TUZLARIJE - VIJESTI

15.03.2013. u 00:42 Broj citanja: 3181
Međunarodna galerija portreta
Otvorena izložba "RESTART - arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010"U organizaciji Međunarodne galerije portreta Tuzla i Društva arhitekata Tuzlanskog kantona, u četvrtak uvečer je u pomenutoj galeriji otvorena izložba pod nazivom "RESTART - arhitektura u Bosni i Hercegovini 1995-2010". Projekt "RESTART" je pokrenula Asocijacija arhitekata BiH u suradnji sa ostalim asocijacijama i savezima arhitekata koji djeluju na prostoru BiH i obuhvata istoimenu knjigu i arhitektonsku izložbu.Prema riječima Amile Šećerkadić, predsjednice Savjeta društva arhitekata, cilj ovog projekta je kritičko sagledavanje savremene bosanskohercegovačke arhitektonske scene u značajnom razdoblju nakon rata te njezin odnos prema regionalnoj i evropskoj okolini. Projekt doprinosi i promovisanju arhitektonskih prostornih vrijednosti i kakvoće životne okoline.- Arhitektura pokreće kulturu, umjetnost i nadu u život, tako da je ova izložba jedan pokazatelj svega toga. Zamišljena je da ide u četiri kruga, tako da prvi krug obuhvata privatnost, drugi identitet, treći društvo i na kraju dolazi zajednica. Poslije rata, širom BiH prvo su počeli da se grade auto-centri, benzinske pumpe, restorani...U sljedećem krugu uslijedila je izgradnja velikih tržnih centara, kolektivna stambena izgradnja i luksuznije kuće. Treći krug donosi velike komplekse kao što su privredni centri. Mi se sad trenutno nalazimo u četvrtom krugu, a to je kada se počinje razmišljati o urbanoj gradnji, dodala je Šećerkadić.Na izložbi je predstavljeno 115 radova-projekata, kako ideja tako i realizacija iz oblasti interijera, zaštite kulturno-historijskog naslijeđa, javnih i stambenih objekata do urbanističkih projekata. Postavku izložbe nameće arhitektura galerije gdje prostor navodi posjetitelja na lutanje i samostalno istraživanje. Dijeljenje prostora ostvaruje se vješanjem plakata na sajle koje se razapinju između zidova galerije.

Na izloženim slikama su zastupljeni svi naraštaji arhitekata s područja cijele BiH, a odabir arhitektonskih projekata povjeren je Hansu Ibelingsu, nizozemskomu historičaru i kritičaru arhitekture, osnivaču i glavnom uredniku arhitektonskoga magazina A10 new European architecture, s priznatim referencama u međunarodnim kulturnim i umjetničkim krugovima.Izložba "Restart - arhitektura u BiH 1995-2010", uspješno je održana u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, u Muzeju grada Beograda, te u Barceloni (Co-legi d `Arquitects de Catalunya), a u narednom periodu biće predstavljena u svim većim centrima u BiH.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 21. marta 2013. godine.

S.P.


(tuzlarije.net)               

 Krijumčarenje ljudima
Osam osoba pronađeno mrtvo u traktorskoj prikolici u San Antoniju
Bivši šef CIA-e John Brennan
Trump je SAD uvukao u krizu, Kongres ga treba zaustaviti
Zaustavljeno širenje požara u borovu šumu
Požarište na planini Čvrsnici puno dima

24.07.2017. u 14:17 Broj citanja: 837
Zavod zdravstvenog osiguranja TK
Omogućena ovjera zdravstvenih legitimacija radnicima Rudnika Kreka


TuzlarijeTreba istaći da Rudnici Kreka čine 5% prihoda Zavoda i da su bitna karika zdravstvenog sistema, ali isto tako da je njihova zakonska obaveza obezbijediti pravo na zdravstvenu zaštitu svojim radnicima.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 13:51 Broj citanja: 500
Vlada TK
Pozitivni efekti kontrole propisivanja lijekova


Komisija je nakon provjere rada u domovima zdravlja sa područja TK, odnosno dobre propisivačke prakse i poštivanja doktrinarnih pristupa navedenih u Pozitivnoj listi lijekova, dvojici ljekara, kod kojih je utvrđeno prekoračenje u propisivanju lijekova i nepoštivanje utvrđenih doktrina, privremeno oduzela šifru

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 12:08 Broj citanja: 592
Saobraćajka u Bašigovcima
Vozač Golfa zadobio teške tjelesne povrede


inoć oko 20,25 sati u Živinicama na lokalnom putu u mjestu Bašigovci, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovali pmv. "Mercedes" kojim je upravljao I.S., rođen 1943.godine iz Živinica i pmv. "Golf 4" kojim je upravljao H.B., rođen 1973.godine iz Živinica. ovoj saobraćajnoj nezgodi vozač I.S. je zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane od strane ljekara UKC-a Tuzla

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 11:03
Grad Tuzla: Obavještenje za poljoprivredne proizvođače


TuzlarijeObavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja grada Tuzla da je stupio na snagu Program novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju, za 2017. godinu, donesen od strane Vlade TK. Pored toga, od ranije je na snazi set Pravilnika kojim su regulisani uslovi, postupak i rokovi podnošenja zahtjeva za ostvarivanje kantonalnih novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 10:32 Broj citanja: 6476
Pismo čitaoca Nermina Bijedića
Administriranje ili život?

Ne nadajmo se stranim investicijama, a u dogledno vrijeme ni putničkom terminalu na MAT-u


TuzlarijeJoš od Dejtona, uz nadu i krupna obećanja, nama u BiH, nikako da krene. Dok civilizirani svijet grabi naprijed, mi još uvijek stojimo na peronu čekajući voz za bolju budućnost. Vrijeme prolazi a voz nikako da dođe.

OPŠIRNIJE


24.07.2017. u 09:32 Broj citanja: 602
1. kolo BH Telecom Premijer lige BiH
NK Široki Brijeg - FK Sloboda Tuzla 2:0TuzlarijeU nedjelju uvečer na Stadionu Pecara u Širokom Brijegu predposljednju utakmicu 1. kola BH Telecom Premijer lige BiH odigrali su NK Široki Brijeg i FK Sloboda Tuzla, a nakon 90 minuta igre slavili su Širokobriježani koji su dva puta pogađali mrežu crveno-crnih.

OPŠIRNIJE
OSTALE VIJESTI
Na 11 metara dubine: U Prokoškom jezeru pronađeno tijelo stradalog mladića

U nesreći sudjelovala dva vozila, promet u cjelosti obustavljen: Jedna osoba poginula u nesreći kod Mostara

Zajednička akcija sa službenicima UIO: SIPA pronašla 82 kilograma heroina na području Zenice

Obilježena 25. godišnjica zločina u logoru "Keraterm“: Samo u jednoj noći ubijeno oko 200 logoraša

"To je zločin protiv čovječnosti": U napadu na bolnicu u Afganistanu poginulo 35 osoba

Policija napad ne smatra terorističkim: Napad motornom pilom na sjeveru Š vicarske, ranjeno pet osoba

Novinarima lista Cumhuriyet prijeti i do 43 godine zatvora: Turski novinari na sudu zbog navodnog pomaganja teroristima

U vezi sa reformom pravosudnog sustava u zemlji: Duda neočekivano odlučio staviti veto na nacrte zakona

Između ostalih omogućen pristup Al Jazeeri: Od ponoći moguć pristup katarskim medijima u Saudijskoj Arabiji

Gost 23. SFF-a: Počasno Srce Sarajeva Oliveru Stoneu
Preuzeto sa portala INDEX.HR

Objavljeno prije 40 minuta
MIT O ISTEKU ROKA TRAJANJA LIJEKOVA Bolnice moraju bacati lijekove, a oni su i dalje učinkoviti
Objavljeno prije sat vremena
U napadu u Pakistanu poginulo 20 ljudi, žrtve su uglavnom policajci
Objavljeno prije sat vremena
ŠKAMPI, DIVLJAČ I SKUPA VINA Rastrošnost makedonskih političara posramila bi i hrvatske uhljebe
Objavljeno prije 2 sata
Trumpov zet tvrdi da nije sklopio tajni dogovor s Rusima
Objavljeno prije 2 sata
Talibani ubili 35 ljudi u bolnici u Afganistanu
Objavljeno prije 4 sata
Počelo suđenje turskim novinarima koji su optuženi za pomaganje terorizma