TUZLARIJE - VIJESTI

06.04.2012. u 20:26 Broj citanja: 4920
U Međunarodnoj galeriji portreta
Otvorena izložba u povodu 100 godina od rođenja Dragiše Trifkovića


Reljefi, biste, statue, crteži, knjige sa potpisom Dragiše Trifkovića, u organizaciji Međunarodne galerije portreta i Muzeja istočne Bosne izložene su večeras u Međunarodnoj galeriji portreta.

Tuzlarije


Organizatori su se zahvalili Danici Jovičić, nasljednici djela Dragiše Trifkovića, koja je ustupila građu za izložbu koja je otvorena u povodu 100 godina od rođenja Dragiše Trifkovića. Zahvaljujući angažmanu sestrične Dragiše Trifkovića, Danice Jovičić, mnoga vrijedna djela su i sačuvana za buduće generacije.

Pored djela koja su u vlasništvu Danice Jovičić, na izložbi su predstavljena i djela koja se nalaze u posjedu Muzeja istočne Bosne, Međunarodne galerije portreta i Foruma građana Tuzle.

Izložba se sastoji u dvije tematske cjeline. U dokumentarnom dijelu izložbe kroz fotografije predstavljen je životni put Dragiše Trifkovića, a drugi dio se sastoji od njegovih umjetničkig dijela.

Tuzlarije


Tuzlarije


Dragiša Trifković autor je grba grada Tuzle koji je zvanično usvojen 1958. godine, posebnu aktivnost pokazao je u rekonstrukciji izgleda stare Tuzle, autor je mape Stara Tuzla, koja predstavlja izuzetno vrijedan likovno – arhitektonski dokument o Tuzli s kraja osmanske i početka austrougarske uprave. Bio je pasionirani kolekcionar foto – dokumentacione i pisane građe iz prošlosti Tuzle i njene okoline, što mu je poslužilo da napiše pet knjiga pod nazovom "Tuzlanski vremeplovi" koji predstavljaju polaznu osnovu svakom istraživačkom radu. Autor je mnogobrojnih spomenika antifašističkoj borbi. U nizu vajarskih djela ističu se skulpture "Majčina briga" (1962), "Majka i dijete" (1954.) i druge.

Prisutnima su se obratili direktor Međunarodne galerije portreta Dženan Jusufović, Vesna Isabegović direktorica Muzeja, Senad Begović, saradnik na pripremi izložbe, a učenik Dragiše Trifkovića, istaknuti tuzlanski umjetnik Zdravko Novak podsjetio je prisutne na vrijeme koje je provodio sa Dragišom Trifkovićem te proglasio izložnu otvorenom.

Tuzlarije


Na otvaranju izložbe bio je veliki broj građana Tuzle koji su došli da pogledaju izložbu i da ukažu dužno poštovanje čovjeku koji je svojim radom zadužio ovaj grad.

Tuzlarije


Na kraju treba reći da je želja Danice Jovičić da u Muzeju istočne Bosne, koji nije završen radi nedostatka finansijskih sredstava, bude stalna postavka Dragišinih radova.

Tuzlarije


Iz bografije: Dragiša Trifković rođen je 7. aprila 1912. u Tuzli kao drugo dijete oca Nikole i majke Milke. Rođen je i odrastao u revolucionarnoj radničkoj porodici. Osnovnu i Građevinsku školu završio je u Tuzli, nakon čega redovno odlazi u atelje vajara Ante Matkovića, tadašnjeg nastavnika crtanja u tuzlanskoj Gimnaziji. Veliki uticaj na Trifkovića imao je Franjo Leder koji ga je angažovao na izradi skulptura kandelabra za "Most Kipovi". U periodu od 1934. do 1936. radi na izradi gipsanih ornamenata sa Sokolski dom u Tuzli te se pripema za prijemni ispit na Državnoj umjetničkoj školi u Beogradu, koji je uspješno položio. Od 1. oktobra 1936. godine školuje se na odsjeku za vajarstvo, u klasi profesora Petra Palavičija. Za svoj umjetnički rad odlikovan je velikim brojem društvenih priznanja, a posthumno je odlikovan i Zlatnom plaketom Općine Tuzla. Umro je 8.septembra 2000. godine, sahranjen je na pravoslavnom groblju Trnovac pored roditelja.S.M./S.P.

(tuzlarije.net)               

 Kićina divna crna žena, pa Selma, Tonka ...
Fatalne žene iz najljepših pjesama bivše Juge
˝Svijet konja˝
Zašto je dobro biti sa konjima?
Moderni ˝Put svile˝
Prvi izravni vlak iz Londona stigao u Kinu

30.04.2017. u 22:08 Broj citanja: 434
VIDEO:
Sloboda Željezničar 2:2


TuzlarijeTreneri obje ekipe, u svojim izjavama nakon utakmice, zaključili su da je podjela bodova pošten ishod onoga što se dešavalo na terenu. Sloboda ima više razloga da žali jer je kod rezultata 2:1 imala stativu, ali je i Željezničar mogao pobijediti u finišu susreta. Sve u svemu bio je to odličan meč u kojem su gledaoci uz dobru igru obje ekipe vidjeli i četiri gola.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 21:26 Broj citanja: 1937
U Kalesiji zasvirale himne BiH i Srbije:
Odigrana utakmica Amaterskih košarkaških selekcija AKOL i AKL


TuzlarijeDvorana u Kalesiji ispunjena publikom koja voli košarku, najveći je uspjeh u subotu (29.04.2017.) odigrane utakmice između reprezentacija amaterskih košarkaških liga Niša i Tuzlanskog kantona, piše NKP.ba

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 21:09 Broj citanja: 8324
Dragodol:
Policiji prijavljeno silovanje maloljetne djevojčice


Policijskoj upravi Tuzla danas u 14:15 sati prijavljeno je silovanje maloljetne osobe, potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK). Navodno silovanje se dogodilo u tuzlanskom naselju Dragodol, a uviđaj trenutno obavljaju policijski službenici.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 17:06 Broj citanja: 2814
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeVrijeme se skroz proljepšalo, sunce sija, a kako će biti sutra ostaje da vidimo. Na snazi imamo globalno zagrijavanje, a često lokalno smrzavanje. Mene državni praznici često umaraju, ne radi se, mnoge aktivnosti i sjednice se završe prije ili odgađaju za poslije praznika, a medijima ostaje da izmišljaju vijesti. Bolje je kada je svaki dan ispunjen, da ima i radni i paradni dio.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 15:45 Broj citanja: 2037
Od 3. do 5. maja:
16. Festival srednjoškolskog teatra BiH ŽiviniceTuzlarije16. Festival srednjoškolskog teatra BiH Živinice biće održan od 3. do 5. maja 2017. godine na sceni BKC-a Živinice. U tom periodu općinu Živinice će posjetiti više od 140 mladih dramskih stvaralaca iz Mostara, Banja Luke, Uskoplja, Kiseljaka, Travnika, Fojnice, Tuzle, Dobrinje i Jajca.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 15:40 Broj citanja: 1549
Vrijeme je za borbu, a ne za slavlje:
Prvomajske radničke demonstracije


Sindikat solidarnosti poziva sve ponižene, obespravljene građanke i građane, opljačkani i osiromašeni narod Tuzlanskog kantona na "Prvomajske radničke demonstracije". Penzioneri, studenti, radnici, seljaci, svi Vi koji trpite nepravdu pridružite nam se pred zgradom SODASO na Slatini, prvog maja, sa početkom u 10 časova.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Uoči Praznika rada: Radnici svjedoče o uvredama i otkazima u ŽGP-u Zenica

VIDEO: Ususret 1. maju - u F+ Ismet Bajramović: Penzioneri se nadaju boljim danima, radnici manjoj administraciji

VIDEO: Policija naplatila sindikalcima radnički protest: Ovog ponedjeljka protestna šetnja Saveza sindikata RS-a

VIDEO: Još nisu raspisani ni tenderi za prevodilačke usluge: 25.000 stranica odgovora na Upitnik treba prevesti do juna

VIDEO: Zakon uskoro pred parlamentarcima: Loš zakonski okvir dodatno otežava borbu s neplodnošću u BiH

VIDEO: Prioriteti sindikalne borbe humaniji i sigurniji rad: Rudari još čekaju na obećanu modernizaciju proizvodnje

46 osoba povrijeđeno: U lančanom sudaru u Indoneziji poginulo 11 ljudi

VIDEO: Osumnjičeni za nasilje u Sobranju: Makedonska policija identificirala 15 osoba

Kompletirano 6. kolo Lige za prvaka i Lige za ostanak : Remi Slobode i Željezničara, Olimpic bolji od Š irokog

\'Izazov prihvaćen\': Fury prihvatio meč za titulu svjetskog šampiona