TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 1910
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               
2014. u retrovizoru:
Godina ratova, bolesti i referenduma
Nova tragedija potresa Australiju:
Ubijeno osmero djece, majka teško izbodena
Brutalni američki policajac
Električnim šokerom protiv nedužnog 76-godišnjaka

19.12.2014. u 10:38
Poziv za Školu osnova klizanja 2015


JKP "Pannonica" doo-Tuzla i ove godine organizuje ŠKOLU OSNOVA KLIZANJA na klizalištu Panonika koje se nalazi u centru grada na Trgu Slobode. Škola klizanja će se održavati tokom zimskog školskog raspusta, od ponedjeljka do četvrtka u jutarnjim terminima od 9:00-10:00 i od 10:00 do 11:00 sati, a počinje od ponedjeljka 5. januara 2015. godine.

OPŠIRNIJE


19.12.2014. u 10:26
Subvencioniranje kamata za stambeno zbrinjavanje mladihIznos do 50.000 KM za subvencio niranje kamata za stambeno zbrinjavanje mladih. Ove će godine sredstva biti raspoređena među 17 podnosilaca zahtjeva. Pod subvencioniranjem kamata podrazumijeva se odobravanje novčanih sredstava na ime kamata za odobrene kredite za rješavanje stambenih potreba mladih.

OPŠIRNIJE


19.12.2014. u 10:17
Od narednog vikenda u FBiH
Cijene goriva niže 5 -10 feningaCijene goriva na većini benzinskih pumpi u Federaciji BiH od narednog vikenda će biti niže za pet do deset feninga. U Ministarstvu trgovine Federacije BiH potvrdili su nam da im ovih dana dolazi veliki broj zahtjeva za promjenu cijena goriva. Podsjećamo, cijenu je moguće promijeniti četiri dan nakon podnošenja zahtjeva.

OPŠIRNIJE


19.12.2014. u 09:58
Iz Biltena MUP-a TK:
Razbojništvo nad radnikom benzinske pumpe


Dana 18.12.2014. godine PS Gračanica je zaprimila prijavu da je istog dana oko 22:30 sati u mjestu Miričina, općina Gračanica, od strane dva maskirana NN lica, izvršeno krivično djelo Razbojništvo nad radnikom benzinske pumpe, kojom prilikom je otuđena određena količina novca, nakon čega su se NN lica udaljila sa mjesta događaja.

OPŠIRNIJE


19.12.2014. u 08:56
Najava Božićnog koncerta u Bosanskom kulturnom centruTuzlarijeFranjevački samostan sv. Petra i Pavla u Tuzli i HKD Napredak, glavna podružnica Tuzla, i ove godine organizuju Božićni koncert.

Koncert će biti održan u Bosanskom kulturnom centru, u nedjelju, 21.12.2014.godine sa početkom u 19 časova.

OPŠIRNIJE


19.12.2014. u 08:52
Klizalište, 27.12.2014. godine
Najava Dječije Nove godine


TuzlarijeGrad Tuzla u saradnji sa JU Dom mladih, JKP Pannonica i MK Salines Tuzla organizuje novogodišnju zabavu za djecu, u subotu, 27. decembra 2014. godine, na Trgu Slobode/Klizalište u Tuzli sa početkom u 12:00 sati. Svi prisutni moći će uživati u muzičkom dijelu programa sa Međunarodnim orkestrom „Balsika",te se zabavit uz Organizaciju za djecu i mlade „Osmijeh za osmijeh"

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Tužiteljstvo ispitalo osumnjičene u slučaju Stens: Lipovači i Gluhaliću određen jednomjesečni pritvor

VIDEO: Odluka Predsjedništva stranke: Denis Zvizdić kandidat SDA za predsjedavajućeg Vijeća ministara

VIDEO: 30 KM snose učesnici u sufinansranju, 15 KM studenti: Za 45 KM skuplji smještaj i hrana u studentskim domovima u FBiH

Do sada najveća pobjeda u borbi protiv militanata IS-a: Kurdske snage probile opsadu planine Sindžar

Za pronalazak dugoročne perspektive za Ukrajinu: Tusk: Potrebna adekvatna evropska strategija prema Rusiji

Do sada prijavljeno 11 smrtnih slučajeva: Raste broj poginulih u snježnoj oluji u Japanu

Njihova majka zadobila teške povrede nožem: Australija: Osmero djece ubijeno, među njima i jedna beba

VIDEO: Nagrada Univerziteta u Mannheimu: Doktorat Selme Kadić-Maglajlić najbolji u Evropi

DESET RATNIH ZLOČINACA U OSIJEKU OSUĐENO NA 139 GODINA ZATVORA

GOOGLE VRIJEDI VIŠE OD ČITAVE RUSKE BURZE

ŠOK U BERLINU: UZ UOBIČAJENU ISPORUKU KAVE IZ BRAZILA DOBILI I 33 KILOGRAMA KOKAINA

PETROKEMIJA U SIJEČNJU ZAUSTAVLJA PROIZVODNJU RADI REMONTA

ISTRAŽIVANJE: 50% ISPITANIKA OČEKUJE BOŽIĆNICU, PROSJEČAN OČEKIVANI IZNOS 1358 KUNA

NOVA TRAGEDIJA U AUSTRALIJI: UBIJENO OSMERO DJECE, MAJKA TEŠKO IZBODENA

POKRET PAKISTANSKIH TALIBANA: MASAKR DJECE U PEŠAVARU U SKLADU S UČENJEM PROROKA MUHAMEDA

NJEMAČKA STROJARSKA INDUSTRIJA OBARA REKORDE I ZAPOŠLJAVA VIŠE OD MILIJUN LJUDI

UPROPAŠTENI PODUZETNIK ZABIO AUTO U SJEDIŠTE STRANKE ŠPANJOLSKOG PREMIJERA: HTIO IH JE DIĆI U ZRAK

OGROMNA SNJEŽNA OLUJA ZATRPALA JAPAN, OTKAZANE STOTINE LETOVA

TUSK: NAJVEĆI STRATEŠKI PROBLEM ZA EUROPSKU UNIJU NIJE UKRAJINA, VEĆ AGRESIVNA RUSIJA

LAVROV: NOVE SANKCIJE "DUGOROČNO" BI POTKOPALE ODNOSE IZMEĐU SAD-A I RUSIJE

NEMA OPORAVKA: BRUTO DODANA VRIJEDNOST GRAĐEVINARSTVA PADA 23 KVARTALA

ZATOČENA U ILUZIJI SLOBODE, RUMUNJSKA ŽALI ŠTO NIJE PROVELA LUSTRACIJU I TRAŽI NOVU REVOLUCIJU

LEGALIZIRANJE MARIHUANE POSVAĐALO AMERIČKE DRŽAVE: OKLAHOMA I NEBRASKA TUŽE COLORADO