TUZLARIJE - VIJESTI

23.09.2012. u 11:23 Broj citanja: 1725
Izložba Nesima Tahirovića u Kragujevcu
˝Prastari simboli mira i tolerancije˝


U petak 21. septembra 2012, na međunarodni dan mira i u sklopu "Oktobarskih svečanosti" u Kragujevcu, u prostorijama Galerije Narodnog muzeja Kragujevac, otvorena je reprezentativna retrospektivna izložba bosanskohercegovačkog umjetnika Nesima Tahirovića.

Tuzlarije


Izložbu pod nazivom "Prastari simboli mira i tolerancije" koja je svoje prvo predstavljanje doživjela u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu, i koja je proglašena kulturnim događajem od velikog međuregionalnog značaja kragujevačkoj publici približili su i predstavili predsjednik skupštine grada Kragujevca Saša Milenić, autor teksta kataloga i kustos postavke izložbe Tatjana Milosavjljević, zamjenik direktora Narodnog muzeja Kragujevac Miroslav Banović kao i sam autor Nesim Tahirović.

Tuzlarije


Prisutnima prvo se obratila kustosica muzeja i autor teksta u katalogu Tatjana Milosavljević koja je između ostalog naglasila da: "Umetničkim i moralnim kredibilitetom Nesim Tahirović usmerava akciju kreativne svesti na razumevanje sebe i stvarnosti, insistira na konceptu, gradi začudan svet u kome postavlja pitanja – nad opštom klimom duha preplavljenom društveno-političkim i egzistencijalnim problemima, moralnim i estetskim preispitivanjima.
Teorija umetnosti kaže da je umetničko delo trostruko uslovljeno – psihološki, sociološki i stilsko-istorijski – ova umetnost je dokaz upravo takvog čitanja i razmevanja."

Tuzlarije


Predsjednik gradske skupštine u nadahnutom i veoma emotivnom govoru, podsjećajući na osebujnost u sazvučju poezije Maka Dizdara, u kojoj je prisutna starobosanska jezička zvučnost, ukazao je kako ponovo imamo priliku vidjeti je, kako reinkarnirana odzvanja u likovnosti Nesima Tahirovića. Takođe je istakao kako je fascinantno sa koliko Bosne se prenosi poruka čovječanstvu o miru. Bosne koja je u sebi jedan krik, Bosne u kojoj su sve Srebrnice, sve Kravice, sva Sarajeva bosanska, koja mukom stoje u kriku u sred sveta, Bosne bez koje
nije ni jedne zemlje, ali Bosne koje nema ni u sebi, koja nikog nema, a bez koje nikog od nas u sebi nije.

Tuzlarije


Ova izložba, univerzalnog značenja naših ovdašnjih života, građena je na ideji arhajskih senzibiliteta za ljudsko, a zapravo gradi kuluturu mira i tolerancije i predstavlja svečanu kapiju "Oktobarskih svečanosti" grada Kragujevca u 2012 godini, na kojoj se iskreno zahvalio umjetniku Nesimu Tahiroviću.

Tuzlarije


Izložbi je pored građana grada Kragujevca prisustvovao značajan broj vjerskih, kulturnih i političkih predstavnika. Ova izložba je specifična i po tome što je postavljena u dva gelerijska prostora, u Galeriji Narodnog muzeja Kragujevac, kao i u Spomen-Muzeju "21. oktobar",a ukupno je izloženo više od 150 radova, skulptura i objekata. Izložba će biti otvorena do 22.oktobra 2012 godine.

PR služba Nesima Tahirovića

(tuzlarije.net)               

 Bivši šef CIA-e John Brennan
Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti
Zaustavljeno širenje požara u borovu šumu
Požarište na planini Čvrsnici puno dima
Snažan zemljotres u Egejskom moru
Poginule dvije osobe, veliki broj povrijeđenih

22.07.2017. u 21:11 Broj citanja: 8569
Od 1. augusta:
Prugom od Tuzle do Sarajeva, iz Doboja ˝talgo˝ vozomOd 1. augusta 2017. godine putnički voz koji saobraća na relaciji Doboj – Tuzla, saobraćat će sa polaskom iz Doboja u 19:28 sati i dolaskom u Tuzlu u 21:04 sati.
Voz koji saobraća na relaciji Petrovo Novo – Doboj od 2. augusta saobraćat će na relaciji Tuzla – Doboj sa polaskom iz Tuzle u 04:52 i dolaskom u stanicu Doboj u 06:28 sati.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 16:33 Broj citanja: 1315
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Vrijeme je odmora ali je nakon pritiska javnosti zbog požara u Hercegovini Vlada FBiH održala tematsku sjednicu na kojoj je zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da kontinuirano prati stanje izazvano požarima. Ovo je isto kao da su zadužili vozače autobusa da voze autobuse. Za one koji ne znaju, uključujući i Vladu FBiH, od 2009. godine zaštita od požara i vatrogasci su pod patronatom civilne zaštite pa ispada da je Vlada zadužila CZ da radi ono što je dužna po zakonu, blago nama.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 16:27 Broj citanja: 9045
Romantična prosidba
Fejsal zaprosio djevojku Jani na Panonici


Fejsal Kasami je Tuzlak Koji je davno otisao u Njemačku gdje i sada živi. Sa djevojkom Jeni je u vezi 9 godina. Želio ju je zaprositi baš u svom gradu ali nije imao ranije priliku. Želja mu se sinoć ostvarila, uz pomoć rodbine i kolektiva Panonike uspio je! Jeni je iz Bugarske, a živi u Njemačkoj. Još jedan dokaz da ljubav zaista postoji i da se suđeni nađu i spoje

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 12:25 Broj citanja: 1630
Delegacija Vlade TK na ˝19. Teočanskim danima otpora˝Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa ministrom za boračka pitanja Fahrudinom Skopljakom i ministrom finansija Jakubom Suljkanovićem prisustvovao je tradicionalnoj manifestaciji "Teočanski dani otpora" kojom je i ove je godine obilježeno herojstvo Teočana u proteklom ratu.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 12:04 Broj citanja: 5550
BOSS - saopštenje:
Ajanović opet predlaže da se za gašenje požara nabave avioni Dromader M-18


BOSS ponovo predlaže da se nabave avioni Dromader M-18 koji su izrazito povoljni i koštaju oko 250.000 KM. Znatno su efikasniji od Kanadera jer se pune i na sportskim aerodromima, i to 2.500 litara vode putem vatrogasnih vozila za 50 sekundi a hidrantom za 20 sekundi, a koriste se i u poljoprivredi za zaštitu usjeva.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 11:24 Broj citanja: 1175
Vlada TK: Novčana odobrenja


Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je na sjednici održanoj 18.jula 2017. 3.000,00 KM KUD „Osman Alibašić" Mala Brijesnica Doboj Istok povodom sufinansiranja 7. međunarodne smotre folklora i sevdaha „Brijesnica Mala 2017". Vlada je odobrila iznos od 3.000,00 KM Organizaciji demobilisanih boraca općine Teočak, na ime refundacije izdataka za obilježavanje manifestacije "Teočanski dana otpora" od 17. do 21. jula 2017. godine.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
O potencijalima Ilidže za F+ govorio je načelnik Senaid Memić: Termalni izvori nedovoljno su iskorišteni

Podigli su svoj kamp i vratili se u baze: FUCZ: Uspješno završena akcija gašenja požara na Čvrsnici

Nakon odbijanja optužnice u vezi s referendumom u RS-u: Petković bi mogao tužiti BiH zbog povrede ugleda

Državni parlamentarci iduće sedmice o Vijeću ministara BiH: Je li izvjesno izglasavanje nepovjerenja?

VIDEO: Najavljena privremena sanacija: Gradska deponija od centra Brčkog udaljena samo kilometar

Demonstrant pogođen u grudi u gradu al-Eizariyja: Palestinac ubijen u novim neredima na Zapadnoj obali

Bivši šef CIA-e John Brennan: Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti

Projekt italijanskog umjetnika Emanuela Mascionija: U Sarajevu otvorena izložba \'Muzej je zatvoren\'

Izabranici Duška Vujoševića izgubili u Skoplju od Makedonije: Prvi poraz nakon četiri pobjede u pripremnim utakmicama

Počela nova sezona BH Telecom Premijer nogometne lige BiH: Remi Radnika i Krupe, Mladost pobijedila Vitez
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
BREIVIK JE PRIJE ŠEST GODINA POBIO 77 LJUDI Najmlađa žrtva je imala 14 godina
Objavljeno prije 7 sati
PROŠAO JE S TRI 10-godišnjak htio pobjeći iz zemlje zbog loših ocjena
subota, 22.7.2017. 16:26
Havaji se pripremaju za raketni napad iz Sjeverne Koreje
subota, 22.7.2017. 14:58
VIDEO Turisti i stanovnici Turske prisiljeni spavati na otvorenom nakon smrtonosnog potresa
subota, 22.7.2017. 14:02
Američke zračne snage u Afganistanu zabunom ubile 12 policajaca: "Izražavamo sućut obiteljima"
subota, 22.7.2017. 13:30
Policajac muslimanske vjeroispovijesti u Njemačkoj odbio pružiti ruku kolegici jer je žena