TUZLARIJE - VIJESTI

02.11.2012. u 15:01 Broj citanja: 1375
Projekat "Evropski most za Sarajevo i BiH"
Tuzla kao regionalni centar za restauraciju i konzervaciju umjetnina


Oko 5000 umjetničkih predmeta, slika, crteža, skulptura, bisti, grafika, nalazi se u depou Međunarodne galerije portreta Tuzla. Godinu i po, u saradnji naše zemlje i univerziteta u Beču za restauraciju i konzervaciju rađeno je na sređivanju i selektiranju ovih predmeta.

Tuzlarije
Bradarić, Gustavson, Jusufović,Grieber-Stermscheg


Na danas održanoj press konferenciji u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla o projektu "Evropski most za Sarajevo i BiH" govorili su prof. dr. Martina Grieber-Stermscheg, asistent Natalia Gustavson, koordinatorica projekta Admira Bradarić i direktor Galerije Dženan Jusufović.
Svi učesnici su istakli značaj projekta, koji bi trebao rezultirati sređivanjem i čuvanjem vrijednih umjetničkih djela. Prof. dr. Martina Grieber-Stermscheg iz Austrije, pohvalno se izrazila o samoj zbirci, kazavši da se iznenadila koliko vrijednih dijela posjeduje naša Galerija.

Tuzlarije


Tuzlarije


Direktor Galerije Dženan Jusufović kazao je da su se ova vrijedna djela nalazila u vrlo neuslovnim prostorijama, zahvaćenim vlagom, bez ikakvog popisa, bilo kakve selekcije.

- Projekat je rađen u saradnji odsjeka ambasade Austrije za kulturu, Univerziteta u Beču i Međunarodne galerije portreta Tuzla. O važnosti projekta govori i posjeta člana komisije za procjenu nacionalnog blaga. Aplicirali smo za djela sa temom Tito i djela Ismeta Mujezinovića, a kasnije su u planu Adela i Pinto. Komisija se za zaštitu nacionalnog blaga također je uključena u uređenje depoa.
Za nas je ovo korisna saradnja jer se radi o vrijednim umjetničkim djelima, depo je bio u zapuštenom stanju, a sređivanje je rađeno uz stučnu pomoć. Prva faza je razvrstavanje djela, druga su fizički i mehanički radovi, a za jedno dvije godine ćemo doći u poziciju da možemo raditi na umjetničkim djelima. U perspektivi, Tuzla bi trebala da postane regionalni centatr za restauraciju i konzervaciju.


Dugo su sa studentima Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva radili da bi završili prvu fazu ovog projekta, a dalje se planira sređivanje prostorija, nabavljanje adekvatnih izložbenih vitrina i svega potrebnog.

Tuzlarije


Tuzlarije


Prostora nema da bi se sva djela koja posjeduje Galerija mogla izložiti ali djela ima dovoljno da se mijenjaju postavke. Ono što je bitno je da se zaustavilo dalje devastiranje i prostora i samih umjetnina.

S.M.

(tuzlarije.net)               

 Kićina divna crna žena, pa Selma, Tonka ...
Fatalne žene iz najljepših pjesama bivše Juge
˝Svijet konja˝
Zašto je dobro biti sa konjima?
Moderni ˝Put svile˝
Prvi izravni vlak iz Londona stigao u Kinu

30.04.2017. u 22:08 Broj citanja: 434
VIDEO:
Sloboda Željezničar 2:2


TuzlarijeTreneri obje ekipe, u svojim izjavama nakon utakmice, zaključili su da je podjela bodova pošten ishod onoga što se dešavalo na terenu. Sloboda ima više razloga da žali jer je kod rezultata 2:1 imala stativu, ali je i Željezničar mogao pobijediti u finišu susreta. Sve u svemu bio je to odličan meč u kojem su gledaoci uz dobru igru obje ekipe vidjeli i četiri gola.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 21:26 Broj citanja: 1937
U Kalesiji zasvirale himne BiH i Srbije:
Odigrana utakmica Amaterskih košarkaških selekcija AKOL i AKL


TuzlarijeDvorana u Kalesiji ispunjena publikom koja voli košarku, najveći je uspjeh u subotu (29.04.2017.) odigrane utakmice između reprezentacija amaterskih košarkaških liga Niša i Tuzlanskog kantona, piše NKP.ba

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 21:09 Broj citanja: 8324
Dragodol:
Policiji prijavljeno silovanje maloljetne djevojčice


Policijskoj upravi Tuzla danas u 14:15 sati prijavljeno je silovanje maloljetne osobe, potvrđeno je za Klix.ba iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK). Navodno silovanje se dogodilo u tuzlanskom naselju Dragodol, a uviđaj trenutno obavljaju policijski službenici.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 17:06 Broj citanja: 2814
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


TuzlarijeVrijeme se skroz proljepšalo, sunce sija, a kako će biti sutra ostaje da vidimo. Na snazi imamo globalno zagrijavanje, a često lokalno smrzavanje. Mene državni praznici često umaraju, ne radi se, mnoge aktivnosti i sjednice se završe prije ili odgađaju za poslije praznika, a medijima ostaje da izmišljaju vijesti. Bolje je kada je svaki dan ispunjen, da ima i radni i paradni dio.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 15:45 Broj citanja: 2037
Od 3. do 5. maja:
16. Festival srednjoškolskog teatra BiH ŽiviniceTuzlarije16. Festival srednjoškolskog teatra BiH Živinice biće održan od 3. do 5. maja 2017. godine na sceni BKC-a Živinice. U tom periodu općinu Živinice će posjetiti više od 140 mladih dramskih stvaralaca iz Mostara, Banja Luke, Uskoplja, Kiseljaka, Travnika, Fojnice, Tuzle, Dobrinje i Jajca.

OPŠIRNIJE


30.04.2017. u 15:40 Broj citanja: 1549
Vrijeme je za borbu, a ne za slavlje:
Prvomajske radničke demonstracije


Sindikat solidarnosti poziva sve ponižene, obespravljene građanke i građane, opljačkani i osiromašeni narod Tuzlanskog kantona na "Prvomajske radničke demonstracije". Penzioneri, studenti, radnici, seljaci, svi Vi koji trpite nepravdu pridružite nam se pred zgradom SODASO na Slatini, prvog maja, sa početkom u 10 časova.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
VIDEO: Uoči Praznika rada: Radnici svjedoče o uvredama i otkazima u ŽGP-u Zenica

VIDEO: Ususret 1. maju - u F+ Ismet Bajramović: Penzioneri se nadaju boljim danima, radnici manjoj administraciji

VIDEO: Policija naplatila sindikalcima radnički protest: Ovog ponedjeljka protestna šetnja Saveza sindikata RS-a

VIDEO: Još nisu raspisani ni tenderi za prevodilačke usluge: 25.000 stranica odgovora na Upitnik treba prevesti do juna

VIDEO: Zakon uskoro pred parlamentarcima: Loš zakonski okvir dodatno otežava borbu s neplodnošću u BiH

VIDEO: Prioriteti sindikalne borbe humaniji i sigurniji rad: Rudari još čekaju na obećanu modernizaciju proizvodnje

46 osoba povrijeđeno: U lančanom sudaru u Indoneziji poginulo 11 ljudi

VIDEO: Osumnjičeni za nasilje u Sobranju: Makedonska policija identificirala 15 osoba

Kompletirano 6. kolo Lige za prvaka i Lige za ostanak : Remi Slobode i Željezničara, Olimpic bolji od Š irokog

\'Izazov prihvaćen\': Fury prihvatio meč za titulu svjetskog šampiona