TUZLARIJE - VIJESTI

15.06.2012. u 08:07 Broj citanja: 4600
Ljeto u Tuzli
Retrospektivni opus Husejna Dropića


U organizaciji Međunarodne galerije portreta Tuzla i Arhitektonskog atelja "Ambijent" Tuzla, u četvrtak uvečer je otvorena retrospektivna izložba djela Husejna Dropića, a ujedno je i predstavljena monografija pod nazivom "Arhitekt Husejn Dropić", autora prof.dr. Ibrahima Krzovića. Međunarodna galerija portreta je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, što govori da u Tuzli postoji veliki broj ljubitelja arhitektonske umjetnosti.Kada je u pitanju monografija moram kazati da je to bio jedan veliki i naporan posao, kaže Husejn Dropić i dodaje: "Monografija je nastajala u posljednje dvije godine u našem ateljeu. Profesoru Krzoviću smo povjerili dio oko pisanja teksta i docentu Dželiloviću da uradi grafičko uređenje. Monografija je podijeljena u nekoliko poglavlja. Glavni tekst i početak je djelo profesora Krzovića. Nakon toga slijedi pregled izabranih projekata mene i mojih saradnika, koji su razvrstani na stambene, javne, školske, zdrastvene, memorijalne i sportske komplekse,a zatim imamo enterijere i namještaj. Također, u monografiji se nalazi poglavlje pet projekata koje sam radio zajedno sa profesorom Ugljenom, gdje sam bio koautor. Ti projekti su izloženi na ovoj izložbi. Monografija sadržava i indeks gdje su prikazani svi projekti sa većinom autora i saradnika, i onih koji su publikovani u monografiji i onih koji nisu", rekao je Husejn Dropić.

- Cilj monografije je bio da obuhvatimo relativno obiman opus arhitekte Husejna Dropića. On je tematski raznovrstan i bavio se skoro svim područjima arhitekture, a dijelom i urbanizma. Ova monografija je vrijedna pažnje i predstavlja značajan dio kulture ovoga područja, rekao je prof.dr.Ibrahim Krzović.Husejna Dropića mnogi u BiH smatraju začetnikom nove i moderne arhitekture u našoj zemlji. "Moram priznati da nemam u potpunosti izgrađen neki svoj stil, tu je prisutno malo lutanja odnosno traženja samog sebe. Arhitektura u BiH, pa čak i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, je imala izvanredne arhitekte koji su najveći dio projekata realizovali u Sarajevu. Imali smo savremenu arhitekturu i poslije Drugog svjetskog rata. I tu smo također imali vrsne arhitekte koji su bili u rangu sa svjetskim trendovima. Dosta proslavljenih arhitekata je bilo iz Bosne i Hercegovine. Što se tiče poslijeratnog perioda on je stvarno specifičan, to je jedno vrijeme koje je pomalo ne izbalansirano. Najčešće se pojavljuju investitori koji ne razumiju dobro ovaj posao, nemamo više državnih investicija, sve se svodi na privatne. Nadam se da će doći vrijeme kada će se sve to izbalansirati, kako bi svi shvatili vrijednost ovoga posla", dodao je Dropić.Postavka u Međunarodnoj galeriji je donijela zanimljive zidne skice i makete. U opusu arhitekte Husejna Dropića i njegovog Atelja "Ambijent", stambeno-poslovni objekti zauzimaju značajno mjesto po broju projekata i realizacija, i po nastojanju arhitekte da ovoj temi u svojoj djelatnosti ponudi takva rješenja i oblike koji bi zadovoljili korisnike.

Džamija u kompleksu Behram-begove medrese je jedan od prvih projekata u kojem su došli do izražaja kvaliteti Zlatka Ugljena i Husejna Dropića.

Izložba ostaje otvorena do 30.juna.


S.P.

(tuzlarije.net)               

 Krijumčarenje ljudima
Osam osoba pronađeno mrtvo u traktorskoj prikolici u San Antoniju
Bivši šef CIA-e John Brennan
Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti
Zaustavljeno širenje požara u borovu šumu
Požarište na planini Čvrsnici puno dima

24.07.2017. u 14:17 Broj citanja: 837
Zavod zdravstvenog osiguranja TK
Omogućena ovjera zdravstvenih legitimacija radnicima Rudnika Kreka


TuzlarijeTreba istaći da Rudnici Kreka čine 5% prihoda Zavoda i da su bitna karika zdravstvenog sistema, ali isto tako da je njihova zakonska obaveza obezbijediti pravo na zdravstvenu zaštitu svojim radnicima.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 13:51 Broj citanja: 500
Vlada TK
Pozitivni efekti kontrole propisivanja lijekova


Komisija je nakon provjere rada u domovima zdravlja sa područja TK, odnosno dobre propisivačke prakse i poštivanja doktrinarnih pristupa navedenih u Pozitivnoj listi lijekova, dvojici ljekara, kod kojih je utvrđeno prekoračenje u propisivanju lijekova i nepoštivanje utvrđenih doktrina, privremeno oduzela šifru

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 12:08 Broj citanja: 592
Saobraćajka u Bašigovcima
Vozač Golfa zadobio teške tjelesne povrede


inoć oko 20,25 sati u Živinicama na lokalnom putu u mjestu Bašigovci, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali pmv. "Mercedes" kojim je upravljao I.S., rođen 1943.godine iz Živinica i pmv. "Golf 4" kojim je upravljao H.B., rođen 1973.godine iz Živinica. ovoj saobraćajnoj nezgodi vozač I.S. je zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane od strane ljekara UKC-a Tuzla

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 11:03
Grad Tuzla: Obavještenje za poljoprivredne proizvođače


TuzlarijeObavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja grada Tuzla da je stupio na snagu Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za 2017. godinu, donesen od strane Vlade TK. Pored toga, od ranije je na snazi set Pravilnika kojim su regulisani uslovi, postupak i rokovi podnošenja zahtjeva za ostvarivanje kantonalnih novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 10:32 Broj citanja: 6476
Pismo čitaoca Nermina Bijedića
Administriranje ili život?

Ne nadajmo se stranim investicijama, a u dogledno vrijeme ni putničkom terminalu na MAT-u


TuzlarijeJoš od Dejtona, uz nadu i krupna obećanja, nama u BiH, nikako da krene. Dok civilizirani svijet grabi naprijed, mi još uvijek stojimo na peronu čekajući voz za bolju budućnost. Vrijeme prolazi a voz nikako da dođe.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 09:32 Broj citanja: 602
1. kolo BH Telecom Premijer lige BiH
NK Široki Brijeg - FK Sloboda Tuzla 2:0TuzlarijeU nedjelju uvečer na Stadionu Pecara u Širokom Brijegu predposljednju utakmicu 1. kola BH Telecom Premijer lige BiH odigrali su NK Široki Brijeg i FK Sloboda Tuzla, a nakon 90 minuta igre slavili su Širokobriježani koji su dva puta pogađali mrežu crveno-crnih.

OPŠIRNIJE

OSTALE VIJESTI
Na 11 metara dubine: U Prokoškom jezeru pronađeno tijelo stradalog mladića

U nesreći sudjelovala dva vozila, promet u cjelosti obustavljen: Jedna osoba poginula u nesreći kod Mostara

Zajednička akcija sa službenicima UIO: SIPA pronašla 82 kilograma heroina na području Zenice

Obilježena 25. godišnjica zločina u logoru "Keraterm“: Samo u jednoj noći ubijeno oko 200 logoraša

"To je zločin protiv čovječnosti": U napadu na bolnicu u Afganistanu poginulo 35 osoba

Policija napad ne smatra terorističkim: Napad motornom pilom na sjeveru Š vicarske, ranjeno pet osoba

Novinarima lista Cumhuriyet prijeti i do 43 godine zatvora: Turski novinari na sudu zbog navodnog pomaganja teroristima

U vezi sa reformom pravosudnog sustava u zemlji: Duda neočekivano odlučio staviti veto na nacrte zakona

Između ostalih omogućen pristup Al Jazeeri: Od ponoći moguć pristup katarskim medijima u Saudijskoj Arabiji

Gost 23. SFF-a: Počasno Srce Sarajeva Oliveru Stoneu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
MIT O ISTEKU ROKA TRAJANJA LIJEKOVA Bolnice moraju bacati lijekove, a oni su i dalje učinkoviti
Objavljeno prije sat vremena
U napadu u Pakistanu poginulo 20 ljudi, žrtve su uglavnom policajci
Objavljeno prije sat vremena
ŠKAMPI, DIVLJAČ I SKUPA VINA Rastrošnost makedonskih političara posramila bi i hrvatske uhljebe
Objavljeno prije 2 sata
Trumpov zet tvrdi da nije sklopio tajni dogovor s Rusima
Objavljeno prije 2 sata
Talibani ubili 35 ljudi u bolnici u Afganistanu
Objavljeno prije 4 sata
Počelo suđenje turskim novinarima koji su optuženi za pomaganje terorizma