TUZLARIJE - VIJESTI

10.02.2012. u 12:50 Broj citanja: 2857
Kolekcije ˝Ismet Mujezinović˝ i ˝Tito u djelima likovnih umjetnika˝
Aplikacija na nacionalnu listu pokretnih kulturnih dobara BiH


U povodu apliciranja kolekcije "Ismet Mujezinović" i kolekcije "Tito u djelima likovnih umjetnika" na nacionalnu listu pokretnih kulturnih dobara Bosne i Hercegovine, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, danas je održana press konferencija.

Direktor Galerije Dženan Jusufović, nakon što je upoznao prisutne na čemu su radili u zadnje vrijeme u Galeriji, rekao je da se čudi da do sada ova djela nisu proglašena nacionalnim blagom.

Tuzlarije
Beganović, Jusufović, Bajraktarević


- Nakon godinu i po priprema došli smo do trenutka kada možemo za kolekciju Ismeta Mujezinovića podnijeti aplikaciju da ide pod zaštitu države. Sve što smo radili u Galeriji bilo je u saradnji sa direktorom Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK Benjaminom Bajraktarevićem i stručnim saradnikom Zavoda Senadom Begovićem. Veliki nas posao još čeka. Nakon podnošenja aplikacije proces će trajati još oko godinu dana. Komisija za nacionalne spomenike će imati svoje članove koji će pregledati sve. Smatram da je čudno da se ovo do sada nije proglasilo nacionalnim blagom, rekao je Jusufović.

Direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK Benjamin Bajraktarević, pojasnio je da Komisija razmatra djela koja su nastala do 1960. godine ali s obzirom na vrijednost djela, kako Ismeta Mujezinovića tako i ostalih umjetnika, moguće je da će doći do iznimke.

- U Zavodu smo malo skučeni tako da ne možemo brinuti o nepokretnom kulturnom nasljeđu pa smo se prebacili na pokretno. S obzirom da na području Tuzlanskog kantona ima samo jedno pokretno djelo koje je proglašeno nacionalnim blagom, to je Orjentalna zbirka u Arhivu TK, mi smo pristupili vrednovanju i apliciranju drugih pokretnih dobara, a u prvi lan je iskrsla zbirka Ismeta Mujezinovića. Neka njegova djela su već i proglašena nacionalnim. U saradnji sa galerijom, s obzirom da je Ismet naš Tuzlak, i mi smo pristupili vrednovanju zbirke. Nećemo stati, na potezu je sad Komisia, oni će izaći na lice mjesta i pregledati kompletnu zbirku. Pravilo nacionalne komisije je da djela nastala do 1960. godine ulaze u nominiranje. S obzirom na vrijednost djela Ismeta Mujezinovća i vrijednost druge zbirke "Tito u djelima likovnih umjetnika" čini se da predstoji i neka iznimka u tom pravcu.

Tuzlarije


Na tehničkom dijelu pripreme ove dvije zbirke radio je stručni saradnik Zavoda Senad Beganović, koji je rekao nešto više o samim zbirkama.

- Prema popisu Zbirke Ismeta Mujezinovića, broj djela koja se nalaze u Galeriji je 2085 slika, koje su rađene različitim slikarskim tehnikama. Zbirka je nastala 1986. godine sa prvim upisanim datumom 07.10.1986. dok je zadnja upisana slika 13.08.1991. godine. Najstarija sačuvana slika je iz 1918. godine. U periodu između 1921. i 1960. godine upisana su ukupno 923 djela. Kada je u pitanju Zbirka "Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije", ona je nastala u periodu od 1988. do 1991. godine. Izložba pod istim nazivom je odrganizovana 1977. povodom obilježavanja 40 godina od dolaska Tita na čelo KPJ –SKJ. Ova zbirka je također vezana za lik i djelo Ismeta Mujezinovića, koji je bio predsjednik Komisije. U navedenoj zbirci registrovano je 85 djela likovnih umjetnika sa područja bivše Jugoslavije, a tu su Ismet Mujezinović, Mevludin Ekmečić, Dragiša Trifković, Ibrahim Bilajac, Marija Ujević, Safet Zec, Pero Jelisić i Božidar Jakec.

Inače, Komsija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasila nacionalnim spomenikom četiri platna Ismeta Mujezinovića koja se nalaze u zgradi Doma armije BiH u Sarajevu, a radi se o slikama: Ustanak 1941., Prelaz preko Neretve, U slavu boraca Sutjeske i Oslobođenje Jajca.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Kićina divna crna žena, pa Selma, Tonka ...
Fatalne žene iz najljepših pjesama bivše Juge
˝Svijet konja˝
Zašto je dobro biti sa konjima?
Moderni ˝Put svile˝
Prvi izravni vlak iz Londona stigao u Kinu

30.04.2017. u 22:08 Broj citanja: 434
VIDEO:
Sloboda Željezničar 2:2


TuzlarijeTreneri obje ekipe, u svojim izjavama nakon utakmice, zaključili su da je podjela bodova pošten ishod onoga što se dešavalo na terenu. Sloboda ima više razloga da žali jer je kod rezultata 2:1 imala stativu, ali je i Željezničar mogao pobijediti u finišu susreta. Sve u svemu bio je to odličan meč u kojem su gledaoci uz dobru igru obje ekipe vidjeli i četiri gola.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 21:26 Broj citanja: 1937
U Kalesiji zasvirale himne BiH i Srbije:
Odigrana utakmica Amaterskih košarkaških selekcija AKOL i AKL


TuzlarijeDvorana u Kalesiji ispunjena publikom koja voli košarku, najveći je uspjeh u subotu (29.04.2017.) odigrane utakmice između reprezentacija amaterskih košarkaških liga Niša i Tuzlanskog kantona, piše NKP.ba

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 21:09 Broj citanja: 8324
Dragodol:
Policiji prijavljeno silovanje maloljetne djevojčice


Policijskoj upravi Tuzla danas u 14:15 sati prijavljeno je silovanje maloljetne osobe, potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK). Navodno silovanje se dogodilo u tuzlanskom naselju Dragodol, a uviđaj trenutno obavljaju policijski službenici.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 17:06 Broj citanja: 2814
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeVrijeme se skroz proljepšalo, sunce sija, a kako će biti sutra ostaje da vidimo. Na snazi imamo globalno zagrijavanje, a često lokalno smrzavanje. Mene državni praznici često umaraju, ne radi se, mnoge aktivnosti i sjednice se završe prije ili odgađaju za poslije praznika, a medijima ostaje da izmišljaju vijesti. Bolje je kada je svaki dan ispunjen, da ima i radni i paradni dio.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 15:45 Broj citanja: 2037
Od 3. do 5. maja:
16. Festival srednjoškolskog teatra BiH ŽiviniceTuzlarije16. Festival srednjoškolskog teatra BiH Živinice biće održan od 3. do 5. maja 2017. godine na sceni BKC-a Živinice. U tom periodu općinu Živinice će posjetiti više od 140 mladih dramskih stvaralaca iz Mostara, Banja Luke, Uskoplja, Kiseljaka, Travnika, Fojnice, Tuzle, Dobrinje i Jajca.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 15:40 Broj citanja: 1549
Vrijeme je za borbu, a ne za slavlje:
Prvomajske radničke demonstracije


Sindikat solidarnosti poziva sve ponižene, obespravljene građanke i građane, opljačkani i osiromašeni narod Tuzlanskog kantona na "Prvomajske radničke demonstracije". Penzioneri, studenti, radnici, seljaci, svi Vi koji trpite nepravdu pridružite nam se pred zgradom SODASO na Slatini, prvog maja, sa početkom u 10 časova.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Uoči Praznika rada: Radnici svjedoče o uvredama i otkazima u ŽGP-u Zenica

VIDEO: Ususret 1. maju - u F+ Ismet Bajramović: Penzioneri se nadaju boljim danima, radnici manjoj administraciji

VIDEO: Policija naplatila sindikalcima radnički protest: Ovog ponedjeljka protestna šetnja Saveza sindikata RS-a

VIDEO: Još nisu raspisani ni tenderi za prevodilačke usluge: 25.000 stranica odgovora na Upitnik treba prevesti do juna

VIDEO: Zakon uskoro pred parlamentarcima: Loš zakonski okvir dodatno otežava borbu s neplodnošću u BiH

VIDEO: Prioriteti sindikalne borbe humaniji i sigurniji rad: Rudari još čekaju na obećanu modernizaciju proizvodnje

46 osoba povrijeđeno: U lančanom sudaru u Indoneziji poginulo 11 ljudi

VIDEO: Osumnjičeni za nasilje u Sobranju: Makedonska policija identificirala 15 osoba

Kompletirano 6. kolo Lige za prvaka i Lige za ostanak : Remi Slobode i Željezničara, Olimpic bolji od Š irokog

\'Izazov prihvaćen\': Fury prihvatio meč za titulu svjetskog šampiona