Korisnici vode iz akumulacije „Modrac" su u toku prošle godine preuzeli količine vode za 8% manje u odnosu na prošlu godinu.

OPŠIRNIJE


29.06.2015. u 17:38 Broj citanja: 383
Razgovor o problemu duga ˝Kreke˝ za zdravstveno osiguranje
Načinjen korak prema rješavanju nagomilanih problemaIzmirivanje obaveza i potraživanja po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje Zavisnog društva Rudnici "Kreka" d.o.o.Tuzla bilo je tema današnjeg sastanka kojem su prisustvovali premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

OPŠIRNIJE


29.06.2015. u 17:17 Broj citanja: 434
Prva pjesma i spot Muhameda Kuljanina iz TuzleTuzlarijeMuhamed Kuljanin, učenik četvrtog razreda Srednje muzičke škole u Tuzli objavio je svoju prvu pjesmu pod nazivom „Mali anđele“, a ovih dana završeno je i snimanje spota. Tekst i muziku za pjesmu "Mali anđele" uradio je Muhamed Kuljanin, dok je Osman Salkić bio zadužen za aranžman i audio produkciju. Video produkciju potpisuje Aldin Kavgić.


OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Uputio pismo Vijeću sigurnosti UN-a: Ivanić traži da rezolucija o Srebrenici ne bude usvojena

Lijepljenje plakata organizovala \'Istočna alternativa\': U Kravici kod Bratunca osvanuli plakati sa slikom Putina

VIDEO: Održano ročište u Sudu BiH: Tužilaštvo BiH predložilo mjere zabrane za Nasera Orića

Završen sastanak radnika Rudnika "Abid Lolić" i EP BiH : Uvažena većina zahtjeva, očekuje se da rudari izađu iz jame

Neizmirene obaveze prema ZZO-u iznose sedam miliona KM: Održan sastanak o dugu "Kreke" za zdravstveno osiguranje

Saračević: Zahtjevi policije opravdani, ali nisu realni: Uposlenici policije USK-a stupili u generalni štrajk

VIDEO: Na tri mjeseca imenovan novi Nadzorni odbor: U Mostaru održana Skupština dioničara Elektroprivrede HZ HB

Kontrola kapitala kako bi se zaštitio finansijski sistem: Grčke banke ostaju zatvorene do 7. jula

VIDEO: Na vrijeme osigurati mehanizme zaštite: Kriza u Grčkoj neće ostaviti posljedice na finansijski sistem BiH

FOTO: Mauzoleji koji vrijede više od domova običnih smrtnika: Zavirite u grobnice meksičkih narko-bossova

CIPRAS: GRČKA NIJE GOST U EUROPI, GRČKA JE SRCE EUROPE

GRČKA NEĆE PLATITI RATU MMF-U, PRED PARLAMENTOM DIRLJIVE SCENE 40 TISUĆA UJEDINJENIH GRKA

GRUPA BRITANSKIH, KANADSKIH I AMERIČKIH STUDENATA NAPUSTILA STUDIJ, NAVODNO SE PRIDRUŽILI ISLAMISTIMA

INSPEKCIJE IRANSKIH SUMNJIVIH LOKACIJA JEDNO JE OD KLJUČNIH PITANJA PREGOVORA O NUKLEARNOM PROGRAMU

ISPRALI IM MOZAK I SADA UBIJAJU ZA NJIH: BOKO HARAM OTETE DJEVOJKE KORISTI KAO ORUŽJE

POŽAR GUTA NOVO POSTROJENJE U ĐURĐENOVCU, GASI GA PREKO 100 VATROGASACA

NA GRANICI U ISTRI ZATEKLI BRITANCE S GOMILOM DROGE, HTJELI SU JE PRODATI NA FESTIVALIMA

BIJELE SVASTIKE OSVANULE NA PUTU ZA VRH MARJANA

SLIKE KAOSA IZ GRČKE: PRAZNE POLICE SUPERMARKETA, BENZINSKE CRPKE OSTAJU BEZ GORIVA

DIVLJANJE IZBJEGLICA U MAĐARSKOJ: PALILI KANTE I BACALI KAMENJE, POLICIJA IH "SMIRIVALA" SUZAVCEM

UN MORA UNIŠTITI STOTINE TONA HRANE NAMJENJENE ŽRTVAMA POTRESA U NEPALU

11 MINUTA STRAVE U TUNISU: ZAPOSLENIK HOTELA JURIO PO RESORTU ZA UBOJICOM I SNIMAO

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO BIH ŽELI ZABRANU KRETANJA ZA ZAPOVJEDNIKA SREBRENICE NASERA ORIĆA

IAKO JE ECB ODBILA ODOBRITI GRČKOJ DODATNU POMOĆ, NASTAVIT ĆE FINANCIRATI BANKE DO REFERENDUMA