TUZLARIJE - VIJESTI

04.12.2012. u 22:32 Broj citanja: 2647
Djela Sadka Hadžihasanovića pred tuzlanskom publikom
Ko se boji dekoracije još?


U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla otvorena je izložba pod nazivom "Ko se boji dekoracije još?” autora Sadka Hadžihasanovića, koji je porijeklom iz Bihaća, a trenutno živi i radi u Torontu u Kanadi. Autor Hadžihasanović je bio spriječen da prisustvuje otvaranju izložbe, a okupljenima su se obratili akademik Enver Mandžić i Dženan Jusufović, direktor Međunarodne galerije portreta.Svi koji poznaju slikarstvo Sadka Hadžihasanovića, zasigurno će biti iznenađeni onim što sada umjetnik radi i što je pokazao na izložbi u Tuzli, rekao je akademik Enver Mandžić.- Ova izložba pokazuje nam umjetnika koji koristi printane materijale, kao potrebu za slikarske intervencije. Na štampano platno koje se koristi za tapaciranje namještaja ili druge oblike unutrašnjeg dizajna npr. tapete, umjetnik unosi slike, likove i scene koji daju živost. Motovi su različiti od onih nama prepoznatljivih scena rata do aktuelnih događaja naše svakodnevnice, kazao je Mandžić.

Izložbu "Ko se boji dekoracije još" skupa su realizovali Međunarodna galerija portreta Tuzla i Gradska galerija iz Bihaća.

- Duži period su trajali dogovori kako bi se ostvarila saradnja između kulturnih institucija Bihaća i Tuzle. Također smo tražili adekvatnu izložbu sa kojom bi se oni predstavili u Tuzli, pa smo tako odlučili da to budu djela Sadka Hadžihasanovića. U našem fundusu se nalaze i njegova dva djela iz 1983. i 1987.godine, sa kojima je osvojio nagrade na nekada prestižnim izložbama jugoslovenskog portreta. Saradnja između kulturnih institucija će se nastaviti i u budućem periodu, i sigurno da je ćemo imati šta pokazati bosanskohercegovačkoj javnosti, rekao je Dženan Jusufović.Devetnaest djela je predstavljeno tuzlanskoj javnosti, a rađena su kombinovanom tehnikom na štampanom platnu (toile). Izložene slike su različitih dimenzija, u skladu su sa estetikom po kojoj je autor poznat: likovi na njegovim djelima evociraju i slikarstvo i crtanje, referiraju se na žanrove popa, dadaizma i kolaža.Sadko Hadžihasanović rođen je 1959. godine u Bihaću. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1982. godine. Postdiplomski studij završio je u Beogradu dvije godine poslije na Fakultetu likovnih umjetnosti. Reprezentira ga Paul Petro u Torontu u Kanadi i Kunstahaus Santa Fe, Meksiko i USA . Prije odlaska u Kanadu imao je 25 samostalnih izložbi u bivšoj Jugoslaviji, a nakon toga izlagao je u najznačajnijim svjetskim galerijama u Otawi, Windsoru, Quebecu, Regini, Almi, Vankuveru, Montrealu i mnogim drugim.

Izložba ostaje otvorena do 11.decembra.

S.P.

(tuzlarije.net)               

 Bivši šef CIA-e John Brennan
Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti
Zaustavljeno širenje požara u borovu šumu
Požarište na planini Čvrsnici puno dima
Snažan zemljotres u Egejskom moru
Poginule dvije osobe, veliki broj povrijeđenih

22.07.2017. u 21:11 Broj citanja: 8569
Od 1. augusta:
Prugom od Tuzle do Sarajeva, iz Doboja ˝talgo˝ vozomOd 1. augusta 2017. godine putnički voz koji saobraća na relaciji Doboj – Tuzla, saobraćat će sa polaskom iz Doboja u 19:28 sati i dolaskom u Tuzlu u 21:04 sati.
Voz koji saobraća na relaciji Petrovo Novo – Doboj od 2. augusta saobraćat će na relaciji Tuzla – Doboj sa polaskom iz Tuzle u 04:52 i dolaskom u stanicu Doboj u 06:28 sati.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 16:33 Broj citanja: 1315
Servisne informacije
.... i malo tuzlarija


Vrijeme je odmora ali je nakon pritiska javnosti zbog požara u Hercegovini Vlada FBiH održala tematsku sjednicu na kojoj je zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da kontinuirano prati stanje izazvano požarima. Ovo je isto kao da su zadužili vozače autobusa da voze autobuse. Za one koji ne znaju, uključujući i Vladu FBiH, od 2009. godine zaštita od požara i vatrogasci su pod patronatom civilne zaštite pa ispada da je Vlada zadužila CZ da radi ono što je dužna po zakonu, blago nama.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 16:27 Broj citanja: 9045
Romantična prosidba
Fejsal zaprosio djevojku Jani na Panonici


Fejsal Kasami je Tuzlak Koji je davno otisao u Njemačku gdje i sada živi. Sa djevojkom Jeni je u vezi 9 godina. Želio ju je zaprositi baš u svom gradu ali nije imao ranije priliku. Želja mu se sinoć ostvarila, uz pomoć rodbine i kolektiva Panonike uspio je! Jeni je iz Bugarske, a živi u Njemačkoj. Još jedan dokaz da ljubav zaista postoji i da se suđeni nađu i spoje

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 12:25 Broj citanja: 1630
Delegacija Vlade TK na ˝19. Teočanskim danima otpora˝Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić sa ministrom za boračka pitanja Fahrudinom Skopljakom i ministrom finansija Jakubom Suljkanovićem prisustvovao je tradicionalnoj manifestaciji "Teočanski dani otpora" kojom je i ove je godine obilježeno herojstvo Teočana u proteklom ratu.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 12:04 Broj citanja: 5550
BOSS - saopštenje:
Ajanović opet predlaže da se za gašenje požara nabave avioni Dromader M-18


BOSS ponovo predlaže da se nabave avioni Dromader M-18 koji su izrazito povoljni i koštaju oko 250.000 KM. Znatno su efikasniji od Kanadera jer se pune i na sportskim aerodromima, i to 2.500 litara vode putem vatrogasnih vozila za 50 sekundi a hidrantom za 20 sekundi, a koriste se i u poljoprivredi za zaštitu usjeva.

OPŠIRNIJE


22.07.2017. u 11:24 Broj citanja: 1175
Vlada TK: Novčana odobrenja


Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je na sjednici održanoj 18.jula 2017. 3.000,00 KM KUD „Osman Alibašić" Mala Brijesnica Doboj Istok povodom sufinansiranja 7. međunarodne smotre folklora i sevdaha „Brijesnica Mala 2017". Vlada je odobrila iznos od 3.000,00 KM Organizaciji demobilisanih boraca općine Teočak, na ime refundacije izdataka za obilježavanje manifestacije "Teočanski dana otpora" od 17. do 21. jula 2017. godine.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
O potencijalima Ilidže za F+ govorio je načelnik Senaid Memić: Termalni izvori nedovoljno su iskorišteni

Podigli su svoj kamp i vratili se u baze: FUCZ: Uspješno završena akcija gašenja požara na Čvrsnici

Nakon odbijanja optužnice u vezi s referendumom u RS-u: Petković bi mogao tužiti BiH zbog povrede ugleda

Državni parlamentarci iduće sedmice o Vijeću ministara BiH: Je li izvjesno izglasavanje nepovjerenja?

VIDEO: Najavljena privremena sanacija: Gradska deponija od centra Brčkog udaljena samo kilometar

Demonstrant pogođen u grudi u gradu al-Eizariyja: Palestinac ubijen u novim neredima na Zapadnoj obali

Bivši šef CIA-e John Brennan: Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti

Projekt italijanskog umjetnika Emanuela Mascionija: U Sarajevu otvorena izložba \'Muzej je zatvoren\'

Izabranici Duška Vujoševića izgubili u Skoplju od Makedonije: Prvi poraz nakon četiri pobjede u pripremnim utakmicama

Počela nova sezona BH Telecom Premijer nogometne lige BiH: Remi Radnika i Krupe, Mladost pobijedila Vitez
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 6 sati
BREIVIK JE PRIJE ŠEST GODINA POBIO 77 LJUDI Najmlađa žrtva je imala 14 godina
Objavljeno prije 7 sati
PROŠAO JE S TRI 10-godišnjak htio pobjeći iz zemlje zbog loših ocjena
subota, 22.7.2017. 16:26
Havaji se pripremaju za raketni napad iz Sjeverne Koreje
subota, 22.7.2017. 14:58
VIDEO Turisti i stanovnici Turske prisiljeni spavati na otvorenom nakon smrtonosnog potresa
subota, 22.7.2017. 14:02
Američke zračne snage u Afganistanu zabunom ubile 12 policajaca: "Izražavamo sućut obiteljima"
subota, 22.7.2017. 13:30
Policajac muslimanske vjeroispovijesti u Njemačkoj odbio pružiti ruku kolegici jer je žena