TUZLARIJE - VIJESTI

10.02.2012. u 12:50 Broj citanja: 3174
Kolekcije ˝Ismet Mujezinović˝ i ˝Tito u djelima likovnih umjetnika˝
Aplikacija na nacionalnu listu pokretnih kulturnih dobara BiH


U povodu apliciranja kolekcije "Ismet Mujezinović" i kolekcije "Tito u djelima likovnih umjetnika" na nacionalnu listu pokretnih kulturnih dobara Bosne i Hercegovine, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, danas je održana press konferencija.

Direktor Galerije Dženan Jusufović, nakon što je upoznao prisutne na čemu su radili u zadnje vrijeme u Galeriji, rekao je da se čudi da do sada ova djela nisu proglašena nacionalnim blagom.

Tuzlarije
Beganović, Jusufović, Bajraktarević


- Nakon godinu i po priprema došli smo do trenutka kada možemo za kolekciju Ismeta Mujezinovića podnijeti aplikaciju da ide pod zaštitu države. Sve što smo radili u Galeriji bilo je u saradnji sa direktorom Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK Benjaminom Bajraktarevićem i stručnim saradnikom Zavoda Senadom Begovićem. Veliki nas posao još čeka. Nakon podnošenja aplikacije proces će trajati još oko godinu dana. Komisija za nacionalne spomenike će imati svoje članove koji će pregledati sve. Smatram da je čudno da se ovo do sada nije proglasilo nacionalnim blagom, rekao je Jusufović.

Direktor Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa TK Benjamin Bajraktarević, pojasnio je da Komisija razmatra djela koja su nastala do 1960. godine ali s obzirom na vrijednost djela, kako Ismeta Mujezinovića tako i ostalih umjetnika, moguće je da će doći do iznimke.

- U Zavodu smo malo skučeni tako da ne možemo brinuti o nepokretnom kulturnom nasljeđu pa smo se prebacili na pokretno. S obzirom da na području Tuzlanskog kantona ima samo jedno pokretno djelo koje je proglašeno nacionalnim blagom, to je Orjentalna zbirka u Arhivu TK, mi smo pristupili vrednovanju i apliciranju drugih pokretnih dobara, a u prvi lan je iskrsla zbirka Ismeta Mujezinovića. Neka njegova djela su već i proglašena nacionalnim. U saradnji sa galerijom, s obzirom da je Ismet naš Tuzlak, i mi smo pristupili vrednovanju zbirke. Nećemo stati, na potezu je sad Komisia, oni će izaći na lice mjesta i pregledati kompletnu zbirku. Pravilo nacionalne komisije je da djela nastala do 1960. godine ulaze u nominiranje. S obzirom na vrijednost djela Ismeta Mujezinovća i vrijednost druge zbirke "Tito u djelima likovnih umjetnika" čini se da predstoji i neka iznimka u tom pravcu.

Tuzlarije


Na tehničkom dijelu pripreme ove dvije zbirke radio je stručni saradnik Zavoda Senad Beganović, koji je rekao nešto više o samim zbirkama.

- Prema popisu Zbirke Ismeta Mujezinovića, broj djela koja se nalaze u Galeriji je 2085 slika, koje su rađene različitim slikarskim tehnikama. Zbirka je nastala 1986. godine sa prvim upisanim datumom 07.10.1986. dok je zadnja upisana slika 13.08.1991. godine. Najstarija sačuvana slika je iz 1918. godine. U periodu između 1921. i 1960. godine upisana su ukupno 923 djela. Kada je u pitanju Zbirka "Tito u djelima likovnih umjetnika Jugoslavije", ona je nastala u periodu od 1988. do 1991. godine. Izložba pod istim nazivom je odrganizovana 1977. povodom obilježavanja 40 godina od dolaska Tita na čelo KPJ –SKJ. Ova zbirka je također vezana za lik i djelo Ismeta Mujezinovića, koji je bio predsjednik Komisije. U navedenoj zbirci registrovano je 85 djela likovnih umjetnika sa područja bivše Jugoslavije, a tu su Ismet Mujezinović, Mevludin Ekmečić, Dragiša Trifković, Ibrahim Bilajac, Marija Ujević, Safet Zec, Pero Jelisić i Božidar Jakec.

Inače, Komsija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je 2006. godine proglasila nacionalnim spomenikom četiri platna Ismeta Mujezinovića koja se nalaze u zgradi Doma armije BiH u Sarajevu, a radi se o slikama: Ustanak 1941., Prelaz preko Neretve, U slavu boraca Sutjeske i Oslobođenje Jajca.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Krijumčarenje ljudima
Osam osoba pronađeno mrtvo u traktorskoj prikolici u San Antoniju
Bivši šef CIA-e John Brennan
Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti
Zaustavljeno širenje požara u borovu šumu
Požarište na planini Čvrsnici puno dima

24.07.2017. u 14:17 Broj citanja: 837
Zavod zdravstvenog osiguranja TK
Omogućena ovjera zdravstvenih legitimacija radnicima Rudnika Kreka


TuzlarijeTreba istaći da Rudnici Kreka čine 5% prihoda Zavoda i da su bitna karika zdravstvenog sistema, ali isto tako da je njihova zakonska obaveza obezbijediti pravo na zdravstvenu zaštitu svojim radnicima.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 13:51 Broj citanja: 500
Vlada TK
Pozitivni efekti kontrole propisivanja lijekova


Komisija je nakon provjere rada u domovima zdravlja sa područja TK, odnosno dobre propisivačke prakse i poštivanja doktrinarnih pristupa navedenih u Pozitivnoj listi lijekova, dvojici ljekara, kod kojih je utvrđeno prekoračenje u propisivanju lijekova i nepoštivanje utvrđenih doktrina, privremeno oduzela šifru

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 12:08 Broj citanja: 592
Saobraćajka u Bašigovcima
Vozač Golfa zadobio teške tjelesne povrede


inoć oko 20,25 sati u Živinicama na lokalnom putu u mjestu Bašigovci, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali pmv. "Mercedes" kojim je upravljao I.S., rođen 1943.godine iz Živinica i pmv. "Golf 4" kojim je upravljao H.B., rođen 1973.godine iz Živinica. ovoj saobraćajnoj nezgodi vozač I.S. je zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane od strane ljekara UKC-a Tuzla

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 11:03
Grad Tuzla: Obavještenje za poljoprivredne proizvođače


TuzlarijeObavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja grada Tuzla da je stupio na snagu Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za 2017. godinu, donesen od strane Vlade TK. Pored toga, od ranije je na snazi set Pravilnika kojim su regulisani uslovi, postupak i rokovi podnošenja zahtjeva za ostvarivanje kantonalnih novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 10:32 Broj citanja: 6476
Pismo čitaoca Nermina Bijedića
Administriranje ili život?

Ne nadajmo se stranim investicijama, a u dogledno vrijeme ni putničkom terminalu na MAT-u


TuzlarijeJoš od Dejtona, uz nadu i krupna obećanja, nama u BiH, nikako da krene. Dok civilizirani svijet grabi naprijed, mi još uvijek stojimo na peronu čekajući voz za bolju budućnost. Vrijeme prolazi a voz nikako da dođe.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 09:32 Broj citanja: 602
1. kolo BH Telecom Premijer lige BiH
NK Široki Brijeg - FK Sloboda Tuzla 2:0TuzlarijeU nedjelju uvečer na Stadionu Pecara u Širokom Brijegu predposljednju utakmicu 1. kola BH Telecom Premijer lige BiH odigrali su NK Široki Brijeg i FK Sloboda Tuzla, a nakon 90 minuta igre slavili su Širokobriježani koji su dva puta pogađali mrežu crveno-crnih.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Na 11 metara dubine: U Prokoškom jezeru pronađeno tijelo stradalog mladića

U nesreći sudjelovala dva vozila, promet u cjelosti obustavljen: Jedna osoba poginula u nesreći kod Mostara

Zajednička akcija sa službenicima UIO: SIPA pronašla 82 kilograma heroina na području Zenice

Obilježena 25. godišnjica zločina u logoru "Keraterm“: Samo u jednoj noći ubijeno oko 200 logoraša

"To je zločin protiv čovječnosti": U napadu na bolnicu u Afganistanu poginulo 35 osoba

Policija napad ne smatra terorističkim: Napad motornom pilom na sjeveru Š vicarske, ranjeno pet osoba

Novinarima lista Cumhuriyet prijeti i do 43 godine zatvora: Turski novinari na sudu zbog navodnog pomaganja teroristima

U vezi sa reformom pravosudnog sustava u zemlji: Duda neočekivano odlučio staviti veto na nacrte zakona

Između ostalih omogućen pristup Al Jazeeri: Od ponoći moguć pristup katarskim medijima u Saudijskoj Arabiji

Gost 23. SFF-a: Počasno Srce Sarajeva Oliveru Stoneu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
MIT O ISTEKU ROKA TRAJANJA LIJEKOVA Bolnice moraju bacati lijekove, a oni su i dalje učinkoviti
Objavljeno prije sat vremena
U napadu u Pakistanu poginulo 20 ljudi, žrtve su uglavnom policajci
Objavljeno prije sat vremena
ŠKAMPI, DIVLJAČ I SKUPA VINA Rastrošnost makedonskih političara posramila bi i hrvatske uhljebe
Objavljeno prije 2 sata
Trumpov zet tvrdi da nije sklopio tajni dogovor s Rusima
Objavljeno prije 2 sata
Talibani ubili 35 ljudi u bolnici u Afganistanu
Objavljeno prije 4 sata
Počelo suđenje turskim novinarima koji su optuženi za pomaganje terorizma