TUZLARIJE - VIJESTI

23.09.2012. u 11:23 Broj citanja: 1666
Izložba Nesima Tahirovića u Kragujevcu
˝Prastari simboli mira i tolerancije˝


U petak 21. septembra 2012, na međunarodni dan mira i u sklopu "Oktobarskih svečanosti" u Kragujevcu, u prostorijama Galerije Narodnog muzeja Kragujevac, otvorena je reprezentativna retrospektivna izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića.

Tuzlarije


Izložbu pod nazivom "Prastari simboli mira i tolerancije" koja je svoje prvo predstavljanje doživjela u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, i koja je proglašena kulturnim događajem od velikog međuregionalnog značaja kragujevačkoj publici približili su i predstavili predsjednik skupštine grada Kragujevca Saša Milenić, autor teksta kataloga i kustos postavke izložbe Tatjana Milosavjljević, zamjenik direktora Narodnog muzeja Kragujevac Miroslav Banović kao i sam autor Nesim Tahirović.

Tuzlarije


Prisutnima prvo se obratila kustosica muzeja i autor teksta u katalogu Tatjana Milosavljević koja je između ostalog naglasila da: "Umetničkim i moralnim kredibilitetom Nesim Tahirović usmerava akciju kreativne svesti na razumevanje sebe i stvarnosti, insistira na konceptu, gradi začudan svet u kome postavlja pitanja – nad opštom klimom duha preplavljenom društveno-političkim i egzistencijalnim problemima, moralnim i estetskim preispitivanjima.
Teorija umetnosti kaže da je umetničko delo trostruko uslovljeno – psihološki, sociološki i stilsko-istorijski – ova umetnost je dokaz upravo takvog čitanja i razmevanja."

Tuzlarije


Predsjednik gradske skupštine u nadahnutom i veoma emotivnom govoru, podsjećajući na osebujnost u sazvučju poezije Maka Dizdara, u kojoj je prisutna starobosanska jezička zvučnost, ukazao je kako ponovo imamo priliku vidjeti je, kako reinkarnirana odzvanja u likovnosti Nesima Tahirovića. Takođe je istakao kako je fascinantno sa koliko Bosne se prenosi poruka čovječanstvu o miru. Bosne koja je u sebi jedan krik, Bosne u kojoj su sve Srebrnice, sve Kravice, sva Sarajeva bosanska, koja mukom stoje u kriku u sred sveta, Bosne bez koje
nije ni jedne zemlje, ali Bosne koje nema ni u sebi, koja nikog nema, a bez koje nikog od nas u sebi nije.

Tuzlarije


Ova izložba, univerzalnog značenja naših ovdašnjih života, građena je na ideji arhajskih senzibiliteta za ljudsko, a zapravo gradi kuluturu mira i tolerancije i predstavlja svečanu kapiju "Oktobarskih svečanosti" grada Kragujevca u 2012 godini, na kojoj se iskreno zahvalio umjetniku Nesimu Tahiroviću.

Tuzlarije


Izložbi je pored građana grada Kragujevca prisustvovao značajan broj vjerskih, kulturnih i političkih predstavnika. Ova izložba je specifična i po tome što je postavljena u dva gelerijska prostora, u Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac, kao i u Spomen-Muzeju "21. oktobar",a ukupno je izloženo više od 150 radova, skulptura i objekata. Izložba će biti otvorena do 22.oktobra 2012 godine.

PR služba Nesima Tahirovića

(tuzlarije.net)               

 Tragična nesreća u Vučkovcima
Poginule majka i kćerka, krenule na matursko veče
Vatikan
Trump obećao Papi: Zapamtiću vašu poruku
Poginule 22 osobe, među njima i djeca
Eksplozija u Manchester Areni dok je publika odlazila s koncerta

25.05.2017. u 10:27
Tuzlaci odaju počast žrtvama masakra
Cvijeće, molitve i suze na Slanoj Banji


Tuzlarije
Bol i tuga u očima Tuzlaka koji su izgubili svoje najbliže 25.05.1995. godine na Kapiji nisu nestali ni nakon 22 godine. Prisjećaju se Tuzlaci te večeri kada je od agresorske granate ispaljene sa Ozrena pokošena tuzlanska mladost na Kapiji grada. Toga dana cijela Tuzla je plakala.

OPŠIRNIJE


25.05.2017. u 10:15 Broj citanja: 484
Učenici Rudarske škole izradili skulpturu i plakat koji simboliziraju prerano ugašene živote


Tuzlarije
U znak sjećanja na ubijenu mladost Tuzle učenici Rudarske škole izradili su skulpturu pod nazivom "Materinstvo", kao i plakat koji simbolizira prerano ugašene živote. Upravo će njihovi radovi biti zvanični reprezenti ovogodišnjeg sjećanja na najveću ranu Tuzle.

OPŠIRNIJE


25.05.2017. u 09:00 Broj citanja: 5100
Ugašeni snovi 18-godišnjeg Tuzlaka:
Posljednja utakmica Adnana Pirića


TuzlarijeSnovi tuzlanskog mladića 18 - godišnjeg Adnana Pirića su ugašeni dvadesetpete majske noći. Reći će vam kako je, potput svakog sportiste, maštao o velikim utakmicama, o ponosu i slavi u dresovima Reprezentacije i voljenog kluba. Trebao je biti budućnost tuzlanskog i bh. rukometa..

OPŠIRNIJE


25.05.2017. u 08:29 Broj citanja: 1062
Učesnici Memorijalnog maratona ˝Kapija 2017˝ u Tuzlu stižu u 12:45


Tuzlarije
Jučer ujutro je sa mosta u Orašju startao Memorijalni maraton "Kapija 2017" koji već treću godinu zaredom trče maratonci iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine kako bi poslali poruke mira, tolerencije i suživota. Dolazak u Tuzlu predviđen je u 13:00 h ispred "Kapije", a ispred Srednje ekonomske škole u 12:45 h.

OPŠIRNIJE


25.05.2017. u 08:00 Broj citanja: 4108
Dokumentarni film posvećen ubijenoj mladosti:
Večeras ćemo za njih voljeti


Radio televizija Slon iz Tuzle snimila je dokumentarni film ”Večeras ćemo za njih voljeti” – Heroji tuzlanske ”Kapije” koji je posvećen tragično stradaloj mladosti Tuzle 25.5.1995. godine. Autor filma je novinar Dino Durmić, a snimatelj Edin Suljendić.

OPŠIRNIJE


25.05.2017. u 07:00 Broj citanja: 13537
Huseinu na Kapiji ubijen brat blizanac:
Molio je komandira da ga pusti, da se vidi sa djevojkom Šemsom


Tuzlarije
Suze u Huseinovim očima i ruka spuštena na mezar na Slanoj Banji. Dodiruje i gleda sliku na mezaru i pažljivo uklanja grančice koje je vjetar donio sa okolnog drveća. Vidi ga, isti svoj braco – govori nam Husein, dok desnom rukom prelazi preko slike iznad koje piše Hasan Hrustanović.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Razgovarat će o trenutnom stanju u tom koncernu: U Sarajevu sastanak predstavnika bh. vlasti i Agrokora

Sjećanje na 25. maj 1995. godine: 22 godine od zločina počinjenih nad tuzlanskom mladošću

Više od 35.000 ljudi izašlo na proteste : Predsjednik Brazila u korupcijskoj aferi, vojska na ulicama

\'Bal početnika\' i podijeljeni stavovi: U Briselu danas prvi sastanak Macrona i Trumpa

Prethodno su palili zgrade, oteli više od 10 ljudi: Filipinska vojska poslala tenkove u Maravi

Izjava australskog ministra za migracije Petera Duttona: \'Najbolje bi bilo da ratnici koji idu u Siriju tamo i izginu\'

Britanska policija rano jutros uhapsila još dvije osobe: Prekidaju razmjenu informacija sa SAD zbog objave fotografija

U Stockholmu savladali Ajax rezultatom 2:0: Manchester United osvojio titulu Evropske lige
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
Britanci zaustavili slanje podataka SAD-u o napadu u Manchesteru jer su odavali važne informacije
Objavljeno prije 60 minuta
OPOZIV TRUMPA Demokrat počeo sastavljati popis optužbi protiv predsjednika
Objavljeno prije sat vremena
NOVA PROVOKACIJA SAD poslale ratni razarač u Južno kinesko more
Objavljeno prije 2 sata
TERORIZAM U MANCHESTERU Uhićena i osma osoba, pronađeni eksplozivi za nove napade
Objavljeno prije 3 sata
Čelnici zemalja jugoistočne Europe sastali se s Mogherini, razgovarali o stanju u regiji
Objavljeno prije 3 sata
Egipat zabranio 21 web stranicu, uključujući i al Jazeerinu, zbog "potpore terorizmu"