TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 2121
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Tuzla je i danas u znaku protesta
Nizozemski pilot predvidio nesreću prije dva mjeseca:
Što ako me osoba pored mene ne pusti u kokpit?
Teroristi oteli tužitelja u Istanbulu:
Otmičari ubijeni, tužitelj nakon ranjavanja preminuo u bolnici

01.04.2015. u 18:38
Bahava tribine
“Političko-sigurnosni značaj 4. aprila 1992. godine u Tuzli”


U povodu obilježavanja 4. aprila datuma od značaja za grad Tuzlu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli bit će upriličena javna tribina pod nazivom “Političko-sigurnosni značaj 4. aprila 1992. godine u Tuzli” u četvrtak, 02. 04. 2015. godine sa početkom u 17:00 sati (Amfiteatar-II).

OPŠIRNIJE


01.04.2015. u 17:13 Broj citanja: 715
Servisne informacije
.... i malo tuzlarijaPrvi je april, Međunarodni dan šale. Kakav mi je fazon sa plaćanjem parkinga SMS-om? Nije loš, a? Mislila sam staviti i broj preduzeća pa da ih malo zivkaju ali kontam poslije bi garant "zivkali" mene. Od mojih (ne)slanih šala najviše se naljutio rektor. Inače, lijepo je smijati se, i volim šalu, i treba naći uvijek razloga i za malo zabave.

OPŠIRNIJE


01.04.2015. u 16:22
Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)
Bijelog hljeba bez motike


Građani BiH su za četiri godine platili najmanje 7,3 miliona KM za „bijeli hljeb“ koji je koristilo najmanje 460 funkcionera. Njih desetero su ovo pravo na plaću bez rada uzimali dva puta. Iako dvije godine nije radio ništa, bivši zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) Mirko Okolić je svaki mjesec primao skoro pet hiljada maraka. Na to je imao pravo jer je bio političar na vlasti.

OPŠIRNIJE


01.04.2015. u 16:05
NUB ˝Derviš Sušić˝
2. aprila besplatni upis za učenike osnovnih školaU povodu obilježavanja Međunarodnog dana dječije knjige i rođendana H.C. Andersena 2.aprila, učenici osnovnih škola moći će se besplatno upisati na dječije odjeljenje NUB „Derviš Sušić“ Tuzla. U skladu sa Odlukom Upravnog odbora Biblioteke „Derviš Sušić“ članarina će važiti godinu dana

OPŠIRNIJE


01.04.2015. u 15:45
Održana promocija knjige
„Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“


Sinoć je u punoj sali Američkog kutka predstavljena knjiga „Tragovima naših komšija: Jevreji u Bosni i Hercegovini i holokaust“, autora Anise Hasanhodžić i Rifeta Rustemovića. Knjiga je predstavljena u organizaciji Akademije nauka Republike Austrije i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

OPŠIRNIJE


01.04.2015. u 15:25
Podrška projektu ruralnih porodičnih domova


TuzlarijeRezime trogodišnjeg partnerstva Kantonalne privredne komore Tuzla sa predstavnicima Federacije ruralnih porodičnih domova (MFR) francuske regije Rhône-Alpes predstavljen je na današnjem sastanku gdje su Vladu Tuzlanskog kantona predstavljali ministar finansija Jakub Suljkanović i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mirsada Begović.

OPŠIRNIJEOSTALE VIJESTI
Zbog nebrige države najavljuje se gašenje domaćih farmi: EU ukinula proizvodne kvote za mlijeko, bh. farmeri u panici

Predloženi iznosu budžeta od oko 194 miliona maraka: Skupština HNK-a usvojila Prijedlog budžeta za 2015. godinu

Sutra radno-konsultativni sastanak: Zvizdić preuzeo dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH

U bezizlaznoj situaciji oko 18.000 izbjeglica: Militanti IS-a zauzeli veliki dio izbjegličkog logora kod Damaska

VIDEO: Predsjednik SRS-a u Beogradu zapalio hrvatsku zastavu: Prosvjed Hrvatske zbog Š ešelja, veleposlanik pozvan u Zagreb

U blizini sjedišta gradske policije u Istanbulu: Turska policija ubila ženu koja je nosila bombu

Pregovori o iranskom nuklearnom programu ušli u završnicu: Teheran insistira na ukidanju međunarodnih sankcija

VIDEO: Lubitz ipak bolovao od depresije: Pronađena video snimka posljednjih trenutaka u avionu Germanwingsa?

FOTO: 14 činjenica koje sigurno niste znali: Kako i zašto se proslavlja 1. april širom planete

Prigodni program uz najveći kršćanski blagdan: Uskrs na Federalnoj televiziji

HOROR U ISTANBULU SE PONAVLJA: NAPADAČI RANILI DVA POLICAJCA, UBIJENA NAPADAČICA KOJA JE NOSILA BOMBU

POŽAR NA PLATFORMI U MEKSIČKOM ZALJEVU, BAREM JEDAN RADNIK POGINUO, VIŠE OZLIJEĐENIH

U SVIJETU 31 POKRET PRISEGNUO NA VJERNOST ISLAMSKOJ DRŽAVI

NJEMAČKA ODOBRILA SPORNO HIDRAULIČNO LOMLJENJE: JAVNOST STRAHUJE OD KEMIKALIJA U PODZEMNIM VODAMA

OBAMA UVEO KAZNE ZA HAKERE KOJI NAPADAJU SAD

HRVATSKA PUNA ŽIVOTA I LOŠIH TURISTIČKIH USLUGA: SVAKI TREĆI GOST PROĐE BEZ OSMIJEHA DOMAĆINA

RUSKE VLASTI UGASILE JEDINU TATARSKU TELEVIZIJU NA KRIMU

ŠEŠELJ U BEOGRADU ZAPALIO HRVATSKU ZASTAVU, PUSIĆ POVUKLA VELEPOSLANIKA NA KONZULTACIJE U ZAGREB