TUZLARIJE - VIJESTI

06.11.2011. u 08:50 Broj citanja: 1850
O Kurban - bajramu, hadžu i Prinčevoj džamijiMuslimani širom svijeta danas obilježavaju Kurban-bajram, koji je uz Ramazanski bajram najveći islamski blagdan. Kurban-bajram traje četiri dana i za njega se vezuju obred prinošenja žrtve Bogu, odnosno obaveza klanja kurbana kao i obred hadža, posjete svetim mjestima u Meki.Međutim, nisu svi vjernici u prilici obaviti hadž. Kurban bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu, sa istom se radošću dočekuje i na drugim mjestima. Kako ističe imam džamije princa Abdulaha Ahmed Huskanović i ovaj bajram, kao i onaj prethodni, dolazi poslije velikog truda vjernika koji ga dočekuju u ibadetu i pokornosti prema Allahu dž.š.- Kurban-bajram dolazi poslije uspješno obavljenog hadža, zato se često i naziva Hadžijski bajram, ali je povezan i sa klanjem kurbana. Kada hadžije završe svetu dužnost u Meki toga dana oni se raduju i to je ustvari prvi dan bajrama. Muslimani koji su ostali kod svojih kuća, obavljaju jedan dio onoga što hadžije rade u Meki, a to je prinošenje žrtve odnosno kurbana, pojašnjava imam Huskanović.

Kurban je jedna posebna veličina u islamu, on datira od Ibrahima a.s. ili Abrahama, kako ga nazivaju jevrejska i kršćanska tradicija, pojašnjava imam Huskanović i dodaje: "Kada koljemo kurban trebamo biti svjesni da je to ustvari najmanja žrtva koju prinosimo Allahu dž.š. Naši stari su nam često govorili da kurban zamjeni nekoga iz porodice od, ne daj Bože, kakve nesreće i belaja", kaže imam Huskanović.

Jedan od onih koji svake godine kolje kurban je i hadžija Faik Rahmanović.- Hadžijski bajram mi predstavlja veliko veselje. Ujutro prvo klanjam sabah i bajram-namaz u džamiji princa Abdulaha. Nakon toga slijedi klanje kurbana koji se dijeli na tri dijela: sirotinji, ahbabima, a jednu trećinu ostavljamo za svoju porodicu. Bajram proslavljam u krugu porodice, a narednih dana obilazim familiju, priča hadžija Faik.

U džamiji princa Abdulaha hadžija Faik je svaki dan, a posebno se raduje njenoj obnovi. Džamija princa Abdulaha u Tuzli je otvorena 10.septembra 2000. godine. Njenom izgradnjom Tuzla, a posebno naselja Stupine, Sjenjak, Zlokovac, Ši Selo i Brčanska Malta, su dobili dugo očekivani, za muslimane neophodan objekat za ispunjavanje vjerskih obaveza. Izgrađena je sredstvima vakifa iz Saudijske Arabije.- Džamija je od velikog značaja za Tuzlu, zato što je izgrađena na području kojem gravitira veliki broj muslimana. Ovo je zasigurno najveći džemat na tuzlanskom muftiluku sastavljen od naših djedova, nena, hadžija, hadžihanuma, ali, što je vrlo važno, sastavljen je od zavidnog broja mladih ljudi, ističe imam Huskanović.

Veliki prostor i funkcionalnost džamije princa Abdulaha omogućavaju vjernicima da svoje vjerske obaveze izvršavaju sa zadovoljstvom i radošću. Džuma-namazi i bajram-namazi, pored svakodnevnih namaza u ovoj džamiji, izuzetno su posjećeni, a gotovo polovina klanjača su mladi. Mektebska nastava za djecu, poduka za odrasle, redovna druženja džematlija, džematske mukabele, hadžijske dove i ispraćaji, vjenčanja i sohbeti neke su od funkcija ove džamije.Zbog stanovitih nedostaka tokom gradnje, kao i nedovršenih i nepotpuno obavljenih radova, u proteklom periodu pojavio se veliki broj oštećenja na džamiji te je prije godinu dana započelo renoviranje.

- U toku je obnova nadstrešnice, odmah ispred ulaza u džamiju. A u narednom periodu, u zavisnosti od finansijskih sredstava, nastojat ćemo da otklonimo sve nedostatke na džamiji i da ona bude još ljepša, kaže imam Ahmed.

Svi oni koji žele pomoći obnovu džamije to mogu učiniti uplatom putem kartice i bloka u džamiji ili putem žiroračuna 1321002003252350

Svrha uplate: Adaptacija džamije princa Abdullaha

Primatelj: Medžlis Islamske zajednica Tuzla

S.P.

(tuzlarije.net)               
Tko je sve žešće fulao:
Ovo su najgora tehnološka predviđanja u povijesti
Pokapanje umrlih od ebole:
Najriskantniji i najnezahvalniji posao u Africi
Plinska kriza:
Rusija, Ukrajina i EU potpisale plinski sporazum

31.10.2014. u 09:27
Festival znanja i umijećaTuzlarijeU okviru susreta dječijih pisaca, Vezenog mosta, te u povodu Oktobra – mjeseca knjige, u Hemijskoj školi Tuzla kreativni maraton Festival znanja i umijeća je okupio preko 300 osnovaca, srednjoškolaca i studenata, članove nekoliko udruženja, prije svega hendikepiranih osoba, djece s poteškoćama, te polaznika Zavoda za djecu sa oštećenjem vida i sluha, udruženja Duje.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 22:37
Završena manifestacija ˝Vezeni most˝
Nagrada ˝Mali princ˝ pripala bh.piscu Adnadinu Jašareviću


TuzlarijeOdlukom žirija, nagrada "Mali princ" na ovogodišnjoj manifestaciji „Vezeni most“ pripala je Adnadinu Jašareviću za knjigu „Tamo iza“. Za ovu prestižnu nagradu na 11. susretima dječijih pisaca "Vezeni most", održanim protekla dava dana u Tuzli, "borili" su se književnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 20:15 Broj citanja: 499
Izložba u Galeriji Kristian Kreković
Tajne zanata ispisane na gliniTuzlarijeU Galeriji Kristian Kreković večeras je otvorena samostalna izložba 40 keramičkih minijatura i 15 postera skulptora iz Doboja Drage Handanovića. Ime ovog akademskog vajara i keramičara dobro je poznato i cijenjeno i u Evropi, a on ove godine slavi 55 godina umjetničkog rada.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 19:50 Broj citanja: 1314
Nermin Bijedić dipl.ing.el.
Indijanci skupljaju grane, zima će biti duga i hladna!


TuzlarijeKako je u jami? Na prvi pogled i nije tako loše. U početku ravno a onda nizbrdo, koji kilometar i polako i neosjetno, rudar ulazi u pakao jame, u džehenem. Zrak postaje teži, raste temperatura i vlaga i već je sav mokar a još nije počeo raditi. Što je dalje sve je teže. Tu je profil prostorije sve manji i već se mora dobro sageti da bi se provukao. Često mora puzati na koljenima ili dobro zaleć na stomak da bi došao do radilišta.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 18:57 Broj citanja: 429
Održana vanredna sjednica Vlade TK


Vlada Tuzlanskog kantona na vanrednoj sjednici donijela je Odluku kojom daje saglasnost Javnom preduzeću “Šume Tuzlanskog kantona “ d.d. Kladanj da potpiše Sporazum o sticanju prava vlasništva na nekretninama. Izmještanje puta hitno je neophodno zato što je područje eksploatacije RMU “Banovići” d.d. Banovići došlo u neposrednu blizinu.

OPŠIRNIJE


30.10.2014. u 16:57 Broj citanja: 708
Čestitka predsjednika Stranke za BiH TuzlaSvim mojim sugrađanima, kao gradski vijećnik Grada Tuzle, u ime Stranke za BiH Tuzla i u svoje lično ime upućujem iskrene čestitke na još jednoj velikoj pobjedi ovog Grada, jer smo dobili status kakav smo u biti uvijek i imali u svojim djelima, jer smo tako živjeli i tako se ponašali, kao stanovnici jednog “Velikog grada”.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Tereti se za nesavjestan rad u službi: Danas nastav suđenja Goranu Zupcu

Odluka donesena na sjednici CIK-a BiH: Danas novo brojanje za 23 biračka mjesta

VIDEO: Idu zajedno u formiranje vlasti na svim nivoima: Čović-Dodik: HDZ BiH i SNSD osovina nove vlasti

VIDEO: U SDA-u, SBB-u i DF-u nisu iznenađeni: Reakcije na sastanak Čović-Dodik u Mostaru

Završna ceremonija primopredaje projekta: Ambasador Japana u BiH danas u Općini Petrovac-Drinić

Važan korak za energetsku sigurnost: Potpisan ugovor o isporuci ruskog plina Ukrajini

Dozvoljen ulaz samo vjernicima starijim od 50 godina: Pristup Brdu džamija u istočnom Jerusalemu ponovo otvoren

Erick Frein uhapšen u Pensilvaniji: Američke vlasti uhapsile ubicu u srpskoj uniformi

Izgubili oca u padu aviona "MH 370": Djeca stradalih tužili "Malaysia Airlines" i vladu zemlje

ŽRTVE ODRONA I KLIZIŠTA NAPUNILE SKLONIŠTA: NAJAVLJUJU SE NOVE NEPOGODE, A MJESTA VIŠE NEMA

IZVJEŠĆE UN-A: OKO 15.000 STRANIH DŽIHADISTA PRISTIGLO JE ZADNJIH GODINA U SIRIJU I IRAK

RUSIJA, UKRAJINA I EU POTPISALE PLINSKI SPORAZUM

PROSVJEDNICI "OPAMETILI" ORBANA: MAĐARSKA ODUSTAJE OD POREZA NA INTERNET

EU FONDOVI: MILIJUN KUNA IZ IPARD-A ISPLAĆENO LOKALNIM AKCIJSKIM GRUPAMA

SVJETSKA BANKA OTPUŠTA 500 LJUDI

IRAN SPRIJEČIO SABOTAŽU U NUKLEARNOM POGONU: IZA SVEGA STOJI STRANA ZEMLJA

INA U PRVIH DEVET MJESECI ZARADILA PREKO MILIJARDU KUNA, PORAST OD 45%

KRAJ POTJERE U SAD-U: UHIĆEN UBOJICA KOJI JE NOSIO SRPSKU UNIFORMU

IZRAEL POPUSTIO PRITISKU: JERUZALEMSKI PLATO DŽAMIJA PONOVNO OTVOREN ZA SVE MUSLIMANE

PUTIN KAZNIO SRBIJU SMANJENJEM ISPORUKE PLINA ZA 28%

MIANMAR PRED REFORMAMA: STIGNE LI SE USTAV PROMIJENITI PRIJE IZBORA?

U SLOVENIJI SE DANAS SLAVI DAN REFORMACIJE: IDEJE PROTESTANTIZMA I DANAS MOGU NADAHNUTI