TUZLARIJE - VIJESTI

01.03.2012. u 17:27 Broj citanja: 3990
Međunarodna galerija portreta Tuzla
Održana promocija Bosansko turskog rječnika iz 1631. godine


Prije 380 godina u Uvodu za svoj rječnik Muhamed Hevai Uskufi je napisao: "Mnogo je lijepih rječnika napisano, sve kao dragi kamen pribranih i omiljenih, ali nama napisana na bosanskom jeziku."
Najstariji narod na Balkanu Albanci, par su godina poslije imali svoj rječnik, a mnogo decenija pa i vijekova će proći dok i drugi narodi nisu imali svoj rječnik.

O samom motivu i načinu pisanja, kao i o autoru Muhamedu Hevai Uskufiju, koji je rođen 1601. godine u Tuzli, govorilo se na danas održanoj promociji Bosansko – turskog rječnika napisanog 1631. godine.

Tuzlarije
Boatić, Monnesland, Mašić, Imamović, Kasumović


Općina Tuzla, inicijator i izdavač ovog Rječnika, poklonila je građanima Tuzle ovo djelo Uskufija o kojem su govorili urednici Rječnika Ahmet Kasumović i Sven Monnesland, recezent Josip Boatić, ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Damir Mašić, te načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

- Rječnik Tuzlaka Muhameda Hevai Uskufija, koliko je nauci poznato, najstariji je bosanski rječnik napisan štokavskim dijalektom. Utoliko je naš jubilej značajniji i objavljivanje ove knjige potrebnije. Muhamed Hevai Uskufi rođen je 1601. godine u Tuzli. Dakle, osim 380 godine od objavljivanja njegovog i našeg rječnika na bosanskom jeziku, ovom knjigom obilježavamo i 410 godina od rođenja Muhameda Hevai Uskufije, jednog od najzanačajnijih autora u historiji Bosne i Hercegovine i Tuzle, između ostalog je rekao načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Tuzlarije


Na današnjoj promociji govorio je i ministar obrazovanja i nauke Federacije BiH Damir Mašić.

"Naš jezik je naš moral i ne treba poseban trud da bismo objasnili pojam bosanskog jezika. Bosanski jezik nije nastao ni u okrilju srpskog ni u okrilju hrvatskog jezika, niti je njihova izvedenica, već jedna od objektivnih naporednosti. Bosanski jezik je imao i svoj vlastiti tok do početka 20. vijeka kada su političke prilike izmijenile njegov status..." citirao je riječi Alije Isakovića federalni ministar Damir Mašić te nastavio:

- Bosanski jezik nastao je zajedno sa stvaranjem bosanske države, a razvijao se u okolnostima društveno - historijskih promjena kroz koje je prolazila Bosna i Hercegovina. To potvrđuje i podatak da su iz perioda prve bosanske države koja je imala bana i neovisnu vladu, osnovane početkom 10. vijeka, sačuvani najstariji pisani spomenici u Bosni – stećci. Najstariji sačuvani bosanski i jedan od najstarijih tekstova južnoslavenskog jezičkog područja je Povelja bana Kulina iz 1189. godine.
Svjestan činjenice da su jezici mostovi među narodima, a rječnici mostovi među jezicima, mogu reći da je ponovno izdavanje Bosansko turskog rječnika veliki događaj za ovu zemlju te upućujem iskrene čestitke načelniku Imamoviću
, kazao je ministar Mašić.

Tuzlarije


Čovjek koji zna mnogo o našoj zemlji, posebno o jeziku, je Norvežanin Sven Monnesland, profesor slavistike, koji je na molbu čelnika Tuzle obezbijedio kopiju strogo čuvanog orginala prepisa iz Uppsale, i samo zbog ove promocije stigao sinoć iz Norveške.

Na vrlo dobrom bosanskom jeziku prof.dr. Monnesland naglasio je da je Bosansko turski, odnosno Tursko bosanski rječnik Muhameda Hevai Uskufije, značajan u historiji južnoslavenskih jezika, a posebno bosanskog. Govorio je o prilikama u kojima se pojavilo ovo djelo.

- Bosna pod Osmanskom upravom nije bila siromašna u kulturnom pogledu kao što su bile druge Osmanske pokrajine u okviru Osmanskog carstva. Krajem 16. i početkom 17. vijeka, nakon više od stotinu godina pod Osmanskom vladavinom, kulturne prilike u Bosni su bile povoljne iz dva razloga. Većina stanovništva je prešla na islam, te su bosanski muslimani učestvovali u upravi, neki su imali visoke položaje, a begovski sloj je vrlo imućan. Mnogi su bili pismeni i visoko obrazovani. Bosanci su postali nosioci orijentalne kulture na visokom nivou. Drugi razlog je djelovanje katoličkih Franjevaca, koji su dobili povlašten položaj u Osmanskom carstvu, te razvijali vrlo bogatu kulturnu djelatnost u Bosni.

Tuzlarije
Monnesland, Mašić, Imamović


Ugledni profesor iz Norveške kazao je dalje da je bosanski jezik bio na neki način službeni jezik sultanova dvora. Švicarski orijentalist Hottinger bilježi u svojoj knjizi Historija Orientales iz 1651. godine, da se turski jezik rijetko čuje jer dvorski službenici govore bosanski, tako da nije neobično što je ovakav rječnik pisan u stihu nastao baš tada.

Radostan zbog same promocije danas je govorio i prof.dr. Ahmet Kasumović.

- Rječnik Magbuli arif, poznatiji i popularniji pod imenom Potur Šahidija je prvi rječnik u Bosni i Hercegovini i kod Južnih Slavena. Prvi, samostalni dvojezični rukopisni rječnik napisan u stihu štokavskim dijalektom. Ovim svojim djelom Tuzlak Hevai postavio je prve temelje bh lingvističke discipline – leksikografije bosanskog jezika.
Svi raniji autori imali su samo dobre želje i pokušaje da se poneke riječi bosanskog jezika prevedu na neki drugi jezik, ali je čak i to usputno rađeno, bez rječničkih namjera, nepotpuno, strukturno malobrojno i bez ikakvih leksikografskih profiliranja sadržaja.
Nemajući ispred sebe uzora za osnovu kako bi mogao napisati rječnik, Hevai se odlučio napisati rječnik u stihovima. Njegov rječnik je dvojezičan, bosansko turski odnosno tursko bosanski, te i izmješano ali je stihovan na trećem - arapskom jeziku. tj. rađen je u skladu sa zakonitostima arapske metrike, što je bilo vrlo teško. Rječnik ima trista i trideset stihova sa preko sedam stotina riječi bosanskog jezika tumačenih turskim jezikom. Svakako je zanimljivo da je Hevaije svoj Rječnik pisao jezikom Tuzle iz 17. vijeka, a to je ijekavica štokavskog dijelekta
, između ostalog je rekao profesor Univerziteta u Tuzli Kasumović.

Tuzlarije


Danas promovisan Rječnik veoma je zanimljiv iz više razloga, a posebno je fascinatno vrijeme u kojem je nastajao. Načelnik Imamović je najavio promocije u Zagrebu, Dobrnji (gdje je autor živio) a onda i u drugim gradovima regiona.

Zanimljivo je da je Hevain jezik vrlo čist slavenski. Često ima slavensku riječ u slučajevima gdje je kasnije turcizam postao uobičajen u bosanskom. To je razumljivo jer uticaj turskog jezika još nije bio toliko jak.
Primjer slavenskih riječi umjesto turcizama – govedar (a ne čoban), kolijevka (a ne bešika), kovčeg (a ne sanduk), mjed (a ne bakar), nadila (a ne hefta), ognište (a ne odžak), olovo (a ne kuršum), ožeg (a ne maša, mašice), pila (a ne testera), polica (a ne raf), puce (ne dugme) i druge riječi.S.M.

(tuzlarije.net)               

 Kićina divna crna žena, pa Selma, Tonka ...
Fatalne žene iz najljepših pjesama bivše Juge
˝Svijet konja˝
Zašto je dobro biti sa konjima?
Moderni ˝Put svile˝
Prvi izravni vlak iz Londona stigao u Kinu

30.04.2017. u 22:08 Broj citanja: 434
VIDEO:
Sloboda Željezničar 2:2


TuzlarijeTreneri obje ekipe, u svojim izjavama nakon utakmice, zaključili su da je podjela bodova pošten ishod onoga što se dešavalo na terenu. Sloboda ima više razloga da žali jer je kod rezultata 2:1 imala stativu, ali je i Željezničar mogao pobijediti u finišu susreta. Sve u svemu bio je to odličan meč u kojem su gledaoci uz dobru igru obje ekipe vidjeli i četiri gola.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 21:26 Broj citanja: 1937
U Kalesiji zasvirale himne BiH i Srbije:
Odigrana utakmica Amaterskih košarkaških selekcija AKOL i AKL


TuzlarijeDvorana u Kalesiji ispunjena publikom koja voli košarku, najveći je uspjeh u subotu (29.04.2017.) odigrane utakmice između reprezentacija amaterskih košarkaških liga Niša i Tuzlanskog kantona, piše NKP.ba

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 21:09 Broj citanja: 8324
Dragodol:
Policiji prijavljeno silovanje maloljetne djevojčice


Policijskoj upravi Tuzla danas u 14:15 sati prijavljeno je silovanje maloljetne osobe, potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK). Navodno silovanje se dogodilo u tuzlanskom naselju Dragodol, a uviđaj trenutno obavljaju policijski službenici.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 17:06 Broj citanja: 2814
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeVrijeme se skroz proljepšalo, sunce sija, a kako će biti sutra ostaje da vidimo. Na snazi imamo globalno zagrijavanje, a često lokalno smrzavanje. Mene državni praznici često umaraju, ne radi se, mnoge aktivnosti i sjednice se završe prije ili odgađaju za poslije praznika, a medijima ostaje da izmišljaju vijesti. Bolje je kada je svaki dan ispunjen, da ima i radni i paradni dio.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 15:45 Broj citanja: 2037
Od 3. do 5. maja:
16. Festival srednjoškolskog teatra BiH ŽiviniceTuzlarije16. Festival srednjoškolskog teatra BiH Živinice biće održan od 3. do 5. maja 2017. godine na sceni BKC-a Živinice. U tom periodu općinu Živinice će posjetiti više od 140 mladih dramskih stvaralaca iz Mostara, Banja Luke, Uskoplja, Kiseljaka, Travnika, Fojnice, Tuzle, Dobrinje i Jajca.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 15:40 Broj citanja: 1549
Vrijeme je za borbu, a ne za slavlje:
Prvomajske radničke demonstracije


Sindikat solidarnosti poziva sve ponižene, obespravljene građanke i građane, opljačkani i osiromašeni narod Tuzlanskog kantona na "Prvomajske radničke demonstracije". Penzioneri, studenti, radnici, seljaci, svi Vi koji trpite nepravdu pridružite nam se pred zgradom SODASO na Slatini, prvog maja, sa početkom u 10 časova.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Uoči Praznika rada: Radnici svjedoče o uvredama i otkazima u ŽGP-u Zenica

VIDEO: Ususret 1. maju - u F+ Ismet Bajramović: Penzioneri se nadaju boljim danima, radnici manjoj administraciji

VIDEO: Policija naplatila sindikalcima radnički protest: Ovog ponedjeljka protestna šetnja Saveza sindikata RS-a

VIDEO: Još nisu raspisani ni tenderi za prevodilačke usluge: 25.000 stranica odgovora na Upitnik treba prevesti do juna

VIDEO: Zakon uskoro pred parlamentarcima: Loš zakonski okvir dodatno otežava borbu s neplodnošću u BiH

VIDEO: Prioriteti sindikalne borbe humaniji i sigurniji rad: Rudari još čekaju na obećanu modernizaciju proizvodnje

46 osoba povrijeđeno: U lančanom sudaru u Indoneziji poginulo 11 ljudi

VIDEO: Osumnjičeni za nasilje u Sobranju: Makedonska policija identificirala 15 osoba

Kompletirano 6. kolo Lige za prvaka i Lige za ostanak : Remi Slobode i Željezničara, Olimpic bolji od Š irokog

\'Izazov prihvaćen\': Fury prihvatio meč za titulu svjetskog šampiona