TUZLARIJE - VIJESTI

06.04.2012. u 20:26 Broj citanja: 5016
U Međunarodnoj galeriji portreta
Otvorena izložba u povodu 100 godina od rođenja Dragiše Trifkovića


Reljefi, biste, statue, crteži, knjige sa potpisom Dragiše Trifkovića, u organizaciji Međunarodne galerije portreta i Muzeja istočne Bosne izložene su večeras u Međunarodnoj galeriji portreta.

Tuzlarije


Organizatori su se zahvalili Danici Jovičić, nasljednici djela Dragiše Trifkovića, koja je ustupila građu za izložbu koja je otvorena u povodu 100 godina od rođenja Dragiše Trifkovića. Zahvaljujući angažmanu sestrične Dragiše Trifkovića, Danice Jovičić, mnoga vrijedna djela su i sačuvana za buduće generacije.

Pored djela koja su u vlasništvu Danice Jovičić, na izložbi su predstavljena i djela koja se nalaze u posjedu Muzeja istočne Bosne, Međunarodne galerije portreta i Foruma građana Tuzle.

Izložba se sastoji u dvije tematske cjeline. U dokumentarnom dijelu izložbe kroz fotografije predstavljen je životni put Dragiše Trifkovića, a drugi dio se sastoji od njegovih umjetničkig dijela.

Tuzlarije


Tuzlarije


Dragiša Trifković autor je grba grada Tuzle koji je zvanično usvojen 1958. godine, posebnu aktivnost pokazao je u rekonstrukciji izgleda stare Tuzle, autor je mape Stara Tuzla, koja predstavlja izuzetno vrijedan likovno – arhitektonski dokument o Tuzli s kraja osmanske i početka austrougarske uprave. Bio je pasionirani kolekcionar foto – dokumentacione i pisane građe iz prošlosti Tuzle i njene okoline, što mu je poslužilo da napiše pet knjiga pod nazovom "Tuzlanski vremeplovi" koji predstavljaju polaznu osnovu svakom istraživačkom radu. Autor je mnogobrojnih spomenika antifašističkoj borbi. U nizu vajarskih djela ističu se skulpture "Majčina briga" (1962), "Majka i dijete" (1954.) i druge.

Prisutnima su se obratili direktor Međunarodne galerije portreta Dženan Jusufović, Vesna Isabegović direktorica Muzeja, Senad Begović, saradnik na pripremi izložbe, a učenik Dragiše Trifkovića, istaknuti tuzlanski umjetnik Zdravko Novak podsjetio je prisutne na vrijeme koje je provodio sa Dragišom Trifkovićem te proglasio izložnu otvorenom.

Tuzlarije


Na otvaranju izložbe bio je veliki broj građana Tuzle koji su došli da pogledaju izložbu i da ukažu dužno poštovanje čovjeku koji je svojim radom zadužio ovaj grad.

Tuzlarije


Na kraju treba reći da je želja Danice Jovičić da u Muzeju istočne Bosne, koji nije završen radi nedostatka finansijskih sredstava, bude stalna postavka Dragišinih radova.

Tuzlarije


Iz bografije: Dragiša Trifković rođen je 7. aprila 1912. u Tuzli kao drugo dijete oca Nikole i majke Milke. Rođen je i odrastao u revolucionarnoj radničkoj porodici. Osnovnu i Građevinsku školu završio je u Tuzli, nakon čega redovno odlazi u atelje vajara Ante Matkovića, tadašnjeg nastavnika crtanja u tuzlanskoj Gimnaziji. Veliki uticaj na Trifkovića imao je Franjo Leder koji ga je angažovao na izradi skulptura kandelabra za "Most Kipovi". U periodu od 1934. do 1936. radi na izradi gipsanih ornamenata sa Sokolski dom u Tuzli te se pripema za prijemni ispit na Državnoj umjetničkoj školi u Beogradu, koji je uspješno položio. Od 1. oktobra 1936. godine školuje se na odsjeku za vajarstvo, u klasi profesora Petra Palavičija. Za svoj umjetnički rad odlikovan je velikim brojem društvenih priznanja, a posthumno je odlikovan i Zlatnom plaketom Općine Tuzla. Umro je 8.septembra 2000. godine, sahranjen je na pravoslavnom groblju Trnovac pored roditelja.S.M./S.P.

(tuzlarije.net)               

 Krijumčarenje ljudima
Osam osoba pronađeno mrtvo u traktorskoj prikolici u San Antoniju
Bivši šef CIA-e John Brennan
Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti
Zaustavljeno širenje požara u borovu šumu
Požarište na planini Čvrsnici puno dima

24.07.2017. u 14:17 Broj citanja: 837
Zavod zdravstvenog osiguranja TK
Omogućena ovjera zdravstvenih legitimacija radnicima Rudnika Kreka


TuzlarijeTreba istaći da Rudnici Kreka čine 5% prihoda Zavoda i da su bitna karika zdravstvenog sistema, ali isto tako da je njihova zakonska obaveza obezbijediti pravo na zdravstvenu zaštitu svojim radnicima.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 13:51 Broj citanja: 500
Vlada TK
Pozitivni efekti kontrole propisivanja lijekova


Komisija je nakon provjere rada u domovima zdravlja sa područja TK, odnosno dobre propisivačke prakse i poštivanja doktrinarnih pristupa navedenih u Pozitivnoj listi lijekova, dvojici ljekara, kod kojih je utvrđeno prekoračenje u propisivanju lijekova i nepoštivanje utvrđenih doktrina, privremeno oduzela šifru

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 12:08 Broj citanja: 592
Saobraćajka u Bašigovcima
Vozač Golfa zadobio teške tjelesne povrede


inoć oko 20,25 sati u Živinicama na lokalnom putu u mjestu Bašigovci, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali pmv. "Mercedes" kojim je upravljao I.S., rođen 1943.godine iz Živinica i pmv. "Golf 4" kojim je upravljao H.B., rođen 1973.godine iz Živinica. ovoj saobraćajnoj nezgodi vozač I.S. je zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane od strane ljekara UKC-a Tuzla

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 11:03
Grad Tuzla: Obavještenje za poljoprivredne proizvođače


TuzlarijeObavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja grada Tuzla da je stupio na snagu Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za 2017. godinu, donesen od strane Vlade TK. Pored toga, od ranije je na snazi set Pravilnika kojim su regulisani uslovi, postupak i rokovi podnošenja zahtjeva za ostvarivanje kantonalnih novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 10:32 Broj citanja: 6476
Pismo čitaoca Nermina Bijedića
Administriranje ili život?

Ne nadajmo se stranim investicijama, a u dogledno vrijeme ni putničkom terminalu na MAT-u


TuzlarijeJoš od Dejtona, uz nadu i krupna obećanja, nama u BiH, nikako da krene. Dok civilizirani svijet grabi naprijed, mi još uvijek stojimo na peronu čekajući voz za bolju budućnost. Vrijeme prolazi a voz nikako da dođe.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 09:32 Broj citanja: 602
1. kolo BH Telecom Premijer lige BiH
NK Široki Brijeg - FK Sloboda Tuzla 2:0TuzlarijeU nedjelju uvečer na Stadionu Pecara u Širokom Brijegu predposljednju utakmicu 1. kola BH Telecom Premijer lige BiH odigrali su NK Široki Brijeg i FK Sloboda Tuzla, a nakon 90 minuta igre slavili su Širokobriježani koji su dva puta pogađali mrežu crveno-crnih.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Na 11 metara dubine: U Prokoškom jezeru pronađeno tijelo stradalog mladića

U nesreći sudjelovala dva vozila, promet u cjelosti obustavljen: Jedna osoba poginula u nesreći kod Mostara

Zajednička akcija sa službenicima UIO: SIPA pronašla 82 kilograma heroina na području Zenice

Obilježena 25. godišnjica zločina u logoru "Keraterm“: Samo u jednoj noći ubijeno oko 200 logoraša

"To je zločin protiv čovječnosti": U napadu na bolnicu u Afganistanu poginulo 35 osoba

Policija napad ne smatra terorističkim: Napad motornom pilom na sjeveru Š vicarske, ranjeno pet osoba

Novinarima lista Cumhuriyet prijeti i do 43 godine zatvora: Turski novinari na sudu zbog navodnog pomaganja teroristima

U vezi sa reformom pravosudnog sustava u zemlji: Duda neočekivano odlučio staviti veto na nacrte zakona

Između ostalih omogućen pristup Al Jazeeri: Od ponoći moguć pristup katarskim medijima u Saudijskoj Arabiji

Gost 23. SFF-a: Počasno Srce Sarajeva Oliveru Stoneu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
MIT O ISTEKU ROKA TRAJANJA LIJEKOVA Bolnice moraju bacati lijekove, a oni su i dalje učinkoviti
Objavljeno prije sat vremena
U napadu u Pakistanu poginulo 20 ljudi, žrtve su uglavnom policajci
Objavljeno prije sat vremena
ŠKAMPI, DIVLJAČ I SKUPA VINA Rastrošnost makedonskih političara posramila bi i hrvatske uhljebe
Objavljeno prije 2 sata
Trumpov zet tvrdi da nije sklopio tajni dogovor s Rusima
Objavljeno prije 2 sata
Talibani ubili 35 ljudi u bolnici u Afganistanu
Objavljeno prije 4 sata
Počelo suđenje turskim novinarima koji su optuženi za pomaganje terorizma